Caseïne-eiwitpoeder Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Caseïne-eiwitpoeder Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Caseïne Eiwit Poeder

Alexandra Shytsman / bodymindspirit


 • Caseïne Eiwit Poeder Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Caseïne-eiwitpoeder is een eiwit dat is afgeleid van melk. Een compleet eiwit, caseïne bevat de negen essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor het lichaam.  Aminozuren staan bekend als de bouwstenen van eiwitten en zijn een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Caseïne-eiwitpoeder is rijk aan eiwitten die langzaam worden verteerd en opgenomen in het lichaam, wat leidt tot een langer verzadigd gevoel. Sommige mensen nemen caseïne-eiwitpoeder als een extra eiwitbron om hun op eiwitten gebaseerde inname van hele voedingsmiddelen aan te vullen. Sommige mensen kiezen ervoor om caseïne-eiwitpoeder aan hun dieet toe te voegen om spiermassa en kracht op te bouwen.

“Caseïne-eiwitpoeder biedt de meeste voordelen voor personen met een verhoogde eiwitbehoefte, zoals atleten; het kan ook helpen bij algemeen gewichtsverlies,” zegt Grace Clark-Hibbs, MDA, RDN, portland, Oregon-gebaseerde geregistreerde diëtist, darmgezondheidsexpert en eigenaar van Nutrition with Grace.

Caseïne Eiwit Poeder Nutrition Feiten

De voedingsvoordelen van Caseïne-eiwitpoeder kunnen variëren op basis van het merk dat u kiest. Hier is de volgende voedingsinformatie voor een schepje caseïne-eiwitpoeder op basis van het merk Ascent Native Fuel. Dit merk bevat micellaire caseïne, natuurlijke smaken, gommix, zonnebloemlecithine, steviabladextract en zeezout.

Deze informatie is voor één portie caseïne-eiwitpoeder. Momenteel vermeldt de USDA niet de voedingsvoordelen van caseïne-eiwitpoeder.

 • Calorieën: 110
 • Vet: 0
 • Natrium: 50 mg
 • Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 0
 • Eiwit: 25g
 • Calcium: 667 mg

Koolhydraten

Een portie caseïne-eiwitpoeder heeft 1 gram totale koolhydraten, 1 gram vezels en geen suiker. Caseïne-eiwitpoeder is geen goede bron van koolhydraten of vezels, die als belangrijke voedingsstoffen worden beschouwd. Een essentiële voedingsstof, koolhydraten voorzien het lichaam van energie in de vorm van glucose.

Vezels zijn een soort koolhydraten die niet verteerbaar zijn en helpen om je langer vol te voelen en een regelmatige stoelgang te hebben.

Vetten

Caseïne-eiwitpoeder bevat geen vet.

Eiwit

Eiwit is het belangrijkste brandpunt van caseïne-eiwitpoeder. Een portie caseïne-eiwitpoeder is één schep (ongeveer 32 g) die 25 gram eiwit levert. Caseïne bevat alle negen essentiële aminozuren en is een compleet eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Een goede bron van calcium, dit merk caseïne-eiwitpoeder bevat 667 gram calcium en biedt 50% van de dagelijkse waarde van calciuminname. Calcium is een belangrijk mineraal voor vele functies in het lichaam, waaronder botten, tanden, hormoonvorming, spierfunctie en de bloedsomloop.

Dit caseïne-eiwitpoeder heeft ook wat kalium van 78 gram per portie, maar is slechts 2% van de dagelijkse waarde.

Calorieën

Een portie caseïne-eiwitpoeder heeft 110 calorieën.

Gezondheidsvoordelen

Er is bewijs om de gezondheidsvoordelen van caseïne-eiwitpoeder te ondersteunen.

Verhoogt de verzadiging

Het lichaam verteert caseïne-eiwitpoeder langzaam, wat de eetlust en het hongergevoel vermindert. “Caseïne-eiwit is een langzaam verterend eiwit, wat betekent dat het langzaam wordt afgebroken tot aminozuren die geleidelijk door je cellen worden opgenomen gedurende een lange periode,” zegt Clark-Hibbs. “Caseïne-eiwitpoeder kan je helpen je langer vol te voelen, omdat het langer duurt voordat het lichaam verteert en absorbeert dan andere soorten eiwitten.”

Voor het beste resultaat, combineer caseïne eiwitpoeder met een vet- en koolhydraatbron. Ze legt uit: “het wordt aanbevolen om het te combineren met wat koolhydraten en een beetje vet, zoals een smoothie van bananen en notenboter of je ochtendpannenkoeken.”

Kan spierontwikkeling bevorderen

Caseïne-eiwitpoeder kan gunstig zijn voor de spierontwikkeling vanwege de traagheid van het afbreken van het caseïne-eiwit in het lichaam. “De langzame verteringssnelheid zorgt voor een gestage afgifte van aminozuren in je bloedbaan tot vier tot vijf uur na het consumeren ervan,” zegt Clark-Hibbs.  “Dit voorkomt dat je lichaam bret.het eiwit in je spieren afsnoepen als je een tijdje niet hebt gegeten, wat de spierintegriteit handhaaft en de spierontwikkeling bevordert.”

De tijd dat u caseïne-eiwitpoeder consumeert, kan ook de spiergroei beïnvloeden.  “Volgens een beoordeling door de International Society of Sports Nutrition (ISSN), verhoogt deze eigenschap de stofwisseling van het lichaam en bevordert het de spierontwikkeling tijdens perioden van vasten – zoals wanneer je slaapt,” zegt Clark-Hibbs. “Dit geldt vooral wanneer het caseïnesupplement wordt ingenomen na weerstandstraining en 30 minuten voordat je gaat slapen.”

Kan de spiermassa verhogen

Mensen die spiermassa willen opbouwen, kunnen caseïne-eiwitpoeder aan hun dieet toevoegen als aanvulling op hun trainings- of trainingsprogramma. “Van caseïnepoedersuppletie is aangetoond dat het iedereen ten goede komt die zijn spiermassa en kracht wil vergroten,” zegt Clark-Hibbs.

“Dit omvat mannen en vrouwen van alle leeftijden en activiteitsniveaus en is vooral waar in combinatie met weerstandstraining ten minste drie keer per week.”

Kan helpen bij gewichtsverlies

Omdat caseïne-eiwitpoeder traag is voor het lichaam om te verwerken, te verteren en te absorberen, kan dit leiden tot het consumeren van minder volume voedsel. “Het opnemen van caseïne-eiwitpoeder in een algeheel gezond dieet en een actieve levensstijl heeft ook aangetoond dat het helpt bij vet en algeheel gewichtsverlies,” legt Clark-Hibbs uit.

In twee gerandomiseerde, blind gecontroleerde studies aten mensen die 30 minuten voor het eten caseïne-eiwit aten minder tijdens hun maaltijd in vergelijking met mensen die dat niet deden.

Allergieën

Melk is een veel voorkomende voedselallergie. Omdat caseïne-eiwitpoeder is afgeleid van melk, wilt u caseïne-eiwitpoeder vermijden als u een zuivelallergie heeft.

Bijwerkingen

Caseïne-eiwitpoeder wordt over het algemeen beschouwd als een veilig voedsel om te consumeren bij gezonde volwassenen. “Er zijn geen nadelige effecten van het nemen van caseïne-eiwitpoeder bij verder gezonde volwassenen,” zegt Clark-Hibbs.

Maar als u bepaalde gezondheidsproblemen heeft, moet u mogelijk caseïne-eiwitpoeder vermijden.  “Personen met nier- en leveraandoeningen moeten caseïnesuppletie vermijden, omdat eiwitarme diëten meestal worden aanbevolen in deze situaties,” zegt ze.

Variëteiten

Er zijn veel merken die caseïne-eiwitpoeder aanbieden en u kunt kopen bij online retailers of natuurvoedingswinkels. Elk merk heeft zijn eigen recept en sommige kunnen extra ingrediënten toevoegen, waaronder smaakstoffen en zoetstoffen, die de voedingsvoordelen kunnen beïnvloeden.  Houd er rekening mee dat als een merk zoetstoffen toevoegt, de niveaus van koolhydraten en suiker zullen toenemen.

Kies een merk met minimale ingrediënten en bekijk de voedingsfeiten voordat u koopt om ervoor te zorgen dat het de hoeveelheid eiwit bevat die u nodig hebt zonder onnodige ingrediënten, zoals vulstoffen.

Opslag en voedselveiligheid

Controleer de bewaarrichtlijnen op de verpakking van uw caseïne-eiwitpoeder. Over het algemeen is het het beste om op een droge, koele plaats te bewaren.

Zorg ervoor dat de zak of container goed gesloten is om versheid te garanderen. Er kan een “best if used by date” zijn, en dit geeft aan wanneer het eiwitpoeder de beste kwaliteit en smaak zal hebben, maar het is geen indicator of het voedsel veilig is om te consumeren.

Hoe zich voor te bereiden

De meeste merken bieden ideeën en recepten op de verpakking over hoe je je eiwitpoeder moet gebruiken. Caseïne-eiwitpoeder combineert goed met water en andere vloeistoffen, zoals sap of gemengd in een smoothie.

Je kunt ook mengen in yoghurt, havermout, shakes of zelfs gebakken goederen, zoals muffins, koekjes of hartige recepten, voor een extra eiwitboost.

 • Calorieën: 110
 • Vet: 0
 • Natrium: 50 mg
 • Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 0
 • Eiwit: 25g
 • Calcium: 667 mg