Crouton Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Crouton Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Croutons

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Croutons zijn kleine gebakken of gebakken stukjes brood die hartige smaak en crunch toevoegen aan salades, soepen en andere gerechten. Sommige mensen vinden het zelfs leuk om zelf te snacken op croutons. Croutons worden meestal gezouten en vaak op smaak gebracht met kruiden, specerijen of kaas.

Croutons kunnen worden gemaakt van bijna elk type brood, inclusief volkoren brood of brood gemaakt van verrijkt meel. Voedingsmiddelen die zijn verrijkt, hebben voedingsstoffen toegevoegd tijdens het productieproces. Vaak zijn dit voedingsstoffen die tijdens het graanraffinageproces zijn verwijderd. Vezels worden meestal niet terug toegevoegd aan verrijkte granen.

Gezondheidsexperts adviseren dat ten minste de helft van de granen die u consumeert volle granen moeten zijn om u te helpen meer vezels in uw dieet te krijgen. Volkoren croutons kunnen moeilijk te vinden zijn op uw lokale markt, maar door ze thuis te maken, kunt u aan die vezelaanbeveling voldoen.

Crouton Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 0,5 gram (ongeveer 14 g) gewone croutons.

 • Calorieën: 57.8
 • Vet: 0,9 g
 • Natrium: 99,1 mg
 • Koolhydraten: 10,4 g
 • Vezel: 0,7 g
 • Toegevoegde suikers: 0g
 • Eiwit: 1,7 g

Koolhydraten

Er zijn bijna 58 calorieën en 10,4 gram koolhydraten in een enkele portie van 0,5 ounce gewone croutons. Deze portie biedt minder dan 1 gram (0,7 g) vezels en geen toegevoegde suiker. De meeste koolhydraten in croutons zijn afkomstig van zetmeel. Als je thuis volkoren croutons maakt, heb je waarschijnlijk baat bij ongeveer 1,4 gram vezels in een portie van een halve kop.

Een portie van 0,5 ounce gekruide croutons levert ongeveer 66 calorieën, 2,6 gram vet, 9 g koolhydraten, 0,7 g vezels, 0,6 g toegevoegde suiker, 189 mg natrium en 1,53 g eiwit.

Er is geen geregistreerde glycemische index (GI) voor croutons. Maar de glycemische index van wit brood is 73 tot 77, waardoor het een hoog glycemisch voedsel is. Volkorenbrood heeft een iets lagere glycemische index van 72 tot 76, en speciaal brood gebakken met volle granen is veel lager rond de 51 tot 55. Croutons hebben waarschijnlijk een iets lagere GI omdat elk vet dat wordt gebruikt om ze te bakken, kan helpen om de impact van het voedsel op de bloedsuikerspiegel te vertragen.

Vetten

Er zit minder dan een volle gram vet in een portie croutons, hoewel voedingsfeiten kunnen variëren op basis van de variëteit die u kiest. Croutons die op smaak zijn gebracht met parmezaanse kaas of gebakken in boter kunnen hoger zijn in vet.

Eiwit

Croutons zijn geen belangrijke bron van eiwitten. Er zit slechts 1,7 gram eiwit in een enkele portie.

Vitaminen en Mineralen

Je zult waarschijnlijk niet profiteren van veel micronutriënten wanneer je croutons consumeert. Als de croutons werden gemaakt van verrijkt brood, is het waarschijnlijk dat het brood bepaalde B-vitamines (thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur) en ijzer had toegevoegd na verwerking. Maar omdat je crouton-portie waarschijnlijk klein is, ga je geen significante hoeveelheden van deze voedingsstoffen consumeren.

Gezondheidsvoordelen

Croutons kunnen mogelijk enkele beperkte gezondheidsvoordelen bieden, vooral als ze zijn gemaakt van volkorenbrood. Maar de meeste merken croutons gemaakt van verrijkt brood zullen niet substantieel bijdragen aan uw gezondheid.

Snelle energiebron

Croutons leveren calorieën (energie) voornamelijk in de vorm van koolhydraten. Koolhydraten zijn de favoriete energiebron van je lichaam. Wanneer je croutons eet, voorzie je je lichaam van brandstof voor je dagelijkse activiteiten.

Volwassenen moeten 45% tot 65% van hun totale calorieën uit koolhydraten consumeren. Gezondheidsexperts adviseren echter over het algemeen dat we koolhydraten halen uit voedingsrijke bronnen zoals volle granen, fruit en groenten, omdat ze ook vitamines en mineralen kunnen bevatten.

Betere spijsvertering

Als je thuis volkoren croutons maakt, geef je je lichaam een kleine boost van vezels. De huidige richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) suggereren dat volwassenen onder de 50 tussen de 25 en 34 gram vezels per dag moeten consumeren, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

Vezels kunnen helpen constipatie te verlichten en de regelmaat van uw stoelgang te verbeteren. Onoplosbare vezels (gevonden in volle granen) is soms gebruikt om constipatie en diverticulitis die de dikke darm aantast te behandelen of te voorkomen, volgens de National Institutes of Health.

Verminderd risico op ziekte

Een hogere inname van volle granen gaat gepaard met een lager risico op hart- en vaatziekten en totale kanker. Het wordt ook geassocieerd met een lager risico op alle oorzaken en ziektespecifieke sterfte. Hoewel uw volkoren inname van croutons waarschijnlijk niet substantieel zal zijn, kan het kiezen van volkoren croutons boven croutons gemaakt van verrijkte granen op regelmatige basis u helpen profiteren van deze gezondheidsvoordelen.

Allergieën

Degenen die allergisch zijn voor tarwe mogen geen croutons consumeren. Een tarweallergie komt vaker voor bij kinderen en velen zullen het op relatief jonge leeftijd ontgroeien. Symptomen van een tarweallergie zijn netelroos, misselijkheid, maagkrampen, indigestie, braken, diarree, loopneus, niezen, hoofdpijn en astma. In ernstige gevallen kan ook anafylaxie optreden.

Er zijn acht allergenen met specifieke etiketteringsvereisten onder de Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act (FALCPA) van 2004. Tarwe is er daar een van. De wet vereist dat voedselfabrikanten die producten maken die allergenen zoals tarwe bevatten, de aanwezigheid van het allergeen in duidelijke taal op het ingrediëntenetiket moeten vermelden.

Bijwerkingen

Er zijn sommige mensen die misschien voorzichtig willen zijn bij het kiezen of ze al dan niet croutons willen consumeren. De gluten of natrium in croutons kan problemen veroorzaken voor sommige personen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid

Als u coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid heeft, mag u geen croutons consumeren die zijn gemaakt van glutenbevattende granen. Tarwe-allergie wordt soms verward met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid. Maar het zijn verschillende omstandigheden.

Er zijn enkele merken die glutenvrije croutons maken. Er zijn ook merken die glutenvrij brood verkopen, dus als je van croutons houdt en een glutenvrij dieet volgt, kun je thuis je eigen croutons maken.

Natriumgevoeligheid

Croutons kunnen het natriumgehalte van bepaalde voedingsmiddelen zoals soepen of salades die al rijk zijn aan natrium verhogen. Croutons bevatten meestal toegevoegd zout. Bovendien kunnen ze kruidenmengsels of andere natriumrijke ingrediënten (zoals parmezaanse kaas) bevatten.

De huidige voedingsrichtlijnen suggereren dat volwassenen niet meer dan 2.300 milligram zout per dag consumeren. De American Heart Association (AHA) is het daarmee eens, maar suggereert dat een inname van 1.500 mg per dag idealer is, vooral voor mensen met hoge bloeddruk.

Als u gevoelig bent voor zout of als u een zoutarm dieet volgt om een aandoening zoals hypertensie te beheersen, zoek dan naar natriumarme croutons. Of je kunt thuis je eigen croutons maken met kruiden die geen natrium bevatten.

Variëteiten

Als u het saladedressingpad van uw lokale supermarkt bezoekt, vindt u tientallen verschillende soorten croutons, zoals Texas toast croutons gemaakt van het populaire brood. Er zijn ook croutons speciaal gemaakt voor Caesar salade en croutons met een breed scala aan smaakmakers.

In de bakkerijafdeling van uw lokale markt vindt u misschien ambachtelijke croutons. Vaak zijn dit grotere croutons, gemaakt van vers brood en gekruid met premium kruiden en specerijen. Soms lijken deze croutons meer op een klein sneetje brood dan op een blokje.

Opslag en voedselveiligheid

Volgens de USDA moeten croutons over het algemeen binnen 5 tot 6 maanden na aankoop worden geconsumeerd voor de beste versheid en kwaliteit. Nadat u het pakket hebt geopend, moeten ze in een luchtdichte container worden bewaard en worden gebruikt tegen de “best by” -datum op het pakket. Je kunt ze ook in de koelkast bewaren om de versheid te behouden. Croutons kunnen ook worden ingevroren en behouden hun kwaliteit in de vriezer gedurende 11 tot 12 maanden.

Hoe zich voor te bereiden

Croutons zijn gemakkelijk thuis te maken. Je kunt elke stijl brood gebruiken die je verkiest. Zuurdesemcroutons en pumpernickel croutons zijn bijvoorbeeld populair. Maar je kunt ook een stokbrood gebruiken of gewoon een brood van licht oud wit of volkorenbrood.

Begin eerst met het snijden van het brood in blokjes van gelijke grootte. Door ze proportioneel te houden, kunnen de croutons gelijkmatig bakken. Neem dan de blokjes en gooi ze in een kom met olijfolie of gesmolten boter. Voeg smaakmakers toe. Zout en peper werken goed, maar je kunt ook Italiaanse kruiden, parmezaanse kaas, rozemarijn of je favoriete combinatie van gedroogde kruiden gebruiken.

Strooi de gekruide blokjes op een bakplaat en zet in een oven die voorverwarmd is op 375 graden. Gooi ze na ongeveer 2 of 3 minutes zodat ze gelijkmatig bruin worden. Na ongeveer 5 minuten moeten de croutons knapperig en klaar om te eten zijn. Als u van plan bent om ze voor later te bewaren, plaatst u ze in een luchtdichte container in de koelkast.

Naast het gebruik van croutons om je salade op smaak te brengen, kunnen croutons ook worden toegevoegd aan een kom soep of chowder. Of je kunt creatief worden en ze bovenop roerei gooien, of op een vis- of gevogeltegerecht.

 • Calorieën: 57.8
 • Vet: 0,9 g
 • Natrium: 99,1 mg
 • Koolhydraten: 10,4 g
 • Vezel: 0,7 g
 • Toegevoegde suikers: 0g
 • Eiwit: 1,7 g

Er zijn acht allergenen met specifieke etiketteringsvereisten onder de Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act (FALCPA) van 2004. Tarwe is er daar een van. De wet vereist dat voedselfabrikanten die producten maken die allergenen zoals tarwe bevatten, de aanwezigheid van het allergeen in duidelijke taal op het ingrediëntenetiket moeten vermelden.