Common Food Duos vergelijken om gezonder te eten

Common Food Duos vergelijken om gezonder te eten
Margarine

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Bruine rijst vs. witte rijst
  • Witte aardappel vs. zoete aardappel
  • Amandelmelk vs. Magere Melk
  • Kalkoen Burgers vs. Rundvlees Burgers
  • Boter vs. Margarine
  • Ouderwetse haver versus staalgesneden haver
  • Een woord van bodymindspirit

Kiezen wat je wilt eten als je een voedzaam dieet wilt consumeren, kan ontmoedigend zijn. Er zijn immers zoveel keuzes en verschillende meningen dat het een uitdaging kan zijn om de beste optie te ontcijferen. Het is belangrijk om te weten dat het voedsel dat je kiest om te eten niet altijd het meest voedzaam hoeft te zijn.

Er zijn veel redenen waarom u een voedsel kunt kiezen, waaronder superieure smaak, hunkering naar tevredenheid, feestelijk voedsel, cultureel voedsel en meer. Er is ruimte voor elk voedsel met mate als onderdeel van een voedzaam en uitgebalanceerd dieet.

Bij het kiezen van voedzaam voedsel om aan uw dieet toe te voegen, zijn er vaak verschillende variëteiten waaruit u kunt kiezen. Hoe u uw keuze maakt, kan afhangen van uw doelen en voorkeuren. Als de nutriëntendichtheid belangrijk voor je is, kan er een duidelijke winnaar zijn, maar andere keren kan textuur of smaak meer invloed hebben. Je kunt het beste van twee werelden hebben, en natuurlijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

Hieronder staan enkele veel voorkomende vergelijkbare voedingsmiddelen en een uitsplitsing van hoe ze zich meten.

Bruine rijst vs. witte rijst

Rijst is een populair koolhydraat graan hoofdbestanddeel over de hele wereld. Van nature is rijst zetmeelrijk en calorierijk terwijl het vullend, vetvrij en betaalbaar is, waardoor het een uitstekende keuze is om maaltijden met eiwitten en gezonde vetten in te vullen. Het is ook van nature glutenvrij.

Bruine rijst wordt vaak beschouwd als een meer voedingsrijke keuze omdat het minder verwerkt is dan witte rijst. Bruine rijst behoudt meer vezels, vitamines en voedingsstoffen en bevat meer eiwitten en vetzuren.

Een portie gekookte witte rijst van 100 gram heeft 129 calorieën, 28 gram koolhydraten, 2,7 gram eiwit en 0,4 gram vezels.

Bruine rijst bevat ongeveer 122 calorieën per 100 gram gekookt, 25 gram koolhydraten, 2,7 gram eiwit en 1,6 gram vezels.Bruine rijst is veel hoger in magnesium, fosfor en kalium, samen met andere voedingsstoffen.

Witte aardappel vs. zoete aardappel

Zoete aardappelen en witte aardappelen zijn beide koolhydraatrijke bronnen van vezels en micronutriënten. Je kunt met geen van beide keuzes fout gaan, maar ze bieden unieke voordelen.

Beide aardappelen bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels. Ze bevatten ook verschillende vitamines (zoals vitamine C) en mineralen (zoals kalium).Zoete aardappelen zijn smaakvoller en zoeter en bevatten meer voedingsstoffen, maar witte aardappelen zijn nog steeds een uitstekende keuze.

Zoete aardappelen hebben een paar meer vitamines en mineralen dan witte aardappelen. Een grote gebakken zoete aardappel (182 gram) bevat 162 calorieën, 37 gram koolhydraten en 6 gram vezels. Ze beschikken over een voedingsprofiel van vitamine C (35,3 mg), ijzer (1,2 mg), kalium (855 mg), magnesium (48,6 mg) en zijn een extreem rijke bron van vitamine A (1729,8 mcg) op 192% van uw dagelijkse waarde op basis van een dieet met 2.000 calorieën.

Een medium gebakken witte aardappel (173 gram) bevat 159 calorieën, 37 gram koolhydraten en 3,6 gram vezels. Ze bieden vitamine C (16,6 mg), ijzer (1,9 mg), kalium (925,6 mg), magnesium (48,4 mg) en vitamine K (3,5 mcg). In tegenstelling tot zoete aardappelen bevatten ze geen vitamine A, die over het algemeen wordt aangetroffen in voedingsmiddelen met een feloranje kleur.

Amandelmelk vs. Magere Melk

Er zijn tegenwoordig een breed scala aan melkopties op de markt. Ongezoete amandelmelk is een niet-zuiveloptie die caloriearm maar nog steeds voedzaam is. Magere melk is een vetvrije versie van koemelk en is een goede keuze voor degenen die niet plantaardig zijn.Amandelmelk bevat 15 calorieën per 100 g, terwijl dezelfde portie magere melk 34 calorieën bevat.

Welke melk je kiest, hangt af van wat voor jou het belangrijkst is. Als je op je suiker let, heeft ongezoete amandelmelk minder dan 1 gram in een portie van 100 gram, terwijl magere melk 5 gram heeft van natuurlijk voorkomende suiker lactose. Je krijgt 3,4 gram eiwit uit een kopje magere melk en slechts 0,5 gram uit amandelmelk.

Als u gastro-intestinale problemen ervaart door lactose, ga dan voor amandelmelk over magere. Maar als calcium een probleem is, is magere melk het beste. Magere melk is waarschijnlijk bevredigender omdat het meer eiwitten en calorieën bevat. Amandelmelk is een geweldige keuze als je s wiltomething lichter zoals bij het maken van een smoothie. Amandelmelk bevat additieven zoals carrageen, dus controleer de etiketten als dit een zorg voor u is.

Kalkoen Burgers vs. Rundvlees Burgers

Het bestellen van een hamburger in een restaurant kan ontmoedigend zijn als je een voedzame optie probeert te kiezen. Hoewel gemalen kalkoen over het algemeen minder vet en calorieën bevat dan rundvlees, is een kalkoenburger niet noodzakelijkerwijs lager in calorieën dan een rundvleesburger. Restaurants hebben de neiging om vetrijke kalkoen te gebruiken, omdat de magere soort snel kan uitdrogen.

Je kunt het beste thuis je eigen hamburgers maken. In de supermarkt, reik naar magere gemalen kalkoen (7% vet) die ongeveer 170 calorieën en 9,4 gram vet per portie van 4 ounce bevat. Micronutriënten die het meest beschikbaar zijn via vlees zoals rundvlees en kalkoen zijn ijzer, zink en vitamine B12. Extra mager gehakt bevat ongeveer twee keer zoveel ijzer per portie als kalkoen met 2,5 mg in rundvlees en 1,2 mg in kalkoen. Hetzelfde geldt voor zink met rundvlees dat 5,9 mg bevat en kalkoen met 2,2 mg en vitamine B12 met rundvlees dat 2,55 mcg levert en kalkoen met 1mcg.

Als je de voorkeur geeft aan rundvlees, pak dan extra mager gehakt (3% vet), dat afklokt met ongeveer 137 calorieën en 3,4 gram vet per portie van 4 ounce. Misschien vindt u extra magere kalkoen droog, terwijl extra mager rundvlees meestal sappig is en beter kan smaken, afhankelijk van uw voorkeuren.

Boter vs. Margarine

Je denkt misschien dat margarine een slim alternatief is, maar het is essentieel om er zeker van te zijn dat de margarine die je kiest vrij is van transvetten. Boter bevat minder schadelijk transvet dan de meeste margarine. Beide bevatten een vergelijkbaar aantal calorieën: ongeveer 100 calorieën per eetlepel.

Als calorieën een probleem zijn met dit vetrijke voedsel, kies dan voor lichte opgeklopte boter met 69 calorieën per eetlepel.Als het gaat om voeding, biedt boter noch margarine een aanzienlijke hoeveelheid micronutriënten. Er is echter een kleine hoeveelheid vitamine A in boter van 97 microgram per eetlepel, wat 14% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vrouwen en 11% voor mannen.

Boter is rijk aan verzadigd vet, wat iets is om in de gaten te houden als je je zorgen maakt over de gezondheid van het hart. Verzadigde vetten worden echter nog steeds als superieur beschouwd aan transvetten die niet worden aanbevolen om in welke hoeveelheid dan ook te worden geconsumeerd. Als u een plantaardig dieet consumeert, overweeg dan om margarine te gebruiken die transvetvrij is.

Ouderwetse haver versus staalgesneden haver

Je bent in goede handen met een van deze voedzame haver. Het belangrijkste verschil tussen de twee is hoe ze worden gemaakt: staalgesneden haver wordt gehakt, terwijl ouderwetse gerold wordt. Omgekeerd worden instant haver verwerkt, meestal met suiker beladen, en hebben ze een hogere glycemische index,

Elk heeft ongeveer 150 calorieën per portie van 40 gram met elk 4 gram vezels. Haver zit boordevol complexe koolhydraten; elke keuze heeft 27 gram. Staalgesneden haver heeft de neiging om taaier te zijn, terwijl ouderwets wat gladder is wanneer ze worden gekookt. Staalgesneden haver heeft ook de neiging om langer te koken. Ze zijn vullend, hoog volume en bevredigend. Kies de optie die u verkiest.

Een woord van bodymindspirit

Het nemen van beslissingen over wat te eten hoeft niet altijd gebaseerd te zijn op welk voedsel het meest voedzaam is. Welk voedsel u ook kiest, het moet gebaseerd zijn op verschillende factoren, waaronder smaak, persoonlijke voorkeur, voeding en culturele betekenis. Wat sommigen misschien geloven dat een “betere” of “gezondere” keuze is, is niet altijd waar. Er is niet één “beter” voedsel en er is een plaats voor bijna elk voedsel, met mate.