Cracker Nutrition Feiten

Cracker Nutrition Feiten
Crackers

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Minder gezonde keuzes
 • Hoe een gezondere cracker te kiezen
 • Tips om cracker calorieën te verminderen

Als u probeert een gezond dieet te handhaven, kunt u snacks en chips vermijden. Maar hoe zit het met snackcrackers? Kunnen crackers gezond zijn? Saltines zijn een belangrijk onderdeel in sommige populaire online diëten. Maar heb je ooit het voedingsprofiel van saltine crackers gecontroleerd?

Er zijn een paar crackermerken die beter zijn dan andere en zelfs een paar die enige voedingswaarde bieden. De sleutel is om de voedingsfeiten te controleren voordat u koopt.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor vijf zoutkrakers (14,9 g).

 • Calorieën: 62.3
 • Vet: 1,3 g
 • Natrium: 150 mg
 • Koolhydraten: 11g
 • Vezel: 0,4 g
 • Suikers: 0,2 g
 • Eiwit: 1,4 g

Wanneer velen van ons aan crackers denken, denken we aan saltines – de bleke, vierkante, knapperige chips die we vaak eten met soep of gegarneerd met pindakaas. Deze crackers worden gemaakt door verschillende bedrijven, maar de voedingsfeiten voor saltines zijn redelijk consistent tussen merken.

Een enkele portie saltines (5 crackers) bevat 62,3 calorieën, 11 koolhydraten en 1 gram eiwit. Sommige merken saltines (en andere crackers) zijn gemaakt met gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën of transvet. Gezondheidsexperts raden aan dat u uw inname van transvet vermindert of elimineert.

Dus hoe verhouden zoutine calorieën zich tot de calorieën in andere soorten crackers?

 • Een enkele portie Graham Crackers (28g) levert 119 calorieën, 2,8 gram vet, 21 gram koolhydraten, 6 gram suiker en 2 gram eiwit.
 • Een enkele portie Triscuit Origineel (zes crackers) levert 132 calorieën, 4,2 gram vet, 21 gram koolhydraten, 2,4 gram vezels en 2,4 gram eiwit.
 • Een enkele portie Pretzel Chips (28g) levert 110 calorieën, 1,5 gram vet, 22 gram koolhydraten, 1 gram vezels, 2 gram suiker en 3 gram eiwit.
 • Een enkele portie (14g) van Carr’s Table Water Crackers (Origineel) levert 60 calorieën, 1 gram vet, 10 gram koolhydraten en 1 gram eiwit.
 • Een enkele portie van één Wasa Light Rye Knapperig Brood levert 36,6 calorieën, 0 gram vet, 8,2 gram koolhydraten, 1,7 gram vezels, 0,8 gram eiwit.

Wanneer u de calorieën in crackers berekent, onthoud dan dat wat u bovenop de cracker legt, meer calorieën kan toevoegen dan de cracker zelf. Een enkele portie natuurlijke pindakaas (36 g) voegt 210 calorieën en 18 gram vet, 8 gram koolhydraten en 9 gram eiwit toe aan je snack.

Minder gezonde crackerkeuzes

Sommige crackers zijn niet alleen hoger in calorieën en vet, maar ze missen ook vezels. Minder vezels betekent vaak een minder vullende snack. Het zal je misschien verbazen dat sommige hartige crackers ook met suiker zijn gemaakt. Het is dus belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren om de meest voedzame cracker te vinden.

 • Keebler Club crackers worden gemaakt met suiker en glucose-fructosestroop.  Een enkele portie (4 crackers) levert 60 calorieën, 3,2 gram vet, 8 gram koolhydraten en minder dan één gram eiwit. Deze crackers bevatten ook toevoegingen voor versheid en zijn gemaakt met witte bloem. Ze zijn geen volkoren en zijn sterk verwerkt.
 • Ritz Crackers zijn gemaakt met suiker, fructose-glucosestroop en gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën (transvet). Een enkele portie levert 80 calorieën, 0 gram vet, 10 gram koolhydraten, 1 gram suiker en 1 gram eiwit. Ze zijn geen volkoren en zijn sterk verwerkt.
 • Tarwe Thins zijn ook gemaakt met suiker en verschillende soorten zoetstoffen, waaronder moutsiroop en raffinagesiroop. Een enkele portie levert 140 calorieën, 5 gram vet, 22 gram koolhydraten, 3 gram vezels, 4 gram suiker en 2 gram eiwit.

En hoe zit het met populaire snackcrackers? Een enkele portie Cheez-It crackers (28g) levert 130 calorieën, 4 gram vet, 19 gram koolhydraten en 4 gram eiwit. Goudvis crackers leveren 140 calorieën, 5 gram vet, 20 gram koolhydraten en 3 gram eiwit.

Hoe een gezondere cracker te kiezen

Er zijn verschillende manieren om een voedzamere cracker te kiezen, van het zoeken naar volkoren ingrediënten tot het vinden van crackers gemaakt van innovatieve ingrediënten zoals bloemkool en avocado.

Zoek naar het aantal gram vezels in uw cracker om uw dagelijkse vezelinname te stimuleren. Het eten van vezels helpt je om je voller en tevredener te voelen na het eten. Mensen die meer vezels eten, eten waarschijnlijk minder in de uren na hun maaltijd of snack.

Om een cracker met meer vezels te vinden, controleert u onder het voedingswaardenlabel en zoekt u naar de woorden “volkoren” die worden vermeld als een van de eerste items in de ingrediëntenlijst. Krakers van het merk Triscuit zijn gemaakt van volle granen. Of een enkele portie Wasa Fiber Whole Grain Crisp Bread biedt 60 calorieën, 1 gram vet, 14 gram koolhydraten, 5 gram vezels en 3 gram eiwit.

Zoek naar crackers die zijn gemaakt van ingrediënten zoals groenten, volkorenmeel, noten en zaden. Sommige nieuwe crackervariëteiten bevatten ruime hoeveelheden vezels, gezonde vetten en eiwitten.

Tegenwoordig kunt u bijvoorbeeld crackers kopen waarvan de hoofdingrediënten wortelgroenten zoals cassave of kruisbloemige groenten zoals boerenkool en bloemkool zijn. Als je ervoor kiest om minder koolhydraten te eten, zijn crackervariëteiten zoals Parmezaanse chips en crackers op basis van avocado’s een goede keuze.

Vergeet niet om de portiegrootte te lezen en rekening te houden met het natriumgehalte.

Tips om mindful te eten

Als je graag snackt op crackers, kan het nuttig zijn om mindful of intuïtief eten te oefenen. Een deel hiervan is het goed bewaren van uw snacks en een deel is gewoon de tijd besteden om echt van uw snack te genieten.

Bewaar snacks bewust

Crackers kunnen op uw lijst met mogelijke keuzes staan als u een snack nodig hebt, maar het is waarschijnlijker dat u ernaar grijpt als u ze op het aanrecht bewaart. Als ze worden opgeborgen, is de kans groter dat je overweegt of een stuk fruit of wat rauwe groenten bevredigend klinken.

Bewaar snacks in de originele verpakking

Als u voedingsmiddelen uit de originele verpakking haalt, verliest u het voedingswaarde-etiket wanneer u de verpakking weggooit. Door crackers in de originele doos te bewaren, krijgt u bijvoorbeeld gemakkelijk toegang tot portiegrootte en vezelinhoud. Als u voedsel verser probeert te houden, bewaar ze dan in een plastic zak in de originele doos.

Geniet van uw snack

En ten slotte, wanneer je ervoor kiest om te snacken op crackers, leg ze dan op een bord met je favoriete gezonde topping en geniet van een enkele portie. Kauw langzaam en geniet van de smaken en texturen van de crackers. Het maken van uw snack een ervaring verhoogt de tevredenheid en maakt deel uit van het echt genieten van uw snackkeuze.