Cashewmelk Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Cashewmelk Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Cashewmelk voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Cashew melk voeding feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Cashewnoten staan bekend om hun romige textuur en bevredigend vetgehalte. Het is dan ook geen verrassing dat deze noten zich goed lenen voor een niet-zuivelmelkalternatief. Cashewmelk heeft zijn plaats gevonden naast amandel-, soja- en rijstmelk als vervanging voor koemelk.

Hoewel cashewmelk meer calorieën bevat dan amandelmelk en niet het eiwit van soja bevat, biedt het enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten en is het meestal verrijkt met vitamines en mineralen, zoals ijzer, vitamine D, vitamine E en calcium. Veel mensen vinden de rijkdom van cashewmelk een welkome aanvulling op warme dranken, desserts en zelfs hartige gerechten die een beetje romigheid vereisen.

Cashew melk voeding feiten

Een kopje (8 gram) cashewmelk levert 156 calorieën, 4,5 g eiwit, 10,5 g koolhydraten en 11 g vet. Cashewmelk is ook een geweldige bron van calcium, ijzer en vitamine D en E. De voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 156
 • Vet: 11g
 • Natrium: 100 mg
 • Koolhydraten: 10,5 g
 • Vezel: 2g
 • Suiker: 3g
 • Eiwit: 4,5 g
 • Calcium: 18,9 mg
 • Ijzer: 1,8 mg

Koolhydraten

Cashewnoten bevatten enkele koolhydraten in de vorm van zetmeel en vezels. Bovendien gebruikt het door de USDA geteste merk dadelsuiker om de drank te zoeten, dus een deel van de koolhydraten komt daarvandaan.

Wanneer cashewmelk wordt gemaakt door noten in water te weken, wordt een deel van het zetmeel in cashewnoten opgenomen in de resulterende melk. Gelukkig wordt een deel van de vezels in cashewnoten ook overgebracht naar de melk – ongeveer 2 gram per 8 gram.

Wat betreft koolhydraten uit suiker, commercieel bereide cashewmelk kan verschillende hoeveelheden zoetstof gebruiken (of helemaal geen). Toegevoegde suiker zal bijdragen aan het aantal koolhydraten, dus zorg ervoor dat u ingrediëntenlijsten en voedingsetiketten controleert als u uw koolhydraten in de gaten houdt.

Vetten

Als je een dubbele take hebt gedaan bij de 11 gram vet per portie in cashewmelk, is hier goed nieuws: het meeste vet in cashewnoten is de gezonde, enkelvoudig onverzadigde soort. Plantaardige enkelvoudig onverzadigde vetten worden geassocieerd met voordelen zoals een lager risico op hartaandoeningen. Houd er ook rekening mee dat vetten in cashewmelk variëren, afhankelijk van het recept van een merk.

Eiwit

Het eiwitgehalte kan sterk variëren tussen merken van in de winkel gekochte cashewmelk. Sommige merken kunnen slechts 1 gram per portie van 8 ounce hebben, terwijl anderen tot 5 gram kunnen bieden. Over het algemeen is deze notenmelk echter geen eiwitrijk voedsel.

Als je meer drinkbare eiwitten aan je dieet wilt toevoegen, probeer dan zelf cashewmelk te maken. Zelfgemaakte versies bevatten meestal meer eiwitten, omdat ze worden gemaakt door cashewnoten met water te mengen (zonder te persen).

Vitaminen en Mineralen

Commercieel bereide cashewmelk bevat zowel van nature voorkomende als toegevoegde vitaminen en mineralen. Veel merken versterken hun dranken met calcium, ijzer en vitamine E en D – van 10% tot 50% van de aanbevolen dagelijkse waarde. Cashewmelk is ook een bron van natrium, op ongeveer 4% van de dagelijkse waarde per 8 ounces.

Calorieën

Eén portie (een kopje) cashewmelk levert ongeveer 156 calorieën. Het totale aantal calorieën kan ook per merk verschillen, dus controleer het voedingsetiket op de fles.

Gezondheidsvoordelen

Naast het feit dat het een romig alternatief is voor zuivelmelk, biedt cashewmelk enkele gezondheidsvoordelen.

Verhoogt de gezondheid van het hart

De vetten van cashewmelk voegen niet alleen smaak en verzadiging toe aan deze drank – ze kunnen ook de gezondheid van het hart bevorderen. Studies tonen een sterke correlatie aan tussen de consumptie van plantaardige enkelvoudig onverzadigde vetten en de preventie van hart- en vaatziekten.

Bouwt sterke botten op

Wanneer verrijkt, kan cashewmelk tot 30% van de dagelijkse waarde van calcium leveren. Dit belangrijke mineraal helpt bij het opbouwen van sterke botten en bevordert de spier- en zenuwfunctie.

Kan de gezondheid van het oog verbeteren

Cashewnoten – vooral in rauwe vorm, die worden gebruikt voor cashewmelk – zijn rijk aan de antioxidanten luteïne en zeaxanthine. Volgens de Amerikaanse Optometric Associatie, deze verbindingen helpen het risico op chronische oogziekten te verminderen, vooral leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en cataract.

Allergievriendelijk

Als lactose-intolerantie of een zuivelallergie koemelk uit uw dieet heeft verwijderd, kan cashewmelk een zuivelachtige textuur toevoegen aan uw maaltijden. Zonder lactose, caseïne of wei zou het geen gastro-intestinale problemen moeten veroorzaken voor mensen met problemen met het verteren van zuivel.

Geschikt voor veganistisch dieet

Veganisten zijn duidelijk om van cashewmelk te genieten, omdat het geen dierlijke producten bevat. (Het is echter belangrijk om te onthouden dat cashewmelk geen één-op-één vervanging is voor koemelk in termen van eiwitten en micronutriënten.)

Allergieën

Helaas is cashewmelk niet voor iedereen weggelegd. Als boomnoot behoren cashewnoten tot de top acht van voedselallergenen, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90% van alle voedselallergieën. Als je een bekende cashew- of boomnootallergie hebt, moet je deze alt-melk vermijden.

Bijwerkingen

Het drinken van cashewmelk met toegevoegde suiker kan bijdragen aan gewichtstoename. Met suiker gezoete dranken zijn consequent in verband gebracht met overgewicht en obesitas. Ongezoete cashewmelk is uw beste gok voor het plukken van de gezondheidsvoordelen van deze drank.

Variëteiten

Er was een tijd dat consumenten twee basiskeuzes van cashewmelk hadden: zelfgemaakt of in de winkel gekocht. Naarmate meer mensen niet-zuivelalternatieven hebben omarmd, is de verscheidenheid aan beschikbare cashewmelk dramatisch toegenomen. Verschillende merken voegen verschillende hoeveelheden suiker en smaken toe, zoals aardbei of chocolade. Een andere populaire trend is om cashewmelk te mengen met andere notenmelk voor een gemengde notendrank.

Wanneer het het beste is

Cashewmelk is het hele jaar door verkrijgbaar, dus er is niet één beste seizoen om het te kopen. Diy cashewmelk kan ook op elk moment worden gemaakt. Cashewnoten worden meestal in de winter geoogst, maar blijven maandenlang houdbaar en liggen waarschijnlijk het hele jaar door in de winkelschappen. Als je je eigen cashewmelk maakt, heb je rauwe cashewnoten nodig.

Opslag en voedselveiligheid

In de winkel gekochte cashewmelk moet zeven tot 10 dagen in de koelkast blijven staan. Zelfgemaakte cashewmelk daarentegen heeft een kortere houdbaarheid van ongeveer vijf dagen in de koelkast. Houd alle cashewmelk goed afgedekt.

Invriezen is een andere veilige optie voor het bewaren van zowel in de winkel gekochte als zelfgemaakte variëteiten. Probeer cashewmelk in te vriezen in ijsblokjesbakjes, waarmee je kleine hoeveelheden tegelijk kunt gebruiken. Eenmaal ontdooid, kan de melk een beetje scheiden en opnieuw moeten worden gemengd.

Hoe zich voor te bereiden

Bijna elke keer dat je een romige stand-in nodig hebt voor zuivelmelk, kun je cashewmelk vervangen. Smoothies, sauzen, desserts, warme of ijsdranken en gebak zijn slechts enkele van de gerechten die zich goed lenen voor deze alt-milk.

Om je eigen cashewmelk te bereiden, week je 1 kopje rauwe cashewnoten in 4 kopjes water gedurende vier uur of een nacht. Giet af en spoel af en meng vervolgens geweekte cashewnoten en 2 kopjes water in een krachtige blender. Voeg meer water toe en mix totdat de vloeistof de gewenste consistentie bereikt. Zoet met ahornsiroop of honing, als je wilt, en breng op smaak met een beetje vanille en kaneel.

 • Calorieën: 156
 • Vet: 11g
 • Natrium: 100 mg
 • Koolhydraten: 10,5 g
 • Vezel: 2g
 • Suiker: 3g
 • Eiwit: 4,5 g
 • Calcium: 18,9 mg
 • Ijzer: 1,8 mg

Als je meer drinkbare eiwitten aan je dieet wilt toevoegen, probeer dan zelf cashewmelk te maken. Zelfgemaakte versies bevatten meestal meer eiwitten, omdat ze worden gemaakt door cashewnoten met water te mengen (zonder te persen).

Invriezen is een andere veilige optie voor het bewaren van zowel in de winkel gekochte als zelfgemaakte variëteiten. Probeer cashewmelk in te vriezen in ijsblokjesbakjes, waarmee je kleine hoeveelheden tegelijk kunt gebruiken. Eenmaal ontdooid, kan de melk een beetje scheiden en opnieuw moeten worden gemengd.