Crème van tartaar Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Crème van tartaar Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Crème van Tartaar

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Crème van Tartaar Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Bijwerkingen
 • Hoe zich voor te bereiden

Wijnbereiding produceert niet alleen wijn. Kaliumbitartraat (crème van tandsteen) is het kaliumzuurzout van wijnsteenzuur, dat van nature aanwezig is tijdens het fermentatieproces. Het resterende sediment wordt verwijderd en vermalen tot een fijn wit poeder dat algemeen bekend staat als crème van tandsteen.

Crème van tandsteen wordt vaak gebruikt bij het bakken als rijsmiddel, verdikkingsmiddel en om eiwitten te stabiliseren bij het maken van meringue. Afgezien van het bakken, wordt crème van tandsteen ook al geruime tijd als huismiddeltje gebruikt. Hoewel er geen onderzoek is om de beweringen te ondersteunen, gebruiken mensen het om migraine te genezen, te helpen stoppen met roken en hun huis schoon te maken.

Crème van tandsteen heeft een hoog kaliumgehalte, waar de meeste gezondheidsvoordelen vandaan komen. Crème van tandsteen wordt meestal in kleine hoeveelheden gebruikt. Hoewel wordt aangenomen dat het veel kwalen geneest, kan het innemen van te veel je ziek maken.

Crème van Tartaar Voedingsfeiten

Crème van tartaar is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt bij het bakken. De voedingsfeiten voor 1 theelepel (3 g) crème van tandsteen worden verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 8
 • Vet: 0g
 • Natrium: 1,56 mg
 • Koolhydraten: 1,84 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Kalium: 495 mg

Koolhydraten

Crème van tandsteen heeft 1,84 gram koolhydraten in 1 theelepel. Het koolhydraat in crème van tandsteen is afkomstig van natuurlijk verkregen zetmeel.

Vetten

Er zit geen vet in crème van tandsteen.

Eiwit

Crème van tandsteen heeft geen eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Crème van tandsteen heeft sporen van vitaminen en mineralen, waaronder calcium, ijzer, magnesium, fosfor, natrium en zink. Crème van tandsteen bevat 495 milligram kalium voor elke theelepel. Dit bedrag vertegenwoordigt 14% tot 19% van de dagelijkse aanbevolen waarde.

Calorieën

Er zitten 8 calorieën in een portie van 1 theelepel crème van tandsteen, afkomstig van de koolhydraten.

Gezondheidsvoordelen

Veel van de beweringen rond crème van tandsteen worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Een snelle Google-zoekopdracht zal u vertellen dat crème van tandsteen migraine verlicht, acne verwijdert en u zelfs zal helpen stoppen met roken.

Het probleem is dat er geen enkele studie is om deze uitspraken te bewijzen. Crème van tandsteen bevat echter kalium en kan gezondheidsvoordelen bieden die verband houden met dat mineraal. Hier is een nadere blik op enkele van de potentiële gezondheidsvoordelen van crème van tandsteen.

Kan de zenuwfunctie bevorderen

Kalium speelt een vitale rol in de vochtbalans. Als er niet genoeg kalium uit uw dieet circuleert, of te veel kaliumuitscheiding, resulteert een aandoening die hypokaliëmie wordt genoemd. Een kaliumrijk dieet is essentieel voor de juiste functie van zenuw- en spiercellen, dus hypokaliëmie kan periodieke verlamming in die gebieden veroorzaken als het niet snel wordt aangepakt.

Verlicht constipatie

Een studie wees uit dat crème van tandsteen constipatie verlicht door te fungeren als een ontlastingsverzachter en de darmtransittijd te verkorten. Kaliumbitartraat is gebruikt als laxeermiddel in zetpillen in vrij verkrijgbare medicijnen. Hoewel mensen thuis crème van tandsteen als laxeermiddel hebben genomen, is het misschien geen goed idee. Te veel nemen kan hyperkaliëmie veroorzaken, een levensbedreigende aandoening.

Kan de bloeddruk verlagen

Crème van tandsteen kan de bloeddruk verlagen dankzij het kaliumgehalte. Studies tonen aan dat een kaliumrijk dieet de effecten van te veel natrium zal verminderen en de bloeddruk zal helpen verbeteren. Aan de andere kant kan te veel natrium bijdragen aan hoge bloeddruk. Kalium helpt de bloeddruk te verlagen door overtollig natrium uit het lichaam te verwijderen.

Kan helpen bij het voorkomen van nierstenen

Degenen met een voorgeschiedenis van nierstenen kunnen baat hebben bij een kaliumrijk dieet. Te veel calcium kan bijdragen aan de vorming van nierstenen, en verschillende studies hebben aangetoond dat kalium helpt bij de opname van calcium voordat het de kans krijgt om in de urine te komen wanneer stenen worden gevormd.

Kan het vasthouden van water verminderen

Zout voedsel is een van de grootste boosdoeners van het vasthouden van water. Wanneer er te veel natrium in het lichaam is, zal de vochtbalans uit zijn waardoor je water vasthoudt. Het wegwerken van die overmaat kan net zo eenvoudig zijn als het drinken van meer vocht en het eten van veel kaliumrijk voedsel – die beide zullen helpen de urine te verhogen en de vochtbalans te behouden.

Bijwerkingen

De hoeveelheid crème van tandsteen die wordt gebruikt in voedselproducten en bakken is veilig. Extreme inname van tandsteencrème kan echter hyperkaliëmie veroorzaken, een levensbedreigende medische aandoening waarbij u te veel kalium in uw bloed heeft.

Er zijn twee gevallen gemeld, waarbij beide crème van tandsteen als laxeermiddel gebruikten en resulteerden in levensbedreigende hyperkaliëmie. Symptomen waren onder meer braken, hoge serumkaliumspiegels en abnormale hartslag. Beide gevallen werden behandeld voor hyperkaliëmie en hersteld. Als u of iemand van wie u houdt een overdosis tandsteencrème neemt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Hoe zich voor te bereiden

Crème van tandsteen wordt gebruikt bij het bakken en koken. Als levensmiddelenadditief heeft crème van tandsteen vele doeleinden, waaronder het optreden als een antiklontermiddel, rijsmiddel, stabilisator en verdikkingsmiddel. Het wordt meestal in kleine hoeveelheden gebruikt in gebakken goederen, meringues, glazuur en glazuur, gelatine en pudding, jam en gelei en zachte en harde snoepjes.

Als je recept bakpoeder vereist, maar je bent helemaal weg, combineer dan gewoon 1/2 theelepel crème van tandsteen met 1/4 theelepel zuiveringszout. Dit is het equivalent van 1 theelepel bakpoeder.

 • Calorieën: 8
 • Vet: 0g
 • Natrium: 1,56 mg
 • Koolhydraten: 1,84 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Kalium: 495 mg