Dakloosheid door veteranen is tussen 2009 en 2018 met bijna 50 procent afgenomen

Op een enkele nacht in januari 2018 ervoeren meer dan 37.000 veteranen dakloosheid, goed voor ongeveer 9 procent van alle dakloze volwassenen, volgens de National Alliance to End Homelessness (NAEH).

Hoewel dakloosheid niet de realiteit is voor de meeste veteranen, is elke veteraan die dakloosheid ervaart er een te veel, en veteranen dakloosheid heeft een aanzienlijke uitdaging gevormd voor stadsleiders in de Verenigde Staten. Maar er is opmerkelijke vooruitgang geboekt bij het huisvesten van veteranen in het hele land.

Via het programma van het Department of Veterans Affairs ‘ Supportive Services for Veteran Families (SSVF) hebben veel veteranen zich aangesloten op snelle herhuisvesting, een brug van dakloosheid naar permanente huisvesting waarin huisvesting snel wordt aangeboden, met tijdelijke financiële ondersteuning en casemanagement, en zonder voorwaarden zoals werk, inkomen, afwezigheid van een strafblad of soberheid.

Alleen al in 2015 hielp het SSVF-programma bijna 100.000 veteranen en ongeveer 35.000 kinderen in hun huizen te blijven of snel dakloos te worden, volgens NAEH.

Via het Veterans Affairs Supportive Housing-programma van het Department of Housing and Urban Development hebben veel veteranen ook permanente ondersteunende huisvesting kunnen vinden. Sinds 2008 zijn volgens NAEH meer dan 114.000 dakloze veteranen via het programma gediend.

Bepaalde gemeenschappen zien veteranen dakloosheid helemaal tot het verleden behoren. De hele staten Connecticut, Delaware, Minnesota en Virginia hebben effectief een einde gemaakt aan dakloosheid onder veteranen.

En in februari 2019 kondigden ambtenaren uit Abilene, Texas aan dat ze ook een einde hadden gemaakt aan de dakloosheid van veteranen in hun gemeenschap, waardoor het de negende stad in het land was die dat doel bereikte via een nationaal initiatief genaamd Built for Zero.

Het programma werkt met een data-forward benadering die ambtenaren helpt bij het volgen van mensen die dakloosheid ervaren via een visueel dashboard.

“Het dwong ons eigenlijk gewoon om voortdurend te zoeken naar het veranderen van verbeteringen aan ons systeem en hoe we realtime gegevens konden gebruiken om onze prestaties te verbeteren,” zei John Meier, de programmamanager voor ondersteunende diensten voor veteranenfamilies voor de West Central Texas Regional Foundation, aan Fast Company.

“We hebben altijd veel gegevens gehad, maar hebben ze niet op één plek gehad en [haven’t been] het in ons voordeel te gebruiken.”

Door met de gegevens te werken, heeft de stad Abilene de gemiddelde tijd om een veteraan te huisvesten teruggebracht van 40 dagen naar 26.

Veel steden en organisaties wijzen op een gebrek aan middelen om dakloosheid van veteranen te bestrijden, maar het geval in veel gemeenschappen is dat de juiste middelen bestaan en kunnen worden gemobiliseerd met een strategische aanpak.

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk in Juli 2019 in The Veterans Edition van de Goodnewspaper.

De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer.

Word vandaag nog abonnee.