Cashewboter Voedingswaarden en gezondheidsvoordelen

Cashewboter Voedingswaarden en gezondheidsvoordelen
Cashewboter

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Voor een romige spread op je boterham of toevoeging aan je ochtend havermout, kun je instinctief naar pindakaas grijpen. Maar om dingen te mengen met andere gezonde vetten – of om mensen met pinda-allergieën toe te staan om in te stappen op de romige goedheid – overweeg cashewboter.

Cashewboter zit vol met goed-voor-je enkelvoudig onverzadigde vetten, plantaardige eiwitten en een verscheidenheid aan vitamines en mineralen, evenals een kleine hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten. Wanneer u een ongezoete, ongezouten variëteit kiest, is de ingrediëntenlijst zo eenvoudig als maar kan, met alleen cashewnoten en olie.

Ondanks het feit dat cashewboter relatief calorierijk is, blijkt uit onderzoek dat mensen die meer noten eten een lager risico op obesitas hebben.Naast deze voordelen kan een beetje cashewboter rijkdom en nootachtige smaak toevoegen aan zowel zoete als hartige recepten.

Cashew boter Voedingswaarden

Deze voedingsfeiten, voor twee eetlepels (34 g) ongezoete, ongezouten cashewboter, zijn verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 200
 • Vet: 16g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 10g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 2g
 • Eiwit: 6g

Koolhydraten

Een kleine hoeveelheid van de koolhydraten in cashewboter is afkomstig van vezels – slechts 1 op de 10 gram van een portie. De rest van de koolhydraten komen van zetmeel en natuurlijk voorkomende suikers in cashewnoten. Meer koolhydraten kunnen aanwezig zijn in cashewbotervariëteiten met toegevoegde zoetstof.

Vetten

Het heeft misschien boter in zijn naam, maar cashewboter bevat meestal gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten en weinig van de minder-goed-voor-je-verzadigde soort. Een studie wees uit dat de vetsamenstelling van cashewnoten 80% onverzadigd en 20% verzadigd is.

Eiwit

Een portie cashewboter van twee eetlepels levert 6 gram eiwit. Dit klopt 12% van de aanbevolen dagelijkse waarde (DV) van 50 gram.

Vitaminen en Mineralen

Omdat cashewboter wordt gemaakt van cashewnoten, biedt het veel van dezelfde micronutriënten als deze noten in de rauwe. Twee eetlepels cashewboter zorgen voor 10% van uw dagelijkse waarde van ijzer, evenals kleine hoeveelheden kalium, magnesium, vitamine K en calcium.

Gezondheidsvoordelen

Gemakkelijk uitwisselbaar in uw favoriete pindakaas traktaties, cashew boter biedt een groot aantal voordelen.

Compatibel met veganistische en vegetarische diëten

Veganisten en vegetariërs zullen cashewboter vinden als een vriendelijke bron van eiwitten voor een plantaardig dieet. Een schmear tijdens de maaltijd of snack is een geweldige manier om voedingsstoffen toe te voegen zonder dierlijke producten te gebruiken.

Werkt met een natriumarm dieet

Cashewboter is van nature vrij van natrium, dus het is een ideale keuze voor mensen met een natriumarm dieet. (Zorg er wel voor dat u een variëteit kiest zonder toegevoegd zout.)

Kan cholesterol verlagen

Voor de gezondheid van het hart is het belangrijk om het slechte cholesterol (LDL) laag te houden. Het blijkt dat cashewnoten je hierbij kunnen helpen. Een studie uit 2018 wees uit dat mensen die een maand lang cashewnoten aan hun dieet toevoegden, LDL en totaal cholesterol hadden verlaagd.

Houdt je vol

Vet, eiwitten en vezels spelen allemaal een rol bij het verzadigd houden van je. Omdat cashewboter voldoende hoeveelheden vet en eiwitten bevat, plus een beetje vezels, is het een goede keuze als je de honger wilt beteugelen.

Goed voor gewichtsbeheersing

Ondanks hun vrij hoge vetgehalte, zijn noten eigenlijk gekoppeld aan betere, niet slechtere, gewichtsbeheersing. Een studie uit 2019 wees uit dat het verhogen van de dagelijkse consumptie van noten verband hield met minder gewichtstoename op de lange termijn en een lager risico op obesitas bij volwassenen.

Kan de gezondheid van het oog ten goede komen

De antioxidanten luteïne en zeaxanthine krijgen misschien niet veel pers, maar dat betekent niet dat ze niet aan het werk zijn in je lichaam! Deze twee verbindingen, gevonden in cashewnoten,zijn in verband gebracht met een betere gezondheid van het oog, volgens onderzoek uit 2018 in het tijdschrift Voedingsstoffen.

Allergieën

Cashewnoten zijn een boomnoot, die tot de top acht van meest voorkomende voedselallergenen behoren. Als je bent allergisch voor noten, je moet afzien van het eten van cashewboter. Een pinda-allergie daarentegen hoeft je er niet van te weerhouden om je over te geven.

Volgens Food Allergy Research and Education (FARE) verhoogt het hebben van een pinda-allergie uw kans op andere notenallergieën niet. Zorg ervoor dat u de etiketten zorgvuldig leest om vast te stellen of cashewboter in dezelfde faciliteit als pinda’s is verwerkt.

Er kan echter kruisreactiviteit zijn tussen een allergie voor cashewnoten en mango’s, pistachenoten en papaja, zegt de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. Dit betekent dat als u allergisch bent voor een van deze voedingsmiddelen, u meer kans heeft om allergisch te zijn voor een of meer van de andere. Praat met uw arts of allergoloog als u zich zorgen maakt over hoe cashewboter u kan beïnvloeden.

Bijwerkingen

Met zijn indrukwekkende voedingsprofiel is het onwaarschijnlijk dat cashewboter nadelige effecten veroorzaakt (tenzij je allergisch bent voor noten). Natuurlijk kan het overmatig consumeren van cashewboter bijdragen aan overmatige calorie-inname, wat gewichtstoename kan bevorderen, maar nogmaals, het toevoegen van noten aan uw dieet is over het algemeen gekoppeld aan een betere gewichtsbeheersing.

Als u gevoelig bent voor nierstenen, kan uw arts u adviseren om noten in uw dieet te beperken. Cashewnoten en andere noten hebben verbindingen die oxalaten worden genoemd en die kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen.

Variëteiten

Zoals de meeste notenspreads, komt cashewboter in verschillende smaakopties. Op veel supermarktschappen vindt u gezouten of ongezouten, gezoete of ongezoete en zelfs chocoladeopties. Om natrium en toegevoegde suiker te minimaliseren, kiest u voor een cashewboter met een eenvoudige ingrediëntenlijst.

Opslag en voedselveiligheid

Ongeopende cashewboter kan tot twee jaar op een koele, droge plaats blijven. Eenmaal geopend, is het echter het beste om het in de koelkast te bewaren, waar het een paar maanden goed kan blijven. Gebruik je neus om de versheid van cashewboter te controleren.

Hoe zich voor te bereiden

Cashewboter is heel gemakkelijk thuis te maken. Veel recepten vragen gewoon om het mengen of malen van cashewnoten met olie en / of zout in een keukenmachine tot een gladde massa. Hoewel doe-het-zelf misschien arbeidsintensiever is dan om te kopen, kunt u met het maken van uw eigen boter precies bepalen hoeveel zout, olie of zoetstof er in het recept gaat.

Wat betreft het eten van je zelfgemaakte of in de winkel gekochte cashewboter, je kunt deze romige spread bijna overal gebruiken waar je pindakaas zou gebruiken: in muffins, koekjes, brood en desserts, evenals hartige noedelgerechten, smoothies en, natuurlijk, een “CBJ” sandwich van cashewboter en gelei. Als snack smeert cashewboter zich gemakkelijk op crackers of vers fruit. Of meng een lepel in yoghurt of havermout voor een extra pop eiwit.

 • Calorieën: 200
 • Vet: 16g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 10g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 2g
 • Eiwit: 6g

Volgens Food Allergy Research and Education (FARE) verhoogt het hebben van een pinda-allergie uw kans op andere notenallergieën niet. Zorg ervoor dat u de etiketten zorgvuldig leest om vast te stellen of cashewboter in dezelfde faciliteit als pinda’s is verwerkt.