De beste collageensupplementen en -poeders volgens een diëtist

De beste collageensupplementen en -poeders volgens een diëtist

We onderzoeken, testen, beoordelen en bevelen onafhankelijk de beste
Producten. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg beoordelen artikelen op medische nauwkeurigheid. Meer informatie over
ons proces. Als u iets koopt via onze links, kunnen we een commissie verdienen.

Beste collageen supplementen en poeders

Amazone


Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het wordt gebruikt voor veel belangrijke taken, zoals het maken van bindweefsel, bot, huid, spieren, kraakbeen en pezen. Hoewel ons lichaam zijn eigen collageen maakt, heeft onderzoek aangetoond dat er voordelen kunnen zijn van het nemen van een collageensupplement, en elk type collageen wordt geassocieerd met verschillende potentiële voordelen. In supplementen ziet u meestal type I en III geassocieerd met huidvoordelen, type II geassocieerd met gewrichtspijnverlichting en type I geassocieerd met het ondersteunen van botmineraaldichtheid.

Collageensupplementen komen alleen uit dierlijke bronnen, meestal rundvlees, kip, vis en ei, dus een collageensupplement zou niet geschikt zijn voor een veganist. Hoewel een collageensupplement extra voordelen kan bieden voor degenen die ervoor kiezen om ze te nemen, is het niet nodig om een collageensupplement toe te voegen als het niet werkt voor uw levensstijl of budget. Dit komt omdat ons lichaam van nature collageen maakt uit eiwitrijk voedsel, waaronder plantaardige eiwitten. Voor degenen die dierlijke producten eten, kun je ook collageen krijgen via collageenrijke voedingsmiddelen zoals bottenbouillon, vlees, vis en gelatine.

Zoek bij het kiezen van een collageensupplement of -poeder naar een type en dosering die correleert met de potentiële voordelen waarnaar u op zoek bent en kies voor een merk dat tests van derden uitvoert om ervoor te zorgen dat het product de ingrediënten bevat die op het etiket worden vermeld, in de aangegeven hoeveelheden, en vrij is van besmetting en vervalsing. We zijn voorzichtig geweest om alleen aanbevelingen te doen voor producten die door derden zijn geverifieerd.

bodymindspirit Fit goedgekeurde collageenpoeders

 • Beste overall: Great Lakes Wellness Quick Dissolve Collagen Peptides Convenience Pack kan onderweg worden meegenomen en u kunt het mengen in warm of koud eten of drinken.
 • Beste Gummy: Olly Vibrant Skin Gummies zijn NSF-gecertificeerd en gemaakt met door onderzoek ondersteund Verisol-collageen®.

Spreek altijd met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en om te begrijpen welke dosering u moet nemen.

Is een collageensupplement gunstig?

Hoewel er nog steeds meer onderzoek nodig is, zijn de risico’s van het gebruik van een collageensupplement relatief laag en zijn er potentiële voordelen. Het grootste deel van het onderzoek rond collageensupplementen kijkt naar gewrichtspijn, huidelasticiteit en botmineraaldichtheid. Naarmate dit onderzoek zich blijft ontwikkelen, zullen we meer gegevens hebben over mogelijke voordelen.

Aan de andere kant zijn collageensupplementen meestal duur en kunnen we waarschijnlijk dezelfde voordelen krijgen van het eten van een verscheidenheid aan eiwitrijk voedsel, evenals vitamine- en mineraalrijk fruit, groenten en volle granen.

Een collageensupplement of poeder kan gunstig zijn voor de volgende aandoeningen:

 • Gezondheid van de gewrichten: Studies met betrekking tot gewrichten gebruiken meestal type II collageen en hebben voornamelijk gekeken naar artritispijn, gewrichtsmobiliteit en activiteitsgerelateerde gewrichtspijn. Over het algemeen hebben studies aangetoond dat artritispijn op korte termijn wordt verminderd (maar niet op middellange en lange termijn), en inspanningsgerelateerde pijn wordt verminderd bij verder gezonde vrijwilligers.
 • Botmineraaldichtheid: Studies die kijken naar collageensuppletie bij postmenopauzale mensen hebben een toename van de botmineraaldichtheid opgemerkt in zowel korte als lange termijn suppletie.
 • Elasticiteit van de huid: Huidelasticiteit en hydratatie worden vaak bestudeerd in relatie tot de gezondheid van de huid. Sommige studies hebben een verhoogde hydratatie en elasticiteit van de huid gevonden, maar de resultaten variëren afhankelijk van de dosering en de tijdsduur.
 • Wondgenezing (decubitus): Decubitus ontstaat wanneer gedurende een langere periode continue druk op de huid wordt uitgeoefend, waardoor schade ontstaat. Onderzoekers bestudeerden decubitusgenezing met collageenpeptiden naast de standaardtherapie en ontdekten dat de toevoeging van collageen hielp bij genezing.

Wie kan niet profiteren van een collageensupplement?

Collageen supplementen zijn over het algemeen veilig en goed verdragen door de meeste mensen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de meeste studies tussen de 2,5 gram en 15 gram collageenpeptiden per dag gebruiken.

Omdat collageen alle essentiële aminozuren mist, zou je niet alle van je eiwitinname met collageen. Maar het gebruik van de hoeveelheden die in studies worden gezien, naast andere eiwitbronnen gedurende de dag, lijkt een aminozuurbalans te bieden die het volledige spectrum van essentiële aminozuren geeft.

Als u niet iemand bent die consistent is met het gebruik van supplementen, zijn collageensupplementen mogelijk niet goed geschikt. “Consistentie is de sleutel tot het realiseren van de voordelen, zegt Jaclyn London MS, RD. Omdat deze supplementen duur zijn, zijn ze uw geld misschien niet waard als u ze niet regelmatig gebruikt.

Degenen die mogelijk geen baat hebben bij collageensupplementen of -poeders zijn onder meer:

 • Mensen met bepaalde dieetbeperkingen: Al het collageen is afkomstig van dieren, of dat nu varkens, kippen, koeien of vissen zijn. Als je veganist of vegetariër bent, moet je afzien van het gebruik van collageen. Als u bepaalde dieren niet eet, is het een goed idee om een bedrijf te bellen om ervoor te zorgen dat de dierlijke bron van zowel het collageen als andere ingrediënten voor gebruik.
 • Mensen met bepaalde voedselallergieën: Sommige collageen is afkomstig van potentiële allergenen zoals vis, schaaldieren en eieren. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de bron van het collageen, maar ook naar eventuele toegevoegde ingrediënten in een supplement.
 • Mensen die uitsluitend op zoek zijn naar haar- en nagelkracht: We wachten op sterker onderzoek om te bepalen of collageensupplementen de haar- en nagelsterkte ondersteunen. Hoewel u veel merken en advertenties ziet die gericht zijn op haar en nagels, zijn er geen solide onderzoeken die een verband ondersteunen tussen sterker haar en nagels en collageensuppletie.

In dit artikel

 • Is een collageensupplement gunstig?
 • Wie er misschien niet van profiteert
 • Onze keuzes
 • Hoe we supplementen selecteren
 • Waar moet je op letten?
 • FAQ

Beste overall

Great Lakes Wellness Quick Dissolve Collagen Peptides Convenience Pack – Niet-gearomatiseerd

Great Lakes Wellness Collageen Peptiden Poeder

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Greatlakeswellness.com
Bekijk op Thrive Market
Pros

 • Reisvriendelijk

 • Gecertificeerd Koosjer

 • Kan mengen in warm of koud eten / drinken

 • Goede bron van eiwitten

Tegens

 • Duur

Onze topaanbeveling voor een collageensupplement is Great Lakes Wellness Quick Dissolve Collagen Peptides Convenience Pack, omdat het niet-gearomatiseerd, handig en veelzijdig is. Tijdens het reizen kan het moeilijk zijn om eiwitten in maaltijden te krijgen, vooral het ontbijt. Dit collageenpoeder wordt geleverd in reisvriendelijke, individueel verpakte sticks die gemakkelijk kunnen worden toegevoegd aan warme of koude voedingsmiddelen of dranken. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, haver of zelfs koffie, thee of sap kunnen een eiwitboost krijgen.

Great Lakes Wellness test alle producten met een extern laboratorium om ervoor te zorgen dat hun supplementen bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten zonder potentieel schadelijke verontreinigingen. Dit product is duurder dan andere collageenpoeders. U betaalt echter voor het gemak van de reisgrote sticks. Als u de 10-ounce bus van het bedrijf koopt, daalt de prijs per portie.

Prijs op het moment van publicatie: $ 31 ($ 1,55 per portie)

Formulier: Poeder | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: Eén pakje (12 gram) | Collageen per portie: 12 gram | Eiwit per portie: 11 gram | Overige ingrediënten: Geen | Mogelijke allergenen: Geen

Beste Gummy

Olly Collageen Gummy Ringen

Olly Collageen Gummy Ringen

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op Olly.com
Pros

 • Derde partij gecertificeerd door NSF

 • Smakelijke gummy vorm

 • Kant-en-klaar

Tegens

 • Geen goede bron van eiwitten

Olly Collagen Gummy Rings zijn gearomatiseerde gummies die door derden zijn gecertificeerd door NSF, wat betekent dat ze zijn getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat het etiket zegt zonder verontreinigingen.

Gummies kunnen een nuttige manier zijn om een dagelijkse dosis collageen te krijgen voor mensen die niet graag of niet kunnen slikken. En in tegenstelling tot poeders is er geen voorbereiding nodig om dit collageen in te nemen. “Ik zou pleiten voor welke vorm van collageenhydrolysaat of peptiden je het meest waarschijnlijk consequent zult nemen en die je persoonlijk het beste verdraagt,” zegt London. Omdat gummies lekker zijn, kan het gemakkelijk zijnier om te onthouden om ze regelmatig in te nemen.

De dosering is twee gummies, die 2,5 gram Verisol® collageen levert. Dit is een gepatenteerd collageenpeptide gemaakt van rundercollageen dat is bestudeerd vanwege de impact op de huid. Hoewel deze gummies 3 gram eiwit per portie bijdragen, voegt deze hoeveelheid niet veel eiwitten toe aan een maaltijd of snack.


Prijs op het moment van publicatie: $ 19 ($ 1,27 per portie)

Formulier: Gummy | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 2 | gummies Collageen per portie: 2,5 gram | Eiwit per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Glucosestroop, bietsuiker, water, inuline, gelatine, melkzuur, citroenzuur, natuurlijk aroma, kleurstoffen (van wortelsappen, appelsappen en zwarte bessen), pectine | Mogelijke allergenen: Geen

Beste Poeder

Oude voeding Multi Collageen Peptiden Eiwit Poeder Pure

4.8


Oude voeding Multi Collageen Peptiden Eiwit Poeder Pure

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Ancientnutrition.com
Bekijk op IHerb
Pros

 • Goede bron van eiwitten

 • Bevat vitamine C ter ondersteuning van de vorming van collageen

 • Betaalbaarder dan andere eiwitrijke opties

Tegens

 • Niet geschikt voor iemand met ei- of visallergieën

Ancient Nutrition Multi-Collagen Protein bevat vitamine C, een belangrijk onderdeel bij het ondersteunen van collageenvorming in ons lichaam. Het bevat ook meerdere soorten collageen, waaronder de belangrijkste soorten die zijn bestudeerd voor huid, gewrichtspijn en botdichtheid. Een portie van dit collageen biedt 9 gram eiwit, waardoor het een goede keuze is als u op zoek bent naar manieren om eiwitten toe te voegen aan een maaltijd of snack.

Elke portie bevat Bacillus coagulans, een probioticum dat is bestudeerd voor potentiële spijsverterings- en immuunvoordelen. Hoewel sommige mensen misschien elke dag een probioticum willen nemen, geven anderen al dan niet de voorkeur aan een ander type. Momenteel zijn er geen duidelijke aanbevelingen voor probiotica die de algemene bevolking ten goede zullen komen – de huidige aanbevelingen voor darmgezondheid zijn om een dieet te eten dat rijk is aan voedingsvezels uit fruit, groenten en volle granen. Dit poeder is daarom mogelijk niet geschikt als u liever geen probioticum neemt of liever een andere probiotische stam of combinatie van stammen neemt. Bovendien is dit product niet geschikt voor mensen met ei- of visallergieën.

Prijs op het moment van publicatie: $ 40 ($ 0,89 per portie)

Formulier: Poeder | Bron: Runderen, kippen, vis, gefermenteerd eierschaalmembraan | Collageen type: I, II, III, IV, V, VII, VIII, X, XII en XXII | Portiegrootte: 1 lepel (10,1 gram) | Collageen per portie: 10 gram | Eiwit per portie: 9 gram | Overige ingrediënten: Bacillus coagulans, vitamine C (van lipidemetaboliet ascorbaat) | Mogelijke allergenen: Ei, vis

Beste vloeistof

LiquiVive Liquid Collagen Protein Peptiden

LiquiVive Liquid Collagen Protein Peptiden

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Pros

 • Geweldige optie voor diegenen die iets op smaak willen

 • Geen zoetstoffen met hoge intensiteit

 • Fatsoenlijke bron van eiwitten

Tegens

 • Geen niet-gearomatiseerde beschikbaar

 • Bevat toegevoegde suiker

Als u geen pil, poeder of gummy collageensupplement wilt of kunt gebruiken, kan een vloeistof zoals LiquiVive Liquid Collagen een goede match zijn. Dit product kan op zichzelf worden ingenomen of worden toegevoegd aan een smoothie, bruisend water of iets anders waar de kersensmaak en zoetheid goed bij passen. Omdat het product niet in een ongezoete versie wordt geleverd, bent u beperkt met de dingen waaraan het kan worden toegevoegd.

Het levert ook 7,5 gram eiwit in één eetlepel, waardoor het een eenvoudige manier is om het eiwit in een maaltijd of snack te stimuleren. Omdat dit product gezoet is met fructose, bevat het wel suiker. Er is iets meer dan een theelepel toegevoegde suiker per portie. Voor mensen die gevoelig zijn voor de smaak van zoetstoffen met hoge intensiteit, kan dit een meer smakelijke optie zijn, omdat het er geen bevat.

Prijs op het moment van publicatie: $ 30 ($ 0,94 per portie)

Formulier: Vloeibare | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 1 eetlepel | Collageen per portie: 7,5 gram | Eiwit per portie: 7,5 gram | Overige ingrediënten: Gefilterd water, kristallijne fructose, appelzuur, natuurlijke kersensmaak, L-tryptofaan, polylysine | Mogelijke allergenen: Geen

Beste Capsule

Vital Proteins Collageen Peptiden Capsules

Vital Proteins Collageen Peptiden Capsules

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Everyhealth.com
Bekijk op Gnc.com
Pros

 • Reisvriendelijk

 • Kan een goede keuze zijn voor diegenen die eieren, varkensvlees of vis vermijden

Tegens

 • 6-12 capsules per dag

 • Geen goede bron van eiwitten per portie

We houden van Vital Proteins collageenproducten vanwege de toewijding van het bedrijf aan kwaliteit en zuiverheid. Vital Proteins collageenpeptiden zijn NSF-gecertificeerd om ervoor te zorgen dat ze niet alleen de ingrediënten hebben die ze claimen, maar ook geen verontreinigingen. Ze zijn ook reisvriendelijk omdat ze in een tas of bagage kunnen worden opgeborgen. De gelatinecapsule die wordt gebruikt om deze te maken, is van runderen afgeleid, waardoor dit product toegankelijk is als u geen varkensvleesproducten eet.

De instructies voor dit product suggereren het nemen van zes capsules tweemaal daags, wat resulteert in 6,6 gram totaal collageen in 12 capsules. Dit betekent niet alleen veel capsules om te slikken, maar ook hogere kosten in vergelijking met sommige andere eiwitarme collageensupplementopties. Je betaalt meer per gram collageen dan met een poeder en je krijgt slechts 3 gram eiwit per portie. Hoewel de prijs per portie er misschien niet te hoog uitziet, moet u er rekening mee houden dat de aanbeveling twee porties per dag is, wat de kosten zou verdubbelen, maar een belangrijkere bron van eiwitten zou bieden.

Prijs op het moment van publicatie: $ 40 ($ 0,67 per portie)

Formulier: Capsule | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 6 capsules | Collageen per portie: 3,3 gram | Eiwit per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Gelatinecapsule (van runderen afgeleide gelatine) | Mogelijke allergenen: Geen

Beste vis-afgeleide

Procaps Marine Collageen Peptiden

Procaps Marine Collageen Peptiden

HSN


Bekijk op Amazon
Bekijk op Hsn.com
Pros

 • Geschikt voor pescatarians

 • Bevat toegevoegde MSM

Tegens

 • Niet geschikt voor iemand met een visallergie

Procaps Laboratories Marine Collagen Peptides poeder is niet gearomatiseerd en kan worden toegevoegd aan warme of koude vloeistoffen. Hoewel het collageen afkomstig is van vis, heeft het poeder geen visachtige smaak. Het bedrijf suggereert dat het het beste oplost als u het toevoegt aan kamertemperatuur of hete vloeistoffen in plaats van koude vloeistoffen. Hoewel een portie 5 gram eiwit bijdraagt, heb je naast dit poeder nog een andere eiwitbron nodig om aan je eiwitbehoeften voor maaltijden te voldoen.

Dit poeder bevat methylsulfonylmethaan (MSM), een organozwavelverbinding die is bestudeerd in combinatie met collageen en vitamine C vanwege het potentieel om gewrichtspijn te verminderen en spierpijn na weerstandsoefeningen te verminderen. De toevoeging van MSM kan aantrekkelijk voor u zijn als u van plan was om het toch te nemen. Dit product is mogelijk niet de juiste pasvorm als u geen extra supplementen in uw collageen wilt.

Prijs op het moment van publicatie: $ 40 ($ 0,67 per portie)

Formulier: Poeder | Bron: Vis (tilapia) | Collageen type: type I | Portiegrootte: 1 lepel (5,5 gram) | Collageen per portie: 5 gram | Eiwit per portie: 5 gram | Overige ingrediënten: MSM (als methylsulfonylmethaan) | Mogelijke allergenen: Vis

Het beste voor gewrichtspijn

Gezonde oorsprong UC-II met niet-gedenatureerd type II collageen

Gezonde oorsprong UC-II

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op Herbspro.com
Pros

 • Slechts één capsule nodig

 • Bevat een vorm van collageen getest op gewrichtsgezondheid

 • Budgetvriendelijk

Tegens

 • Moet voor het slapengaan op een lege maag worden ingenomen

 • Geen goede bron van eiwitten

Healthy Origins Natural UC-II maakt gebruik van UC-II, een soort collageen afkomstig van kip dat specifiek is onderzocht voor gewrichtsgezondheidsvoordelen. Healthy Origins Natural UC-II stelt dat ze tests van derden uitvoeren om de potentie en zuiverheid van hun producten te verifiëren.

Dit type collageen vereist niet zo’n grote dosering, waarvoor slechts één capsule nodig is. Omdat de dosering echter klein is, biedt het ook een van de laagste hoeveelheden eiwit per portie (minder dan 1 gram). Het etiket suggereert dat het vlak voor het slapengaan op een lege maag moet worden ingenomen, wat het al dan niet moeilijker maakt om consequent in te nemen.

Dit product kan een goede keuze zijn voor mensen met allergieën of die bepaalde ingrediënten vermijden, omdat het glutenvrij en sojavrij is en niet is vervaardigd met tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren, pinda’s of van boomnoten afgeleide ingrediënten. Het is gemaakt met kippenkraakbeen in een vegetarische capsule, dus het kan een goede pasvorm zijn als u rundvlees, eieren, vis of varkensvlees vermijdt.

Prijs op het moment van publicatie: $ 28 ($ 0,23 per portie)

Formulier: Capsule | Bron: Kip | Collageen type: | type II Portiegrootte: 1 capsule | Collageen per portie: 10 milligram | Eiwit per portie: Minder dan 1 gram | Overige ingrediënten: Microkristallijne, cellulose, vegetarische capsule (cellulose, water), magnesiumstearaat, kaliumchloride | Mogelijke allergenen: Geen

Het beste voor de huid

Trunature Gezonde Huid Verisol Collageen

Trunature Gezonde Huid Verisol Collageen

Costco


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op Costco.com
Pros

 • Goed bestudeerde vorm van collageen

 • Budgetvriendelijk

Tegens

 • Geen goede bron van eiwitten

 • Vier capsules per dag

De Trunature Healthy Skin Verisol Collageen maakt gebruik van een gepatenteerde vorm van collageen genaamd Verisol®. Dit collageen is goed bestudeerd voor zijn mogelijke effecten op de huid. Verisol® kan worden gemaakt van varkens- of runderbronnen. Dit product maakt gebruik van de runderbron van de Verisol® en ze gebruiken een varkensgelatinecapsule. Dus als u geen varkensvleesproducten eet, wilt u misschien een ander supplement kiezen.

Het collageen van Trunature is geverifieerd om te bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten zonder potentieel schadelijke verontreinigingen. Het wordt aanbevolen om elke dag vier capsules in te nemen, hoewel het etiket niet specificeert of deze allemaal tegelijk moeten worden ingenomen of over de dag moeten worden verspreid. Een portie met vier capsules levert 2 gram eiwit, dus dit product voegt niet veel extra eiwitten toe aan uw dieet.

Prijs op het moment van publicatie: $ 19 ($ 0,32 per portie)

Formulier: Capsule | Bron: Runderen (collageen), varkens (gelatinecapsule) | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 4 capsules | Collageen per portie: 2,5 gram | Eiwit per portie: 2 gram | Overige ingrediënten: Gelatinecapsule (gelatine, gezuiverd water), magnesiumstearaat (plantaardige kwaliteit), silica | Mogelijke allergenen: Geen

Beste gearomatiseerde

Vitale eiwitten Citroen Collageen Peptiden

Vitale eiwitten Citroen Collageen Peptiden

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Vitalproteins.com
Pros

 • Uitstekende bron van eiwitten

 • NSF gecertificeerd voor sport

 • Ondersteunt het drinken van meer water

Tegens

 • Bevat stevia

 • Duur

Omdat Vital Proteins Lemon Collagen Peptides aan water worden toegevoegd, biedt het niet alleen collageen, maar ook hydratatie. Met 18 gram eiwit per portie is het ook een uitstekende bron van eiwitten. Dit product kan worden genoten naast een eiwitarme maaltijd of snack om het eiwit dat u inneemt te verhogen.

Vital Proteins collageenpeptiden zijn NSF-gecertificeerd voor sport, een rigoureus certificeringsprogramma dat verifieert dat het label nauwkeurig is zonder potentieel schadelijke verontreinigingen of ingrediënten die zijn verboden voor competitieve atleten. Daarom kan het een goede keuze zijn als je een atleet bent die een collageensupplement aan je routine wil toevoegen, vooral omdat atleten de neiging hebben om meer eiwitten nodig te hebben dan de algemene bevolking.  Misschien wilt u er rekening mee houden dat dit product is gezoet met stevia. Dit levert geen toegevoegde suiker op, maar stevia heeft voor sommige mensen wel een nasmaak.

Prijs op het moment van publicatie: $ 25 ($ 1,79 per portie)

Formulier: Poeder | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 2 lepels (22 gram) | Collageen per portie: 20 gram | Eiwit per portie: 18 gram | Overige ingrediënten: Citroenzuur, natuurlijke aroma’s, zeezout, stevia zoetstof | Mogelijke allergenen: Geen

Hoe we supplementen selecteren

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

We ondersteunen supplementen die evidence-based zijn en geworteld in de wetenschap. We waarderen bepaalde productkenmerken die we geassocieerd vinden met producten van de hoogste kwaliteit.

Het is belangrijk op te merken dat de FDA voedingssupplementen niet beoordeelt op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt komen. Ons team van experts heeft een gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde methodologie ontwikkeld om de supplementen te kiezen die we aanbevelen.

Wat te zoeken in collageen supplementen en poeders

Testen door derden

Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet zijn verontreinigd met specifieke risicovolle, veel voorkomende verontreinigingen. Het is echter belangrijk op te merken:

 • Testen door derden test niet om te zien of een product effectief of veilig is voor iedereen, en het zorgt er niet voor dat het supplement niet zal interageren met andere supplementen of medicijnen.
 • Niet alle tests van derden zijn gelijk gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat supplementbedrijven laboratoria betalen voor certificaten na het uitvoeren van minimale tot geen tests.
 • De certificeringen van derden die we kunnen vertrouwen zijn: ConsumerLab.com, NSF en USP. Deze certificeringen zijn echter moeilijk te verkrijgen en / of duur voor fabrikanten, dus veel bedrijven kiezen ervoor om hun producten niet te laten testen door een van deze drie organisaties.
 • Soms zijn producten die door deze drie bedrijven zijn getest duurder om te proberen de kosten die ze betalen voor certificering te compenseren.
 • Alleen omdat een supplement niet wordt getest door een van deze drie bedrijven, betekent dit niet dat het een slecht product is. We raden aan om wat onderzoek te doen naar de reputatie van de fabrikant en de fabrikant en hun testlaboratorium te bellen om hun protocollen te bepalen en te beslissen of u zich op uw gemak voelt bij het consumeren van het supplement.

Aangezien collageensupplementen en -poeders supplementen zijn die minimaal worden gereguleerd door de FDA, is de kwaliteit van het merk nog belangrijker om een veilig product te garanderen. Als u andere supplementen of vitamines gebruikt, raden we aan collageensupplementen met overlappende toegevoegde vitamines, mineralen en andere supplementen te vermijden om te voorkomen dat deze voedingsstoffen te veel worden geconsumeerd.

Formulier

U kunt collageensupplementen vinden die worden verkocht als vloeistoffen, capsules, poeders, kauwen en gummies. Collageen in supplementvorm komt in drie vormen: peptiden, rauw of niet-gedenatureerd en gelatine. Peptiden zijn het meest voorkomende type collageensupplementen en bestaan uit collageen dat is afgebroken in stukjes die klein genoeg zijn om door je lichaam te worden opgenomen. Rauw of niet-gedenatureerd collageen is collageen dat niet is afgebroken in de kleinere stukjes. Het wordt meestal verkocht als capsules en vereist een veel kleinere dosering. Gelatine is gekookt collageen. Collageenpeptiden lossen op in hete of koude vloeistoffen en gelatine lost op in hete vloeistoffen.

Ingrediënten &potentiële interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen ten opzichte van de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Breng het supplementetiket naar een zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die u gebruikt te bekijken.

Hoewel collageenpeptidesupplementen relatief veilig zijn, moeten mensen met allergieën voor vis, schaaldieren of eieren zich ervan bewust zijn dat de supplementen ingrediënten kunnen bevatten die van deze componenten zijn gemaakt. Bovendien, als u een collageensupplement gebruikt dat extra supplementen bevat, moet u ook rekening houden met de effecten en interacties van die toegevoegde supplementen, vooral als u andere supplementen of medicijnen gebruikt. Een veel voorkomende toevoeging is bijvoorbeeld vitamine C, die het potentieel heeft om de werkzaamheid van statines te verminderen.

Dosering

Spreek altijd met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u een supplement aan uw regime toevoegt. Hoewel bepaalde doses collageen meestal worden gebruikt in onderzoek, kunnen alleen u en uw zorgteam bepalen of een supplement geschikt voor u is en in welke dosis.

Er is geen ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) ingesteld voor collageen. De meeste studies gebruiken ergens tussen 2,5 gram en 15 gram per dag, en dit wordt vaak aangehaald als een doseringsbereik dat als veilig wordt beschouwd. Een studie die keek naar hoeveel gram collageenpeptiden elke dag veilig in de totale eiwitinname konden worden opgenomen, ontdekte dat het waarschijnlijk veilig is om meer dan deze hoeveelheid te consumeren.

Over het algemeen houden de studies die kijken naar de gezondheid van de huid, gewrichtspijn en botmineraaldichtheid vast aan doseringen binnen deze dosering van 2,5 gram tot 15 gram. Studies kijken naar type II collageen bestuderen veel kleinere doseringen- meestal 40 mg per dag.

Hoeveel is te veel?

Omdat collage geen compleet eiwit is (het mist het aminozuur tryptofaan), wordt het niet aanbevolen om het grootste deel van uw dagelijkse eiwitinname te vervangen door collageen. Eén studie keek naar het maximale niveau van collageenpeptiden die in het dieet kunnen worden opgenomen met behoud van de onmisbare aminozuurbalans. Ze ontdekten dat maar liefst 36 procent van de eiwitinname veilig afkomstig kan zijn van collageenpeptiden. Op basis hiervan raden we niet aan om meer dan 36 procent van je eiwit uit een collageensupplement te halen.

Veelgestelde vragen


 • Wat is het verschil tussen collageen en collageenpeptiden?

  Je lichaam moet eiwitrijk voedsel in kleinere stukjes breken, aminozuren genaamd, om ze te absorberen. Collageen is geen uitzondering. Collageen wordt tijdens de spijsvertering afgebroken in kleinere aminozuurketens, peptiden genaamd. Je hebt misschien collageensupplementen gezien die zijn gelabeld als “peptiden”, wat betekent dat ze al zijn afgebroken in de kleinere componenten die ons lichaam absorbeert zonder dat ze verder hoeven af te breken. Dit betekent niet dat collageen dat niet in de peptidevorm is, niet wordt geabsorbeerd, maar je lichaam moet het tijdens de spijsvertering in die peptidestukjes breken voordat het het kan gebruiken, dus veel supplementen doen deze eerste stap voor ons.


 • Helpt collageen bij gewichtsverlies?

  Er is niets specifieks aan collageen dat veranderingen in het gewicht van uw lichaam zou veroorzaken. Het is mogelijk dat als uw maaltijden niet genoeg eiwitten bevatten, het toevoegen van een collageensupplement met 10-15 gram eiwit u kan helpen zich meer tevreden te voelen. Wanneer maaltijden bevredigender aanvoelen, kan het gemakkelijker zijn om je af te stemmen op de natuurlijke honger- en volheidssignalen van je lichaam gedurende de dag, wat je lichaam kan helpen zich te vestigen op een gewicht dat comfortabel en natuurlijk is, wat dat gewicht ook mag zijn.

  Het eten van bevredigende maaltijden die je honger- en volheidssignalen volgen, kan de beste manier van handelen zijn, omdat opzettelijk gewichtsverlies (dat zich richt op beperking in plaats van intuïtie) faalt bij ongeveer 95% van de mensen die het proberen. Bovendien kan opzettelijk gewichtsverlies – hetzij via caloriebeperking, supplementgebruik of een combinatie van de twee – leiden tot gewichtscycli (waarbij u gewicht verliest en het vervolgens meerdere keren terugkrijgt). Gewicht fietsen wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsrisico’s.


 • Welk merk collageen raden artsen aan?

  Artsen kunnen een specifiek merk collageen aanbevelen omdat ze weten dat het door derden is getest, ze kennen en vertrouwen het merk, ze werken samen met een merk of ze hebben patiënten anekdotisch bewijs laten aanbieden dat een specifiek merk ondersteunt.

  Artsen zijn echter eerder geneigd om het type collageen (type I en III of type II) te specificeren in plaats van een merk, omdat dat meer betrekking heeft op het specifieke gebruik van een patiënt voor het collageen.

  Een patiënt die bijvoorbeeld gewrichtspijn ervaart die verband houdt met kraakbeen, kan worden aangemoedigd om een type II collageen te vinden, terwijl een patiënt die op zoek is naar een collageen dat de huid kan ondersteunen, kan worden aangemoedigd om te zoeken naar type I en III. Het ligt binnen uw recht als patiënt om te vragen waarom een specifiek merk wordt aanbevolen, en om duidelijkheid te krijgen over de vraag of de arts door dat merk wordt betaald in een weg.


 • Kun je collageen nemen tijdens de zwangerschap?

  Collageen komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, gelatine en bottenbouillon, die allemaal veilig zijn om op te nemen tijdens de zwangerschap. In feite, omdat de eiwitbehoeften tijdens de zwangerschap toenemen, vooral in het derde trimester, zijn deze voedingsmiddelen allemaal manieren om eiwitten in het dieet te krijgen.

  Als het gaat om collageensupplementen, zijn er drie belangrijke factoren om te overwegen. Een daarvan is dat er niet veel onderzoek is naar collageensupplementen tijdens de zwangerschap. Twee, veel supplementen hebben andere ingrediënten toegevoegd, van kruiden tot extra vitamines, dus de zwangerschapsgerelateerde veiligheid van elk ingrediënt moet verder worden overwogen dan alleen het collageen. Drie, het vinden van een supplement dat is getest om de zuiverheid te garanderen, is vooral belangrijk omdat er een risico is op onnauwkeurige labels of mogelijke besmetting.

  Als je het moeilijk vindt om tijdens de zwangerschap voldoende eiwitten in je dieet te krijgen en je afvraagt of een collageensupplement kan helpen bij het aanvullen van eiwitrijk voedsel, is het mogelijk. Het is echter vaak duurder en geen compleet eiwit op zichzelf. Als u zwanger bent, is het belangrijk om met een zorgverlener of een geregistreerde diëtist te spreken voordat u supplementen inneemt, en een collageensupplement is geen uitzondering.


 • Hoe lang duurt het voordat collageensupplementen werken?

  De tijd die nodig is om de resultaten van collageensuppletie te zien of te voelen, hangt af van het type collageen dat u gebruikt, welke resultaten u zoekt (d.w.z. huid, gewricht, enz.) en de reactie van het individuele lichaam. Studies tonen verschillende tijden aan dat mensen rapporteren dat ze resultaten zien of voelen. Veel van de gewrichtsgerelateerde studies suggereren dat de resultaten tussen drie en zes maanden worden gezien.

  De huidgerelateerde studies vonden resultaten tussen acht en 24 weken. Botmineraaldichtheid gerelateerde studies hebben gekeken naar resultaten na 12 maanden. Naast het kijken naar hoe lang het kan duren om resultaten te zien of te voelen, is het belangrijk om te overwegen hoe lang u de collageensupplementen moet blijven gebruiken om de resultaten te behouden. Collageensupplementen moeten worden voortgezet, omdat ons lichaam zich in een constant proces bevindt van het afbreken en opnieuw opbouwen van collageen.

 • Beste overall: Great Lakes Wellness Quick Dissolve Collagen Peptides Convenience Pack kan onderweg worden meegenomen en u kunt het mengen in warm of koud eten of drinken.
 • Beste Gummy: Olly Vibrant Skin Gummies zijn NSF-gecertificeerd en gemaakt met door onderzoek ondersteund Verisol-collageen®.

Spreek altijd met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en om te begrijpen welke dosering u moet nemen.

Formulier: Poeder | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: Eén pakje (12 gram) | Collageen per portie: 12 gram | Eiwit per portie: 11 gram | Overige ingrediënten: Geen | Mogelijke allergenen: Geen

Formulier: Gummy | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 2 | gummies Collageen per portie: 2,5 gram | Eiwit per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Glucosestroop, bietsuiker, water, inuline, gelatine, melkzuur, citroenzuur, natuurlijk aroma, kleurstoffen (van wortelsappen, appelsappen en zwarte bessen), pectine | Mogelijke allergenen: Geen

Formulier: Poeder | Bron: Runderen, kippen, vis, gefermenteerd eierschaalmembraan | Collageen type: I, II, III, IV, V, VII, VIII, X, XII en XXII | Portiegrootte: 1 lepel (10,1 gram) | Collageen per portie: 10 gram | Eiwit per portie: 9 gram | Overige ingrediënten: Bacillus coagulans, vitamine C (van lipidemetaboliet ascorbaat) | Mogelijke allergenen: Ei, vis

Formulier: Vloeibare | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 1 eetlepel | Collageen per portie: 7,5 gram | Eiwit per portie: 7,5 gram | Overige ingrediënten: Gefilterd water, kristallijne fructose, appelzuur, natuurlijke kers smaak, L-tryptofaan, polylysine | Mogelijke allergenen: Geen

Formulier: Capsule | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 6 capsules | Collageen per portie: 3,3 gram | Eiwit per portie: 3 gram | Overige ingrediënten: Gelatinecapsule (van runderen afgeleide gelatine) | Mogelijke allergenen: Geen

Formulier: Poeder | Bron: Vis (tilapia) | Collageen type: type I | Portiegrootte: 1 lepel (5,5 gram) | Collageen per portie: 5 gram | Eiwit per portie: 5 gram | Overige ingrediënten: MSM (als methylsulfonylmethaan) | Mogelijke allergenen: Vis

Formulier: Capsule | Bron: Kip | Collageen type: | type II Portiegrootte: 1 capsule | Collageen per portie: 10 milligram | Eiwit per portie: Minder dan 1 gram | Overige ingrediënten: Microkristallijne, cellulose, vegetarische capsule (cellulose, water), magnesiumstearaat, kaliumchloride | Mogelijke allergenen: Geen

Formulier: Capsule | Bron: Runderen (collageen), varkens (gelatinecapsule) | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 4 capsules | Collageen per portie: 2,5 gram | Eiwit per portie: 2 gram | Overige ingrediënten: Gelatinecapsule (gelatine, gezuiverd water), magnesiumstearaat (plantaardige kwaliteit), silica | Mogelijke allergenen: Geen

Formulier: Poeder | Bron: | Collageen type: I en III | Portiegrootte: 2 lepels (22 gram) | Collageen per portie: 20 gram | Eiwit per portie: 18 gram | Overige ingrediënten: Citroenzuur, natuurlijke aroma’s, zeezout, stevia zoetstof | Mogelijke allergenen: Geen