14 meest voorkomende oorzaken van heuppijn bij atleten

14 meest voorkomende oorzaken van heuppijn bij atleten

Heuppijn is een relatief veel voorkomend probleem bij sporters. De meest voorkomende boosdoeners van heupongemakken bij atleten zijn overbelastingssyndromen of directe impactblessures, maar aandoeningen zoals artritis, bursitis, spierspanning en zenuwirritatie kunnen ook de schuld zijn.

Het is belangrijk voor een atleet om aandacht te besteden aan heuppijn wanneer deze begint om te voorkomen dat een chronische aandoening zich ontwikkelt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van heuppijn bij atleten.

Spiertrekkingen of verrekkingen

Foto van een vrouw die loopt met heuppijn.

Yuri_Arcurs / Getty Images


Pijn aan de voorkant van de heup en binnenkant van de dij (lies) is vaak het gevolg van een adductor spiertrekking of verrekking.Hoewel vergelijkbaar met andere spierspanningen, treedt deze acute spierblessure op wanneer de spieren van de voor- en binnenkant van de dij (de adductoren) buiten hun grenzen worden belast. Het komt vaak voor bij sprinters, voetballers, voetballers en gewichtheffers.

Heup Labral Scheur

Heuplabrale tranen treden op wanneer het labrum, een band van kraakbeen rond het heupgewricht, gewond raakt. Deze verwondingen zijn vaak het gevolg van stress aan het heupgewricht veroorzaakt door vallende of repetitieve draaiende bewegingen. Symptomen zijn onder meer liespijn, een klikkend of knakkend gevoel in de heup en beperkte mobiliteit.

De behandeling omvat meestal ontstekingsremmende medicijnen en fysiotherapie.Het kan ook worden behandeld met artroscopie.

Heup pointer

Heupaanwijzers worden veroorzaakt door een plotselinge impact die hard genoeg is om je iliacale kuif (heupbeen), grotere trochanter (de bovenkant van je beenbot) of het omliggende zachte weefsel te kneuzingen.Het getroffen gebied is meestal gekneusd en de pijn kan intens zijn. Goede beschermingsmiddelen kunnen helpen heupaanwijzers te voorkomen en onmiddellijke eerste hulp kan het herstel versnellen.

Heup Bursitis

De heupslijmbeurs is een met vloeistof gevulde zak die de wrijving tussen je pezen, spieren en botten vermindert, waardoor wrijving wordt verminderd. Heup bursitis, ook wel trochanterische bursitis genoemd, treedt op wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt en pijn veroorzaakt tijdens bijna alle heupbewegingen. Heup bursitis treft vaak hardlopers en degenen die high contact sporten.

Heupartrose

Heupartrose is een van de meest voorkomende oorzaken van chronische heuppijn voor zowel atleten als niet-atleten.Na verloop van tijd slijt het gladde, beschermende kraakbeen van de heupkom en wordt het blote bot blootgelegd, waardoor beweging pijnlijk wordt. Er zijn veel behandelingen beschikbaar, variërend van heupversterkende oefeningen tot heupvervangende chirurgie.

Osteitis Pubis

Sportactiviteiten zoals voetbal, hockey en voetbal kunnen osteitis pubis veroorzaken, een ontsteking waarbij de belangrijkste bekkenbotten elkaar ontmoeten in het schaamstreek. Dit kan leiden tot pijn aan de voorkant van het bekken, meestal in het midden, en kan leiden tot zwakte of mank lopen. Rust is de belangrijkste behandeling.

Syndroom van Iliopsoas

Het syndroom van Iliopsoas veroorzaakt heuppijn, stijfheid en knakken in de liesstreek.Dit type pijn kan verband houden met iliopsoas bursitis (ontsteking van de slijmbeurs) of iliopsoas tendinitis (ontsteking van de heupbuigpees). De aandoening komt vaker voor bij gymnasten, dansers en atletiekatleten die herhaalde heupflexiebewegingen uitvoeren.

Piriformis Syndroom

De piriformis-spier is een kleine spier in het bilgebied in de buurt van de heupzenuw. Het stabiliseert het heupgewricht en helpt het extern te roteren. Piriformis-syndroom treedt op wanneer deze spier de heupzenuw verkrampt en samendrukt, waardoor pijn in uw onderlichaam ontstaat.De pijn straalt vaak uit langs de achterkant van de dij of tot aan de onderrug.

Heup stress fractuur

Een minder vaak voorkomende blessure bij langeafstandslopers omvat een stressfractuur van de heup veroorzaakt door repetitief microtrauma aan het bot in de loop van de tijd.Net als stressfracturen in andere botten, is de beste behandeling om de impact van hardlopen te voorkomen en het bot te laten genezen.

Stuitje letsel

Stuitletsels zijn vaak te wijten aan een directe val op het stuitbeen (de botten die het uiteinde van de wervelkolom vormen). De ernst van stuitbeenletsels kan variëren van een blauwe plek tot een breuk. De meeste stuitbeenletsels genezen vanzelf, gegeven tijd en conservatieve behandeling.

IT Band Syndroom

Iliotibial (IT) band syndroom, ook wel IT band wrijving syndroom, is een veel voorkomende oorzaak van zowel knie- als heuppijn bij sporters.Het veroorzaakt pijn langs de buitenkant van het kniegewricht of in de buurt van de heup die toeneemt bij het op- of afrennen van heuvels of het opstaan vanuit een zittende positie. De IT-band stabiliseert uw knie tijdens het hardlopen en kan geïrriteerd raken door overmatig gebruik.

Verrekte hamstring

Een verrekte hamstring ontstaat wanneer een of meer van je hamstringspieren te ver worden uitgerekt en beginnen te scheuren. Het kan mild of ernstig zijn en veroorzaakt meestal plotselinge, scherpe pijn in de achterkant van de dij. Deze blessure komt veel voor bij sporters die veel sprinten of springen. Onmiddellijke rust, ijs, compressie en elevatie (RICE) kunnen helpen het herstel te versnellen.

Sport Hernia

Sporthernia wordt ook wel atletische pubalgie genoemd. Het komt door een verzwakking van de onderbuikwand waar de spieren en pezen dunner zijn en er een uitbraak optreedt. Het resulteert in pijn in de onderbuik, lies of testikels. Het komt vaker voor in hockey, voetbal en voetbal. Als conservatieve behandeling niet werkt, kan een operatie worden uitgevoerd.

Heup impingement

Femoroacetabular impingement (FAI) is een aandoening waarbij uw kogel- en komheupgewricht een abnormale vorm heeft.Dit leidt tot het vormen van botsporen rond het heupgewricht, die pijn veroorzaken en leiden tot labrale scheuren van de heup- en heupartritis. Als zodanig draagt FAI bij aan andere oorzaken van heuppijn.