3 Populaire glutenvrije-vriendelijke afslankprogramma’s

3 Populaire glutenvrije-vriendelijke afslankprogramma's
vrouw die salade eet

Science Photo Library / Getty Afbeeldingen


  • Het South Beach Dieet
  • Atkins Dieet Programma
  • WW

Als u een glutenvrij dieet volgt vanwege een allergie of intolerantie voor gluten en uw arts heeft geadviseerd dat u gewicht verliest, bent u misschien op zoek naar een glutenvrij-vriendelijk programma voor gewichtsverlies. Het vinden van een dergelijk programma is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat veel van de meest populaire dieetprogramma’s uw toegestane voedingsmiddelen vrij nauwkeurig in kaart brengen (en die toegestane voedingsmiddelen bevatten vaak gluten).

Gewichtsverlies is niet altijd de beste keuze om uw gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld, simpelweg afvallen op de weegschaal weerspiegelt niet de kwaliteit van uw dieet of een ander aspect van uw welzijn, inclusief de geestelijke gezondheidsaspecten van een dieetmindset. Zorg ervoor dat u uw gewichtsproblemen met uw arts bespreekt voordat u met een programma begint.

Welk dieetprogramma u ook kiest, u moet zich richten op voedzame voedingsmiddelen. Voedingsstoffen zijn veel belangrijker om op te focussen dan welk getal dan ook op de weegschaal of het meetlint. Gluten zijn niet ongezond en hoeven niet te worden vermeden, tenzij je een allergie of intolerantie hebt. Raadpleeg uw arts als u het niet zeker weet.

Populaire diëten die werken voor glutenvrij

Hier zijn drie populaire afslankprogramma’s die je vrij gemakkelijk kunt volgen, zelfs als je ook glutenvrij bent. Vergeet niet dat het niet uitmaakt welk dieet u kiest, voedzaam voedsel moet het grootste deel van uw eten uitmaken. Proberen om calorieën te minimaliseren met “dieet” -voedingsmiddelen is geen gezondheidsbevorderende strategie.

Het South Beach Dieet

Het oorspronkelijke South Beach-dieet stond sommige glutenbevattende voedingsmiddelen toe, hoewel niet veel, en pas na fase 1 van het dieet. In feite heeft dieetmaker Dr. Arthur Agatston het gebrek aan gluten in fase 1 gecrediteerd voor veel van de positieve effecten die hij zei dat zijn patiënten ervoeren toen ze voor het eerst met South Beach begonnen.

Op basis van deze resultaten publiceerde Dr. Agatston een ander boek – The South Beach Diet Gluten Solution – dat alle gluten gedurende ongeveer een maand elimineert als onderdeel van het programma en het vervolgens opnieuw introduceert om te zien of de dieter reageert.

Natuurlijk, als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt, zul je gluten niet opnieuw introduceren, omdat je al weet dat je er slecht op reageert. Maar dat weerhoudt je er niet van om South Beach te volgen, dat een van de meest glutenvrije afslankprogramma’s blijft. Sla gewoon het deel over waar je gluten opnieuw moet proberen en volg de rest.

Atkins Dieet Programma

Afgezien van het feit dat het in veel gevallen goed werkt voor gewichtsverlies, heeft het Atkins-dieet veel mensen geholpen hun voorheen niet-herkende glutenproblemen bloot te leggen. In de eerste drie fasen (inductie, fase 1 en fase 2) staat Atkins geen glutenvoedsel toe, wat betekende dat mensen per ongeluk glutenvrij werden toen ze het programma volgden.

Degenen die het glutenvrije dieet om gezondheidsredenen volgen, moeten echter oppassen voor de verschillende Atkins-dieetproducten op de markt, omdat de meeste van hen niet echt glutenvrij. Veel van deze zijn toegestaan na inductie (wanneer gluten anders uit het programma zijn verbannen).

Daarom betekent het volgen van het Atkins-dieet wanneer je glutenvrij bent, het overslaan van de zeer handige (en soms zelfs smakelijke) verpakte producten die zoveel mensen gebruiken als onderdeel van het dieet. Dat is misschien geen deal-killer voor u (veel mensen verliezen veel gewicht met Atkins), maar het kan u serieus een ander alternatief doen overwegen.

WW

WW, voorheen bekend als Weight Watchers, is niet bepaald de new kid on the block als het gaat om programma’s voor gewichtsverlies – het werd al in 1963 opgericht. Dus je zou niet denken dat dit decennia oude dieetprogramma goed glutenvrij zou werken, maar het doet het wel.

De sleutel tot WW is langzaam, opzettelijk gewichtsverlies door de waarde in WW-punten voor al uw voedingsmiddelen bij te houden. Dat betekent dat je kunt eten wat je wilt – zolang je er maar rekening mee houdt in het WW-puntensysteem. Glutenvrije voedingsmiddelen (en voedingsmiddelen die geschikt zijn voor elke andere gevoeligheid of allergie die u mogelijk heeft) zijn perfect acceptabel onder deze aanpak.

Het nadeel van WW is waarschijnlijk dat je ook hier het grootste deel van je maaltijden en snacks moet maken – net als bij de andere glutenvrije-vriendelijke diëten, is het onwaarschijnlijk dat gemaksvoedsel dat op de markt wordt gebracht voor WW veilig is. Maar velen van ons koken al volop. Ww’s langzame, gestage aanpak kan uw meest geschikte gewichtsverlies ticket vertegenwoordigen als u dit bent.

Een woord van Heel goed

Het is mogelijk om een populair programma voor gewichtsverlies te vinden dat goed past bij uw glutenvrije dieet, hoewel u misschien wat extra maaltijdvoorbereiding moet doen om het perfect te laten werken. Tenzij u een glutenintolerantie of allergie heeft, zal het vermijden van gluten uw gezondheid niet verhogen of gewichtsverlies stimuleren.

Bespreek eventuele gewichtsverlies of glutenproblemen die u mogelijk heeft met uw zorgverlener en concentreer u op voedzame voedingsmiddelen voor de gezondheid. Een calorietekort en een actieve levensstijl zijn essentieel voor gewichtsverlies, ongeacht uw dieetkeuze.

Welk dieetprogramma u ook kiest, u moet zich richten op voedzame voedingsmiddelen. Voedingsstoffen zijn veel belangrijker om op te focussen dan welk getal dan ook op de weegschaal of het meetlint. Gluten zijn niet ongezond en hoeven niet te worden vermeden, tenzij je een allergie of intolerantie hebt. Raadpleeg uw arts als u het niet zeker weet.