Cherry Juice Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Cherry Juice Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Kersensap voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Kersensap, met name zure kersensap, is de afgelopen jaren populair geworden, waarbij veel mensen hopen aanzienlijke gezondheidsvoordelen te behalen door het te drinken. Maar controleer de etiketten zorgvuldig bij het kopen ervan. Sommige merken bevatten zoetstoffen of mengen kersensap met andere sappen.

Kersensap kan enkele van de gezondheidsvoordelen bieden die hele kersen bieden, maar het sap biedt geen vezels en is waarschijnlijk hoger in suiker omdat het geconcentreerd is of wordt gecombineerd met andere ingrediënten. Als u met mate van sap geniet, kan kersensap worden opgenomen in een voedzaam eetplan.

Cherry Juice Voedingsfeiten

Een portie zure kersensap van een kopje levert 159 calorieën, 0,8 g eiwit, 36,9 g koolhydraten en 1,5 g vet. Zure kersensap is een uitstekende bron van vitamine C, vezels en kalium. Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 159
 • Vet: 1,5 g
 • Natrium: 10,8 mg
 • Koolhydraten: 36,9 g
 • Suikers: 32,8 g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0,8 g
 • Thiamine: 0,16 mg
 • Koper: 0,1 mg
 • Kalium: 433 mg
 • Ijzer: 1,1 mg
 • Mangaan: 0,16 mg

Koolhydraten

De meeste calorieën in zure kersensap zijn koolhydraten. Er zit 36,9 gram koolhydraten in het sap, 32,8 gram suiker en geen vezels.

De glycemische index van kersensap is niet geregistreerd, maar de glycemische indexdatabase van de Universiteit van Sydney vermeldt de glycemische index van kersen- en appelsap op 43. Voedingsmiddelen of dranken met een glycemische index van 55 of minder worden beschouwd als laag-glycemische voedingsmiddelen.

Vetten

Er zit heel weinig vet in een portie kersensap. Een kopje levert 1,5 gram vet.

Eiwit

Zure kersensap levert een zeer kleine hoeveelheid eiwit, ongeveer 0,8 gram per portie.

Vitaminen en Mineralen

Kersensap bevat 0,16 mg thiamine, ongeveer 13% van de dagelijkse waarde bepaald door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Het bevat ook 0,11 mg koper (12% DV), 433 mg kalium (9,2% van de DV), 1,13 mg ijzer (6% van de DV) en 0,16 mg mangaan (7% van de DV).

Kersensap biedt ook 29,6 mg magnesium (7% ADH), 1,13 mg ijzer (6% van de DV) en 0,1 mg vitamine B6 of ongeveer 5,9% van de dagelijkse waarde. U profiteert ook van kleine hoeveelheden zink, fosfor en magnesium.

Calorieën

Een portie zure kersensap van een kopje levert ongeveer 159 calorieën.

Samenvatting

Kersensap levert calorieën meestal in de vorm van eenvoudige koolhydraten. Een portie van één kopje is een goede bron van bepaalde micronutriënten, waaronder thiamine en koper, en biedt ook kalium, magnesium, ijzer en vitamine B6.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen verbonden aan kersensap. Velen van hen zijn gerelateerd aan het ontstekingsremmende potentieel. Onderzoek is aan de gang om de verschillende manieren te begrijpen waarop kersen, kersensap en andere vormen van kersen het lichaam kunnen beïnvloeden.

Verbetert spierherstel

Een paar studies over hardlopers hebben gesuggereerd dat de consumptie van kersensap voor, tijdens en na het hardlopen kan helpen spierschade en snelheidsherstel te verminderen.

Een onderzoek uit 2010 omvatte 54 gezonde hardlopers die twee keer per dag een fles zure kersensap van 355 milliliter of een placebo-kersendrank consumeerden gedurende zeven dagen voorafgaand aan een hardloopevenement en op de dag van de race. Na het evenement rapporteerden beide groepen verhoogde pijn, maar de kersensapgroep rapporteerde een significant lager niveau van pijn.

In een andere kleinere studie dronken 20 recreatieve marathonlopers kersensap of een placebo in de vijf dagen 5 dagen voor, tijdens en gedurende 48 uur na het lopen van een marathon. In beide groepen werden verschillende spierschademarkers gemeten. Isometrische sterkte herstelde sneller in de kersensapgroep en ontsteking was ook lager in die groep.

Onderzoekers die de kleine studie uit 2010 uitvoerde, concludeerde dat “kersensap een levensvatbaar middel lijkt te zijn om het herstel na zware inspanning te bevorderen door de totale antioxidatieve capaciteit te verhogen, ontstekingen, lipideperoxidatie te verminderen en zo te helpen bij het herstel van de spierfunctie.”

Meer recente literatuuronderzoeken hebben ook gesuggereerd dat zure kersensap het herstel bij atleten kan bevorderen. Er zijn ook een paar kleine studies geweest die suggereren dat poeder gemaakt van Montmorency-kersen net zo effectief kan zijn als zure kersensap om ontstekingen, spierschade en spierpijn na weerstandstraining te verminderen.

Vermindert ontstekingen

Verschillende studies hebben gesuggereerd dat de consumptie van zure kersensap kan helpen ontstekingen te verminderen en de antioxidantafweer te verbeteren, vooral bij oudere volwassenen. Kersen bevatten anthocyanen die fungeren als antioxidanten en helpen om ontstekingen te bestrijden en oxidatieve schade te herstellen. Kersensap en kersenpoeder supplementen worden ook verondersteld om deze voordelen te bieden.

Een kleine studie gepubliceerd in 2019 onderzocht de rol van zure kersensap op markers van ontsteking en oxidatieve stress bij 37 mannen en vrouwen tussen de 65 en 80 jaar. Deelnemers aan de studie dronken ofwel zure kersensap of een controledrank elke dag gedurende 12 weken. Onderzoekers ontdekten dat degenen die het zure kersensap consumeerden, verbetering vertoonden in verschillende biomarkers van ontsteking en oxidatieve stress.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Onderzoekers bestuderen het vermogen van zure kersensap om de systolische bloeddruk en LDL (“slechte”) cholesterol te verlagen, beide risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

De onderzoekers die de studie van 2019 (hierboven vermeld) hebben uitgevoerd, hebben nog een studie uitgevoerd om te begrijpen hoe kersensap de bloeddruk en cholesterol beïnvloedt. Nogmaals, de studie was klein, met 17 mannen en 20 vrouwen tussen de 65 en 80 jaar. Deelnemers aan de studie dronken ofwel zure kersensap (480 milliliter) of een controledrank elke dag gedurende 12 weken.

Aan het einde van de studie vertoonde de kersensapgroep lagere niveaus van systolische bloeddruk en LDL-cholesterol. Auteurs van de studie geloven dat de voordelen voor de gezondheid van het hart te wijten kunnen zijn aan de anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen van kersensap, maar ze merken op dat grotere en langere vervolgstudies nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen.

Opgemerkt moet worden dat niet alle studies die de relatie tussen de gezondheid van het hart en kersensap onderzoeken, een voordeel hebben gevonden. Een andere studie betrof 47 gezonde volwassenen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar oud die zes weken lang kersensapconcentraat consumeerden.

Aan het einde van de studie vonden onderzoekers geen verbetering in arteriële stijfheid, C-reactief proteïne, systolische bloeddruk, diastolische bloeddruk, totaal cholesterol of lipoproteïne-cholesterol met hoge dichtheid. De auteurs van de studie concludeerden dat het sap geen voordeel bood met betrekking tot risicomarkers voor hart- en vaatziekten, maar wel een kleine toename van de antioxidantstatus.

Kan een betere slaap ondersteunen

Er zijn veel anekdotische berichten over mensen die een betere nachtrust krijgen na het consumeren van zure kersensap. Van zure kersen is bekend dat ze een relatief hoog gehalte aan melatonine bevatten, een stof met slaapregulerende eigenschappen.

Een kleine studie onderzocht hoe kersensap de slaap van oudere volwassenen zou kunnen verbeteren. Onderzoekers gebruikten een gepatenteerde zure kersensapmix en vergeleken deze met een placebo. De resultaten toonden aan dat kersensap de ernst van slapeloosheid verminderde, maar de slaaplatentie, totale slaaptijd of slaapefficiëntie niet verbeterde in vergelijking met placebo.

Een andere studie met 20 deelnemers die zeven dagen lang zure kersensapconcentraat dronken, vond echter dat de melatoninespiegels toenamen. Die niveaus kunnen nuttig zijn bij het verbeteren van de slaapduur en -kwaliteit bij gezonde mensen en kunnen nuttig zijn voor mensen met een verstoord slaappatroon.

Kan helpen bij de behandeling van jicht

Jicht is een ontstekingsaandoening die 8,3 miljoen mensen in de Verenigde Staten treft. Het treedt op wanneer er een opeenhoping van urinezuur in het lichaam is en zich afzettingen van urinezuurkristallen vormen in gewrichten en weefsels. Het risico op jicht neemt toe met de leeftijd. U loopt ook een hoger risico als u overgewicht of obesitas heeft.

Er zijn aanwijzingen dat het consumeren van puur zure kersensap in staat kan zijn om de serumumpretenniveaus bij volwassenen met overgewicht en obesitas te verlagen. Een studie uitgevoerd in 2019 wees uit dat wanneer 26 mannen en vrouwen met overgewicht of obesitas gedurende vier weken elke dag 240 milliliter scherp kersensap consumeerden, ze een verbetering van de urinezuurspiegels vertoonden in vergelijking met placebo.

Een onderzoeksoverzicht gepubliceerd in 2019 evalueerde ook de relatie tussen kersen en verlaagd urinezuurgehalte in de behandeling van jicht. De auteurs van de studie concludeerden dat er een verband was tussen de inname van kersen en een verminderd risico op jichtaanvallen. Ze merkten echter ook op dat er een gebrek was aan relevante studies en dat de studiemethoden sterk varieerden.

Allergieën

Mensen met pollen voedselallergie syndroom (PFAS), ook bekend als orale allergie syndroom (OAS), moeten kersensap vermijden omdat kersen een veel voorkomende trigger zijn. In het bijzonder worden berkenpollenallergieën vaak veroorzaakt door kersen en verschillende andere vruchten en noten. Symptomen kunnen zijn een jeukende mond en oren, krassende keel en zwelling van de lippen, mond, tong en keel.

Houd er rekening mee dat veel kersensapproducten andere ingrediënten bevatten dan kersensap. Lees altijd de ingrediëntenlijst goed door als je voedselallergieën hebt.

Bijwerkingen

Kersensap is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen. Als u uw suikerinname in de gaten houdt, lees dan de ingrediëntenetiketten, omdat suiker aan veel producten kan worden toegevoegd.

Er is enige bezorgdheid dat het eten van kersenpitten schade kan veroorzaken. Kersenpitten bevatten amygdaline, dat in het lichaam wordt omgezet in cyanide. De hoeveelheid amygdaline in kersen kan sterk variëren. Maar kleine onbedoelde innames van kersenpitten veroorzaken over het algemeen geen schade. Maar het is het beste om te voorkomen dat je de pitten doorslikt, verplettert of kauwt.

Veel thuisrecepten voor kersensap omvatten het plaatsen van hele kersen in een blender, wat ertoe kan leiden dat sommige delen van de pit in het uiteindelijke sapproduct terechtkomen. Als je thuis je eigen sap maakt, wil je misschien kersen pitten voordat je het mengt.

Variëteiten

Er zijn veel verschillende soorten kersen, maar kersensap wordt meestal gemaakt van zoete kersen (meestal bing-kersen) of van zure kersen (meestal Montmorency-kersen). Vooral als het sap is gemaakt van de zure variëteit, kan het worden gemengd met appelsap, druivensap of een ander product om zoetheid toe te voegen.

Veel kersensapmerken maken hun product van concentraat. Dat betekent dat al het water uit het fruit wordt gehaald, waardoor er slechts een dikke siroop overblijft. De siroop is goedkoper te verpakken en te verzenden, waardoor het minder duur is voor sapmakers. Voor het bottelen wordt water opnieuw aan het concentraat toegevoegd.

Sommige mensen geven de voorkeur aan het kopen van sap “niet-uit-concentraat” omdat ze de voorkeur geven aan voedsel dat minder verwerkt is. Bepaalde additieven (zoals suiker) kunnen aan het concentraat worden toegevoegd om de smaak of houdbaarheid te verbeteren.

Wanneer het het beste is

Kersen zijn in de zomer in het seizoen, maar kersensap is het hele jaar door overal verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Opslag en voedselveiligheid

Zoek altijd naar sap dat gepasteuriseerd is. Volgens de FDA, als het sap niet is gepasteuriseerd of anderszins behandeld, kan het schadelijke bacteriën bevatten. Als sap niet is behandeld, vereist de FDA dat het een waarschuwingslabel draagt. Die regel is echter niet van toepassing wanneer het sap per glas wordt verkocht in restaurants, boerenmarkten, kraampjes langs de weg of sapbars.

Kersensapfabrikanten raden aan om sap in de koelkast te bewaren nadat het is geopend. Goed gekoeld sap blijft meestal ongeveer 9 tot 12 dagen vers. Je kunt ook kersensap invriezen om het te bewaren voor later gebruik.

Als u thuis uw eigen sap maakt, gebruik dan goede voedselverwerkingspraktijken:

 1. Was je handen minstens 20 seconden met zeep en warm water voor en na het maken van het sap.
 2. Was uw kersen onder stromend water zonder het gebruik van zeep, wasmiddel of een commerciële wasbeurt.
 3. Snijd beschadigde of gekneusde gebieden weg en gooi kersen weg die er rot uitzien.
 4. Droog de kersen na het wassen met een schone doek of papieren handdoek om bacteriën die op het oppervlak aanwezig kunnen zijn verder te verminderen.

Hoe zich voor te bereiden

Je kunt thuis je eigen kersensap maken, maar het kan enigszins tijdrovend zijn, afhankelijk van de methode die je kiest. Maar door je eigen sap te maken, kun je de kersenvariëteit (of mix van variëteiten) gebruiken die je verkiest.

Begin met het wassen en stelen van je kersen. Je hebt ongeveer 1,5 pond kersen nodig voor elke liter sap. Doe de kersen in een diepe pan met ongeveer 2,5 kopjes water en breng aan de kook. Laat 15 tot 20 minuten sudderen en giet af met een zeef. Druk op het fruit om zoveel mogelijk sap vrij te geven.

Als u ervoor kiest om suiker of andere ingrediënten toe te voegen, breng het sap dan terug naar de pot en verwarm opnieuw voordat u ze toevoegt. Het kan 10 minuten of langer duren voordat suiker in het sap is opgelost.

 • Calorieën: 159
 • Vet: 1,5 g
 • Natrium: 10,8 mg
 • Koolhydraten: 36,9 g
 • Suikers: 32,8 g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 0,8 g
 • Thiamine: 0,16 mg
 • Koper: 0,1 mg
 • Kalium: 433 mg
 • Ijzer: 1,1 mg
 • Mangaan: 0,16 mg

Kersensap levert calorieën meestal in de vorm van eenvoudige koolhydraten. Een portie van één kopje is een goede bron van bepaalde micronutriënten, waaronder thiamine en koper, en biedt ook kalium, magnesium, ijzer en vitamine B6.

Onderzoekers die de kleine studie uit 2010 uitvoerden, concludeerden dat “kersensap een levensvatbaar middel lijkt te bieden om het herstel na zware inspanning te bevorderen door de totale antioxidatieve capaciteit te verhogen, ontstekingen, lipideperoxidatie te verminderen en zo te helpen bij het herstel van de spierfunctie.”