Celtic Cross Tarot Spread: Hoe deze beroemde lay-out te lezen

Celtic Cross Tarot Spread: Hoe deze beroemde lay-out te lezen

De Celtic Cross Tarot Spread is een van de meest bekende en meest gebruikte tarot spreads tot op de dag van vandaag. En zelfs als je net begint, heb je waarschijnlijk gehoord van deze verspreiding.

Omdat het echter een spread van 10 kaarten is, is het ook een van de moeilijkste spreads om te leren en het zal enige tijd duren om het volledig te begrijpen en de diepere inzichten te krijgen.

keltisch kruis tarot spread

Maar als je eenmaal in staat bent om een Celtic Cross Tarot Spread te lezen, kan het niet alleen een schat aan informatie geven over een specifiek probleem, maar het leent ook goed als je geen specifieke vraag hebt om te stellen.

Dus laten we in deze beroemde spread duiken! In dit artikel gaan we niet alleen de positie van de kaarten onderzoeken, maar ook hoe de kaarten op elkaar inwerken en enkele patronen om een diepere betekenis te onthullen.

Celtic Cross Tarot Spread Overzicht

De Celtic Cross Tarot Spread wordt al meer dan een eeuw gebruikt. In 1911 publiceerde Arthur Edward Waite, mede-bedenker van het bekende Rider-Waite tarot deck, zijn versie van de beroemde tarot spread.

Voor die tijd wordt gedacht dat het zich in Europa heeft ontwikkeld, gebaseerd op de stenen pilaren bedekt met kruisen die in Ierland zijn gevonden. Vanwege de associatie met zowel het christendom als het heidense ritueel, heeft de vorm een spirituele betekenis.

Daarom biedt de Keltische Kruis Tarot Spread vaak wijsheid die spirituele ontwikkeling begeleidt, zelfs als de lessen op dit moment frustrerend zijn om te horen.

De algemene vorm is verdeeld in twee secties:

secties van keltische kruis tarot verspreiding
 1. Het Kruis: Deze bestaat uit de eerste zes kaarten gerangschikt in een kruisvorm. Deze kaarten vertegenwoordigen een actueel probleem, hoe het tot stand is gekomen en waar het toe kan leiden.
 2. De Pijler: Dit omvat vier kaarten die van onder naar boven naast het kruis zijn geplaatst. Deze kaarten geven aanvullende informatie die de situatie beïnvloedt. Ze kunnen de querent helpen de situatie en hun controle erover nog beter te begrijpen.

Keltisch Kruis Tarot Spread Card Betekenissen

Nu je de basisprincipes van de Celtic Cross Tarot Spread begrijpt, is het tijd om een standaard Celtic Cross lay-out te verkennen.

Het aantal kaarten toont de volgorde waarin ze worden getrokken en in de onderstaande opstelling worden geplaatst.

keltische kruisverspreiding

Het is belangrijk op te merken dat kaarten # 3-6 soms worden getrokken en in een andere volgorde worden geplaatst.

Dat is niet erg! Dit is een van de aanpassingen die je zou kunnen maken als je je persoonlijke smaak als tarotlezer ontwikkelt. Experimenteer gewoon en kies wat voor jou het beste werkt.

 1. Functie/heden: Deze kaart onthult het thema of de uitgave van de lezing. Soms, vooral als deze kaart een rechtbankkaart of Major Arcana-figuur is, kan deze kaart de unieke positie van de querent binnen de huidige situatie vertegenwoordigen.
 1. Uitdaging: Deze kaart kruist de centrale positie van de querent. Het toont een belangrijk obstakel voor de doelen of verlangens van de querent.
 1. Onder /Onderbewust: Heb je de zin “Zo boven, zo beneden” gehoord? In de tarot verwijst dit naar het idee dat alles wat er in ons onderbewuste rijk gebeurt, zal worden weerspiegeld in het bewuste rijk.

  Deze kaart, geplaatst onder de Positie en Uitdaging kaarten, onthult de schaduwzijde van de querent. Welk onbewust aspect beïnvloedt het meest hun huidige gedrag?

 1. Achter /Verleden: Deze kaart is links van de positie-/uitdagingskaarten geplaatst en toont recente gebeurtenissen uit het verleden die de huidige situatie beïnvloeden.
 1. Boven: Wat zijn de bewuste drijfveren van de querent? Wat proberen ze actief te manifesteren in de wereld? Deze kaart vertegenwoordigt het grootste potentieel binnen de huidige situatie. Afhankelijk van de kaart kan dit de querent dienen of niet.
 1. Voor / Nabije toekomst: Geplaatst rechts van de Positie/Uitdaging kaarten, onthult deze kaart gebeurtenissen die zoals voor de querent. Met andere woorden, ze zullen in de nabije toekomst gebeuren. Op het moment van de lezing komen deze gebeurtenissen al tot stand.
 1. Macht: Dit is de eerste kaart van de pijlerstructuur. Het vertegenwoordigt ook de querent, met name de macht die ze hebben over de situatie. Ze kunnen deze macht bezitten om gebeurtenissen te beïnvloeden. Om deze reden wordt deze positie vaak gezien als een advieskaart.
 1. Huis: Het huis verwijst naar externe invloeden of percepties buiten de controle van de querent. Dit kan afkomstig zijn van familie, vrienden of collega’s op het werk. De house kan ook obstakels of ondersteuningen weerspiegelen die niet kunnen worden veranderd, zoals relevante gezondheidsproblemen of maatschappelijke kwalen.
 1. Hoop en/of Angsten: Deze kaart doet dubbel werk, omdat wat we hopen vaak bevat waar we bang voor zijn. Kijk naar deze kaart om het meest te weten te komen over hoe de vooruitzichten van de querent de toekomst beïnvloeden.
 1. Resultaat: Hoewel dit de meest waarschijnlijke uitkomst is gezien alle factoren, is het ook geen lot. Het is gewoon wat er het meest waarschijnlijk is dat er gebeurt als er niets aan de situatie verandert. De querent heeft hier wel enige controle over.

Keltische Kruis Tarot Spread: Kaart Interacties

Om de Keltische Kruis Tarot Spread echt onder de knie te krijgen, moeten lezers leren om verbindingen leggen tussen de verschillende kaartposities. Dit is waar dieper begrip kan worden geïntroduceerd in het lezen.

De vier onderstaande interacties zijn belangrijke plaatsen om te beginnen als je leert hoe je de informatie van de Keltische Kruis Tarot Spread kunt vertalen in concrete adviezen!

Boven (#5) + Uitkomst (#10)

celtic cross tarot spread uitkomst toekomst

Zijn de kaarten in deze twee posities uitgelijnd? Dit is misschien wel de belangrijkste interactie om te begrijpen in de hele spread.

Als de kaarten op één lijn liggen, dan draagt wat de querent bewust manifesteert direct bij aan de waarschijnlijke uitkomst. Dit is uitstekend wanneer de uitkomst wenselijk is!

Als de uitkomst niet wenselijk is, kijk dan naar de bovenstaande kaart om de energie te zien die door de querent wordt gegenereerd.

Wanneer de bovenstaande kaart het negatieve potentieel weerspiegelt, kan een discussie nodig zijn over hoe de keuzes van de querent een ongewenste realiteit kunnen manifesteren.

Wanneer de bovenstaande kaart een positief potentieel laat zien, kijk dan elders in de tarotspread om te zien wat kan bijdragen aan de ontkoppeling.

Boven (#5) + Onder (#3)

keltisch kruis tarot hierboven uitgespreid hieronder

Hoe sturen onbewuste energieën bewuste actie aan? Dit is een bijzonder nuttige vraag als de Bovenstaande energie niet wenselijk is voor de querent.

Hoe kan hun schaduwzelf een situatie creëren waarin zelfsabotage of gebrek aan zelfbewustzijn de boventoon voeren?

Uitdaging (#2) + Kracht (#7) of Huis (#8)

keltisch kruis tarot

Als de Uitdaging onduidelijk of verontrustend is, onderzoek dan de kaarten die inzicht geven in wat de querent wel en niet kan controleren.

De Power-kaart kan suggesties bieden om de uitdaging aan te gaan. Het Parlement vertegenwoordigt echter wat de querent moet accepteren.

Hoewel het kan bijdragen aan het conflict, kan het niet worden gewijzigd. Echte vrede kan voortkomen uit deze erkenning.

Hieronder (#3) + Hoop/Angst (#9)

keltisch kruis tarot spreid posities

Hoe beïnvloedt het onderbewuste de hoop of angsten van de querent? Dit is vooral een handige combinatie als de Hope/Fear kaart onduidelijk is.

Omdat onze hoop en angsten ons gedrag kunnen beïnvloeden, kan het helpen van de querent om hun Below-kaart te begrijpen de grootste impact hebben op hun mentale vooruitzichten.

Keltisch Kruis Tarot Verspreiding Patronen

Wanneer je begint te experimenteren met de Keltische Kruis Tarot Spread, merk op welke kaarten je opvallen in elke lezing. Dit helpt je niet alleen om de lezing te interpreteren, maar het helpt je ook om je eigen gaven als lezer te onderscheiden.

Ben je je bijvoorbeeld bewust van kleur? Kun je een bepaalde stemming voelen? Welke kaarten bieden de snelste weg naar interpretatie?

De onderstaande patronen geven aanvullende informatie die de tarotlezer kan gebruiken om de querent en hun situatie te interpreteren.

Je kunt deze patronen waarnemen als een plek om je natuurlijke neigingen te beginnen of uit te breiden.

Grote Arcana

Hoeveel Grote Arcana kaarten zijn aanwezig in de lezing? Algemeen Grote Arcana-kaarten vertegenwoordigen grote thema’s of lessen de querent moet leren. Kleine Arcana-kaarten geven daarentegen keuzes aan die de querent kan overwegen.

Hofkaarten

Hoeveel rechtbankkaarten verschijnen er? Veel lezers zullen deze interpreteren als echte mensen in het leven van de querent, hoewel ze ook de querent kunnen vertegenwoordigen wanneer ze in bepaalde posities verschijnen (zoals # 1, # 7 en # 10).

Wanneer een rechtbankkaart in de outcome-positie verschijnt, de querent heeft meestal aanzienlijke controle over de situatie. Kijk naar de andere kaarten om de aard van die kracht te leren.

Omkeringen

Hoeveel kaarten in de lezing zijn omgekeerd of ondersteboven? Niet elke tarotlezer overweegt omkeringen, maar ze kunnen details toevoegen aan de verspreiding.

Veel omgekeerde kaarten kunnen erop wijzen dat de querent is zich niet bewust van aspecten van het conflict of van hun innerlijke drijfveren, vooral wanneer deze aanwezig zijn in de positie Onder of Hoop/Vrees.

Inversies kunnen ook duiden op periodes van zelfreflectie of innerlijke focus in plaats van uiterlijke actie.

Past

Welke pakken zijn het meest aanwezig of afwezig? Deze informatie kan u geven inzicht in de heersende stemming of energie.

Een overvloed aan kopjes zou bijvoorbeeld waarschijnlijk betekenen dat dit een tijd is die emotionele verwerking of door gevoelens gedreven besluitvorming overweldigt.

Een afwezigheid van Pentakels kan een gebrek aan stabiliteit, slechte opvolging of afstand tot de realiteit betekenen.

Naast bekers en pentakels brengen staven nieuwe creatieve energie en zwaarden zijn meestal harde processen die de waarheid aan het licht brengen en het perspectief of vermogen van de querent transformeren.

Naarmate je beter bekend raakt met de tarot, leer je ook de elementaire associaties van de Grote Arcana. De Hogepriesteres en de Gehangene, bijvoorbeeld, zijn beide kaarten die door water worden geregeerd, dus ze zouden de kracht van Kelken in een lezing versterken.

Cijfers

Getallen hebben hun eigen betekenis, dus let op als een getal meer dan eens voorkomt!

Vijven, bijvoorbeeld, vertegenwoordigen meestal conflict of verlies. Zessen zijn helende of evoluerende energie. Drieën zijn meestal constructief. Negens en Tienen vertegenwoordigen het naderende einde van een cyclus.

Houd deze patronen bij en onderzoek de numerologie wanneer bepaalde getallen verschijnen! U kunt ook sluit genummerde kaarten aan op de volgorde van de Grote Arcana.

Een Eight-kaart zou bijvoorbeeld verbonden zijn met Strength, de achtste Major Arcana-kaart. All Eights heeft, net als Kracht, connotaties van doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen of veerkracht.

Als je meer wilt weten over tarot en numerologie, bekijk dan mijn artikel over hoe numerologie je tarotvaardigheden kan stimuleren.

Beeldspraak

Over het algemeen, welke andere patronen vallen je op? Zijn er bepaalde kleuren of Symbolen die herhaaldelijk verschijnen? Zijn de Cijfers in kaarten tegenover elkaar of op dezelfde manier staan? Is de lemniscaat, of oneindigheidsteken, meer dan eens verschijnen?

Door deze patronen op te merken, leer je de nieuwe verbanden tussen kaarten voor elke specifieke lezing. U kunt ook uw begrip van de stemming in uw interpretatie.

Optioneel: Een Significator gebruiken

Van Arthur Edward Waite was bekend dat hij voor de lezing een kaart trok om de querent te vertegenwoordigen.

Deze kaart staat bekend als de significator. Wanneer de tarotlezing wordt uitgevoerd, wordt de eerste kaart direct bovenop deze betekenaar geplaatst.

Sommigen vinden de betekenaar overbodig omdat de eerste kaart van de Keltische Kruis tarotspread al de positie of kwestie van de querent vertegenwoordigt.

Als je jezelf echter wel wilt aarden in een specifieke kaart, kun je dit op een aantal manieren doen:

 1. Gebruik een kaart waartoe u zich aangetrokken voelt. Als je ervaren bent, heb je misschien al een verbinding met een kaart ontwikkeld. Zo niet, verken dan de symbolen en afbeeldingen van de kaarten om er een te vinden die relevant voelt voor je stemming of houding.
 2. Gebruik een rechtbankkaart. Elk van de pakken vertegenwoordigt een astrologisch teken: Staven zijn Vuurtekens (Ram, Leeuw, Boogschutter), Bekers zijn Water (Kreeft, Schorpioen, Vissen), Zwaarden zijn Lucht (Tweelingen, Weegschaal, Waterman) en Pentakels zijn Aarde (Stier, Maagd, Steenbok). Daarom, als je een Ram-vrouw bent, zou de Queen of Wands een geschikte keuze zijn!
 3. Gebruik een kaart die uw vraag of doel vertegenwoordigt. Dit vereist diepere kennis. Als je je bijvoorbeeld afvraagt wat het lot van je relatie is, kun je een kaart kiezen zoals de Twee of Tien kopjes. Pentakels kaarten zouden beter geschikt zijn voor vragen over carrière of materiële zorgen.

Als je nog geen significator hebt gebruikt, probeer het dan eens! Het kan een geweldige manier zijn om een gesprek met de querent te beginnen. Je bent echter geen inferieure tarotlezer als je besluit dat het niets voor jou is.

Laatste reflecties op de Keltische Kruis Tarot Spread

Ik weet hoe verleidelijk het kan zijn, vooral als je net begint, om een Celtic Cross Tarot Spread te schrappen die niet meteen “logisch” is. Soms kan het ook ontmoedigend voelen om kaarten te ontvangen die ongunstige betekenissen hebben.

In plaats van een tarotlezing af te wijzen, moedig ik je aan om erover te schrijven. Noteer je reflecties en je vragen, bijvoorbeeld met deze afdrukbare tarotspreads.

Naarmate je groeit als tarotlezer, zul je in staat zijn om na te denken over je grotere reis en bij te houden hoe je begrip van de kaarten is geëvolueerd.

ik lees het keltische kruis verspreid

In sommige gevallen kan een onduidelijke uitkomst echter een andere lezing rechtvaardigen. In dat geval raden sommigen aan om de Outcome-kaart als de nieuwe betekenaar te nemen en een andere Celtic Cross Tarot Spread te voltooien om er meer over te weten te komen. Anderen zullen nog een verhelderende kaart trekken voor inzicht.

Wat u ook kiest, omarm het proces. Sta open voor je fouten. Het is de enige manier om te leren!