Cocktailsaus Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Cocktailsaus Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Cocktailsaus

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Een hoofdbestanddeel van diners, buffetten en hapjes in restaurants over de hele wereld, cocktailsaus – ook bekend als zeevruchtensaus – wekt de eetlust op en wordt geserveerd als een koude of kamertemperatuur kruiderij. De saus is over het algemeen een dipkant om de ster van het voorgerecht te begeleiden – koude zeevruchten, zoals garnalen, oesters of garnalen.

Een vetvrije, op tomaten gebaseerde specerij, cocktailsaus kan worden bereid met een willekeurig aantal hete sauzen, afhankelijk van uw voorkeur voor warmte. Andere ingrediënten zijn knoflook, citroen en mierikswortel.

Maar over het algemeen bevat de saus een hoge hoeveelheid suiker en natrium, dus het moet met mate worden geconsumeerd. Dit is wat je moet weten over cocktailsaus.

Cocktailsaus Voedingswaarden

Deze voedingsinformatie, voor één portie van 1/4 kopje, of 69 gram, cocktailsaus, wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 80
 • Vet: 0g
 • Natrium: 821 mg
 • Koolhydraten: 19g
 • Vezel: 0,966 g
 • Suikers: 16g
 • Eiwit: 1g

Koolhydraten

De meerderheid van de 19 gram koolhydraten uit een cocktailsaus portie komen van glucosestroop, tomatenconcentraat (of ketchup) en melasse. Deze voedingsinformatie is voor merkcocktailsaus. Je kunt het aantal koolhydraten verminderen door je eigen zelfgemaakte versie te maken, de melasse te verwijderen en ketchup te gebruiken met een lage hoeveelheid suiker of zelfs tomatensaus.

Vetten

Cocktailsaus is vetvrij en bevat geen vetzuren, waaronder trans- of verzadigd vet.

Eiwit

Hoewel u mogelijk ongeveer 1 gram eiwit per portie consumeert, moet u dit product niet als een goede bron van eiwitten beschouwen. Je kunt je eiwitinname verhogen door de schaaldieren die in de saus zijn gedoopt.

Vitaminen en Mineralen

Cocktailsaus bevat een zeer kleine hoeveelheid vitamines en mineralen, waaronder 20 milligram calcium, 0,718 milligram ijzer, 6 milligram vitamine C en 100 IE vitamine A.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel cocktailsaus een pittig, pittig smaakprofiel aan uw voedsel toevoegt, is het rijk aan natrium en moet het met mate worden geconsumeerd, vooral door mensen met bepaalde medische aandoeningen die een verminderd of natriumarm dieet vereisen. Een portie cocktailsaus (69 gram) bevat ook 16 gram suiker, dus het moet met mate worden geconsumeerd, vooral door mensen met diabetes.

Dat gezegd hebbende, cocktailsaus kan minimale gezondheidsvoordelen hebben. Het bevat kleine hoeveelheden vitamine C, vitamine A en lycopeen. Lycopeen is een krachtige antioxidant die kan helpen bij het verminderen en elimineren van vrije radicalen die DNA- en celstructuren beschadigen, waardoor u minder vatbaar bent voor verouderingsstressoren. Deze carotenoïde die tomaten zijn rode kleur geeft, kan ook helpen kanker te voorkomen, met name maag-, long- en prostaatkanker.

Over het algemeen verbetert cocktailsaus de smaak en smakelijkheid van de gerechten waaraan het wordt toegevoegd, zoals rauwe garnalen, duivelseieren, gebakken champignons en omeletten. En het pittige smaakprofiel kan je zelfs een verzadigd gevoel geven. Er zijn aanwijzingen dat wanneer je je meer verzadigd voelt na het eten, je je minder snel beroofd voelt. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met gewichtsbeheersingsdoelen.

Allergieën

Het is mogelijk om een reactie te ervaren op kruiden in cocktailsaus, wat geen echte allergische reactie is. In plaats daarvan staat het bekend als kruidenintolerantie of oraal allergiesyndroom. Symptomen van deze reactie zijn huiduitslag, jeuk in de mond en hoesten.

Meer voorkomend is een allergie voor de schaaldieren die gepaard gaan met cocktailsaus. Schelpdieren zijn een van de belangrijkste oorzaken van voedselallergieën bij volwassenen, geschat op 0,5% tot 2,5% van de volwassen bevolking. Symptomen zijn gevoelloosheid in de mond, spierpijn, duizeligheid, braken, misselijkheid en diarree. Schelpdieren zijn ook een van de belangrijkste oorzaken van voedselgerelateerde anafylaxie.

Opslag en voedselveiligheid

Je kunt cocktailsaus tot 18 maanden na de houdbaarheidsdatum gebruiken, zolang je het maar veilig bewaart. In de koelkast kan cocktailsaus die is geopend 6 tot 9 maanden meegaan. Zorg ervoor dat je je cocktailsaus in een kom giet in plaats van het in je pot te dopen. Dippen yonze zeevruchten direct in de pot zorgen ervoor dat het besmet raakt en zal de houdbaarheid verminderen.

Hoe zich voor te bereiden

Cocktailsaus is een combinatie van een paar ingrediënten – ketchup, mierikswortel, citroensap en hete sauzen (meestal Worcestershire en tabascosaus). Je kunt de pittige sauzen mengen tot je favoriete warmteprofiel. De meest populaire manieren om cocktailsaus te serveren zijn als een dip met een eiwit zoals schaaldieren aan de zijkant.

Je kunt het ook mengen in dranken zoals Bloody Mary’s of het op hamburgers of sandwiches besprenkelen voor smaak en kruiden. Je kunt het zelfs toevoegen aan duivelseieren voor extra kruiden of je favoriete omelet bedekken met cocktailsaus.

 • Calorieën: 80
 • Vet: 0g
 • Natrium: 821 mg
 • Koolhydraten: 19g
 • Vezel: 0,966 g
 • Suikers: 16g
 • Eiwit: 1g