Compressiesokken voor sportherstel

Compressiesokken voor sportherstel
Hardloper met compressiesokken aan de startlijn van een wedstrijd

Tomml / Getty Afbeeldingen


Compressiesokken bestaan al geruime tijd. Maar het is pas in de afgelopen jaren dat atleten de strak zittende kniehoge sokken aan hun tas met prestatie- en hersteltrucs hebben toegevoegd.

Compressiekleding is voornamelijk ontworpen om de bloedstroom te helpen verbeteren bij postoperatieve patiënten, mensen die vatbaar zijn voor zwelling (oedeem) en mensen met diabetes, problemen met de bloedsomloop, flebitis, spataderen en diepe veneuze trombose (DVT). Voor deze patiënten helpt compressie het bloed terug te keren naar het hart, zodat het zich niet in de onderste ledematen verzamelt en zwelling veroorzaakt. De compressie vermindert ook het risico op bloedstolsels.

Atleten begonnen compressiesokken te gebruiken in de hoop vergelijkbare voordelen te behalen in een verbeterde bloedstroom. In het begin droegen een paar hardlopers de strakke kousen na trainingen en vervolgens tijdens langere duurlopen. De anekdotische rapporten van sneller herstel, verbeterde hardloopprestaties en verminderde pijn tijdens het gebruik van compressiesokken begonnen op te tellen. Al snel ontstond een lange lijst met potentiële voordelen van compressiesokken.

Compressiesokken tijdens activiteit

Veel atleten geloven dat het dragen van compressiekleding tijdens het sporten de prestaties bevordert, de zuurstoftoevoer en bloedstroom verhoogt, schokken, trillingen en stress voor de spieren vermindert; en voorkomt schade aan zacht weefsel zoals shin splints.Sommige atleten zijn van mening dat compressie rond de kuiten en enkels proprioceptie helpt en zelfs de balans verbetert.

Atleten hopen ook dat het verbeteren van de veneuze bloedstroom en het toevoegen van kuitspiercompressie zal resulteren in een verhoogd uithoudingsvermogen, efficiëntere spierafvuren en snellere hardlooptijden. Sommige, maar niet alle, van die overtuigingen zijn ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Een paar studies hebben verbeterde hardlooptijden gemeld tijdens ultra-endurance evenementen bij sommige atleten. Maar het grootste deel van het onderzoek heeft geen dramatische voordelen gevonden in het gebruik van compressiesokken om sportprestaties, racetijden of uithoudingsvermogen te verbeteren.

Tot nu toe is het voordeel van het dragen van compressiesokken tijdens het sporten onduidelijk, maar sommige atleten zijn ervan overtuigd dat de sokken voor hen werken.

Compressiesokken voor herstel

Een groeiend aantal studies suggereert dat het gebruik van compressiesokken na de training het herstel kan versnellen en spierpijn na een inspannende training kan verminderen.Sommige studies ondersteunen ook de theorie dat het dragen van compressiesokken tijdens intensieve duurlopen, plyometrie of sprinttraining ook pijn na de training kan verminderen.

Houd er rekening mee dat het nauwkeurig meten van pijn lastig is. Het beoordelen van het niveau van pijn dat een atleet ervaart na de training is subjectief en moeilijk te kwantificeren.

Er is ook het zeer reële placebo-effect dat sommige atleten kunnen ervaren tijdens het dragen van compressiekleding. De psychologische boost en de overtuiging dat de kleding het herstel kan verbeteren, samen met het gevoel van compressie, kan een groter effect hebben op de perceptie van pijn door een atleet. En zoals elke atleet weet, kan wat we geloven een zeer reële impact hebben op onze prestaties.

Zorg voor de juiste pasvorm

Bij het kopen van compressiesokken moet je je kuit- en enkelomtrek kennen, niet je schoenmaat. De meeste merken op de markt bieden een vergelijkbare pasvorm, maar volg de instructies van de fabrikant en gebruik de aanbevolen maat voor uw kuitmeting om het juiste compressieniveau te krijgen.

Huidige studies geven aan dat compressie van ongeveer 15-30 mmHg druk ideaal is. Het moet worden gegradueerd (een beetje meer druk op de enkel en minder als je het been omhoog beweegt).

Te veel compressie kan de bloedstroom verminderen en te weinig compressie biedt weinig voordeel, dus het is belangrijk om het precies goed te krijgen.

Een woord van bodymindspirit

Experts en atleten suggereren dat atleten een lichte boost in mechanische efficiëntie kunnen krijgen bij het dragen van compressiesokken voor lange, zware uithoudingsevenementen. Waarschijnlijker is dat compressiekleding een ander hulpmiddel kan zijn om het herstel te bevorderen tijdens de periode van 24 uur na een zware training of wedstrijd. De beste manier om te ontdekken of de sokken voor jou werken, is door er zelf mee te experimenteren.

Tot nu toe is het voordeel van het dragen van compressiesokken tijdens het sporten onduidelijk, maar sommige atleten zijn ervan overtuigd dat de sokken voor hen werken.

Too veel compressie kan de bloedstroom verminderen, en te weinig compressie biedt weinig voordeel, dus het is belangrijk om het precies goed te krijgen.