Beste vervangers voor Mirin

Beste vervangers voor Mirin
Koken met mirin

Michelle Lee Fotografie / Getty Images


 • Wat is Mirin?
 • Voedingswaarde feiten
 • Waarom mirin vervangen?
 • Beste vervangers

In de Japanse keuken is eten een zintuiglijke ervaring, zelfs in de eenvoudigste gerechten. Mirin is een belangrijk ingrediënt in de Japanse keuken en voegt een zoete pittige smaak toe aan teriyaki-gerechten, misosoep en roerbakgerechten. De zoete rijstwijn is vergelijkbaar met sake, maar met een zoetere smaak en een lager alcoholgehalte.

Hoewel veel chef-koks mirin als een nietje keukenartikel beschouwen, staat het misschien niet in je voorraadkast. Als je kip teriyaki maakt of een nieuwe udon roerbakgerecht probeert en je recept vraagt om mirin, vraag je je misschien af wat je moet doen als je geen van deze kookwijn hebt of niet kunt vinden.

Hoewel mirin zeker een extra laag smaak aan je gerecht toevoegt, heb je nog steeds opties als je weg bent. Er zijn zelfs niet-alcoholische alternatieven als u liever zonder alcohol kookt.

Wat is Mirin?

Mirin is een soort rijstwijn, vergelijkbaar met sake maar iets zoeter en met minder alcohol. Het is gemaakt van kleefrijst – kleefrijst, gedistilleerde alcohol en koji-gekweekte rijst. Koji, wetenschappelijk bekend als Aspergillus oryzae |, is een zetmeeletende schimmel die veel voorkomt in de Aziatische keuken. De fermenterende schimmel wordt gebruikt om alcohol, azijn, miso en sojasaus te maken.

De Japanse kookwijn mag dan zoet zijn, het is een hoofdingrediënt omdat het ook die overheerlijke umami-smaak heeft. Umami is de hartige of vlezige smaak in voedingsmiddelen zoals bouillon, vlees en kaas.

Traditionele Japanse mirin staat bekend als hon mirin. Dit type zoete rijst kookwijn heeft een alcoholgehalte van 14%. Je kunt echter mirin vinden die een vergelijkbare smaak heeft, maar aanzienlijk minder alcohol met 1,5%.

Mirin is een van de hoofdingrediënten in teriyaki-gerechten. De zoete smaak van de wijn helpt de zoute smaak van de soja- en tamarisaus in evenwicht te brengen. Het wordt ook toegevoegd aan een bouillon die wordt gebruikt voor het sudderen van groenten en vis.

Mirin Nutrition Feiten

Je kunt alle soorten mirin vinden in de supermarkt. Lees de ingrediëntenlijst om een merk te vinden dat de traditionele ingrediënten in de Japanse zoete kookwijn bevat, waaronder rijst en koji.

Voedingsinformatie voor een portie van 15 milliliter van een traditionele mirin rijst kookwijn komt van de USDA.

 • Calorieën: 25
 • Vet: 0
 • Natrium: 130 mg
 • Koolhydraten: 7g
 • Vezel: 0
 • Suiker: 4g
 • Eiwit: 0

Andere merken mirin kunnen suikers hebben toegevoegd, zoals fructose-glucosestroop. De mirin met toegevoegde suiker bevat meer calorieën dan de traditionele Japanse kookwijn, maar minder natrium. Het eten van te veel voedingsmiddelen met toegevoegde suiker maakt het moeilijker om een uitgebalanceerd dieet te volgen zonder meer calorieën te consumeren dan je nodig hebt.

Waarom mirin vervangen?

Mirin is een belangrijk ingrediënt in de Japanse keuken en een item dat je in de meeste supermarkten kunt vinden. Er zijn echter veel redenen waarom u op zoek bent naar een vervanger voor deze populaire kookwijn.

Een van de meest voor de hand liggende redenen is dat je mirin niet in je keuken hebt of dat het niet verkrijgbaar is bij je plaatselijke supermarkt. Mirin kan ook een duur ingrediënt zijn dat sommigen misschien niet willen kopen als ze het niet vaak zullen gebruiken of als ze er niet bekend mee zijn. Hoe dan ook, je hebt misschien een snelle vervanger nodig, zodat je het diner op tafel kunt krijgen en geen afhaalmaaltijden hoeft te bestellen.

Misschien bent u ook op zoek naar een vervanger voor mirin als u liever zonder alcohol kookt. Hoewel het alcoholgehalte in mirin varieert, als u alle alcohol moet vermijden, kunt u de voorkeur geven aan het gebruik van een niet-alcoholische vervanger.

Koken elimineert veel alcohol in ingrediënten zoals mirin, maar niet alles. Factoren zoals kookmethode, kooktijd en de andere ingrediënten in uw recept beïnvloeden hoeveel alcohol er in uw gerecht achterblijft wanneer u het serveert.

Voedselallergieën kunnen er ook voor zorgen dat u op zoek bent naar een vervanger voor mirin. Het merk dat in uw supermarkt wordt verkocht, kan een etiket hebben waarop staat dat het uw voedselallergeen bevat of dat het is gemaakt in een faciliteit die uw voedselallergeen gebruikt.

Beste vervangers voor Mirin

Of je nu op bent of geen mirin kunt gebruiken, je hebt veel opties die de zoete, umami-smaken in de Japanse kookwijn nauw nabootsen. Hier is een lijst met enkele van de beste vervangers voor mirin.

Rijstwijnazijn

Rijstwijnazijn is gefermenteerde rijstwijn en is een goede niet-alcoholische vervanger voor mirin. Deze azijn is echter meer zuur dan zoet. Voeg bij het vervangen van rijstwijnazijn door mirin 1 theelepel rijstwijnazijn plus 1/2 theelepel suiker toe voor elke 1 theelepel mirin.

Volgens de voedingsinformatie van de USDA heeft rijstwijnazijn geen calorieën of andere voedingsstoffen zoals natrium. De suiker heeft echter 8 calorieën, 2 gram koolhydraten en 2 gram suiker per 1/2 theelepel. In vergelijking met mirin bespaart rijstwijnazijn, zelfs met de toegevoegde suiker, calorieën en koolhydraten.

Sake

Als je de meest authentieke smaak wilt creëren zonder mirin en alcohol is geen probleem, dan is sake de beste vervanger. Net als mirin wordt sake gemaakt van rijst en koji en heeft het een vergelijkbare smaak als de kookwijn.

Het is echter niet zo zoet. Gebruik 1 theelepel sake plus 1/2 theelepel suiker voor elke 1 theelepel mirin.

Witte wijnazijn

Als je geen rijstwijnazijn hebt, is witte wijnazijn de volgende beste optie. Om de zure smaak te compenseren, moet je echter een kleine hoeveelheid suiker toevoegen bij het gebruik van witte wijnazijn in plaats van mirin. Gebruik voor elke 1 theelepel mirin 1 theelepel witte wijnazijn met 1/2 theelepel suiker.

Elke azijn die je bij de hand hebt, kan dienen als een goede vervanger voor mirin, inclusief witte azijn en appelciderazijn. Wanneer u azijn gebruikt in plaats van mirin, zorg er dan voor dat u een kleine hoeveelheid suiker of vruchtensap toevoegt om de smaken in evenwicht te brengen.

Een woord van bodymindspirit

Wanneer je op zoek bent naar een vervanger voor mirin, heb je een aantal opties. Of u nu een vorm van azijn zoals rode wijnazijn of witte azijn gebruikt, ze kunnen in een handomdraai worden vervangen. Als u op zoek bent naar een meer Japanse smaak, wilt u misschien kiezen voor sake. Wat je ook kiest, het kan zijn dat je een beetje moet experimenteren met je recept totdat je de smaak krijgt waarnaar je op zoek bent.

 • Calorieën: 25
 • Vet: 0
 • Natrium: 130 mg
 • Koolhydraten: 7g
 • Vezel: 0
 • Suiker: 4g
 • Eiwit: 0