5 dingen om te weten voor OCD Awareness Week (2023)

Wist je dat, volgens de International OCD Foundation, 1 op de 100 volwassenen in de Verenigde Staten leeft met een obsessief-compulsieve stoornis?

We hebben vaak OCD geportretteerd of verwezen in entertainment (hallo, Adrian Monk!) – maar helaas stigmatiseren deze beperkte afbeeldingen degenen die OCS hebben.

Gelukkig hebben we allemaal het vermogen om beter te begrijpen wat OCS is (en niet is) en leren hoe we betere bondgenoten en pleitbezorgers kunnen zijn voor mensen met OCS. Maak tijdens de OCD Awareness Week – en het hele jaar door – van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over OCD en hoe je ondersteuning kunt bieden.

Wat is OCS eigenlijk?

OCD is meer dan alleen angst voor ziektekiemen, of drie keer aan een deurknop draaien.

Iedereen heeft opdringerige gedachten, zoals “Wat als ik plotseling van de weg zou rijden?” “Wat als deze hoofdpijn eigenlijk kanker is?” of “Wat als het leven slechts een simulatie is?”

Maar voor mensen met OCS kunnen deze opdringerige gedachten vast komen te zitten in een obsessief-compulsieve cyclus.

Wat zijn obsessies en dwanghandelingen?

Obsessies kunnen over van alles gaan, maar meestal over dingen die we waarderen, zoals religie, familie, gezondheid, onze identiteit of de zin van het leven.

Dwanghandelingen zijn acties die worden ondernomen om de angst voor obsessies te verlichten. Dwanghandelingen kunnen fysiek zijn (bijv. tikken, schoonmaken, een taak opnieuw uitvoeren, enz.) of mentaal (bijv. herkauwen, vermijden, gedachtenneutralisatie, enz.)

Het uitvoeren van voornamelijk mentale dwanghandelingen wordt gewoonlijk “Pure O” genoemd. Helaas kan het gemakkelijk zijn voor dit type OCD om onopgemerkt te blijven, omdat dwanghandelingen niet altijd merkbaar zijn.

De verschillende OCD-thema’s

Mensen met OCS kunnen obsessies ervaren rond een of meer verschillende thema’s, waaronder maar niet beperkt tot:

  • Contaminatie
  • Gezondheid
  • Religie/morele scrupulositeit
  • Schade
  • Geslacht
  • Lichaamsfuncties
  • Perfectionisme
  • Relaties
  • Existentialisme
  • Zelfmoord

Een moeder met “Harm OCD” kan bijvoorbeeld haar baby vasthouden en opdringerige gedachten hebben zoals: “Wat als ik mijn baby gooide en doodde? Wat als ik stiekem een moordenaar ben? Wat als ik iemand mijn gedachten vertel en ze nemen mijn kind weg?”

Ze kan zich bezighouden met dwanghandelingen, zoals het vermijden van alleen zijn met haar baby, of het mentaal beoordelen van tekenen dat ze een moordenaar zou kunnen zijn.

Deze gedachten kunnen extreem slopend zijn en kunnen er snel toe leiden dat patiënten zichzelf isoleren terwijl ze zich blijven bezighouden met dwanghandelingen om zichzelf en anderen “veilig” te houden.

De schadelijke gevolgen van een verkeerde voorstelling van OCS

De gemiddelde tijd die nodig is om de diagnose OCS te krijgen is 14-17 jaar en mensen met OCS hebben tien keer meer kans om suïcidaal te zijn.

Het onbegrip van OCS laat mensen vaak jarenlang in stilte lijden, bang om hulp te zoeken. Ze zijn bang dat hun gedachten een afspiegeling zijn van hen en hun realiteit.

Maar opdringerige gedachten zijn ego-dystonisch, wat betekent dat ze tegengesteld zijn aan een persoon en hun karakter. De gedachten zijn zo verontrustend omdat het precies het tegenovergestelde is van wat een persoon wil of ooit zou doen.

Goed OCS-onderwijs ruimt niet alleen misvattingen op, maar het kan ook levensreddend zijn voor mensen die verzwakt en verward zijn door hun opdringerige gedachten.

Wat is de behandeling voor OCS?

Hoewel OCS chronisch is, kan het worden beheerd. De gouden standaardbehandeling is ERP, of exposure and response prevention.

De behandeling omvat het blootstellen van cliënten aan triggers (denkbeeldig of in vivo, afhankelijk van de inhoud van de gedachte), en vervolgens zitten met de angst zonder dwanghandelingen aan te gaan.

Het is belangrijk om iemand te vinden die OCS echt begrijpt. Iemand die op zoek is naar therapie voor OCS moet ervoor zorgen dat ze hun therapeut interviewen over hun training en dat ze ERP gebruiken.

In sommige gevallen kan medicatie ook helpen om de symptomen te verminderen. Mensen met OCS moeten vinden wat goed is voor zichzelf door met een getrainde professional te praten.

Hoe maak je een verschil voor mensen met OCS

Leer jezelf over OCS

Omdat OCS zo verkeerd wordt voorgesteld, is het gemakkelijk om bij te dragen aan stigma en onbewust dingen erger te maken voor mensen met de aandoening. Het lezen van symptomen en behandeling kan u helpen een beter begrip te krijgen van hoe u iemand kunt helpen.

Probeer vertrouwd te raken met verschillende obsessies die verder gaan dan besmetting, perfectionisme of symmetrie, en leer hoe dwanghandelingen zich kunnen manifesteren, zodat je niet per ongeluk iemand helpt om ermee bezig te zijn.

Obsessies en dwanghandelingen kunnen eng, raar of bizar lijken, maar vergeet niet om iemand te beschamen als ze zich voor je openstellen. Het kost veel kracht om te delen over je ergste angsten, dus wees zo ondersteunend mogelijk.

Wees je bewust van hoe je over OCS praat

Probeer het gebruik van zinnen als…

“Ik ben zo OCD!” als ik het heb over georganiseerd of schoon zijn. Hoewel het gebruik van OCD lichtzinnig triviaal kan lijken, draagt het alleen maar bij aan de verkeerde voorstelling van de aandoening en laat het mensen zich er niet van bewust dat ze eraan lijden.

“Dat zou je nooit doen. [insert fear]!” of “Dat zou nooit gebeuren!” Hoewel geruststelling lijkt te helpen, bestendigt het alleen de cyclus.

“Stop er maar mee!” Vermijding is een dwang. Je kunt opdringerige gedachten niet stoppen, maar je kunt wel leren hoe je er anders op kunt reageren.

Bouw je empathie op voor mensen met OCS

In plaats van media te consumeren die de stoornis sensationaliseren, verheffen OCS-voorstanders en professionals die de stoornis nauwkeurig portretteren.

Media consumeren die OCD beter vertegenwoordigen

Lees boeken als Everything Is an Emergency van Jason Adam Katzenstein en Turtles All The Way Down van John Green.

Luister naar podcasts zoals The OCD Stories en The Daily-aflevering van The New York Times: “A Special Episode for Kids: The Fear Facer”

Bekijk tv-programma’s zoals HBO’s “Pure” waarin iemand wordt getoond die leeft met Pure O en seksueel opdringerige gedachten.

Volg Social Media Accounts die OCD bespreken

Volg OCD-voorstanders zoals @ocddoodles, @obsessivelyeverafter, @anxietyocdtreatment en @kimberleyquinlan.

Ondersteun en leer van organisaties zoals Made of Millions

De Made of Millions Foundation is een non-profitorganisatie met een missie om te veranderen hoe de wereld geestelijke gezondheid waarneemt.

Oorspronkelijk heette intrusivethoughts.org, hun website staat vol met educatieve bronnen voor OCS. Je kunt pagina’s vinden die zijn gewijd aan verschillende thema’s, openhartige verhalen van communityleden, video-interviews met OCD-specialisten, livestreamseries, stigmabestrijdende campagnes en meer.

U kunt ook doneren om hun lopende werk te ondersteunen.

Moedig geliefden aan om behandeling / ondersteuning voor OCS te vinden

Het vinden van een behandeling voor OCS kan moeilijk zijn. Het is gebruikelijk dat specialisten wachtlijsten hebben of geen netwerk hebben, dus probeer uw geliefde te helpen met het plannen van een eerste afspraak en het uitzoeken van verzekeringsgegevens.

Gebruik de pagina Help-informatie over Made Of Millions om een lijst met bronnen weer te geven.

Probeer voor een betaalbare optie de NOCD-app, die mensen via teletherapie verbindt met specialisten.

Steungroepen kunnen super nuttig zijn voor OCS-herstel, dus moedig uw geliefde aan om naast de behandeling deel te nemen aan een. U kunt ondersteuningsgroepen voor OCD vinden via NOCD en OCD Peers.

Vergeet niet dat het starten van de behandeling intimiderend kan lijken voor iemand met OCS. Mensen komen vast te zitten in dwanghandelingen om angst te verlichten en “veilig” te blijven, dus het kan eng zijn om uit die cyclus te breken.

Dit geldt vooral voor degenen die meer taboe-thema’s hebben en bang zijn om beoordeeld te worden of zelfs verkeerd gerapporteerd te worden voor het onthullen van hun gedachten. Herinner hen eraan dat met een gekwalificeerde therapeut hulp beschikbaar is en herstel mogelijk is.