De 11 beste glutenvrije vitaminemerken, volgens een diëtist

De 11 beste glutenvrije vitaminemerken, volgens een diëtist

We onderzoeken, testen, beoordelen en bevelen onafhankelijk de beste
Producten. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg beoordelen artikelen op medische nauwkeurigheid. Meer informatie over
ons proces. Als u iets koopt via onze links, kunnen we een commissie verdienen.

Als je coeliakie of een glutenintolerantie hebt, is het volgen van een glutenvrij dieet essentieel en wil je ervoor zorgen dat alle vitamines of andere supplementen die je neemt ook glutenvrij zijn. Dat betekent het vermijden van alles wat tarwe, gerst, rogge en eventuele derivaten van deze voedingsmiddelen bevat, die in sommige supplementen kunnen worden aangetroffen, en in plaats daarvan glutenvrije voedingsmiddelen en supplementen kiezen die gecertificeerd glutenvrij zijn.

Veel voorkomende glutenbevattende ingrediënten in supplementen zijn “die afgeleid van glutenbevattende granen, die zich kunnen verbergen als zetmeel, gemodificeerd zetmeel, dextrine, maltodextrine en andere verschillende vulstoffen, coatings, bindmiddelen en verdikkingsmiddelen. Het is ook belangrijk om vezels of bèta-glucanen uit glutenbevattende granen te vermijden,” zegt Elyse Krawtz, RDN, CSOWM, LD, CLT.

“Zelfs als een product is gemaakt zonder glutenbevattende ingrediënten, kan kruisbesmetting optreden tijdens de productie”, zegt Amy Gorin, MS, RDN. Het is vaak nuttig om te zoeken naar supplementen die glutenvrij zijn gecertificeerd door een externe organisatie zoals NSF International, Certified Gluten-Free Organization (CGFO) of BRC Global Standards, omdat dit ervoor zorgt dat er geen kruisbesmetting met gluten is geweest op zowel het ingrediënt- als het productieniveau. Net als bij andere supplementen, wilt u ook rekening houden met de vorm, dosis en andere ingrediënten bij het kiezen van een supplement.

bodymindspirit Fit goedgekeurde glutenvrije vitaminemerken

 • Country Life’s de hele supplementenlijn is gecertificeerd glutenvrij, wat het kiezen van een veilig supplement voor u gemakkelijk maakt.
 • Pure inkapseling biedt veel supplementen die gecertificeerd glutenvrij en top 8 allergeenvrij zijn, waardoor ze een goede keuze zijn voor iedereen met meerdere voedselallergieën.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

Zijn glutenvrije supplementen gunstig?

Glutenvrije supplementen zijn gunstig voor diegenen die een supplement moeten nemen en coeliakie of een glutenintolerantie hebben. Het is belangrijk op te merken dat supplementen niet worden gebruikt om deze allergieën en intoleranties te behandelen – de primaire behandeling is om alles wat gluten bevat te vermijden.

Het is altijd het beste om ernaar te streven zoveel mogelijk voedingsstoffen via voedsel binnen te krijgen, en de meeste mensen die een gevarieerd dieet eten, kunnen alles wat ze nodig hebben via voedsel krijgen. Sommige mensen kunnen echter baat hebben bij supplementen om lacunes in voedingsstoffen te dichten.

Mensen met coeliakie. Coeliakie beïnvloedt de slijmvliesbekleding van de dunne darm, waar veel micronutriënten (vitamines en mineralen) worden opgenomen. Dit kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Bovendien missen veel glutenvrije graanproducten de vitamines en mineralen die worden aangetroffen in glutenbevattende volle granen, waardoor het potentieel voor tekorten aan voedingsstoffen verder wordt verergerd.

Zwangere mensen of mensen die borstvoeding geven. Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn uw voedingsbehoeften hoger en supplementen worden vaak aanbevolen om die verhoogde behoeften te ondersteunen. Als u coeliakie of glutenintolerantie heeft, is het essentieel dat u prenatale supplementen kiest die glutenvrij zijn.

Mensen met een gediagnosticeerd tekort aan voedingsstoffen en glutenintolerantie. Er wordt geschat dat bijna een derde van de bevolking van de Verenigde Staten een tekort aan voedingsstoffen heeft. Dit kan verband houden met inname via de voeding, verhoogde behoeften of een onderliggende medische aandoening. Supplementen kunnen in dit geval nuttig zijn en als u intolerant of gevoelig bent voor gluten, is het kiezen van een glutenvrij supplement noodzakelijk.

Wie heeft er misschien geen baat bij glutenvrije supplementen?

Als u een gevarieerd dieet eet, is het onwaarschijnlijk dat u een supplement moet nemen, tenzij u een bekend tekort aan voedingsstoffen of verhoogde behoeften heeft. Een vitamine D-supplementsupplement wordt echter aanbevolen voor mensen die geen regelmatige toegang krijgen tot sterk zonlicht, en veel mensen kunnen baat hebben bij specifieke supplementen of multivitaminen, afhankelijk van hun levensfasen, voedingspatronen, gezondheidsproblemen en medicijnen.

Als het specifiek gaat om glutenvrije supplementen, kan het geen kwaad om een glutenvrij supplement te nemen, zelfs als u geen coeliakie of glutenintolerantie heeft. Omdat het proces om gecertificeerd te worden als glutenvrij echter een fi isnanciële investering voor bedrijven, sommige glutenvrije supplementen kunnen duurder zijn en zijn niet nodig voor degenen die geen coeliakie of een glutenintolerantie hebben.

Praat altijd met een zorgverlener voordat u met een nieuw supplement begint, vooral als u andere medische aandoeningen heeft of medicijnen gebruikt. Sommige supplementen kunnen interageren met medicijnen of verergeren symptomen van medische aandoeningen.

In dit artikel

 • Zijn glutenvrije supplementen gunstig?
 • Wie er misschien niet van profiteert
 • Onze keuzes
 • Hoe we selecteren
 • Waar moet je op letten?
 • Hoeveel is te veel?
 • FAQ

Het leven op het platteland

Het leven op het platteland

Het leven op het platteland


Bekijk op Amazon
Bekijk op Countrylifevitamins.com
Pros

 • Gecertificeerd glutenvrij (GFCO)

 • NSF gecertificeerde faciliteit

 • Non-GMO, USDA biologische en veganistische producten

Tegens

 • Bied geen prenatale multivitaminen aan

Country Life is een pionier in glutenvrije supplementen als een van de eerste merken die glutenvrij zijn gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO), wat betekent dat ze niet meer dan 10 delen per miljoen (ppm) gluten bevatten, de helft van de standaard die de FDA vereist (20ppm). Elk product (en hun hele faciliteit) is glutenvrij.

Country Life is een usda biologische fabrikant. Dit betekent niet dat al hun producten biologisch gecertificeerd zijn, maar het betekent wel dat ze gekwalificeerd zijn om gecertificeerde biologische producten te produceren. Ze produceren veel gecertificeerde biologische producten die het gecertificeerde biologische keurmerk op het productetiket hebben. Hun belangrijkste faciliteit is ook NSF-GMP (Good Manufacturing Practices) geregistreerd.

Ze bieden meer dan 200 supplementen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten, visolie, aminozuren, probiotica, spijsverteringsenzymen en meer, waarvan er vele ook veganistisch, koosjer en halal zijn gecertificeerd. Hun producten zijn verkrijgbaar in capsules, kauwtabletten, gummies, vloeistof, zuigtabletten, poeder, softgels en sprays.

Hun producten zijn vrij van kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen en andere additieven, evenals maïs, gist, soja, melk en zout. Als gecertificeerd B-corp geven ze prioriteit aan duurzaamheid voor zowel het milieu als hun mensen. Daarnaast zijn hun verpakkingsdozen gemaakt van gerecycled karton.

Formulieren: veel | Glutenvrije certificeringen: Gecertificeerd glutenvrij | Organisch: sommige producten | Niet-GGO: sommige producten

Tuin van het Leven

Tuin van het Leven

Tuin van het Leven


Bekijk op Amazon
Bekijk op Gardenoflife.com
Pros

 • NSF glutenvrij gecertificeerd

 • Koolstofneutraal bedrijf

 • Biologische, veganistische, koosjere en niet-GMO producten

Tegens

 • Sommige producten bevatten kruideningrediënten en enzymatische mengsels die mogelijk niet voor iedereen geschikt zijn

Garden of Life heeft vijf lijnen van supplementen, waarvan er vele glutenvrij zijn. Het bedrijf geeft prioriteit aan certificeringen van derden, waaronder twee verschillende glutenvrije certificeringen: NSF-gecertificeerd glutenvrij en gecertificeerd glutenvrij. “Dit zorgt ervoor dat het bedrijf een glutenvrij nalevingsplan heeft en inspecties ter plaatse uitvoert van zijn productie- en verwerkingsfaciliteiten. Tijdens dit proces testen geaccrediteerde inspecteurs om ervoor te zorgen dat de producten 20 delen per miljoen of minder gluten bevatten,” merkt Gorin op.

Naast het glutenvrije aanbod, maakt de Garden of Life gebruik van 18 verschillende certificeringen van derden om ingrediënten van de hoogste kwaliteit te garanderen en die voldoen aan specifieke voedings-, religieuze, atletische en duurzaamheidsbehoeften. Veel van hun producten zijn USDA Organic, Non-GMO Project Verified, gecertificeerd veganistisch, NSF gecertificeerd voor sport en gecertificeerd cruelty free. Het bedrijf zet zich ook in voor duurzaamheid en behaalde vanaf 2021 de koolstofneutrale certificering omdat ze koolstofvrij zijn op zowel merk- als productniveau.

Ze bieden een breed scala aan supplementen, van vitamines en mineralen tot kruiden, eiwitpoeders, probiotica en spijsverteringsenzymen, die in capsule-, gummy-, vloeistof-, spray- en poedervormen voorkomen. Het ding om op te letten met veel van de Garden of Life-producten is dat sommige extra spijsverteringsenzymen, kruiden of probiotica bevatten die voor sommige mensen onnodig of zelfs problematisch kunnen zijn. Als u een van hun producten overweegt, bekijk dan het etiket zorgvuldig en neem contact op met uw zorgverlener om ervoor te zorgen dat de ingrediënten veilig voor u zijn.

Formulieren: capsules, gummies, vloeistof, spray, poeders | Gluten-gratis certificeringen: NSF glutenvrije en gecertificeerde glutenvrije | Organisch: sommige producten | Niet-GGO: sommige producten

Nieuw hoofdstuk

Nieuw hoofdstuk

Nieuw hoofdstuk


Bekijk op Amazon
Bekijk op Newchapter.com
Pros

 • Veel producten NSF gecertificeerd glutenvrij

 • Gecertificeerd B-corp

 • Veel veganistische, biologische en niet-GMO-producten

Tegens

 • Sommige producten bevatten kruideningrediënten en enzymatische mengsels die mogelijk niet voor iedereen geschikt zijn

Nieuw hoofdstuk is een ander supplementmerk dat prioriteit geeft aan kwaliteit, duurzaamheid en verificaties door derden. Meer dan 75 van hun producten zijn NSF-gecertificeerd glutenvrij, waaronder veel vitamines en mineralen waar mensen met coeliakie meer kans op hebben, zoals ijzer, vitamine D, zink, calcium en magnesium. Velen zijn ook NSF-inhoud gecertificeerd – een rigoureuze certificering door derden die de veiligheid van de ingrediënten garandeert – evenals USDA biologisch, gecertificeerd veganistisch en niet-GMO-project geverifieerd, naast andere certificeringen van derden.

Ze bieden vitamines, mineralen, kruiden, probiotica, paddenstoelen en visolie in capsules, tabletten en gummies. Veel van hun producten bevatten gefermenteerde vitamines en mineralen, waarvan ze beweren dat ze de absorptie verbeteren, hoewel er geen onderzoek is om dit te ondersteunen.

Veel van de New Chapter-producten zijn combinatieproducten, wat betekent dat ze meerdere verschillende vitamines en mineralen bevatten. Dit kan nuttig zijn voor mensen met meer dan één tekort aan voedingsstoffen, maar is iets om op te letten bij het kiezen van een product als u andere medicijnen gebruikt die kunnen interageren met bepaalde voedingsstoffen.

Formulieren: capsules, tabletten, gummies | Glutenvrije certificeringen: NSF glutenvrij | Organisch: enkele producten | Niet-GGO: enkele producten

Pure inkapseling

Pure inkapseling

Pure inkapseling


Bekijk op Amazon
Bekijk op Pureencapsulations.com
Pros

 • Gecertificeerd glutenvrij

 • Allergievriendelijk

Tegens

 • Duur

 • Sommige supplementen bevatten megadoses die alleen onder de hoede van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg mogen worden ingenomen

Bekend om hun kwaliteitssupplementen die allergeenvriendelijk zijn, zijn Pure Encapsulations-producten een goede keuze voor iedereen die gluten moet vermijden. Ze bieden meer dan 300 glutenvrije supplementen, geverifieerd door certified gluten-free organization, en velen zijn vrij van pinda’s, noten, tarwe, soja, zuivel en kunstmatige smaakstoffen, kleuren en zoetstoffen.

U vindt een uitgebreide productlijst die beschikbaar is in bijna elke vorm, inclusief capsules, soft-gels, vloeistoffen, kauwtabletten, poeders, gummies en zuigtabletten, met een product dat aan bijna elke voedingsbehoefte voldoet. Sommige producten vereisen koeling en sommige, zoals gummies en kauwtabletten, bevatten toegevoegde suikers of suikeralcoholen.

Sommige van hun supplementen bevatten megadoses voedingsstoffen, dus het is belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van aanvaardbare bovenste innameniveaus (UL) zoals vastgesteld door het NIH Office of Dietary Supplements en ervoor te zorgen dat u een veilige dosis voor u kiest.

Formulieren: veel | Glutenvrije certificeringen: Gecertificeerd glutenvrij | Organisch: geen | Niet-GGO: sommige producten

Megafood

Mega eten

Megafood


Bekijk op Amazon
Bekijk op Megafood.com
Pros

 • Veel producten zijn NSF gecertificeerd glutenvrij

 • Gemaakt van hele voedingsmiddelen

 • Biologisch, non-GMO en veganistisch

Tegens

 • Sommige producten bevatten kruideningrediënten en enzymatische mengsels die mogelijk niet voor iedereen geschikt zijn

Als u op zoek bent naar een supplement dat is gemaakt van hele voedingsmiddelen, past MegaFood bij de rekening. Ze bieden een breed scala aan supplementen, van multivitaminen, waaronder prenatale, postnatale en kinderopties, tot individuele voedingsstoffen en sommige kruidensupplementen. Zoek naar het NSF glutenvrije logo op de supplementfles, die je op meer dan 40 van hun supplementen vindt.

MegaFood geeft prioriteit aan het inkopen van hoogwaardige ingrediënten die veganistisch, niet-GMO, USDA biologisch, koosjer en glyfosaatvrij zijn. Ze worden ook gemaakt zonder de top negen allergenen (pinda’s, noten, soja, tarwe, melk, vis, schaaldieren, eieren en sesam).

Sommige van hun producten bevatten additionale voedingsstoffen, enzymen of probiotica die voor u onnodig kunnen zijn. Als u MegaFood kiest, lees dan de volledige ingrediëntenlijst om ervoor te zorgen dat elk ingrediënt veilig voor u is, omdat er voedingsstoffen zijn (inclusief die welke zijn afgeleid van hele voedingsmiddelen) die kunnen interageren met medicijnen of bepaalde medische aandoeningen erger kunnen maken.

Formulieren: Capsule, gummy, poeder, tablet | Glutenvrije certificeringen: NSF gecertificeerd glutenvrij | Organisch: Ja | Niet-GGO:Ja

Thorne

Thorne-logo


Bekijk op Amazon
Bekijk op Thorne.com
Pros

 • Veel producten NSF gecertificeerd

 • Rigoureus glutenvrij protocol

 • Uitgebreide lijn supplementen

Tegens

 • Sommige producten bevatten megadoses – neem contact op met een zorgverlener voordat u het inneemt

 • Veel producten zijn duur

Thorne staat in de supplementenindustrie bekend om hun kwaliteitssupplementen. Veel van thorne’s producten zijn NSF-inhoud gecertificeerd of NSF-gecertificeerd voor sport, twee certificeringen van derden die de nauwkeurigheid van labels garanderen en dat er geen schadelijke verontreinigingen zijn. Hoewel Thorne-producten niet glutenvrij zijn gecertificeerd door een van onze aanbevolen organisaties, heeft Thorne een zeer rigoureus testproces, inclusief laboratoriumtests om ervoor te zorgen dat alle producten die glutenvrij zijn gelabeld, in feite glutenvrij zijn.

Thorne’s uitgebreide productlijn varieert van vitaminen en mineralen tot eiwitpoeders, adaptogene kruiden, probiotica en andere combinatieproducten. Als u een glutenvrij supplement nodig heeft, is het belangrijk om individuele supplementenlabels te bekijken om ervoor te zorgen dat degene die u wilt glutenvrij is. Houd ook rekening met dosering en soorten supplementen die u kiest, omdat sommige producten megadoses of ingrediënten bevatten die kunnen interageren met bepaalde medicijnen of zelfs de symptomen van sommige aandoeningen erger kunnen maken.

Formulieren: Capsule, gel-cap, vloeistof, poeder, tablet | Glutenvrije certificeringen: Geen | Organisch: Geen | Niet-GGO:Nee

Jarrow

Jarrow

Jarrow


Bekijk op Amazon
Bekijk op IHerb
Bekijk op Vitacost
Pros

 • Veel producten ConsumerLab.com Top Picks

 • Breed scala aan glutenvrije producten

 • USDA Biologisch

Tegens

 • Geen multivitaminen of prenatale vitamines

 • Duur

Jarrow Formulas maakt al bijna 50 jaar supplementen en is gegroeid van slechts een handvol supplementen naar honderden opties die een verscheidenheid aan gezondheidsbehoeften ondersteunen. Hun supplementen worden gemaakt in een NSF-geverifieerde faciliteit, veel producten zijn topkeuzes op ConsumerLab.com en veel zijn glutenvrij. Het is belangrijk op te merken dat omdat ze niet glutenvrij zijn gecertificeerd, u etiketten wilt controleren en dat mensen met coeliakie mogelijk contact willen opnemen met het bedrijf om te controleren of het product veilig voor u is.

Ze bieden een breed scala aan producten, van individuele vitamines en probiotica tot kruiden en antioxidanten. Hun productlijn bestrijkt de levensduur van baby’s en kinderen tot oudere volwassenen met de nadruk op supplementen om het spijsverteringswelzijn te ondersteunen.

Formulieren: Capsule, gel-cap, vloeistof, poeder, tablet | Glutenvrije certificeringen: Geen | Organisch: Ja | Niet-GGO:Ja

Standaard proces

Standaard proces

Amazone


Bekijk op Amazon
Pros

 • Uitgebreide in-house testen op kwaliteit en veiligheid

 • Brede glutenvrije productlijn

 • Veel biologische en veganistische opties

Tegens

 • Geen multivitaminen of prenatale vitamines

Meer dan 150 van de producten gemaakt door Standard Process zijn glutenvrij. Deze omvatten vitamines, mineralen, antioxidanten, kruidenmengsels, eiwitrepen en meer. Standaardproces is toegewijd aan het produceren van hoogwaardige supplementen, en de meerderheid van hen is gemaakt van de ingrediënten die op hun gecertificeerde biologische boerderij worden geteeld. Ze nemen duurzaamheid ook serieus met toezeggingen voor compostering, waterbesparing, vermindering van de koolstofvoetafdruk en meer.

Standard Process heeft uitgebreide interne kwaliteits- en veiligheidstestprotocollen om ervoor te zorgen dat wat er in de supplementverpakking zit, overeenkomt met het etiket en geen schadelijke verontreinigingen bevat. Hun glutenvrije productlijn voldoet aan de FDA-normen voor minder dan 20 ppm gluten en zijn eac getesth tijd dat ze worden verwerkt om ervoor te zorgen dat ze aan die vereisten voldoen. Omdat niet elk product glutenvrij is, moet u de etiketten lezen om ervoor te zorgen dat een product veilig voor u is.

Formulieren: Capsule, tablet, poeder | Glutenvrije certificeringen: Geen | Organisch: Ja | Niet-GGO:Ja

Smarty Broek

Smarty Broek

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Pros

 • Veel NSF gecertificeerde producten

 • Allergeenvriendelijke producten

Tegens

 • Toegevoegde suiker bevatten

Voor degenen die de voorkeur geven aan een gummy-vitamine, zijn Smarty Pants-vitamines een goede keuze. Ze maken een verscheidenheid aan vitamine- en probiotische supplementen om jonge kinderen te ondersteunen tijdens de volwassenheid, inclusief zwangerschap. Al hun supplementen zijn top 8 allergeenvrij en glutenvrij. Omdat hun producten niet glutenvrij gecertificeerd zijn, is het belangrijk om etiketten te bekijken en contact op te nemen met het bedrijf om ervoor te zorgen dat een product veilig voor u is.

Smarty Pants gummies bevatten wel wat toegevoegde suiker, dus let op hoe dat past in je totale dagelijkse inname.

Formulieren: Gummy, vloeibare | Glutenvrije certificeringen: Geen | Organisch: Sommige producten | Niet-GGO:Nee

Natuur Gemaakt

Natuur Made Logo


Bekijk op Amazon
Bekijk op Naturemade.com
Pros

 • USP-geverifieerde producten

 • Budgetvriendelijk

Tegens

 • Veel producten zijn niet veganistisch

Nature Made is een bekend supplementenmerk dat kwaliteitssupplementen biedt tegen een betaalbare prijs. Hun productlijn varieert van vitaminen en mineralen tot slaapmiddelen en antioxidanten. Veel van hun producten zijn glutenvrij, hoewel het belangrijk is om etiketten te controleren en contact op te nemen met het bedrijf om ervoor te zorgen dat een product veilig voor u is, omdat ze niet glutenvrij zijn gecertificeerd door een externe organisatie.

Alle Nature Made-producten zijn USP-geverifieerd, een extern testbureau dat ervoor zorgt dat ze bevatten wat het etiket zegt en geen schadelijke verontreinigingen bevatten.

Formulieren: Capsule, tablet, gummy, kauwbaar, softgel, vloeibaar | Glutenvrije certificeringen: Geen | Organisch: Geen | Niet-GGO:Nee

Ritueel

Ritueel

Ritueel


Bekijk op Ritual.com

 • USP en Informed Sport geverifieerde producten

 • Testen door derden op gluten en allergenen

 • Gecertificeerd B Corp

 • Multivitaminen kunnen voor sommige mensen belangrijke voedingsstoffen missen

Ritual is misschien nieuwer voor de supplementruimte, maar wat ze missen in leeftijd, maken ze goed in kwaliteit. Ze hechten waarde aan transparantie van ingrediënten en delen informatie over ingrediënten openbaar. Al hun producten zijn door derden getest op verontreiniging met zware metalen, allergenen, gluten, microben en andere verontreinigingen door USP (de vitaminesupplementen) of Informed Sport (eiwitpoeders). Ze testen ook elke batch op puran en nauwkeurigheid om ervoor te zorgen dat wat er op het etiket staat in de fles zit.

Hun lijn van supplementen omvat multivitaminen voor kinderen, mannen en vrouwen, evenals een prenatale, eiwitpoeders en pre- en probiotica. Sommige producten zijn mogelijk niet glutenvrij, dus controleer altijd individuele producten om er zeker van te zijn dat dit het geval is voordat u het koopt. Het is ook belangrijk op te merken dat hun multivitaminen voor sommige mensen belangrijke voedingsstoffen kunnen missen, dus het is belangrijk om etiketten te lezen om ervoor te zorgen dat ze aan uw individuele behoeften voldoen. Al hun producten zijn niet-GMO, veganistisch en bevatten geen kunstmatige kleuren. Ritual is ook een Certified B-corp en heeft verschillende duurzaamheidsverbintenissen gedaan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Formulieren: Capsule, gummy, poeder | Glutenvrije certificeringen: Geen | Organisch: Geen | Niet-GGO: Ja

Hoe we supplementen selecteren

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

We ondersteunen supplementen die evidence-based zijn en geworteld in de wetenschap. We waarderen bepaalde productkenmerken die we geassocieerd vinden met producten van de hoogste kwaliteit. We geven prioriteit aan producten die door derden zijn getest en gecertificeerd door een van de drie onafhankelijke, externe certificeerders: USP, NSF of ConsumerLab.com.

Het is belangrijk op te merken dat de FDA voedingssupplementen niet beoordeelt op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt komen. Ons team van experts heeft een gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde methodologie ontwikkeld om de supplementen te kiezen die we aanbevelen.

Wat te zoeken in glutenvrije vitaminemerken

Testen door derden

Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet zijn verontreinigd met specifieke risicovolle, veel voorkomende verontreinigingen. Het is echter belangrijk op te merken:

 • Testen door derden test niet om te zien of een product effectief of veilig is voor iedereen, en het zorgt er niet voor dat het supplement niet zal interageren met andere supplementen of medicijnen.
 • Niet alle tests van derden zijn gelijk gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat supplementbedrijven laboratoria betalen voor certificaten na het uitvoeren van minimale tot geen tests.
 • De certificeringen van derden die we kunnen vertrouwen zijn: ConsumerLab.com, NSF en USP. Deze certificeringen zijn echter moeilijk te verkrijgen en / of duur voor fabrikanten, dus veel bedrijven kiezen ervoor om hun producten niet te laten testen door een van deze drie organisaties.
 • Soms zijn producten die door deze drie bedrijven zijn getest duurder om te proberen de kosten die ze betalen voor certificering te compenseren.
 • Alleen omdat een supplement niet wordt getest door een van deze drie bedrijven, betekent dit niet dat het een slecht product is. We raden aan om wat onderzoek te doen naar de reputatie van de fabrikant en de fabrikant en hun testlaboratorium te bellen om hun protocollen te bepalen en te beslissen of u zich op uw gemak voelt bij het consumeren van het supplement.

Als het gaat om het kiezen van glutenvrije supplementen, is testen door derden de beste praktijk om ervoor te zorgen dat het supplement zowel zonder glutenbevattende ingrediënten is gemaakt als er geen kruisbesmetting is geweest op zowel het ingrediëntniveau als het niveau van de fabrikant. Zoek naar het gecertificeerde glutenvrije logo of het glutenvrije NSF-logo. U kunt ook zoeken naar NSF-gecertificeerde producten of producten die zijn geverifieerd door de glutenvrije certificering op hun individuele websites.

Er zijn veel merken, waaronder enkele in deze roundup, die glutenvrije kwaliteitsproducten maken die niet door derden zijn getest. Als u een merk kiest dat niet glutenvrij is gecertificeerd, bekijkt u labels en neemt u contact op met het bedrijf om ervoor te zorgen dat het veilig voor u is. “Ik zoek vaak in de sectie ‘FAQ’ of neem rechtstreeks contact op met een bedrijf om namens mijn patiënten te vragen en patiënten te instrueren hetzelfde te doen,” zegt Suzie Finkel, MS, RD, CDN, die met veel patiënten met coeliakie werkt.

Formulier

Glutenvrije supplementen zijn er in verschillende vormen, waaronder capsule, tablet, zachte gel, vloeistof, kauwbaar, gummy, poeder en sprayvorm. Gummies, kauwtabletten, poeders, vloeistof of sprays kunnen nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen. Sommige van deze producten bevatten toegevoegde suiker en andere moeten mogelijk worden gekoeld. De beste vorm voor jou is degene die je regelmatig zult nemen.

Ingrediënten &potentiële interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen, in verhouding tot de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Breng het supplementetiket naar een zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die u of uw kind gebruikt te bekijken.

Kruiden, enzymen, probiotica en antioxidanten: Sommige vitaminemerken bevatten extra ingrediënten in hun vitamine- en mineralensupplementen. Deze ingrediënten kunnen interageren met medicijnen en mogelijk sommige medische aandoeningen verergeren. Ze kunnen ook leiden tot ongewenste bijwerkingen. Neem altijd contact op met een zorgverlener om te bepalen of een product en de ingrediënten ervan veilig voor u zijn.

Suikers: Sommige vitamines, vooral gummies, kauwtabletten en sommige vloeistoffen, bevatten toegevoegde suikers om het product smakelijker te maken. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt volwassenen aan om de toegevoegde suikerinname te beperken tot minder dan 10 procent van de totale energie (ongeveer 50 g toegevoegde suiker voor iemand die 2.000 calorieën per dag eet), hoewel de American Heart Association de helft van die voor vrouwen (25 g / dag) en ongeveer 70 procent daarvan (36 g) voor mannen aanbeveelt. De hoeveelheid suiker in vitamines is meestal erg klein, maar het overwegen waard in de context van uw algehele dieet, vooral als u een aandoening heeft die een betere monitoring van de toegevoegde suikerinname vereist, zoals die met diabetes.

Glutenvrije Supplement Dosering

Always spreken met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en om te begrijpen welke dosering u moet nemen.

De hoeveelheid die u nodig heeft, varieert door welke vitamine, mineraal of ander type supplement u neemt. Vitaminen en mineralen hebben een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of een adequaat innameniveau (AI) en velen hebben een aanvaardbare bovengrens (UL), die u kunt vinden via de National Institutes of Health. Andere supplementen zoals kruiden, probiotica, antioxidanten en enzymen hebben mogelijk geen vastgestelde doses, dus het is belangrijk dat u samenwerkt met een zorgverlener om de juiste hoeveelheid voor u te bepalen.

Hoeveel is te veel?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u niet meer van een individuele voedingsstof neemt dan het aanvaardbare bovenste innameniveau (UL) dat is vastgesteld door het National Institute of Health Office of Dietary Supplements. Sommige voedingsstoffen zoals vetoplosbare vitamines A, D, E en K kunnen worden opgeslagen in vetweefsel en kunnen in overmaat gevaarlijk zijn. Mineralen zoals ijzer, calcium, jodium, magnesium, selenium, co-papier, molybdeen en mangaan kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen als ze te veel worden geconsumeerd.

Of het nu een multivitamine of een individuele voedingsstof is, u kunt ervoor zorgen dat uw supplement die bovengrenzen niet overschrijdt door uw supplement door een zorgverlener uit te voeren.

Veelgestelde vragen


 • Wat is het verschil tussen glutenintolerantie en coeliakie?

  Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij een persoon geen gluten kan verdragen. Wanneer een persoon met coeliakie gluten inneemt, leidt dit tot schade aan het slijmvlies van de dunne darm. Ze zijn dan niet in staat om voedingsstoffen goed te absorberen, wat kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, bloedarmoede, vertraagde groei, gewichtsverlies en nog ernstiger gezondheidsproblemen. Het leidt ook tot spijsverteringssymptomen zoals gas, een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid, braken en buikpijn. De primaire behandeling voor coeliakie is om gluten te vermijden.

  Glutenintolerantie is anders in die zin dat een persoon negatief test op coeliakie of een tarwe-allergie, maar spijsverteringsproblemen of andere symptomen kan ervaren na het consumeren van gluten. Sommige mensen met glutenintolerantie kunnen een kleine hoeveelheid gluten verdragen – bijvoorbeeld een glutenvrij voedsel dat in contact is gekomen met gluten van een gedeeld oppervlak zoals een broodrooster – maar anderen niet. De beste manier om een glutenintolerantie te identificeren, is door een logboek bij te houden van voedselinname en symptomen, om te identificeren of gluten het probleem is.

  Als u denkt dat u coeliakie of glutenintolerantie heeft, zoek dan hulp bij een zorgverlener. Zodra u een diagnose heeft (of als u geen coeliakie heeft, maar niet zeker weet of u glutenintolerantie heeft), kan het ook nuttig zijn om samen te werken met een geregistreerde diëtist die gespecialiseerd is in spijsverteringsstoornissen en glutenvrije diëten om u te helpen bij het navigeren door veranderingen die u mogelijk in uw dieet moet aanbrengen.


 • In welke andere vitamines en supplementen wordt gluten vaak aangetroffen?

  Vitaminen, mineralen, kruiden, eiwitpoeders en andere soorten supplementen zijn van nature glutenvrij in hun pure vormen. Supplementen bevatten echter meestal vulstoffen en stabilisatoren om ze te verpakken op een manier die veilig en gemakkelijk voor u is om te consumeren. Deze fillers kunnen gluten bevatten.

  “Veel voorkomende ingrediënten om op te letten zijn tarwezetmeel of gemodificeerd zetmeel of dextrine afgeleid van een tarwebron,” zegt Gorin. Maar er is ook de mogelijkheid dat een ingrediënt of een heel supplement contact heeft gehad met gluten in een productiefaciliteit. Daarom is het kiezen van gecertificeerde glutenvrije supplementen essentieel voor iemand die gluten moet vermijden.


 • Op welke keurmerken en certificeringen moet ik letten op glutenvrije supplementen?

  Er zijn drie grote organisaties: NSF International, Gluten-Free Certification Organization (GFCO) en BRC Global Standards. Elk van deze zegels geeft aan dat een derde partij heeft geverifieerd dat het product glutenvrij is.

 • Country Life’s de hele supplementenlijn is gecertificeerd glutenvrij, wat het kiezen van een veilig supplement voor u gemakkelijk maakt.
 • Pure inkapseling biedt veel supplementen die gecertificeerd glutenvrij en top 8 allergeenvrij zijn, waardoor ze een goede keuze zijn voor iedereen met meerdere voedselallergieën.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.