Cardi B’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Op het podium en in de wereld staat ze misschien bekend als Cardi B, maar de echte naam van de rapper en zanger is Belcalis Marlenis Almánzar, geboren op 11 oktober 1992 in Washington Heights, New York City, uit een Dominicaanse vader en een Trinideaanse moeder. Haar artiestennaam is een afleiding van het rummerk ‘Bacardi’, een bijnaam die ze eerder had. Cardi B begon aandacht te krijgen dankzij haar populariteit op sociale mediaplatforms Vine en Instagram, rond 2013. Later werd ze gecast in de VH1 reality televisieserie Liefde &Hip Hop: New York, waarop ze van 2015 tot 2017 verscheen. Cardi B verliet de show na twee seizoenen om haar muzikale carrière voort te zetten; tijdens haar tijd in de show had ze twee mixtapes uitgebracht: Gangsta Bitch Muziek, Vol. 1 in 2016, gevolgd door een tweede deel in 2017.

In 2018, Cardi B’s eerste studioalbum, Inbreuk op privacy, werd uitgebracht en het steeg snel naar de top van de hitlijsten. Het album was een kritisch en commercieel succes, waardoor de zanger de eerste persoon van Dominicaanse afkomst was die nummer één bereikte in de geschiedenis van de Billboard Hot 100 sinds de oprichting. Cardi B was ook de enige vrouw die als soloartiest een Grammy Award voor Best Rap Album won. Een van de singles van het album, “Bodak Yellow”, werd geselecteerd als het beste nummer van 2017 en werd zelfs genomineerd voor een Grammy Award voor Best Rap Performance. Haar daaropvolgende songsamenwerkingen, “No Limit”, met rapper G-Eazy, “MotorSport”, met Nicki Minaj en “La Modelo”, met zangeres Ozuna, waren ook grote hits en verdienden topposities in de Hot 100-hitlijst.

Cardi B’s tweede single van haar debuutalbum, genaamd “I Like It”, met Bad Bunny en J Balvin, werd een ander topnummer. Veel critici hebben het beschouwd als het “beste zomernummer aller tijden”, en het maakte haar de eerste vrouwelijke rapper die verschillende nummers bovenaan de hitlijst liet bereiken. Het nummer werd ook het vijfde best verkochte nummer van het jaar op wereldschaal. In de MTV Video Music Awards van 2018 verdiende Cardi B 12 nominaties, waardoor ze een van de artiesten was die het meest ontving, en won ze drie prijzen. Ze werd ook genoemd als een van “2018 Entertainers of the Year” en online magazine Vermaak Wekelijks beschouwde haar als een ‘popcultuurfenomeen’.

In 2019 bracht Cardi B de single “Please Me” uit, die haar tweede samenwerking met zanger Bruno Mars markeerde. Het nummer werd de zevende die de Hot 100 top tien-notering had bereikt. Ze maakte ook haar filmdebuut in het misdaadkomedie-drama Hustlers (2019) en werd jurylid in netflix’s talent search series Ritme + Flow. In 2021 trad ze toe tot de Snel &Furieus franchise in zijn negende aflevering en zal verschijnen in de tiende film, Snelle X, in 2023.

Cardi B wordt beschouwd als een van de meest succesvolle en invloedrijke vrouwelijke rappers aller tijden. Naast het feit dat cardi B het afgelopen decennium meerdere onderscheidingen heeft ontvangen, werd Cardi B in 2018 genoemd door Tijd magazine als een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld, en werd in 2020 geëerd als Vrouw van het Jaar door Aanplakbord. Cardi B is ook de vrouwelijke rapper met de meeste nummers met een miljard streams op Spotify, haar album is de meest gestreamde vrouwelijke rapplaat in het online muziekplatform.