Wat te weten over Coco Loko

Wat te weten over Coco Loko
Stapel cacaopoeder geïsoleerd op witte achtergrond. Bovenaanzicht

xamtiw / Getty Afbeeldingen

  • Achtergrond
  • Ingrediënten
  • Veiligheid

Coco Loko is een cacao snuifpoeder dat werd verkocht door een in Orlando gevestigd supplementenbedrijf genaamd Legal Lean. Het supplement bevatte ook andere ingrediënten, waaronder ginkgo biloba, taurine en guarana. Bedoeld om door de neus te worden geïnhaleerd, werd het product in 2017 van de markt verwijderd nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een waarschuwing had afgegeven dat het product werd gepromoot als een medicijnalternatief en de veiligheid niet kon worden vastgesteld.

Achtergrond

Hoewel Coco Loko misschien wel het bekendste cacaosnuifpoeder in zijn soort in de VS is, begon de cacaosnuivende trend in Europa in 2007 toen de Belgische chocolatier Dominique Persoone een apparaat creëerde om cacaopoeder te snuiven. Het poeder werd meestal gemengd met gember of munt. Naar verluidt debuteerde hij het brouwsel op een feestje van de Rolling Stones.

Medio 2016 was het snuiven van cacao een gevestigde trend in heel Europa. Er waren zelfs berichten in de media over clubgangers die illegale drugs zoals cocaïne achterwege gooiden en in plaats daarvan rauwe chocolade inhaleerden of in drank- of pilvorm namen. Feestgangers in Berlijn, bijvoorbeeld, gebruikten naar verluidt het “gezondere” poeder om energiek te blijven voor lange nachten van uitgaan.

In 2017 had Nick Anderson, de oprichter van Legal Lean supplement bedrijf, het poeder in Europa geprobeerd en besloten om een product te ontwikkelen om in de Verenigde Staten te verkopen. Het product dat hij ontwikkelde heette Coco Loko, een doordrenkte rauwe cacao snuiftabak. Het omvatte niet alleen cacaopoeder, maar ook ginkgo biloba, taurine en guarana – ingrediënten die vaak worden aangetroffen in energiedranken.

Volgens marketingmateriaal is Coco Loko ontworpen om je een endorfine-rush te geven, “vergelijkbaar met morfine”, een serotonine-rush “vergelijkbaar met extase”, kalme focus en euforische energie die “geweldig is voor feestgangers om de hele nacht te dansen zonder een crash.”

Ingrediënten

De vier ingrediënten in Coco Loko zijn elk bestudeerd door onderzoekers voor hun effecten op het lichaam en de hersenen. Hoewel sommige ingrediënten bepaalde voordelen kunnen bieden, suggereren verschillende studies dat er veiligheidsproblemen zijn, vooral wanneer ingrediënten worden gecombineerd.

Cacao Poeder

Cacao (Theobroma Cacao) poeder lijkt erg op cacaopoeder, maar het is minder verwerkt. In feite verwijzen veel landen gewoon naar het product als cacao. Er zijn studies geweest die een voordeel hebben aangetoond van de consumptie van cacao- of cacaobevattende producten.

Een studie gepubliceerd in 2011 vergeleek cacaobonen bijvoorbeeld met ander fruit en vond dat de bonen een grotere antioxidantcapaciteit en flavanolgehalte hadden.Antioxidanten en flavanolen zijn verbindingen die worden geassocieerd met een breed scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op hartaandoeningen en kanker.

Er zijn ook studies geweest die cacao en cacaoproducten koppelen aan verbeterde trainingsprestaties, wat suggereert dat het anti-oxidatieve en ontstekingsremmende voordelen heeft. Niet alle onderzoekers zijn het er echter over eens dat deze voordelen legitiem zijn en suggereren dat er meer onderzoek nodig is voordat suppletie met cacaoproducten wordt aanbevolen.

Hoewel er studies zijn geweest die suggereren dat cacao bepaalde gezondheidsvoordelen kan bieden, onderzocht geen van deze studies het snuiven van de stof.

Ginkgo Biloba

Ginkgo wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. In feite is de Ginkgo-boom een van de oudste levende boomsoorten ter wereld. Mensen gebruiken supplementen gemaakt van de bladeren om aandoeningen zoals dementie te behandelen. Sommigen geloven dat het een cognitieve versterker is die je focus en concentratie kan verbeteren.

Maar volgens de National Institutes of Health is er geen bewijs om het gebruik van ginkgo voor een medische aandoening te ondersteunen. Er is ook een gebrek aan informatie die het gebruik ervan ondersteunt om het geheugen of de concentratie te verbeteren. En hoewel het veilig kan zijn wanneer het in gematigde hoeveelheden via de mond wordt geconsumeerd, kan het ook bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, maagklachten en allergische huidreacties. De risico’s van het snuiven van ginkgo zijn niet bekend.

Taurine

Taurine is een aminozuur dat enkele therapeutische voordelen heeft aangetoond. Het is goedgekeurd voor de behandeling van congestief hartfalen in Japan en toont belofte in de behandeling van verschillende andere ziekten.Er is ook enig bewijs dat taurine supplementen atletische prestaties kunnen verbeteren.

Taurine is een veel voorkomend ingrediënt in energiedranken en wordt vaak gecombineerd met cafeïne. Onderzoekers hebben hun bezorgdheid geuit over deze combinatie en merken op dat er een kloof in kennis is over de mogelijke bijwerkingen (vooral bij adolescenten).Ze merken ook op dat deze taurine / cafeïne energiedranken soms worden gecombineerd met alcohol die gevaarlijk kan zijn.

Nogmaals, studies hebben de effecten of risico’s van het snuiven van taurine niet onderzocht.

Guarana

Guarana, ook wel Braziliaanse cacao genoemd, is een andere bron van cafeïne. Guarana-bevattende producten worden vaak verkocht als voedingssupplementen voor verbeterde conditie, verhoogde energie en verbeterde stemming. Maar studies hebben aangetoond dat er niet genoeg bewijs is om het gebruik ervan voor een van deze voordelen te ondersteunen. Bovendien zijn bijwerkingen gemeld, waaronder prikkelbaarheid, hartkloppingen, angst en andere gebeurtenissen in het centrale zenuwstelsel.

Veiligheid

Aangezien Coco Loko werd verkocht als een voedingssupplement, waren studies die de veiligheid of werkzaamheid ervan aantoonden niet vereist. In 2017 stelde de FDA echter vast dat het product op de markt werd gebracht als alternatief voor illegale straatdrugs. De instelling verklaarde dat het bedrijf in wezen een niet-goedgekeurd nieuw medicijn verkocht dat in strijd was met de federale wet.

Bovendien merkte de FDA op dat omdat het product bedoeld was om het lichaam binnen te komen via de slijmvliesweefsels, het niet kwalificeerde als een conventioneel voedsel of voedingssupplement. Het bedrijf werd bevolen om onmiddellijk te stoppen met het op de markt brengen van Coco Loko en een ander product genaamd Legal Lean Syrup.

In een verklaring vrijgegeven door de FDA, commissaris Scott Gottlieb, MD, legde de gevaren van het product uit.

Scott Gottlieb, MD

Het aanmoedigen van het gebruik van snurkbare chocolade als alternatief voor illegale straatdrugs is niet acceptabel – er zijn zeer reële gevolgen aan het snuiven van poeder, om nog maar te zwijgen van de maatschappelijke gevaren van het bevorderen van drugsmisbruik.

– Scott Gottlieb, MD

De meeste studies naar de potentieel schadelijke effecten van neussnuiftabak hebben tabakssnuiftabak onderzocht. Studies hebben aangetoond dat het neusslijmvlies kan beschadigen en op lange termijn schade kan veroorzaken. Het is niet volledig bekend of het snuiven van chocolade en andere ingrediënten dezelfde problemen kan veroorzaken, hoewel er risico’s aan verbonden zijn.

Het bedrijf Legal Lean blijft een versie van Legal Lean Syrup verkopen, maar heeft alle vermeldingen van Coco Loko-producten verwijderd. Sommige leveranciers verkopen het product echter nog steeds online, ondanks de waarschuwing van de FDA.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel het snuiven van chocolade misschien minder gevaarlijk lijkt dan het nemen van illegale drugs, is er geen manier om met zekerheid te weten of het op de lange termijn veilig is. En er is genoeg bewijs om te suggereren dat het schade kan veroorzaken, omdat het snuiven van een stof de neusholte en longen kan beschadigen. Er is ook geen bewijs dat het enig voordeel oplevert. En aangezien producten als deze grotendeels ongereguleerd zijn (tenzij ze de wet overtreden), is er geen manier om precies te weten wat erin zit en in welke hoeveelheden.

Als u van chocolade houdt en de potentiële gezondheidsvoordelen wilt behalen die het kan bieden, consumeer het dan in een meer traditioneel formaat. Neem een klein stukje pure chocolade of een kopje cacao. Je zult er waarschijnlijk meer van genieten als je van de smaak kunt genieten.

Hoewel er studies zijn geweest die suggereren dat cacao bepaalde gezondheidsvoordelen kan bieden, onderzocht geen van deze studies het snuiven van de stof.

Het aanmoedigen van het gebruik van snurkbare chocolade als alternatief voor illegale straatdrugs is niet acceptabel – er zijn zeer reële gevolgen aan het snuiven van poeder, om nog maar te zwijgen van de maatschappelijke gevaren van het bevorderen van drugsmisbruik.