Clementine Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Clementine Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Clementine

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Clementines zijn misschien klein van formaat, maar er is niets kleins aan hun voedingsaanbod of gezondheidsvoordelen. Clementines, een deel van de mandarijnfamilie, worden vaak beschouwd als “kleine sinaasappels” (en verkocht met namen als “Cuties” en “Sweeties”).

Clementines zijn rijk aan vitamine C en vezels, evenals andere voedingsstoffen. Ze zijn van nature pitloos en gemakkelijk te pellen, waardoor ze een handige, gezonde traktatie zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

Clementine Nutrition Feiten

Een rauwe clementine (74 g) levert 35 calorieën, 0,6 g eiwit, 8,9 g koolhydraten en 0,1 g vet. Clementines zijn een uitstekende bron van vitamine C, vezels en kalium. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 35
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 0,7 mg
 • Koolhydraten: 8,9 g
 • Vezel: 1,3 g
 • Suikers: 6,8 g
 • Eiwit: 0,6 g
 • Ascorbinezuur: 36,1 mg
 • Kalium: 131mg

Koolhydraten

Het voedingsprofiel van clementines is vergelijkbaar met dat van andere leden van de mandarijn- en sinaasappelfamilies. Eén clementine bevat ongeveer 9 gram koolhydraten. Dezelfde portie biedt ook ongeveer 6,8 gram natuurlijk voorkomende suiker.

Vet

Zoals de meeste vruchten (met uitzondering van enkele unieke vruchten zoals kokosnoten en avocado’s), zijn clementines zeer laag in vet en cholesterolvrij.

Eiwit

Clementines zijn, net als de meeste andere citrusvruchten, eiwitarm. Eén clementine levert minder dan 1 gram eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Clementines zitten boordevol voedingsstoffen. Zoals de meeste citrusvruchten bevatten ze veel vitamine C. Twee clementines voldoen bijna aan 100% van de dagelijkse aanbevolen inname van 75 milligram voor vrouwen. (Mannen hebben 90 milligram per dag nodig.)

Clementines zijn ook rijk aan kalium en leveren 131 milligram per portie van één vrucht (ter vergelijking, een kleine banaan heeft ongeveer 360 milligram). Kalium helpt natrium uit je lichaam te spoelen en helpt bij spierherstel.

Clementines zijn ook een bron van folaat. Er zit 36 microgram in één clementine, of ongeveer 10% van de dagelijkse aanbevolen waarde voor volwassenen.

Beta-cryptoxanthine is een carotenoïde die vaak wordt aangetroffen in fruit en groenten die rood, oranje (zoals clementines) of geel van kleur zijn. Deze carotenoïde is een pro-vitamine A-carotenoïde, wat betekent dat het kan veranderen in vitamine A in het lichaam zodra het wordt geconsumeerd. Beta-cryptoxanthine werkt ook als een antioxidant.

Calorieën

Eén clementine (74 g) levert 35 calorieën, waarvan 92% afkomstig is van koolhydraten, 6% van eiwitten en 2% van vet.

Samenvatting

Clementines zijn een voedzame, caloriearme vrucht die veel vezels en vitamine C bevat. Ze zijn ook een bron van kalium, folaat en kleine hoeveelheden magnesium en calcium.

Gezondheidsvoordelen

Dankzij hun voedingsstoffen en antioxidanten kunnen clementines bescherming bieden tegen bepaalde gezondheidsproblemen.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Hoewel niet overtuigend, hebben verschillende studies een verband aangetoond tussen een hogere citrusinname en een lagere prevalentie van hart- en vaatziekten. Waarom? Er kan een verband zijn tussen vitamine C-tekort en een groter risico op hartaandoeningen. Vitamine C kan ook een positieve invloed hebben op lipidenprofielniveaus, bloeddruk en endotheelfunctie.

Ondersteunt het immuunsysteem

Vitamine C speelt een rol bij het ondersteunen van ons immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat vitamine C ziekten kan helpen voorkomen, waaronder verkoudheid, en de duur van ziekte kan verminderen en de symptomen kan verlichten. Sommige onderzoeken suggereren ook dat vitamine C ook longontsteking beïnvloedt.

Kan het risico op kanker verlagen

Er zijn verschillende gepubliceerde studies die de inname van citrusvruchten koppelen aan een verminderd risico op kanker. Er wordt aangenomen dat de bioactieve stoffen en fytonutriënten (naast hun vezel- en vitamine C-gehalte) een rol spelen.

Een studie wees uit dat het eten van citrusvruchten het risico op borstkanker met 10% verminderde. Ander onderzoek heeft shown citrusvruchten consumptie beschermt tegen pancreas,slokdarm, en maagkanker.

Het mechanisme is niet volledig begrepen – een hypothese is dat de vitamine C in citrusvruchten kankerverwekkende stoffen (kankerverwekkende stoffen) kan deactiveren.

Bevordert de gezondheid van de botten

Naarmate we ouder worden, worden botten brozer omdat er minder vorming van nieuw bot is, samen met voortdurende resorptie van bestaande botten. Dieet kan een rol spelen bij het helpen verminderen van botverlies. Studies hebben aangetoond dat beta-cryptoxanthine de botgroei stimuleert en tegelijkertijd de botresorptie vermindert, waardoor de botmassa toeneemt.

Beschermt de huid en helpt bij het genezen

Het behoud van een gezonde huid gaat verder dan anti-aging en esthetiek. Onze huid fungeert als een barrière en beschermt onze vitale organen en systemen tegen de omgeving. En onze huid bevat van nature hoge concentraties vitamine C. De vitamine werkt als een antioxidant, beschermt onze huid tegen UV-schade en stimuleert de collageengroei.

Onderzoek toont ook aan dat vitamine C belangrijk is voor het handhaven van een gezonde collageen / elastine-balans, die moeilijker te handhaven wordt naarmate we ouder worden.  Vitamine C wordt ook vaak gebruikt om wonden in klinische omgevingen te helpen genezen. De vitamine speelt een rol in elke fase van wondgenezing, van het verminderen van ontstekingen tot collageenvorming en zelfs het verminderen van littekenweefsel.

Kan de gezondheid en functie van de hersenen stimuleren

Hesperidine is een plantaardige stof die voorkomt in clementines die een rol kunnen spelen in de cognitieve gezondheid, samen met vitamine C. Hesperidine kan de bloed-hersenbarrière passeren, die ons lichaam gebruikt om de hersenen te beschermen tegen schadelijke stoffen. Door dit mechanisme kan hesperidine helpen het hersenweefsel gezond te houden.

Vergelijkbaar met hoe vitamine C van nature in hoge concentraties in onze huid voorkomt, is het ook geconcentreerd in onze hersenen en ruggenmergvocht. De exacte rol die vitamine C speelt in cognitie is nog onbekend, maar de voedingsstof kan helpen onze hersenen te beschermen naarmate ze ouder worden, met name bij oudere volwassenen met onvoldoende vitamine C-inname.

Verhoogt de ijzerabsorptie

Bloedarmoede door ijzertekort is een van de meest voorkomende voedingstekorten bij Amerikanen, vooral vrouwen van 19 tot 50 jaar en adolescente meisjes. Er zijn twee soorten ijzer in onze voeding: heem (van dierlijke bronnen) en niet-heem (van plantaardige bronnen, zoals spinazie). Non-heemijzer wordt niet zo goed opgenomen als heemijzer, maar vitamine C is een voedingsstof die het proces kan helpen.

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C tijdens het eten van niet-heemijzeren voedsel, zoals een spinaziesalade met paprika’s of citrusvruchten, verhoogt de niet-heemijzerabsorptie 3- tot 6-voudig.

Allergieën

Hoewel het niet een van de meest voorkomende voedselallergieën is, bestaat citrusallergie wel. Er zijn verschillende componenten specifiek in citrusvruchten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Een andere oorzaak is pollinose, die optreedt vanwege kruisreactiviteit. Als u allergisch bent voor citrusvruchten, bespreek dan uw beperkingen met uw arts.

Bijwerkingen

Grapefruit, een lid van de citrusfamilie, is een van de meest voorkomende voedingsmiddelen die interacties hebben met medicijnen. Meer dan 85 geneesmiddelen interageren met de vrucht en de impact kan ernstige gevolgen hebben. Sommige vruchtensappen, waaronder clementinesap, kunnen ook interageren met medicijnen. Bespreek deze interacties met uw arts.

Variëteiten

Mandarijnen zijn een soort sinaasappel, maar ze zijn in een categorie van hun eigen – samen met clementines en mandarijnen. Deze vruchten hebben de neiging om een dunne, gemakkelijk te pellen schil te hebben en zijn kleiner in vergelijking met sinaasappels. Clementines zijn ook pitloos.

Qua voedingswaarde lijken sinaasappels en clementines erg op elkaar. Ounce-for-ounce, sinaasappels en clementines hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten. Ze variëren slechts enigszins als het gaat om sommige voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, folaat, calcium en kalium, hoewel de verschillen niet opmerkelijk zijn.

Wanneer ze het beste zijn

Zoals de meeste citrusvruchten zijn clementines in het seizoen tijdens de wintermaanden, november tot februari, hoewel je ze vaak het hele jaar door in supermarkten kunt vinden. Je ziet ze misschien verkocht in winkels met merknamen zoals Cuties, Darlings en Halos.

Opslag en voedselveiligheid

Hoewel je clementines ongeveer een week bij kamertemperatuur kunt bewaren, zeggen citrustelers dat ze langer meegaan – twee tot drie weken – als ze in de koelkast worden bewaard. Hoewel citrusvruchten over het algemeen niet worden geassocieerd met door voedsel overgedragen ziekten, is besmetting mogelijk. Was fruit voor het eten (ook al eet je de schil niet).

Hoe zich voor te bereiden

Een van de eenvoudigste manieren om van clementines te genieten, is als een verse snack op zichzelf. Omdat ze niet gekoeld hoeven te worden, hebben ze’re de perfecte snack voor onderweg, en hun gemakkelijk te pellen buitenste huid maakt ze geweldig voor kinderen. U kunt ook de volgende voorbereidingen proberen:

 • Gooi clementinesecties op een spinaziesalade. Je voegt niet alleen zoetheid toe, maar je verhoogt ook de ijzerabsorptie van de spinazie.
 • Smelt donkere chocoladeschilfers en dompel vervolgens clementinesegmenten in de vloeibare chocolade. Koel en geniet.
 • Combineer clementines met cashewnoten of amandelen voor je middagsnack. De vet-vezel-koolhydraat-eiwit combo houdt je tevreden.

Hoewel clementines geweldig zijn als snack, zijn ze ook een geweldig ingrediënt in recepten, die zure zoetheid toevoegen aan elk gerecht – citrus combineert goed met vis en ander vlees, met zijn balans tussen zuurgraad en zoete smaak. Je kunt zelfs overgebleven clementineschillen gebruiken om gekonfijte schillen te maken (en vervolgens in chocolade te dopen) of water of alcoholische dranken te injecteren, zodat ze de citrussmaak krijgen.

 • Calorieën: 35
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 0,7 mg
 • Koolhydraten: 8,9 g
 • Vezel: 1,3 g
 • Suikers: 6,8 g
 • Eiwit: 0,6 g
 • Ascorbinezuur: 36,1 mg
 • Kalium: 131mg

Clementines zijn een voedzame, caloriearme vrucht die veel vezels en vitamine C bevat. Ze zijn ook een bron van kalium, folaat en kleine hoeveelheden magnesium en calcium.