De 3 beste vervangers voor Nootmuskaat

De 3 beste vervangers voor Nootmuskaat
Gemalen nootmuskaat

Creativ Studio Heinemann / Getty


 • Nutmeg gebruikt
 • Waarom een vervanger gebruiken
 • Nootmuskaat Voedingsfeiten
 • Waar moet je op letten?
 • Beste vervangers

Ooit reisden reizigers de wereld rond op zoek naar onbetaalbare specerijen , waaronder nootmuskaat. Dit zaadje van een groenblijvende boom in de familie Myristicaceae is inheems in Indonesië en was ooit zo gewild dat het in de jaren 1600 een oorlog veroorzaakte tussen Nederlandse kooplieden en Indonesische boeren.

Tegenwoordig, als je geen nootmuskaat meer hebt, is het niet nodig om te gaan globetrotten (of oorlog te voeren) om een vervanger te vinden. In plaats daarvan kunnen meerdere andere veel voorkomende kruiden als vervangers dienen. Hier is alles wat je moet weten over deze unieke specerij, plus drie eenvoudige swaps om te maken.

Nutmeg gebruikt

De smaak van nootmuskaat wordt meestal beschreven als zoet en nootachtig. De kenmerkende smaak werkt goed in gebakken goederen, kaasgerechten en desserts, en als een finishing touch op eggnog. Het wordt vaak gebruikt in milde, romige sauzen, zoals bechamel, maar ook in meer levendige tomatensauzen en curry’s.

Eiergerechten zoals vla’s en quiches kunnen een lift krijgen van een matige hagelslag, en afgestoft op geroosterde groenten, zoals pompoen of zoete aardappelen, voegt het een aangenaam warme ondertoon toe.

In gebakken goederen zoals muffins, koekjes en cakes speelt nootmuskaat vaak een ondersteunende rol in andere kruiden zoals kaneel, gember of piment. Hoewel het op zichzelf kan staan als smaakstof, versmelt het vooral goed in kruidenmengsels.

Ten slotte is het niet erg gebruikelijk om recepten te zien die hele nootmuskaat vereisen, omdat de zaden vrij groot zijn. Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan om hele nootmuskaat te kopen om het vers in voedsel te raspen. Volgens veel professionele koks voegt een vers geraspte scheut nootmuskaat bovenop een cappuccino of eiernog iets speciaals toe dat de voorgemalen variëteit niet helemaal kan evenaren.

Waarom een nootmuskaatvervanger gebruiken

Afgezien van het feit dat ze geen nootmuskaat meer hebben, zoeken sommige mensen naar alternatieven om verschillende andere redenen. Sommige mensen houden bijvoorbeeld gewoon niet van de smaak en anderen hebben er een allergische reactie op.

Ondanks de “noot” in zijn naam, is nootmuskaat geen boomnoot, noch is het afgeleid van noten – dus het is geen veel voorkomend allergeen zoals boomnoten. Toch kan het bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Hoewel allergieën zeldzaam zijn, is het belangrijk om het uit je kookproces te houden als je een allergie voor nootmuskaat hebt.

Ondertussen is de unieke smaak van nootmuskaat niet ieders favoriet. Als je gewoon een hekel hebt aan de smaak van nootmuskaat, zal het wisselen voor een ander kruid meestal geen grote problemen opleveren in recepten.

Nootmuskaat Voedingsfeiten

Zoals de meeste kruiden wordt nootmuskaat in kleine hoeveelheden gebruikt en bevat het geen hoge niveaus van voedingsstoffen. De volgende informatie, voor 1 theelepel (2,2 gram) gemalen nootmuskaat, wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 12
 • Vet: 0,8 g
 • Natrium: 0,35 mg
 • Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 0,46 g
 • Suikers: 0,06 g
 • Eiwit: 0,13 g

Het is belangrijk op te merken dat dit een grotere hoeveelheid is dan u direct zou binnenkrijgen, maar het is waarschijnlijker dat u een heel recept serveert. Afhankelijk van het recept kan het een nog kleinere hoeveelheid vragen.

Waar te letten op in een nootmuskaatvervanger

Om een geschikte vervanger voor nootmuskaat te kiezen, wilt u eerst overwegen hoe u het gaat gebruiken. In hartige gerechten, zoals quiche of geroosterde groenten, kan een warmer, gedurfder kruid zoals piment of garam masala de truc doen. Zoete gebakken goederen, aan de andere kant, kunnen meer profiteren van een lichtere, zoetere keuze zoals kaneel.

Omdat specerijen over het algemeen niet chemisch interageren met andere voedingsmiddelen op manieren die het koken veranderen, kunnen ze redelijk door elkaar worden gebruikt. En omdat nootmuskaat en andere, vergelijkbare kruiden geen belangrijke bron van voedingsstoffen zijn, zullen vervangingen geen dramatische voedingsveranderingen in een recept veroorzaken. Ondertussen, zolang je een specerij kiest met een vergelijkbare bruine kleur als nootmuskaat, zal een vervanger de visuele aantrekkingskracht van het afgewerkte voedsel niet veranderen.

Beste vervangers voor Nootmuskaat

Zelfs de meest goed gevulde kruidenkast kan van tijd tot tijd geen nootmuskaat meer hebben. Als je je voorraad nootmuskaat hebt uitgeput, probeer dan een van deze drie alternatieven.

Foelie

Interessant is dat nootmuskaat en foelie eigenlijk van dezelfde plant komen. Terwijl nootmuskaat afkomstig is van de Myristica Fragrans boomzaad, foelie is afgeleid van de dunne zaadbedekking. Het is dan ook niet verrassend dat deze twee kruiden vergelijkbare smaken hebben en gemakkelijk door elkaar kunnen worden vervangen in zowel zoete als hartige gerechten.

Misschien vind je de smaak van foelie pittiger en sterker dan die van nootmuskaat, dus probeer het geleidelijk toe te voegen. De kleur van foelie is ook iets donkerder dan die van nootmuskaat, maar dit zal een afgewerkt recept niet wezenlijk veranderen.

Het is gemakkelijker om nootmuskaat te oogsten (foelie wordt in veel kleinere hoeveelheden op de plant aangetroffen). Ook is foelie het duurdere ingrediënt van de twee. Daarom kunt u er de voorkeur aan geven om op zoek te gaan naar een goedkopere vervanger.

Kaneel

In zoetere bereidingen zoals cakes, snel brood en taarten, maakt kaneel een eenvoudige ruil voor nootmuskaat. In tegenstelling tot foelie zijn de twee kruiden niet gerelateerd – kaneel komt van de schors van de kaneelboom, terwijl nootmuskaat een zaadje is – maar hun smaken zijn relatief vergelijkbaar.

Toch kan kaneel een intenser effect hebben. Begin met het toevoegen van de helft van de hoeveelheid kaneel zoals nootmuskaat vereist en proef als je gaat als dat mogelijk is.

Het gebruik van kaneel in plaats van nootmuskaat zal de voeding of het uiterlijk van recepten niet significant veranderen. En omdat kaneel een veel voorkomende pantry-specerij is, is het misschien de beste keuze om geen kruidenierswinkel te hoeven maken halverwege het recept!

Piment

Piment klinkt misschien als een combinatie van veel kruiden. Maar het is eigenlijk gemaakt van de gedroogde bessen van de Pimenta Dioica plant. Dit gemeenschappelijke voorraadkast nietje is een gemakkelijke go-to als je geen nootmuskaat meer hebt. Net als nootmuskaat wordt het gebruikt in zowel zoete als hartige recepten.

Piment is niet zo scherp als nootmuskaat, dus voel je vrij om het als een één-op-één schakelaar te gebruiken of zelfs extra piment toe te voegen. Net als bij andere vervangingen zijn kleur en voeding vergelijkbaar genoeg tussen piment en nootmuskaat om heel weinig verschil te maken voor een afgewerkt gerecht.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel nootmuskaat unieke, nootachtige zoetheid toevoegt aan alles van groenten tot desserts, is het niet onmogelijk om een bijna-vervangende smaak te creëren met een van de hierboven genoemde kruiden. Of probeer je eigen combinatie van foelie, piment, kaneel of andere soortgelijke kruiden te mengen om de perfecte stand-in voor nootmuskaat te creëren. Door op deze manier te experimenteren, kun je je zelfvertrouwen in de keuken vergroten en nieuwe werelden van heerlijke maaltijden openen.

 • Calorieën: 12
 • Vet: 0,8 g
 • Natrium: 0,35 mg
 • Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 0,46 g
 • Suikers: 0,06 g
 • Eiwit: 0,13 g