Cherimoya Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Cherimoya Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Cherimoya voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid

Cherimoja (Annona Cherimola), ook wel de vlaappel genoemd, is een rondgroene vrucht met een unieke, schilferige buitenste schil. Het heeft een romige textuur en een exotische, tropische smaak. Sommigen vergelijken de smaak met banaan, mango, papaja of kokosnoot. Maar anderen zeggen dat het smaakt als een aardbei.

Soms wordt deze vrucht “parel van de Andes” genoemd omdat het werd gekoesterd door de Inca’s, vaak alleen gereserveerd voor royalty’s. De vrucht wordt nu vaak geteeld in Midden-Amerika. Cherimoya is nauw verwant aan zuurzak (Muricata Annona) en de twee worden vaak verward.

Als je cherimoya op je lokale markt kunt vinden, kan het een heerlijke en gezonde aanvulling op je dieet zijn. De vrucht is bijna vetvrij en biedt vezels, vitamine C, vitamine B6 en vele andere micronutriënten.

Cherimoya Nutrition Feiten

Een enkele portie cherimoya-fruit (160 gram) van een kopje levert ongeveer 120 calorieën, 1,1 g vet, 28,3 g koolhydraten en 2,5 g eiwit. Het biedt ook vitamine C, vitamine B6, riboflavine en kalium. Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 120
 • Vet: 1,1 g
 • Natrium: 711,2 g
 • Koolhydraten: 28,3 g
 • Suikers: 20,6 g
 • Vezel: 4,8 g
 • Eiwit: 2,5 g
 • Ascorbinezuur: 20,2 mg
 • Vitamine B6: 0,4 mg
 • Folaat: 37mcg
 • Kalium: 459 mg
 • Riboflavine: 0,2 mg
 • Thiamine: 0,16 mg

Koolhydraten

De meeste calorieën in cherimoya komen uit koolhydraten. Er zit 20,6 gram natuurlijk voorkomende suiker in cherimoya. Suiker die van nature in voedingsmiddelen voorkomt, is over het algemeen minder een probleem dan suikers die als onderdeel van de verwerking aan voedsel worden toegevoegd (genaamd “toegevoegde suikers”).

Je profiteert van ongeveer 4,8 gram vezels als je één portie cherimoya consumeert. Het consumeren van vezels verbetert de spijsvertering en regelmaat. Vezels kunnen andere gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verminderd risico op sommige soorten kanker, obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. De aanbevolen dagelijkse inname van vezels is 28 gram.

Vetten

Er zit bijna geen vet in cherimoya. Een portie van één kopje levert iets meer dan een gram op.

Eiwit

Cherimoya biedt een kleine hoeveelheid eiwit, ongeveer 2,5 gram per portie van één kopje.

Vitaminen en Mineralen

Cherimoya is een goede bron van vitamine C en levert ongeveer 20,2 mg of ongeveer 22% van de dagelijkse waarde (DV) die is ingesteld door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Cherimoya biedt ook 0,4 mg vitamine B6 of ongeveer 24% van de ADH. Vitamine B6 wordt vaak de stemmingsverhogende vitamine genoemd, en het helpt je ook om een gezond metabolisme te behouden.

Vitamine B6 is belangrijk tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van de hersenen en de immuunfunctie bij de baby, net als folaat; een tekort wordt geassocieerd met een hoger risico op neurale buisdefecten bij pasgeborenen. Cherimoya biedt ook foliumzuur. Als je de hele vrucht eet, krijg je 53 mcg folaat, of ongeveer 13,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Folaat kan niet door het lichaam worden gesynthetiseerd, dus het moet in voedingsmiddelen worden geconsumeerd of in de vorm van een supplement worden verstrekt, en er zijn aanwijzingen dat de inname van folaat laag is bij volwassenen. Een onvoldoende inname van folaat wordt geassocieerd met de ziekte van Alzheimer en hart- en vaatziekten.

Andere micronutriënten in cherimoya zijn riboflavine (0,2 mg of 15% DV), thiamine (0,16 mg of 13% van ADH) en kalium (459 mg of 9,7% DV), en kleinere hoeveelheden magnesium, ijzer, zink, koper, mangaan, magnesium, fosfor en calcium.

Calorieën

Een portie van één kopje (160 g) cherimoya bevat ongeveer 120 calorieën. Een hele vrucht weegt ongeveer 235 gram zonder de zaden en schil. Dus een portie van 160 gram zou iets meer dan een halve vrucht zijn.

Samenvatting

Cherimoya is een vetarme vrucht die vezels en tal van micronutriënten levert. De vrucht is een uitstekende bron van vitamine C en vitamine B6. Het is ook een goede bron van riboflavine, thiamine en folaat.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn niet veel studies die specifiek de gezondheidseffecten van het consumeren van cherimoya fruit onderzoeken. Ten minste één studie uit 2020 suggereert dat de bladeren van de plant chemo-preventieve effecten kunnen bieden wanneer ze in supplementvorm worden geconsumeerd. Het consumeren van de vitaminen en mineralen in de vrucht kan bepaalde voordelen bieden.

Kan helpen geheugen te behouden

De vitamine B6 in cherimoya kan helpen om het geheugen te behouden als je ouder wordt. Sommige beperkte studies hebben gesuggereerd dat oudere mensen met hogere bloedspiegels van vitamine B6 een beter geheugen hebben. Maar supplementen lijken geen voordeel te bieden. Je krijgt deze voedingsstof van cherimoya en het wordt ook gevonden in voedingsmiddelen zoals bananen, vlees, vis, peulvruchten en aardappelen.

Kan het risico op cataract verminderen

De vitamine C in cherimoya kan helpen het risico op het krijgen van cataract te verminderen, een aandoening die wordt gekenmerkt door troebel zicht. Sommige studies tonen aan dat mensen die meer vitamine C uit voedingsmiddelen halen een lager risico hebben om de aandoening te krijgen. Maar de relatie is onduidelijk en er is meer onderzoek nodig.

Kan de algehele gezondheid van het oog verbeteren

Cherimoya is bestudeerd voor zijn belangrijke bioactieve stoffen, met name een carotenoïde genaamd luteïne waarvan bekend is dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Er is geen ADH voor luteïne, maar veel studies die de rol van luteïne op de gezondheid van het oog onderzoeken, hebben supplementen van 10 milligram per dag betrokken.

Volgens ten minste één studie kunnen de niveaus van luteïne in cherimoya zo hoog zijn als 129 tot 232 microgram per portie van 100 gram. USDA-gegevens voor cherimoya tonen echter aan dat een portie van 100 g slechts ongeveer 6mcg luteïne zou opleveren.

De American Optometric Association suggereert het consumeren van voedingsmiddelen met meer luteïne om het risico op chronische oogziekten, zoals leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, te verminderen.

Kan celbeschadiging verminderen

Veel van de gezondheidsvoordelen van cherimoya worden toegeschreven aan de antioxidanten die de vrucht biedt. Antioxidanten helpen om cellen in je lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

In het bijzonder suggereert wetenschappelijk bewijs dat de overproductie van reactieve zuurstofsoorten (ROS) kan leiden tot bepaalde chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratie. Antioxidanten in voedsel helpen de schadelijke effecten van ROS te verminderen.

Het onderwerp wordt echter fel bediscussieerd omdat te weinig ROS-activiteit ook ongewenste gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Onderzoekers hebben geadviseerd dat er meer studies nodig zijn om de rol die antioxidanten spelen bij het handhaven van een goede gezondheid volledig te begrijpen.

De meeste studies hebben aangetoond dat supplementen niet de beste bron van antioxidanten zijn. De National Institutes of Health beveelt aan dat consumenten antioxidanten krijgen uit groenten en fruit, waaronder cherimoya.

Kan helpen bij de behandeling van leukemie

Voorlopige studies suggereren dat de zaden van een cherimoya enig voordeel kunnen bieden bij de behandeling van leukemie, een bloedkanker. Annonaceous acetogenins in de zaden zijn giftig voor de mens, maar kunnen ook anti-kanker eigenschappen bieden door de proliferatie van aangewezen cellijnen te stoppen. Maar op dit moment bevindt het onderzoek naar dit potentiële voordeel zich nog in de beginfase.

Allergieën

Meldingen over cherimoya-allergieën zijn beperkt. Maar er is beperkt bewijs dat mensen met een latexallergie een reactie kunnen ervaren bij het consumeren van bepaalde vruchten, waaronder cherimoya. Kruisreacties tussen latex en plantaardig voedsel (voornamelijk fruit, met name avocado en banaan, samen met kastanjes) zijn op grote schaal gemeld.

Er is ten minste één geval gemeld van een ernstige allergische reactie (anafylaxie) op cherimoya.

Bijwerkingen

Cherimoya is niet bekend om interactie met medicijnen of supplementen. Je moet echter voorkomen dat je de zaden consumeert. Verschillende soorten vlaappel hebben zaden die schade kunnen veroorzaken, en cherimoya-zaden zijn algemeen bekend als giftig.

Variëteiten

Een verwante vrucht, zuurzak, wordt soms Braziliaanse cherimoya genoemd, maar het is een andere vrucht. Beide vruchten maken deel uit van de vla-appelfamilie.

Wanneer het het beste is

Sommige supermarkten hebben cherimoya, maar je hebt meer kans om het in tropische gebieden te vinden. Chili, Californië en Spanje zijn de belangrijkste producenten van cherimoya. Omdat het fruit openbreekt en gemakkelijk blauwe plekken krijgt, wordt cherimoya niet goed verzonden en kan het buiten die gebieden moeilijk te vinden zijn.

Cherimoya seizoen duurt van november tot mei. Zoek bij het kiezen van de beste cherimoya naar fruit met een heldere, groene, ongebroken schil. Sommige kunnen goudtinten of bruine vlekken hebben. De vrucht moet een lichte opbrengst hebbenly als je er met je vinger op drukt. Vermijd zwart, verschrompeld of overrijp fruit.

Opslag en voedselveiligheid

Cherimoya’s rijpen wanneer ze op kamertemperatuur worden bewaard. Rijpe cherimoya’s kunnen maximaal twee dagen worden gekoeld. Als u ze langer bewaart, kan dit leiden tot een doffe smaak. Probeer ze binnen een dag of twee na het rijpen te eten voor de beste smaak.

Hoe zich voor te bereiden

De meeste mensen consumeren cherimoya simpelweg door het fruit open te breken en het romige vruchtvlees eruit te scheppen. De pulp van deze vrucht kan ook worden gepureerd en gemengd met andere vruchten in salades of worden gebruikt als topping voor ijs.

Cherimoya sap wordt ook vaak geconsumeerd als een verfrissende drank. In Colombia wordt het sap bijvoorbeeld gemengd water en gegarneerd met een schijfje citroen. Je kunt ook proberen cherimoya-pulp in smoothies te gebruiken.

 • Calorieën: 120
 • Vet: 1,1 g
 • Natrium: 711,2 g
 • Koolhydraten: 28,3 g
 • Suikers: 20,6 g
 • Vezel: 4,8 g
 • Eiwit: 2,5 g
 • Ascorbinezuur: 20,2 mg
 • Vitamine B6: 0,4 mg
 • Folaat: 37mcg
 • Kalium: 459 mg
 • Riboflavine: 0,2 mg
 • Thiamine: 0,16 mg

Cherimoya is een vetarme vrucht die vezels en tal van micronutriënten levert. De vrucht is een uitstekende bron van vitamine C en vitamine B6. Het is ook een goede bron van riboflavine, thiamine en folaat.

De meeste studies hebben aangetoond dat supplementen niet de beste bron van antioxidanten zijn. De National Institutes of Health beveelt aan dat consumenten antioxidanten krijgen uit groenten en fruit, waaronder cherimoya.