Croissant Voeding Feiten

Croissant Voeding Feiten
Croissant geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Zijn croissants gezond?
 • Juiste opslag
 • Gezondere voorbereiding

Het opnemen van croissants in een gezond eetplan is mogelijk, maar kan enige portiecontrole vergen. Het populaire gebakken goed is relatief hoog in calorieën en omdat croissants worden gemaakt met boter, bieden ze ook verzadigd vet. Maar je kunt croissants eten en toch afvallen, zolang je maar een paar slimme eettips volgt.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een grote croissant (67g).

 • Calorieën: 272
 • Vet: 14g
 • Natrium: 313mg
 • Koolhydraten: 21F
 • Vezel: 1,7 g
 • Suikers: 7,5 g
 • Eiwit: 5,5 g

De calorieën in een croissant zijn afhankelijk van de grootte van de croissant. Andere hoeveelheden voedingsstoffen zullen ook variëren op basis van gebakken goede grootteverschillen. De gegevens op het etiket hier zijn voor een medium of standaard croissant. Dit is hoe verschillende maten zich verhouden.

 • Mini croissant: 114 calorieën, 2 gram eiwit, 13 gram koolhydraten, 1 gram vezels, 6 gram vet, 3 gram verzadigd vet
 • Kleine croissant: 171 calorieën, 3 gram eiwit, 19 gram koolhydraten, 1 gram vezels, 9 gram vet, 5 gram verzadigd vet
 • Grote croissant: 272 calorieën, 5,5 gram eiwit, 31 gram koolhydraten, 1,7 gram vezels, 14 gram vet, 7,8 gram verzadigd vet

Gearomatiseerde croissants zijn ook populair. Maar het toevoegen van een ander hartig of zoet ingrediënt aan het gebakken goed kan de algehele calorieën en voeding veranderen.

 • Een kleine kaas croissant, biedt 174 calorieën, 4 gram eiwit, 20 gram koolhydraten, 1 gram vezels, 9 gram vet en 4 gram verzadigd vet.
 • Een typische chocolade croissant bevat 240 calorieën, 4 gram eiwit, 28 gram koolhydraten, 2 gram vezels, 13 gram vet en 7 gram verzadigd vet
 • Een fruit croissant levert waarschijnlijk 226 calorieën, 4 gram eiwit, 27 gram koolhydraten, 2 gram vezels, 11 gram vet en 6 gram verzadigd vet.

En natuurlijk, als je een topping aan je croissant toevoegt, kun je ook het vet en de calorieën verhogen, afhankelijk van je favoriete smaakmaker. Als je op boter smeert, voeg je waarschijnlijk ongeveer 100 calorieën, 11 gram totaal vet en 7 gram verzadigd vet toe. Een enkele portie roomkaas verhoogt het aantal calorieën met 35 calorieën, 3,5 gram totaal vet en 2,2 gram verzadigd vet.

Zijn croissants gezond?

Hoewel croissants niet worden beschouwd als een voedingsrijk voedsel (en sommigen zeggen zelfs een “lege calorie” -voedsel) zoals alle voedingsmiddelen met mate, kunnen ze nog steeds worden opgenomen in een gezond dieet.  Lege calorierijke voedingsmiddelen leveren energie voornamelijk in de vorm van toegevoegde suiker en ongezonde vaste vetten zoals verzadigd vet of transvet. Veel lege calorie voedingsmiddelen bieden ook hoge niveaus van natrium.

Als je van croissants houdt en je wilt ze opnemen in je dieetplan voor gewichtsverlies of een gezond eetprogramma, maak dan van portiegrootte een prioriteit. Sla de oversized variëteiten over en kies in plaats daarvan een kleine croissant. Je kunt je portie ook doormidden snijden.

Misschien wilt u uw traktatie ook aanvullen met vers fruit in plaats van jam of gelei om de suikercalorieën te verminderen. En sla de boter helemaal over. Aangezien croissants al met veel boter worden gebakken, overweeg dan om ook de extra spread over te slaan.

Neem ten slotte je kleine croissant met een magere bron van eiwitten. Eiwit helpt je om je vol te voelen, zodat je niet meteen honger krijgt na het eten.

Croissants bewaren

Croissants blijven niet lang vers. Zoals de meeste gebakken goederen, wordt het over het algemeen niet aanbevolen om ze in de koelkast te bewaren, omdat dit de textuur zal veranderen. Maar een croissant gaat langer mee (tot een week) als hij gekoeld is.

Als u de croissant op uw keukenblad of bijkeuken bewaart, wikkel hem dan losjes om de versheid en textuur te behouden. Het moet maximaal twee dagen vers blijven.

Kun je een croissant invriezen? Dat kan, maar ontdooien kan lastig zijn. Als je een bevroren croissant in de magnetron zet, wordt deze waarschijnlijk vochtig en drassig. Het is het beste om ze op het aanrecht te ontdooien en vervolgens in de oven op te warmen.

Een gezondere manier om croissants te bereiden

Als je handig bent in de keuken en een gezonde croissant wilt bereiden, overweeg dan om je eigen volkoren croissant te bakken. Ze nemen een beetje time en het aantal calorieën zal ongeveer hetzelfde zijn als een gewone croissant, maar je krijgt een beetje vezels om de verzadiging en gezondheid te verbeteren.