Chayote Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Chayote Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Chayote

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Chayote Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Chayote (Sechium edule |) is een kalebas die vaak een groente wordt genoemd, maar technisch gezien is dit heldere, groene peervormige voedsel een vrucht. Chayote squash – ook wel mirliton genoemd – wordt vaak geteeld in Mexico of andere warme klimaten en kan rauw of gekookt worden geconsumeerd. De wortel en bladeren van deze plant zijn ook eetbaar.

Als je wilt experimenteren met interessante nieuwe groenten en fruit, is chayote een slimme keuze. Chayote is een voedzaam voedsel dat verschillende vitamines en mineralen bevat, zoals folaat, vitamine C en is een uitstekende bron van vezels. De vrucht is veelzijdig, gemakkelijk te gebruiken en biedt een boost van gezonde voeding samen met een interessante smaak en textuur.

Chayote Nutrition Feiten

Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 kopje (132 g) rauwe 1 “chayote stukjes.

 • Calorieën: 25
 • Vet: 0,2 g
 • Natrium: 2,6 mg
 • Koolhydraten: 6g
 • Vezel: 2,2 g
 • Suikers: 2,2 g
 • Eiwit: 1,1 g
 • Folaat: 122,8 mcg
 • Ascorbinezuur: 10,2 mg

Koolhydraten

De meeste calorieën in chayote komen uit koolhydraten. Er zijn in totaal 6 gram koolhydraten in een portie van één kopje en meer dan twee gram gezonde vezels. Je krijgt ook een kleine hoeveelheid zetmeel en iets meer dan 2 gram natuurlijk voorkomende suiker binnen.

Chayote is een laag-glycemisch voedsel. De glycemische lading van een enkele portie wordt geschat op één en twee, ongeacht of het gekookt of rauw is. Een laag glycemisch voedsel wordt langzaam verteerd en gemetaboliseerd en verhoogt daarom de bloedsuikerspiegel langzamer dan voedingsmiddelen met hogere glycemische indexen.

Vetten

Er zit minder dan een gram vet in een kopje rauwe chayote en de zeer kleine hoeveelheid is meervoudig onverzadigd. Meervoudig onverzadigde vetten komen uit plantaardige bronnen en worden beschouwd als een gezondere bron van vet dan verzadigd vet. Gezondheidsexperts adviseren om verzadigde vetten waar mogelijk te vervangen door meervoudig onverzadigde vetten om de gezondheid van het hart te verbeteren en het risico op chronische ziekten te verminderen.

Als chayote wordt bereid met vetten (zoals veel recepten suggereren), zal het vetgehalte toenemen en als boter of een ander dierlijk vet wordt gebruikt in de bereiding, verhoogt u ook uw inname van verzadigd vet.

Eiwit

Chayote is geen belangrijke bron van eiwitten en levert iets meer dan één gram per portie.

Vitaminen en Mineralen

Chayote biedt een aantal gezondheidsbevorderende vitamines en mineralen. Een enkele portie chayote levert 123 microgram folaat, of 31% van de aanbevolen dagelijkse inname. Je krijgt ook meer dan 10 gram, of ongeveer 17% van je aanbevolen inname, vitamine C. Andere vitamines in chayote zijn vitamine K, vitamine B6, pantotheenzuur, thiamine, riboflavine, niacine en vitamine E.

Mineralen in chayote omvatten mangaan, koper, zink, kalium en magnesium. Er is ook een kleine hoeveelheid calcium, ijzer en fosfor in chayote.

Calorieën

Een kopje (132g) rauwe chayote levert 25 calorieën. Chayote is een groot volume voedsel dat 95% water en weinig calorieën bevat. Koolhydraten zijn de belangrijkste caloriebron met 5%, gevolgd door 1% uit eiwitten en 0% uit vet.

Samenvatting

Chayote is een caloriearm voedsel dat rijk is aan vezels, folaat en vitamine C. Het is een bron van verschillende andere voedingsstoffen. Het zit vol water en bevat voornamelijk koolhydraten met minimale eiwitten en vetten.

Gezondheidsvoordelen

Lopend onderzoek suggereert dat het consumeren van chayote verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden.

Verzadiging

Net als veel andere soorten squash is chayote een goede bron van vezels. Vezels helpen je om je vol en tevreden te voelen na het eten, zodat het gemakkelijker is om een gezond gewicht te behouden.

Vezels zijn ook een belangrijke voedingsstof voor een gezond spijsverteringsstelsel. Studies hebben het gebruik van chayote en chayote wortels vastgesteld als een kwaliteitsbron van zowel zetmeel als vezels.

Bron van polyfenolen

Een overzicht van 2019 gepubliceerd in Levensmiddelenchemie onderzocht de nutritionele, fytochemische en farmacologische eigenschappen van chayote. Onderzoekers stelden vast dat de vrucht een breed spectrum van polyfenolen biedt, waaronder fenolzuren, tannines en stilbenen.

Van polyfenolen is bekend dat ze anti-allergische, ontstekingsremmende, antivirale, anticarcinogene en hypoglycemische effecten in het lichaam hebben.

Onderzoekers merken ook op dat klinische en epidemiologische studies een omgekeerde relatie hebben vastgesteld tussen de consumptie van chayote en de prevalentie van chronische ziekten. De auteurs van de studie merkten echter op dat meer onderzoek nodig is om het medicinale en voedingspotentieel van chayote en chayotebijproducten volledig te begrijpen.

Kan ontstekingen bestrijden

Een andere studie uit 2019 onderzocht de potentiële voordelen van chayoteconsumptie bij oudere volwassenen. Het onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Antioxidanten concludeerde dat de consumptie van gedroogde chayote antioxiderende en ontstekingsremmende effecten kan hebben bij oudere volwassenen met het metabool syndroom.

De studie was echter klein van omvang en de auteurs van de studie erkennen dat verdere studies nodig zijn.

Kan de bloeddruk verlagen

Er zijn aanwijzingen dat het consumeren van het sap van chayote de bloeddruk bij hypertensieve volwassenen kan verlagen. Onderzoekers geloven dat dit te wijten is aan het kaliumgehalte in chayote, dat 365 milligram per 100 gram fruit is. Er is meer onderzoek nodig.

Kan de bloedglucose verlagen

Een studie naar de effecten van chayote op de bloedsuikerspiegel bij pre-diabetische mensen toonde aan dat de bloedglucose significant verlaagd was wanneer deze werd voorzien van chayote. Dit was een enkele studie die moet worden gereproduceerd om definitieve conclusies te trekken.

Allergieën

Hoewel medische bronnen geen specifieke chayote-allergieën noemen, zijn er enkele anekdotische meldingen van koks die contactdermatitis ervaren na het hanteren van het fruit. Volgens gepubliceerde studies kan contactdermatitis worden veroorzaakt door blootstelling aan flespompoen (Cucurbita moschata).

Sommige mensen die chayote hanteren, beschrijven een vergelijkbaar irriterend, tintelend gevoel na het hanteren van de vrucht. Als u symptomen ervaart, neem dan contact op met uw zorgverlener voor persoonlijk advies.

Wanneer het het beste is

Chayote wordt geoogst in de herfst en is meestal beschikbaar van oktober tot maart. Met moderne landbouw is het echter waarschijnlijk dat je het op elk moment van het jaar kunt vinden, hoewel je het misschien moet zoeken in een speciaalzaak.

Opslag en voedselveiligheid

Kies chayote die gelijkmatig gekleurd is en geen vlekken heeft zoals snijwonden, donkere vlekken of zachte gebieden. Bewaar chayote maximaal een maand in de koelkast voordat je het snijdt of bereidt.

Hoe zich voor te bereiden

Chayote moet worden geschild en kan rauw of gekookt worden gegeten. Je kunt het in sommige recepten ruilen voor squash.

Het kan ook worden julienned of in blokjes gesneden en toegevoegd aan verse zomergerechten zoals salades of slaws. Deze veelzijdige vrucht kan ook worden gevuld, gebakken, ingelegd, gefrituurd, gestoofd, gepureerd, geroosterd of gebakken als een aardappel. Sommige mensen gebruiken chayote in plaats van courgette of andere soorten squash in hun favoriete gerechten.

 • Calorieën: 25
 • Vet: 0,2 g
 • Natrium: 2,6 mg
 • Koolhydraten: 6g
 • Vezel: 2,2 g
 • Suikers: 2,2 g
 • Eiwit: 1,1 g
 • Folaat: 122,8 mcg
 • Ascorbinezuur: 10,2 mg

Chayote is een caloriearm voedsel dat rijk is aan vezels, folaat en vitamine C. Het is een bron van verschillende andere voedingsstoffen. Het zit vol water en bevat voornamelijk koolhydraten met minimale eiwitten en vetten.

Van polyfenolen is bekend dat ze anti-allergische, ontstekingsremmende, antivirale, anticarcinogene en hypoglycemische effecten in het lichaam hebben.