12 goed nieuwsverhalen uit het jaar 2020

Search

Understatement van het jaar: 2020 was er eentje voor de geschiedenisboeken. In een jaar vol verrassingen is het gemakkelijk om je overweldigd te voelen door de uitdagingen die 2020 met zich meebracht. Het is ook met een goede reden: op het moment van afdrukken heeft COVID-19 wereldwijd het leven gekost aan meer dan 1,3 miljoen mensen, shutdowns hebben financiële ondergang veroorzaakt voor bedrijven, gezinnen en individuen, en de Verenigde Staten worden geconfronteerd met wat sommigen het meest verdeelde politieke landschap noemen dat we sinds de burgeroorlog hebben gehad.

Het is voor zoveel mensen zwaar geweest. En het is OK als je dit jaar niet hebt genoten. Bij Good Good Good willen we nooit de realiteit van ’s werelds grootste pijnen vermijden. In plaats daarvan zoeken we naar hoopvolle verhalen die zich in hen afspelen. Bij het zoeken naar goed nieuws hebben we kunnen zien dat hoe slecht de wereld ook lijkt, er nog steeds reden is om te hopen. Dit is het goede dat we ontdekten van 2020 →

Hopen

Goed nieuws uit januari 2020:

Gebaren van goede wil om de bosbrandencrisis in Australië te ondersteunen

Het voelt misschien als een mensenleven geleden, maar herinner je je de bosbranden die Australië teisterden? Ze verbrandden miljoenen hectaren land, verwoestten duizenden huizen, verplaatsten duizenden en doodden dieren in het wild.

Australiërs verenigden zich door accommodatie, voedsel, medicijnen en fondsen aan te bieden voor de heldhaftige brandweerlieden die de brand bestrijden.

Promovenda Erin Riley richtte in vier dagen tijd een geïmproviseerde organisatie op. De organisatie, FindABed, is een database van vrijwilligers die een verblijfplaats biedt voor evacués en dieren.

Riley is slechts één voorbeeld van Australiërs die opstaan om elkaar te steunen te midden van de verwoesting van de bosbranden.

Een apotheker genaamd Raj Gupta hield zijn apotheek open ondanks dat het gebied geen stroom en geen mobiele service had – en ondanks het feit dat zijn huis die week was afgebrand door de branden.

Het verlies van stroom betekende dat hij de betaling voor de medicijnen niet kon accepteren.

“Mensen zullen terugkomen en betalen”, zei hij tegen the Guardian. “Het zijn zeer eervolle mensen.”

De rest van de wereld verzamelde zich door te doneren aan de zaak en het woord te verspreiden op sociale media. Beroemdheden en publieke figuren spraken hun volgers aan op Instagram en muzikanten hielden fondsenwervende optredens.

Goed nieuws uit februari 2020:

Een sprankje hoop in Syrië

Het conflict in Syrië heeft honderdduizenden doden, interne ontheemding van meer dan 7 miljoen mensen en meer dan 5 miljoen vluchtelingen veroorzaakt.

Het conflict is complex en aan de gang. Er is weinig of geen vooruitgang geboekt in de richting van vrede in het land sinds het begon. Sinds 2011 zijn er meerdere keren vredesbesprekingen geweest, maar het einde is nog niet in zicht.
voor de oorlog.

Een klein sprankje hoop is dat Syrië in februari van dit jaar de commerciële vluchten heeft hervat. Een vlucht van Syrian Air steeg op vanuit Damascus en landde in Aleppo, een primeur sinds 2011, toen de luchthaven in Aleppo sloot vanwege de crisis. De vlucht was een symbolische overwinning te midden van een oorlog die het land heeft verscheurd en heeft geleid tot een wereldwijde
vluchtelingencrisis.

(Opmerking: dit verhaal is genuanceerd vanwege alle partijen die betrokken waren om dit mogelijk te maken. Het conflict is natuurlijk complex, maar we denken dat het goed nieuws is omdat het een teken is van meer stabiliteit in de regio.)

Goed nieuws uit maart 2020:

De wereld stapte op om COVID-19 te bestrijden

Maart markeerde een maand waarin de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 tot een pandemie verklaarde. Het was ook de maand dat de hele wereld opstond om het virus te bestrijden. In veel opzichten was dit de meest verbindende maand van het jaar. Mensen die zich inzetten om thuis te blijven en sociale afstand te houden, gepensioneerde gezondheidswerkers stapten terug in hun vorige rollen en de wereld verzamelde zich rond het beëindigen van de ziekte. Maart was een mooie herinnering dat we samen kunnen komen om een verschil te maken.

In het Verenigd Koninkrijk hebben 4.000 verpleegkundigen en 500 artsen zich binnen 48 uur aangemeld na de oproep van de National Health Service om hulp van gepensioneerde medische professionals. (De London Economic)

De stad Detroit herstelde de waterdienst naar huizen met onbetaalde rekeningen, zodat mensen hun handen konden wassen. (De Seattle Times)

– Utah bereidde zich voor om maaltijden te blijven verstrekken aan studenten die erop vertrouwen dat ze op school worden gekregen. (De Salt Lake Tribune)

– China stuurde een team van medische experts en uitrusting om Italië te helpen COVID-19 te bestrijden. (De South China Morning Post)

– Voetbalfans in Italië doneerden hun ticketrestituties aan ziekenhuizen in nood. (Bild)

Drank- en parfumbedrijven begonnen handdesinfecterend middel te maken in hun fabrieken. (CNN)

– Een verhuurder in Maine pauzeerde de huur voor zijn huurders omdate van de COVID-19-uitbraak, anticiperend op economische tegenspoed. (Newsweek)

— Supermarkten introduceerden speciale winkeltijden voor ouderen. (NBC)

– New Orleans Pelicans-speler Zion Williamson beloofde het salaris van new orleans arena-werknemers voor 30 te dekken
Dagen. (NBC)

— In een show van eenheid leunden mensen in Italië uit hun ramen om samen te zingen tijdens de lockdown. (The Independent)

– Dierenasielen ontruimd omdat mensen ervoor kozen om huisdieren te adopteren en te verzorgen tijdens thuisblijfbevelen. (NBC)

De stad Toronto heeft hotels en huurgebouwen gekocht om onderdak te bieden aan mensen die dakloos zijn tijdens de uitbraak van het coronavirus. (CityNews Toronto)

Goed nieuws uit april 2020:

Tijgerkoningdieren leven nu in heiligdommen

De laatste aflevering van Netflix’ Tiger King kwam uit op 12 april. Om de een of andere reden keek iedereen naar deze bizarre show over het fokken van grote katten en de excentrieke cultuur eromheen.

Een goed nieuws dat je moet weten, is dat 39 tijgers (plus drie zwarte beren) uit de dierentuin van Joe Exotic in een dierenasiel in Colorado leven, het Wild Animal Sanctuary.

“We proberen ze grote open ruimtes te geven, veel plaatsen om te rennen, te beslissen wat ze de hele dag door doen, of ze in de zon willen liggen, in het water willen spelen, op een boomstam willen krabben,” vertelde Becca Miceli, chief science and animal welfare officer bij het heiligdom, aan ABC.

Ze zei dat veel van Joe’s tijgers gezondheidsproblemen hadden en nog steeds aanhoudende fysieke problemen en mentale trauma’s hebben. Ze zei dat ze hoopt dat de serie het bewustzijn van de uitbuiting van exotische dieren zal vergroten en mensen zal inspireren om grote katten te beschermen.

“Dat zijn allemaal levende wezens voor ons, en we willen ze zien bloeien,” zei Miceli.

Ook in april werd Joe Exotic veroordeeld voor verschillende overtredingen van wilde dieren. Hij zit momenteel een gevangenisstraf van 22 jaar uit voor die aanklachten, naast aanklachten in verband met een vermeende poging om huurmoordenaars in te huren om Carole Baskin, de eigenaar van Big Cat Rescue, te doden.

Lachende Aarde

Goed nieuws uit mei 2020:

Lockdown liet ons zien dat de natuur kan genezen

Op dit punt in de pandemie waren lockdowns in veel landen al minstens een maand van kracht. Terwijl velen van ons begonnen te vrezen dat dit voor altijd zou duren, begon het milieu te gedijen. Hoewel we in het begin sceptisch waren of het een blijvende impact zou hebben, kunnen we deze effecten beschouwen als experimenten op manieren waarop we veranderingen kunnen creëren die blijvend zijn. We kunnen zien hoe deze acties, wanneer ze door de massa worden gedaan, daadwerkelijk een verschil kunnen maken.

Ten eerste daalden de koolstofemissies en luchtvervuiling. Volgens berichtgeving van de Guardian in mei veroorzaakten lockdowns een daling van 17 procent van de wereldwijde koolstofemissies. Het is logisch: mensen bleven thuis en bedrijven waren gesloten, dus iedereen verbruikte minder energie.

Luchtvervuiling in grote steden daalde ook dramatisch tussen maart en mei van dit jaar. Volgens het Centre for Research on Energy and Clean Air daalden de niveaus van stikstofdioxide – een belangrijk ingrediënt in smog – met gemiddeld 27 procent in 12 grote wereldsteden 10 dagen nadat de lockdowns werden geïnitieerd, vergeleken met dezelfde periode in 2017-2019.

Bovendien begonnen sommige dieren in het wild terug te keren naar plaatsen waar het al enige tijd niet was gezien. Met stranden vrij van toeristen, zeldzame reuzenschildpadden genaamd lederschildpadden keerden terug naar stranden in plaatsen als Florida en Thailand. Ze werden gezien in aantallen die in decennia niet zijn gezien.

Goed nieuws uit juni 2020:

Mensen namen stelling voor raciale rechtvaardigheid

De maand nadat een politieagent in Minneapolis George Floyd had gedood, braken protesten van politiegeweld, politieracisme en gebrek aan politieverantwoordelijkheid uit in meer dan 2.000 Amerikaanse steden en 60 landen. Geweld tegen zwarte mensen en protesten ertegen zijn niet nieuw, maar in juni kreeg de beweging nieuwe stoom en vloog in brand. Het was duidelijk dat er nieuwe energie en enthousiasme in deze protesten zat die nog niet eerder waren gezien.

Mensen gebruikten hun stem om gerechtigheid te eisen voor Floyd en voor raciale rechtvaardigheid in het algemeen – velen spraken zich voor het eerst uit. Het maakte een verschil.

Volgens de New York Times is de netto steun (respondenten die de beweging steunen minus degenen die haar niet steunen) voor de Black Lives Matter-beweging in de twee weken na de dood van Floyd met bijna evenveel toegenomen als in de voorgaande twee jaar. (Helaas intensiveerden anderen hun verzet tegen BLM vanwege rellen en plunderingen, die grotendeels geen verband hielden met activistische activiteiten).

Deze wereldwijde beweging bracht ook enkele beleidswijzigingen teweeg – al het volgende gebeurde in minder dan een maand na de dood van Floyd:

Wetgevers in Minneapolis beloofden de politie van de stad te ontbinden. Burgemeester Bill de Blasio van New York City beloofde de financiering van de politie van de stad te verplaatsen naar jeugd- en sociale diensten. Washington, DC, en staten zoals Californië, Nevada en Texas, verboden wurggrepen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar er zijn er meer.

Voor alle duidelijkheid: er is geen tragedie nodig om verandering te creëren, en er zijn meer systemische problemen om aan te pakken, maar we vieren dat meer mensen dit jaar betrokken zijn omdat het de naald heeft bewogen, zelfs al is het maar een beetje.

Wimpel met de tekst Team

Goed nieuws uit juli 2020:

Sport teruggekeerd, met een teken van vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid

Op dit punt in 2020 begon de sport terug te keren. MLB had hun Opening Day op 23 juli, de NBA en WNBA werden beide eind juli hervat en golf en voetbal waren op veel plaatsen al aan de gang.

Met name Alyssa Nakken schreef mlb-geschiedenis in juli als de eerste vrouw die op het veld coachte tijdens een wedstrijd in de Major League. Ze coachte het eerste honk voor de San Francisco Giants tijdens een oefenwedstrijd tegen de Oakland A’s.

De Giants kondigden in januari haar aanstelling als assistent-coach aan. CNN meldt dat ze in 2014 bij de organisatie kwam als stagiair op de afdeling honkbaloperaties, waar ze werkte aan een verscheidenheid aan speciale projecten met betrekking tot de amateur draft, internationale operaties en
ontwikkeling van spelers.

De coaching van Nakken op het veld werd groot nieuws in de honkbalwereld. We denken dat het overal groot nieuws is omdat het vooruitgang laat zien voor gendergelijkheid, en het is nog beter omdat de respons overweldigend positief was. Vrouwen hebben waarde te bieden in elke branche, en het wordt tijd dat we die waarde in actie zien.

Goed nieuws uit augustus 2020:

Nieuw-Zeeland gaf ons hoop op COVID-19

In augustus kondigde Nieuw-Zeeland aan dat ze 100 dagen zonder een nieuwe COVID-19-infectie waren gegaan. Voor een land met bijna 5 miljoen inwoners is dit een opmerkelijke prestatie. Tegelijkertijd meldde het land dat het slechts 23 actieve gevallen had, allemaal geïsoleerd. Het land heeft het veel beter gedaan dan andere, met iets meer dan 1.200 geregistreerde gevallen vanaf augustus en 22 sterfgevallen.

Het land is geprezen om zijn aanpak van het virus en had vanaf augustus de meeste van zijn lockdownbeperkingen versoepeld. Te danken zijn de vroege lockdownbeperkingen van het land, strenge grensbeperkingen, effectieve gezondheidsberichten en test-en-traceerprogramma’s, meldt BBC. Wat we het meest overtuigend vinden, is de empathische leiderschapsstijl van de premier van het land, Jacinda Ardern. Ze framede de bestrijding van de pandemie als het werk van een verenigd “team van 5 miljoen” – wat resulteerde in een hoog publiek vertrouwen en naleving van pandemiebeheersingsmaatregelen.

Wat we van Nieuw-Zeeland kunnen leren, is dat het mogelijk is om de verspreiding van het coronavirus onder controle te houden. Met snelle, op wetenschap gebaseerde beoordelingen, vroege, beslissende overheidsmaatregelen en toegewijde medewerking van het publiek, kunnen we dit ding bestrijden.

Het land zag na augustus wel nieuwe gevallen, maar door deze effectieve maatregelen opnieuw uit te voeren, hebben ze sinds augustus ongeveer 700 extra gevallen en drie extra sterfgevallen gezien.

Goed nieuws uit september 2020:

Californië maakte het gemakkelijker voor gedetineerde brandweerlieden om pro te gaan na release

In september ondertekende de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, een wetsvoorstel dat het voor voorheen opgesloten vrijwillige brandweerlieden gemakkelijker maakt om pro te worden. De nieuwe wet zal het proces stroomlijnen om hun misdaadrecords te verwijderen, wat het pad vrijmaakt om carrières als brandweerlieden na te streven.

Decennialang hebben gedetineerde brandweerlieden bosbranden in de hele staat bestreden en samenwerken met professionele brandweerlieden in de hitte en rook voor weinig tot geen loon. Maar nadat ze uit de gevangenis zijn vrijgelaten, vinden deze mannen en vrouwen die hun leven op het spel zetten om levens en eigendommen te redden, het vaak onmogelijk om hun vaardigheden professioneel te gebruiken vanwege hun records.

Veel activisten beweren dat de afhankelijkheid van de staat van opgesloten arbeid oneerlijk is – gevangenen ontvangen ongeveer $ 1 per uur tijdens het werken aan actieve branden, vergeleken met het gemiddelde brandweersalaris in Californië vanaf $ 40.000 per jaar, volgens CareerExplorer.

De nieuwe wet maakt het gemakkelijker om een certificering voor medische noodtechnici te behalen, de eerste stap om op de meeste plaatsen een professionele brandweerman te worden. Met hun misdaadrecord geëlimineerd, kunnen deze helden in aanmerking komen voor werk zoals elke andere aanvrager. (Sommige voormalige gevangenen die zijn veroordeeld voor gewelddadige misdrijven, waaronder brandstichting, ontvoering en verkrachting, zouden worden uitgesloten van het verwijderen van hun gegevens.)

“Na het zien van al deze jonge mannen en vrouwen staan ze zij aan zij met onze andere brandweerploegen en wetende dat ze geen hoop hadden om dat beroep te betreden, wist ik dat het verkeerd was en dat we er iets aan moesten doen,” vertelde assembleelid Eloise Reyes, de auteur van het wetsvoorstel, aan NBC.

Goed nieuws uit oktober 2020:

Duizenden Nigerianen protesteerden tegen SARS

Je hebt misschien de hashtag #EndSARS in oktober op sociale media gezien. Nee, niemand had het over de ziekte. Ze hadden het over de notoir gewelddadige en corrupte Nigeriaanse politie-eenheid SARS (Special Anti-Robbery Squad).

Sinds begin oktober hebben tienduizenden jonge Nigerianen geprotesteerd tegen een lange geschiedenis van wreedheid en corruptie in het agentschap, die grotendeels niet is gecontroleerd door de Nigeriaanse regering. Ondanks beloftes van de regering om het op verzoek van haar burgers te ontbinden, heeft het dat nog niet gedaan.

Een video die het niet-uitgelokte neerschieten en doden van een man door geüniformeerde SARS-officieren toonde, was een katalysator voor de grootste protesten van de beweging tot nu toe – en ze gebeuren overal
het land.

Op 12 oktober reageerde de Nigeriaanse president op de protesten door aan te kondigen dat hij SARS zou ontbinden als een eerste stap in “uitgebreide politiehervorming”. Maar velen van zijn staf zeiden dat officieren gewoon naar andere eenheden zouden worden verplaatst. Vreedzame protesten gingen door, maar op 20 oktober schoot de politie in op menigten ongewapende demonstranten. Zeker een dozijn mensen kwamen die avond om het leven.

Dit ontvouwt zich nog steeds, maar het goede nieuws is dat dit een wereldwijde beweging is geworden, die druk kan uitoefenen op de regering om snel actie te ondernemen. Protesten hebben zich verspreid naar steden over de hele wereld en hebben de aandacht van de reguliere media getrokken. Nigerianen blijven eisen dat de eenheid volledig wordt losgekoppeld en dat de politie op grote schaal wordt hervormd. Demonstranten hebben beloofd door te gaan totdat aan de eisen is voldaan.

Goed nieuws uit november 2020:

Amerikanen stemden in recordaantallen in de verkiezingen van dit jaar

Meer dan 159 miljoen Amerikanen stemden in de presidentsverkiezingen van dit jaar – een recordhoogte in een presidentsverkiezing en het hoogste opkomstpercentage onder kiesgerechtigde burgers sinds 1900. Meer dan 100 miljoen van deze stemmen werden uitgebracht tijdens de vervroegde stemperiode.

Volgens het U.S. Elections Project waren bijna 240 miljoen mensen stemgerechtigd in 2020, waardoor het opkomstpercentage van deze verkiezingen ongeveer 66 procent is, wat het hoogste opkomstpercentage is sinds 1900.

Het aantal stembiljetten dat in 2020 per post of persoonlijk vóór de verkiezingsdag werd uitgebracht, is meer dan verdubbeld ten opzichte van het stemmen in 2016. Dit jaar waren er ook ongeveer 23 miljoen extra stemmen dan in 2016: ongeveer 136 miljoen mensen stemden in de presidentsverkiezingen van 2016, vergeleken met ongeveer 159 miljoen dit jaar.

De extra opkomst kan deels worden toegeschreven aan de uitbreiding van het aantal afwezigen dit jaar vanwege de pandemie-gerelateerde veiligheidsproblemen. Veel staten breidden het post-in en persoonlijk vervroegd stemmen uit. Texas leidde vervroegd stemmen met ten minste 9,6 miljoen uitgebrachte stemmen vóór de verkiezingsdag, volgens NBC News.

Hogere opkomstcijfers laten zien dat het Amerikaanse publiek meer bereid is om deel te nemen aan het democratische proces van het land. En als er meer mensen meedoen, kan onze overheid een betere afspiegeling zijn van de mensen die ze dient. Dat is een overwinning voor iedereen.

Goed nieuws uit december 2020:

Naar een betere toekomst…

Dit nummer is gedrukt op 20 november 2020 en helaas heeft de technologie het nog niet gehaald, zodat we de toekomst kunnen voorspellen. Maar dit is wat het Good Good Good-team manifesteert voor de maand die de achtbaan van 2020 zal afronden:

In december zien we recorduitgaven aan kleine bedrijven, waardoor ze tot het einde van het jaar worden ondersteund. Mensen zullen niet alles op Amazon kopen, maar in plaats daarvan ervoor kiezen om lokaal te winkelen (veilig, via online winkelen, ophalen of in de winkel terwijl ze de richtlijnen volgen).

We zien mensen die zich aanmelden om vrijwilligerswerk te doen – niet alleen tijdens de feestdagen, maar met regelmatige tussenpozen, zodat non-profitorganisaties kunnen vertrouwen
op consistentie.

We zien dat mensen de pandemie serieus nemen. Terwijl de wetenschappelijke en medische gemeenschappen onvermoeibaar werken om meer over het virus te leren, zal het publiek hun deel doen om voor elkaar te zorgen door maskers te dragen, hun handen te wassen, sociale afstand te houden, de tijd buiten hun huizen te minimaliseren en vriendelijk te zijn voor essentiële werknemers.

We zien mensen duurzame keuzes maken. Mensen zullen ervoor kiezen om te rijden in plaats van te vliegen, wat de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Mensen zullen verspilling minimaliseren bij het inpakken van geschenken – of beter nog, zullen hun geschenken helemaal niet inpakken en zullen geschenken kiezen met weinig tot geen verpakking om weg te gooien.

Dit is de wereld zoals die zou kunnen zijn. Het is waar we op hopen – en het is een wereld die we kunnen realiseren door onze keuzes. Het begint bij jezelf.