Cherry Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Cherry Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Kersen geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Kersen zijn een voedzame, zoete traktatie die een kleurrijke aanvulling kan zijn op een verscheidenheid aan gerechten. De reputatie van kersen als dessertingrediënt kan je doen afvragen of ze gezond genoeg zijn om dagelijks te eten. Kersen bieden verschillende gezondheidsvoordelen, vooral wanneer ze worden bereid zonder toegevoegde suikers.

Cherry Nutrition Feiten

Een portie van 1 kop (138 g) ongepitte kersen levert 87 calorieën, 17,7 g suiker en 22 g koolhydraten. Kersen zijn ook een goede bron van vitamine C, calcium, ijzer, magnesium en kalium. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 87
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 22g
 • Vezel: 3g
 • Suikers: 17,7 g
 • Eiwit: 1,4 g
 • Ascorbinezuur: 9,7 mg
 • Kalium: 306 mg
 • Calcium: 17,9 mg
 • Magnesium: 15,2 mg

Koolhydraten

Een kopje kersen bevat 22 gram koolhydraten, waarvan de meeste afkomstig zijn van natuurlijke suikers. Er zitten ook 3 gram vezels in 1 kopje kersen.

Verse kersen worden beschouwd als een laag glycemisch voedsel (komt binnen op minder dan 55 op de glycemische index). Gezoete gedroogde kersen of andere variëteiten met toegevoegde suiker hebben echter een hogere glycemische index.

Vetten

Kersen zijn bijna vetvrij, met minder dan 1/2 gram per kopje.

Eiwit

Er zit 1,5 gram eiwit in 1 kopje verse kersen.

Vitaminen en Mineralen

Kersen zijn een goede bron van vitamine C, kalium, calcium, magnesium, ijzer en folaat.

Calorieën

Een enkele portie zoete, rauwe kersen met pitten (1 kopje of 138 g) heeft 87 calorieën. Een portie van 1 kopje (103 g) zure rauwe kersen met pitten heeft 89 calorieën per portie. Een portie van 100 gram ingeblikte, uitgelekte maraschino-kersen heeft 165 calorieën.

Samenvatting

Zoals de meeste vruchten, zijn kersen laag in calorieën, vet en eiwitten. Kersen bieden een gezonde dosis vitamine C en kalium en leveren een antioxidantboost van elke portie.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel kersen van nature veel suiker bevatten, hebben ze een grote concentratie nuttige fytonutriënten die positieve gezondheidseffecten hebben.

Voorkomt jicht

Verse en ingeblikte kersen zijn bestudeerd sinds de jaren 1950 voor de behandeling van artritis en jichtpreventie. Bewijs van het vermogen van kersen om normale urinezuurspiegels te herstellen, is al tientallen jaren in meerdere studies aangetoond.

Een studie uit 2018 toonde aan dat de inname van verse kersen of kersenextract geassocieerd was met een vermindering van 35% in jichtaanvallen gedurende twee dagen.

Kan het risico op kanker verlagen

De rijke kleur in kersen komt van anthocyanen, krachtige antioxidanten die het lichaam helpen kankerverwekkende oxidatieve schade te verminderen. Kersen hebben ook vitamine C, wat kan worden geassocieerd met een lager risico op longkanker bij mensen die roken.

Bovendien is bekend dat de vezel in kersen beschermt tegen darmkanker. Het opnemen van kersen en andere groenten en fruit in uw maaltijdplan is een goede stap in de richting van het verminderen van het risico op verschillende vormen van kanker.

Vermindert spierpijn

Samen met antioxiderende eigenschappen zijn kersen ontstekingsremmend. Het consumeren van zure kersen na intensieve training kan spierschade verminderen. Door twee veel voorkomende bijproducten van inspanningsherstel te meten, creatinekinase en lactaatdehydrogenase, vonden onderzoekers kersen gunstig bij het verlichten van pijn en het verkorten van de hersteltijd.

Aids Hart Gezondheid

Een enkele dosis Bing-kersensap heeft de systolische en diastolische bloeddruk binnen 2 uur bij oudere volwassenen aanzienlijk verlaagd. Gezien de ontstekingsremmende effecten van kersen en het hoge kaliumgehalte, is het alleen maar logisch om kersen op te nemen in een hart-gezond maaltijdplan. Door hele kersen te consumeren, krijg je ook toegevoegde cholesterolverlagende effecten van de vezel.

Ondersteunt geheugenfunctie

De flavonoïden en anthocyanen in donkergekleurde kersen helpen de hersenen te beschermen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade kan optreden in de hersenen als gevolg van tot veroudering, omgevingsstressoren zoals roken en chronische medische problemen zoals hoge bloeddruk of diabetes. Het vullen van uw menu met levendige groenten en fruit, zoals kersen, kan uw geheugen door de jaren heen helpen beschermen.

Allergieën

Het is bekend dat cherry-allergieën voorkomen en soms gecorreleerd zijn met aardbei, druif en andere fruit- en groentegevoeligheden. Symptomen van een kersenallergie kunnen netelroos, zwelling, braken, benauwdheid in de borst en keel en kortademigheid zijn. Raadpleeg uw arts voor een gepersonaliseerde evaluatie als u een allergie voor kersen vermoedt.

Bijwerkingen

Kersenpitten bevatten een gevaarlijke chemische stof genaamd amygdaline. Hoewel je je geen zorgen hoeft te maken als je per ongeluk één put inslikt, is het het beste om het te vermijden. Pas op voor gemalen kersenpitten omdat de amygdaline gemakkelijker wordt opgenomen.

Als je leeft met het prikkelbare darm syndroom (PDS), is het vermeldenswaard dat kersen rijk zijn aan FODMAP’s, een vorm van koolhydraten die voor sommige mensen opflakkeringen kan veroorzaken. Degenen met een gevoeligheid voor FODMAP’s moeten mogelijk kersen en ander steenfruit vermijden om hun symptomen onder controle te houden. Als u problemen ondervindt bij het verteren van kersen, praat dan met een geregistreerde diëtist of gastro-enteroloog voor geïndividualiseerde aanbevelingen.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten kersen die variëren in kleur, grootte en zoetheid. Grote en donkerrode Bing-kersen zijn de meest voorkomende in de Verenigde Staten. Andere soorten zijn Royal Ann, Black Tartarian, Rainier, Stella, Chelan en meer.

De felrode kersen die je bovenop ijscoupes ziet, worden maraschino-kersen genoemd, gemaakt van een lichtgekleurde variëteit die is gezoet en bewaard. Kies voor maximale gezondheidsvoordelen donkergekleurde kersen zonder toegevoegde suiker. Kersen kunnen bevroren, vers, ingeblikt, in potten of gedroogd worden gekocht.

Wanneer het het beste is

Bevroren, gedroogde of geconserveerde kersen kunnen op elk moment van het jaar in de meeste supermarkten worden gekocht, net als verse kersen die zijn geïmporteerd. Kersen zijn over het algemeen in het seizoen tijdens de hete zomermaanden en bepaalde variëteiten hebben langere groeiseizoenen dan andere. Bezoek uw lokale boerenmarkt om erachter te komen wanneer kersen beschikbaar zijn in uw omgeving.

Kies verse kersen die vrij zijn van schade of schimmel. Zoek naar kersen die glanzend en stevig zijn met groene stengels nog steeds bevestigd. Verse kersen moeten mollig lijken, nooit verschrompeld.

Opslag en voedselveiligheid

Was kersen niet totdat je klaar bent om ze te eten. Door ze te vroeg te wassen, gaan kersen sneller achteruit. Vermijd het bewaren van kersen in direct zonlicht of op warme plaatsen. Bewaar in plaats daarvan verse kersen onbedekt in het koudste deel van de koelkast, waar ze enkele dagen meegaan. Pas op voor tekenen van bederf en gooi rotte kersen weg voordat ze ervoor zorgen dat de rest van de partij bederft.

Hoe zich voor te bereiden

Voeg kersen toe aan Griekse yoghurt, kwark of ricottakaas voor een eiwitrijk ontbijt of snack. Gooi een paar kersen in salades of neem ze op in hartige gerechten om zoetheid, kleur en textuur toe te voegen.

Kersen worden ook vaak gebruikt in taarten, taarten en andere gebakken goederen. Genieten van verse of bevroren kersen zoals ze zijn, is een van de eenvoudigste manieren om van hun zoetheid te genieten.

 • Calorieën: 87
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 22g
 • Vezel: 3g
 • Suikers: 17,7 g
 • Eiwit: 1,4 g
 • Ascorbinezuur: 9,7 mg
 • Kalium: 306 mg
 • Calcium: 17,9 mg
 • Magnesium: 15,2 mg

Zoals de meeste vruchten, zijn kersen laag in calorieën, vet en eiwitten. Kersen bieden een gezonde dosis vitamine C en kalium en leveren een antioxidantboost van elke portie.