Converteerbare broek – Twee keer zo goed of dubbele problemen?

Converteerbare broek - Twee keer zo goed of dubbele problemen?

Voor mijn eerste groepswandeling naar Turkije met Walking Adventures International kocht ik een cabriobroek. Ik kon de benen eraf ritsen als het weer warmer werd tijdens onze dagjes wandelen, of ze weer aantrekken voordat we een moskee bezochten. Veel van mijn medereizigers droegen ook een cabriobroek. Ik vroeg of ze ze ooit hebben geconverteerd en de antwoorden liepen uiteen van ‘Nooit’ tot ‘Altijd’. Zijn cabriobroeken de extra kosten en de complicaties echt waard?

Shorts vs. Capri-Length Convertibles

Converteerbare broek - Shorts vs. Capris
Wendy Bumgard

Welke lengte wil je dat je broek wordt omgezet in — capri’s, shorts, welke lengte shorts? Sommige modellen zijn drievoudige converters, met ritsen om te zetten naar capri en opnieuw naar shorts.

 • Waar eindigen de ritsen?: Goed ontworpen cabriobroek beschermt de ritsen tegen wrijven tegen je huid. Maar de zoom van de shorts bevat nog steeds een rits en dat beetje bulk kan ongemakkelijk zijn als het je op de verkeerde plek raakt, zoals je knie. Ze kunnen ook ongemakkelijk zijn om te zitten als ze je op het verkeerde punt van de dij raken.
 • Hoe strak zijn de benen?: Omdat je een rits aan de onderkant van de short hebt, wil je misschien een lossere pasvorm in de dij en bij de knieën.

Welke stof?

Camino de Santiago Pelgrimswandelaars
Wendy Bumgardner © 2013

Voor wandelen en wandelen wilt u stoffen die snel kunnen drogen door zweet, regen of na het wassen van de handen tijdens het reizen. Veel converteerbare broeken worden geleverd in sneldrogende nylonmengsels, maar misschien geeft u de voorkeur aan katoen of canvas.

 • Heeft de stof wat stretch? Een beetje spandex in de blend kan het bewegingsgemak helpen.
 • Een sneldrogende stof is essentieel als je ze ’s nachts wilt uitwassen en ’s ochtends droog wilt hangen.
 • Waterafstotend: Ik vond een paar van Mountain Hardwear met een duurzame waterbestendige afwerking die effectief was in het afstoten van lichte regen. Dit gaf me een driedubbele broek omdat ik ze kon dragen tijdens regenachtige wandelingen.
 • Hebben ze de juiste look voor jouw reisplannen? Ik heb een zwart paar dat goed werkt als casual pantalons om te dineren, enz. De kaki kleur van hetzelfde model lijkt meer op een wandelbroek.

Gemak van converteren – Die verdomde ritsen

Rollators met cabriobroek en paraplu
Wendy Bumgardner © 2013

Het heeft geen zin om converteerbare broeken te kopen en deze niet gemakkelijk te kunnen converteren. Sommige broeken worden omgezet met een rollipje in plaats van een rits. Dat elimineert het probleem van ritsen (en mogelijk het verliezen van je afgeritste broekspijpen). Maar met roll-tabs moet je nog steeds testen of de opgerolde poten comfortabel zijn.

 • Gebruiksgemak: Voordat je koopt, oefen je met het aan- en uitritsen ervan. Ze worden niet geleverd met een handleiding! Ik heb een paar dat de linker- versus rechterbenen kleurt, dus ik hoef geen trial-and-error te gebruiken om ze terug te krijgen naar het juiste been. Maar ik moet mijn leesbril opzetten om de ritseinden te zien en ze op een rij te krijgen.
 • Verticale ritsen: Het is handig om ritsen aan de zijkant aan de onderkant van de broek te hebben voor het gemak om ze uit te doen zonder je schoenen uit te hoeven doen. Dat is handig voor snelle beslissingen als je onderweg bent. Maar die extra ritsen voegen extra bulk toe en verhogen vaak de prijs. Ze zijn ook nog een plek waar je het comfort van ritsen moet testen.
 • Zwakke schakel: Ritsen kunnen plakken, breken of zijn ingewikkeld in gebruik. Voordat je alleen een cabriobroek meeneemt op reis, moet je overwegen wat er zal gebeuren als je de benen niet opnieuw kunt bevestigen vanwege een ritsstoring, of (verschrikkingen) het verliezen van de benen waarvan je dacht dat je ze veilig had opgeborgen!

Pasvorm, Pasvorm, Pasvorm

Als je broek niet goed in de taille en het kruis past, zit je niet lekker en moet je hem niet kopen. Ze moeten ook comfortabel in de dij, knie en kuit passen voor zowel lopen als zitten.

 • Opstaan: Voel je je comfortabel met waar de tailleband je taille of heupen raakt? Heeft het elastische of riemlussen, zodat u de pasvorm kunt aanpassen?
 • Beenlengte: Komt de broek in de juiste lengte zodat je niet eindigt met hoog water of extra stof?
 • Beensluiting: Vaak is de onderkant van de benen voorzien van trekkoorden of elastiek voor wandelaars om insecten en stof buiten te houden. Ze kunnen enkel- of beenritsen hebben om de broek over schoenen en laarzen te krijgen. Die kunnen nuttig zijn, maar het ook moeilijk maken om te tailozijn de broeken als ze te lang zijn.
 • Ontspannen of nauwsluitend: Heb je voldoende ruimte in de benen en kuiten, of heb je liever een nauwere pasvorm?

Zakken

Mountain Hardwear Cabrio broek
Wendy Bumgardner © 2013

Waar zijn de zakken en zijn ze de juiste maat voor wat je mee wilt nemen? Ik kocht hetzelfde model broek (dacht ik) en ze hadden verschillende zakconfiguraties. Vaak heeft een cabriobroek naast voor- en/of achterzakken ook cargozakken op de poten. Zijn ze waar je ze wilt hebben? Zijn ze groot genoeg voor je mobiele telefoon, portemonnee, paspoort? Sluiten ze zoals jij dat wilt (rits, klittenband, knoop?)

REI Sahara Cabrio broek met No-Sit Ritsen

Deze broek wordt omgezet in shorts lengte (7-inch inseam). Ze zijn voorzien van “no-sit ritsen” op de afneembare poten, dat zijn verticale ritsen aan de zijkanten van de benen, zodat je ze kunt ritsen zonder te zitten en je schoenen uit te trekken. Ze hebben postcoderitsen, zodat u niet hoeft te raden welk been u opnieuw moet bevestigen. Ik kocht een paar na het passen van tal van andere ontwerpen. Ik vind ze leuk voor de voor-, achter- en beenzakken. Deze broek is er in heren, dames, grote maten, lange en petite lengtes.

ExOfficio BugsAway Ziwa Converteerbare Broek

Deze nylon / spandex broek houdt insecten weg met Permethrin verwerkt in de stof, die 70 wasbeurten zou moeten duren. Ze worden omgezet in 10-inch shorts. Ze zijn er in zowel mannen- als damesmaten en petite, regular en lange lengtes. De vrouwenversie heeft een hoogbouw. Ze hebben zowel rits- als drop-in beenzakken, handzakken en een binnenste veiligheidsvak. Er zijn ritsen aan de zijkant aan de onderkant van elk been voor easy-on / easy-off over laarzen.