Coconut Water Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Coconut Water Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Kokoswater voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Kokoswater calorieën
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Kokoswater is de vloeistof die eruit stroomt als je een kokosnoot openbreekt. Oudere kokosnoten (degenen die bruin en harig zijn) bieden over het algemeen betere kokosmelk, die is gemaakt van het vlees van de kokosnoot. Jongere, groene kokosnoten produceren beter kokoswater.

Deze drank heeft een zoutzoete smaak die verdeeldheid kan zaaien, maar het levert wel minder calorieën dan de meeste vruchtensappen. Het biedt ook vitamine C plus koolhydraten en elektrolyten die nuttig kunnen zijn voor herstel na het sporten.

Coconut Water Nutrition Feiten

Een kopje 100% kokoswater (245 g) levert 44 calorieën, 0,5 g eiwit, 10,4 g koolhydraten en 0 g vet. Kokoswater is een uitstekende bron van vitamine C. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 44
 • Vet: 0g
 • Natrium: 64 mg
 • Koolhydraten: 10,4 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 9,6 g
 • Eiwit: 0,5 g
 • Ascorbinezuur: 24,3 mg
 • Kalium: 404 mg

Koolhydraten

Een portie kokoswater van een kopje levert ongeveer 10 gram koolhydraten; het grootste deel daarvan (ongeveer 9 gram) is van nature voorkomende suiker. Sommige merken kokoswater zijn gezoet met toegevoegde suikers, dus controleer de etiketten zorgvuldig als u suiker wilt beperken.

Vetten

Er zit meestal weinig tot geen vet (minder dan 1 gram) in kokoswater, maar sommige merken kunnen een kleine hoeveelheid vet bevatten.

Eiwit

Kokoswater bevat een kleine hoeveelheid eiwit; het bedrag kan per merk verschillen.

Vitaminen en Mineralen

Kokoswater is een uitstekende bron van vitamine C, met 24 mg per portie van één kopje. Dat is 32% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vrouwen en 27% voor mannen, gebaseerd op een dieet van 2.000 calorieën per dag. Kokoswater bevat ook de B-vitamine thiamine (ongeveer 8% van de ADH).

Mineralen in kokoswater omvatten kalium (404 mg of 16% van de adequate inname voor vrouwen en 12% voor mannen), mangaan (0,5 mg of 28% van de adequate inname voor vrouwen en 22% voor mannen). De drank biedt ook kleinere hoeveelheden magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zink en koper.

Samenvatting

Kokoswater is een caloriearme, vetarme bron van koolhydraten, elektrolyten en vitamine C. Het bevat ook enkele andere vitamines en mineralen zoals thiamine, kalium en mangaan.

Kokoswater calorieën

Een kopje 100% kokoswater (240 g) levert 44 calorieën, waarvan 75% afkomstig is van koolhydraten, 15% van eiwitten en 10% van vet. Kokoswater is een caloriearme drank.

Kokoswater bevat veel minder calorieën dan andere soorten elektrolyt sportdranken die suiker bevatten. Een fles Gatorade (20 gram) bevat bijvoorbeeld 140 calorieën of 65 calorieën in een kopje. Andere vitaminerijke dranken zoals sinaasappelsap bevatten ook meer calorieën, met 110 calorieën in een kopje. Deze verschillen in calorieën komen voornamelijk van het suikergehalte in sportdranken en sap, omdat kokoswater niet veel suiker bevat. Als je suiker nodig hebt

Als het gaat om andere kokosproducten, heeft kokoswater ook minder calorieën dan kokosmelk (zowel ingeblikt als verpakt) omdat het minder vet bevat. Hoewel kokoswater niet kan staan voor kokosmelk in recepten, is het de moeite waard om calorieën te vergelijken voor drankdoeleinden. Kokosmelk in een blikje bevat 445 calorieën in een kopje. Verpakte kokosmelk gemaakt om te drinken bevat 70 calorieën per kopje.

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van kokoswater zijn in het verleden overschat, maar het bevat nog steeds verschillende voedingsstoffen die de gezondheid kunnen stimuleren, waaronder de elektrolyten kalium, magnesium en natrium. Hier zijn nog enkele potentiële gezondheidsvoordelen van kokoswater.

Helpt beschermen tegen vrije radicalen

Kokoswater bevat antioxidanten, die helpen beschermen tegen vrije radicalen – onstabiele moleculen die schade aan de cellen van uw lichaam kunnen veroorzaken en tot kanker kunnen leiden. Hoewel kokoswater op zichzelf kanker van welke aard dan ook niet kan voorkomen of behandelen, zijn de antioxidanten die het bevat nuttig voor het bestrijden van cellulaire schade.

Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen

Dierenstoeterijies hebben aangetoond dat kokoswater voordelen kan bieden, zoals een verbeterde bloedsuikerspiegel. Dit is echter niet voldoende bestudeerd bij mensen.

Kan de bloeddruk verlagen

Een kleine studie bij mensen toonde een verlaging van de bloeddruk met een verhoogd kokoswaterverbruik. Dit kan te maken hebben met het kalium dat wordt geleverd door kokoswater; lage kaliuminname verhoogt het risico op hypertensie.

Kan helpen bij het balanceren van elektrolyten

Sommige kokoswaterfans houden ervan als een sportdrank. Het biedt elektrolyten (natrium, kalium, calcium en magnesium) en koolhydraten om de spierfunctie te helpen verbeteren, met minder calorieën dan een typische sportdrank, en is glutenvrij.

U kunt echter dezelfde voordelen krijgen van het consumeren van hele voedingsmiddelen, zoals een kaliumrijke banaan, met water. Hele voedingsmiddelen hebben geen verborgen ingrediënten (zoals toegevoegde suiker) en zijn over het algemeen goedkoper dan sportdranken of herstelrepen.

We hebben de beste elektrolytdranken geprobeerd, getest en beoordeeld. Als u op zoek bent naar een elektrolytdrank, onderzoek dan welke optie het beste voor u is.

Kan diabetische retinale schade verminderen

Hoewel alleen uitgevoerd op ratten, heeft onderzoek aangetoond dat de retinale schade veroorzaakt door diabetes is verminderd bij proefpersonen die kokoswater kregen. Meer onderzoek is nodig om te zeggen of deze effecten consistent zijn of kunnen worden gereproduceerd bij mensen.

Kan nierstenen voorkomen

Een kleine studie toonde aan dat kokoswater hielp kalium, chloride en citraat weg te spoelen, waardoor het risico op het ontwikkelen van nierstenen werd verminderd. Er is meer onderzoek nodig.

Allergieën

Kokosnoot is geen boomnoot en de meeste mensen die allergisch zijn voor noten kunnen nog steeds kokosnoot consumeren. Toch zijn er enkele gevallen van kokosnootallergie. Als u allergisch bent voor kokosnoten, moet u kokoswater, kokosmelk en andere producten gemaakt met kokosnoot vermijden naast het kokosvlees zelf.

Bijwerkingen

Hoewel kalium een essentieel mineraal is, kan het consumeren van te veel ervan leiden tot hyperkaliëmie (een overvloed aan kalium in het bloed). Omdat kokoswater kalium bevat, kan het drinken van grote hoeveelheden dit probleem veroorzaken. Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren voor de meeste mensen, maar degenen die een chronische nierziekte hebben of medicijnen gebruiken, waaronder ACE-remmers, moeten voorzichtig zijn.

Kokoswater is ook rijk aan FODMAP’s, een groep koolhydraten die spijsverteringssymptomen kan veroorzaken of verergeren bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Mensen die een fodmap-arm dieet volgen, moeten mogelijk kokoswater beperken of vermijden als het symptomen voor hen veroorzaakt.

Variëteiten

Je ziet veel merken en opties voor kokoswater in de winkelschappen, waaronder gezoete en ongezoete producten, samen met mengsels die kokoswater mengen met andere vruchtensappen. Sommige merken kokoswater bevatten ook kokosvlees (wat kan betekenen dat ze hoger zijn in calorieën en vet). Lees de etiketten zorgvuldig door als u extra zoetstoffen of ingrediënten wilt vermijden.

Opslag en voedselveiligheid

Als je kokoswater rechtstreeks uit het fruit haalt, moet het meteen worden gekoeld. Vers kokoswater kan ook worden ingevroren.

Evenzo, zodra u een container met kokoswater opent, raden fabrikanten meestal aan dat u het in de koelkast bewaart. De meeste mensen geven de voorkeur aan de smaak van koud kokoswater. Door het gekoeld te houden, blijft de drank 24 tot 48 uur vers.

Sommige merken kokoswater gebruiken een pasteurisatieproces zodat het product houdbaar is. Dat betekent dat u het product niet hoeft te koelen nadat u het hebt gekocht. Zolang het pakket niet open is, moet het tot 12 maanden vers blijven.

Hoe zich voor te bereiden

Er zijn veel creatieve manieren om kokoswater te gebruiken. Je kunt het in smoothies, cocktails of zelfs bevroren fruitpops doen. Omdat kokoswater hydraterend is, gebruiken sommige mensen het om de effecten van een kater te helpen bufferen. Hoewel er geen wetenschappelijke gegevens zijn om de praktijk te ondersteunen, zal het drinken van niet-alcoholische en hydraterende vloeistoffen van welke aard dan ook waarschijnlijk een voordeel bieden nadat je te veel hebt gedronken.

 • Calorieën: 44
 • Vet: 0g
 • Natrium: 64 mg
 • Koolhydraten: 10,4 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 9,6 g
 • Eiwit: 0,5 g
 • Ascorbinezuur: 24,3 mg
 • Kalium: 404 mg

Kokoswater is een laagcalorie, vetarme bron van koolhydraten, elektrolyten en vitamine C. Het bevat ook enkele andere vitamines en mineralen zoals thiamine, kalium en mangaan.

We hebben de beste elektrolytdranken geprobeerd, getest en beoordeeld. Als u op zoek bent naar een elektrolytdrank, onderzoek dan welke optie het beste voor u is.