Amandelmeel of -maaltijd voor glutenvrij en koolhydraatarm koken

Amandelmeel of -maaltijd voor glutenvrij en koolhydraatarm koken
Amandelmeel geannoteerd

Foto: Alexandra Shytsman


  • Amandelmeel vs. Amandelmeel
  • Koolhydraten en calorieën
  • Gebruikt
  • Gevoeligheden
  • Zelf maken
  • Waar te vinden

Amandelmeel en amandelmeel worden beide gemaakt door amandelen te malen. Je kunt ze commercieel bereid kopen of ze thuis zelf maken met een keukenmachine of molen. Ze zijn een glutenvrij alternatief voor tarweproducten in sommige recepten. Amandelmeel is hoger in eiwitten en lager in zetmeel dan veel andere glutenvrije meelsoorten, wat aantrekkelijk is voor een koolhydraatarme eetstijl.

Amandelmeel vs. Amandelmeel

Amandelmeel wordt meestal gemaakt met geblancheerde amandelen (geen schil), terwijl amandelmeel kan worden gemaakt met hele of geblancheerde amandelen. In beide gevallen lijkt de consistentie meer op maïsmeel dan op tarwemeel.

Ze kunnen meestal door elkaar worden gebruikt, hoewel het gebruik van bloem van geblancheerde amandelen een verfijnder, minder korrelig resultaat oplevert. Superfijn amandelmeel is een favoriet voor het bakken van cakes, maar moeilijk thuis te produceren. Misschien kunt u Bob’s Red Mill Super Fine Almond Flour in uw winkel vinden of online bestellen.

Koolhydraten en calorieën

Een half kopje commercieel bereid amandelmeel bevat ongeveer 12 gram totale koolhydraten, waarvan 6 gram vezels. Een half kopje bevat ook 12 gram eiwit, 24 gram vet en 280 calorieën.

De glycemische index van amandelmeel is minder dan 1, wat betekent dat het weinig effect zou moeten hebben bij het verhogen van uw bloedglucosespiegel. Vergelijk dit met de hoge glycemische index van volkorenmeel (71) of rijstmeel (98).

Gebruikt

Amandelmeel is goed voor het maken van glutenvrije recepten van het type “snel brood”. Je kunt het gebruiken om glutenvrije muffins, broden zoals pompoenbrood, pannenkoeken en zelfs sommige cakes te maken. Koekjes zijn een andere favoriet die glutenvrij kan worden gemaakt met amandelmeel.

Amandelmeel is niet goed voor voedingsmiddelen zoals brood die een echt deeg vereisen, omdat je geen deeg kunt kneden om de glutenstructuur te ontwikkelen zoals je kunt met tarwemeel. Je zult ook meer eieren moeten gebruiken bij het bakken met amandelmeel om de structuur te bieden die gluten in bloem gewoonlijk zouden creëren. Je kunt amandelmeelkoekjes produceren door zorgvuldig op het recept te letten.

Het kan moeilijk zijn om zelf recepten aan te passen om amandelmeel te vervangen door tarwemeel. Om te beginnen weegt een kopje tarwemeel ongeveer 3 gram, terwijl een kopje amandelmeel bijna 4 gram weegt. Dat zal een groot verschil maken in gebakken goederen. Misschien wilt u beginnen met een recept dat al is aangepast voor amandelmeel en vervolgens uw eigen variaties maken.

Amandelmeel kan ook worden gebruikt in paneermeel en ander gefrituurd voedsel, maar er moet voor worden gezorgd dat het niet wordt verbrand. Amandelmeel kan worden gekookt als polenta of grutten om te serveren voor het ontbijt of als onderdeel van de hoofdmaaltijd, zoals garnalen en grutten. Amandelmeel is gunstig voor het toevoegen van voedingsstoffen aan voedingsmiddelen.

Gevoeligheden

Houd er rekening mee dat amandelen een boomnoot zijn, wat een van de acht meest voorkomende voedselallergieën is. Omdat dit kan leiden tot levensbedreigende anafylaxie, moet u ervoor zorgen dat u eventuele gasten waarschuwt dat uw gebakken goederen en gerechten amandelen bevatten. Als je amandelmeel goodies meeneemt naar een potluck, zorg er dan voor dat ze zijn geëtiketteerd als bevattende noten. Hoewel pinda’s geen noten zijn, hebben veel mensen met pinda-allergie ook een allergie voor amandelen.

Je eigen amandelmeel maken

Je kunt amandelmeel maken in een blender of keukenmachine. Je moet ervoor zorgen dat je het niet te lang maalt, anders heb je amandelboter. Gebruik vrij kleine hoeveelheden en pulseer totdat het tot maaltijd is vermalen. Bewaar alles wat je niet meteen gebruikt in de koelkast of vriezer, omdat het snel ranzig wordt als het wordt weggelaten. Omdat amandelen houdbaar zijn en amandelmeel niet, is het logisch om alleen te malen wat je nodig hebt voor recepten voor de komende paar dagen, tenzij je partijen amandelmeel wilt invriezen.

Waar te vinden

De meeste natuurvoedingswinkels verkopen amandelmeel en meer traditionele supermarkten hebben het in voorraad omdat meer mensen op zoek zijn naar glutenvrije producten. Trader Joe’s heeft vaak goede prijzen voor amandelmeel dat de huid omvat. Controleer de bulkprijzen voor amandelen in vergelijking met amandelmeel en beslis of het niet voordeliger zou zijn om je eigen te malen.

Verpakt amandelmeel en amandelmeel zullen ook ranzig worden nadat je de luchtdichte zak hebt geopend. Je moet het in de koelkast of vriezer bewaren na het openen van een zak. Het kan slim zijn om zakjes te kopen van de maat die je voor één recept gaat gebruiken of binnen een paar dagen kunt gebruiken.