13 goede nieuwsverhalen om je deze week met een goed gevoel achter te laten

Search

Ik heb deze week veel nagedacht over wat het betekent om verandering in de wereld te creëren. Er zijn een paar belangrijke componenten die hierbij een rol spelen:

1. Waarheid – Zoals Bernice King, de dochter van Martin Luther King Jr., zinspeelt in onze centerfold poster, moeten we ons volledig bewust zijn van de pijn en het liefdesverdriet in de wereld om een authentieke vorm van hoop te hebben – niet naïviteit. Alleen dan kunnen we actie ondernemen.

2. Verbeelding – Ons vermogen om verandering te creëren moet beginnen met ons voor te stellen wat de toekomst zou kunnen brengen. Hoe ziet een betere wereld eruit? Wanneer we dat bedenken en delen, kunnen we onszelf en anderen inspireren om actief te werken aan het creëren van die betere wereld.

3. Vrijmoedigheid – Het is niet eenvoudig om de status quo te veranderen. We kunnen zeggen dat we de hele dag door verandering willen, maar soms als het echt komt, voelt het ongemakkelijk. Het is moeilijk. Leun er toch in. Duw door het ongemak heen. Aan de andere kant is er iets beters.

Goed krantenpapier

Op al die punten is nummer 05 van de Goodnewspaper een kwestie voor verandering geweest voor ons op Goodnewspaper team. In ons tweede jaar van het maken van deze krant hebben we een paar wijzigingen aangebracht om uiteindelijk onze doelen te helpen bereiken.

We hebben meer pagina’s, meer actie en meer hoop. We zijn meer dan ooit toegewijd aan onze doelen om verandering te vieren en verandering te worden. Dus daarom is dit een kwestie van verandering.

Geniet van goed nieuws dat het vieren waard is:

Een vader in Seattle rekruteert helpers om een einde te maken aan de schulden van de schoollunch

Toen Jeff Lew hoorde dat studenten op de school van zijn kinderen in Seattle zich schaamden omdat ze de lunch niet konden betalen, sprong hij in actie en lanceerde hij een GoFundMe-campagne om de lunchschuld van de school te helpen wissen.

Op sommige scholen krijgen studenten die zich geen lunch kunnen veroorloven een koude maaltijd of moeten ze zelfs een armband dragen die hen verder onderscheidt van andere studenten.

Lew haalde meer dan $ 50.000 op voor het schooldistrict van Seattle en haalde meer dan $ 50.000 op voor de hele staat Washington. En hij heeft een landelijke trend geïnspireerd.

In het hele land hebben meer dan 100 GoFundMe-campagnes meer dan een half miljoen dollar opgehaald om schulden van schoollunches te elimineren.

Deze groep journalisten wil de democratie redden door redacties te bemannen

Redacties slinken op lokaal niveau. Bijna 30 jaar geleden hadden dagelijkse en wekelijkse kranten meer dan 450.000 mensen in dienst, maar in januari 2016 daalde dat aantal tot 173.000, volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics.

Dit is een probleem voor onze nieuwsconsumptie.

Lokaal nieuws is van vitaal belang voor functionerende gemeenschappen. Journalisten dienen als waakhonden en pleitbezorgers namens het publiek en eisen verantwoording van overheidsfunctionarissen en bedrijven.

Nieuwsorganisaties met een groter bereik – nationaal of zelfs staatsbreed nieuws – kunnen gewoon niet elk probleem aanstippen dat van invloed is op elke gemeenschap. Lokaal nieuws is het waard om voor te vechten.

Een organisatie opgericht door twee ervaren journalisten wil lokale redacties weer vullen. De groep, genaamd Report for America, zal tegen 2022 1.000 journalisten installeren in onderbezette redacties.

De non-profitorganisatie stuurt opkomende journalisten naar nieuwsredacties in onderbedekte hoeken van Amerika om 1-2 jaar lang verslag te doen van gemeenschappen en problemen.

Zie het als de journalistieke versie van nationale serviceprogramma’s zoals Teach for America. Fellowship-deelnemers worden zorgvuldig geselecteerd op basis van vaardigheden, karakter en toewijding aan journalistiek in de openbare dienst. Het programma bevindt zich momenteel in de pilotfase.

Een tiener hielp zes levens te redden door notities achter te laten op een brug

Gewoon vasthouden

Een tiener in de Engelse stad Sunderland heeft volgens de lokale politie zes levens gered. De 18-jarige studente, Paige Hunter, bond meer dan 40 opbeurende berichten – en de crisishotline van het gebied – aan een brug omdat ze steun wilde tonen aan mensen die een geestelijke gezondheidscrisis doormaken.

Op een briefje staat: “Ook al zijn de dingen moeilijk, je leven doet ertoe; je bent een stralend licht in een donkere wereld, dus hou je vast.”

De politie prees Paige voor haar werk in het ondersteunen van kwetsbare mensen in de gemeenschap die ondersteuning nodig hebben.

Ethiopië en Eritrea zijn niet langer in oorlog

Leiders van Ethiopië en Eritrea hebben een vredesakkoord ondertekend en formeel verklaard dat de twee landen niet langer in staat van oorlog verkeren.

Een vredesakkoord dat bijna 20 jaar geleden een einde maakte aan een grensconflict waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen, werd nooit volledig geïmplementeerd en de twee naties hebben sindsdien spanningen ervaren.

Normale betrekkingen werden nooit hervat omdat de twee naties het niet eens werden over de grenslijn. Maar nu zijn de landen overeengekomen om de politieke, economische en diplomatieke banden te herstellen, aldus BBC.

De nieuwe premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, die het land slechts ongeveer drie maanden leidt, heeft nu de noodtoestand opgeheven, politieke gevangenen vrijgelaten en economische hervormingen aangekondigd.

Bijna twee decennia lang was het onmogelijk om rechtstreeks tussen de twee landen te reizen. Maar de vluchten worden nu hervat en telefoonlijnen worden opnieuw verbonden. Familieleden die verdeeld zijn, kunnen elkaar nu voor het eerst sinds de oorlog bellen en kunnen zelfs direct tussen de twee landen gaan vliegen.

Mormoonse muzikanten komen opdagen om LGBTQ-jongeren in Utah te ondersteunen

Mormoonse LGBTQ+-jongeren

Imagine Dragons-frontman Dan Reynolds richtte LoveLoud Foundation op als reactie op het hoge zelfmoordcijfer onder tieners in Utah.

Reynolds, een mormoon, was in conflict over hoe de mormoonse kerk en de LGBTQ + -gemeenschap historisch gezien op gespannen voet staan. Het muziekfestival LoveLoud, nu in zijn tweede jaar, wil de kloof tussen de twee gemeenschappen overbruggen.

Vorig jaar heeft de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen een verklaring uitgegeven waarin ze de LoveLoud Foundation en het Festival toejuichte voor haar missie om tolerantie en respect te bevorderen en zelfmoord onder tieners te voorkomen.

Dit jaar noemden leden van de regering van Utah 28 juli 2018 – de dag van het festival van dit jaar – ‘LoveLoud Day in Utah’.

Het festival omvatte muzikale acts van Imagine Dragons, Zedd en Tyler Glenn, de leadzanger van Neon Trees die mormoon is en in 2014 uit de kast kwam als homo.

Apple CEO Tim Cook, die openlijk homoseksueel is en opgroeide in een conservatieve, religieuze gemeenschap van Alabama, sprak ook op het festival.

“Als ik dit nu doe, leef ik mijn mormonisme”, zei Reynolds tegen CNN. “En wat mijn moeder me leerde: Altijd liefhebben.”

De FDA heeft zojuist een medicijn goedgekeurd dat terugkerende malaria behandelt

De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben een medicijn goedgekeurd voor de behandeling van terugkerende malaria, die elk jaar meer dan 8 miljoen mensen treft.

Deze specifieke vorm van malaria is de meest voorkomende malaria buiten Sub-Sahara Afrika, en het is moeilijk om wereldwijd te bestrijden.

Dit type malaria vormt een uitdaging omdat het jarenlang in de lever van het lichaam kan slapen, maar wanneer het weer wakker wordt, kan een mug malaria-geïnfecteerd bloed naar een andere persoon brengen.

De FDA heeft nu een medicijn goedgekeurd dat de parasiet in één keer uit de lever spoelt.

Er bestaat al een medicijn dat op dezelfde manier werkt, maar het vereist dat gebruikers de medicatie twee weken innemen en veel gebruikers stoppen ermee nadat ze zich een paar dagen beter voelen.

Er is hoop op het succes van het medicijn. Samen met klamboes en andere voorzorgsmaatregelen zou het medicijn malaria over de hele wereld kunnen verminderen.

De volgende stap is dat regelgevers in andere landen het medicijn beoordelen voor gebruik in landen waar deze vorm van malaria een aanzienlijk probleem is.

PS: Een nieuw malariavaccin is onderweg!

Vriendschap bewoog deze voormalige neonazi om zijn swastika-tatoeages te verwijderen

Een onwaarschijnlijke vriendschap begon allemaal toen reclasseringsambtenaar Tiffany Whittier meer dan tien jaar geleden de zaak van Michael Kent toegewezen kreeg.

Kent, een blanke man die, terwijl hij in de gevangenis zat, tatoeages kreeg die zijn neonazistische overtuigingen tentoonspreiden, liet een leven van haat achter zich. Zijn verandering van hart begon tijdens zijn tijd met Whittier, een zwarte vrouw.

Whittier bezocht het huis van Kent, dat vol stond met nazivlaggen en -displays, om ervoor te zorgen dat hij zijn proeftijd niet schond nadat hij de gevangenis had verlaten.

Ze stelde Half grappend aan Kent voor om de nazisymbolen op zijn muren te vervangen door smileys. Dat deed hij.

Een paar jaar later voltooide Kent zijn proeftijd, maar hij en Whittier bleven in elkaars leven.

Hij zei dat het het respect was dat ze hem toonde dat hem er uiteindelijk toe bracht de nazisymbolen uit zijn huis te verwijderen – uit respect voor haar.

In de loop van de tijd evolueerden zijn opvattingen over ras, wat ertoe leidde dat hij zijn hakenkruis en andere tatoeages van “witte trots” bedekte.

“Ze gaf me een kans en het opende mijn ogen”, vertelde Kent aan ABC News.

De wereldwijde markt voor zonne-energie groeide vorig jaar met bijna 30 procent

Zonne-energie is ’s werelds snelst groeiende energiebron en zag vorig jaar meer technologische groei dan fossiele brandstoffen en kernenergie samen.

Landen over de hele wereld verhoogden de zonnecapaciteit van de wereld in 2017 met 29,3 procent door 98,9 gigawatt aan nieuwe capaciteit te installeren, volgens gegevens van de industrie association SolarPower Europa.

Bijna 90 procent van ’s werelds zonne-energiecapaciteit werd in de afgelopen zeven jaar geïnstalleerd, volgens nieuwsorganisatie IFLScience.

De landen die voorop lopen in de groei van onze wereldwijde zonne-industrie? China komt binnen op nummer 1 en blijft de wereldleider in zonne-energie, goed voor 53 procent van de nieuwe capaciteit vorig jaar. De VS en India volgen.

Als meer landen de trend volgen, kunnen we zonne-energie blijven zien schijnen en kunnen we ons een wereld voorstellen die wordt aangedreven door hernieuwbare bronnen.

Dit project heeft tot doel culturele leiders te verbinden met hun thuisstadverkiezingen

We zijn allemaal verbonden met waar we vandaan komen. Het maakt niet uit hoe ver onze carrières, relaties of andere omstandigheden ons wegtrekken van de steden waar we zijn opgegroeid, we houden die gemeenschappen in een dierbaar deel van ons hart.

Een initiatief genaamd The Hometown Project verbindt culturele leiders met hun woonplaats om het bewustzijn van lokale campagnes en andere belangrijke kwesties te vergroten.

Deze bekende mensen, die het project Hometown Energizers noemt, werken aan het verhogen van de opkomst bij lokale verkiezingen. Deze energizers, vaak figuren die opvallen door hun artistieke, atletische of academische prestaties, roepen een gevoel van trots op gemeenschappen op wanneer ze terugkeren naar hun geboortestad om op een zinvolle manier de aandacht te vestigen op lokale problemen.

Het project heeft energizers gerekruteerd, waaronder acteurs Mark Ruffalo en Connie Britton om hun woonplaatsen te prikkelen om deel te nemen aan lokale verkiezingen. Wie is de beroemdste persoon uit je geboortestad?

Frankrijk verbiedt catcalling-vrouwen in het openbaar

Na een stemming heeft Frankrijk nu catcalling-vrouwen in het openbaar verboden. De nieuwe wet kwam er na een schokkende aanslag op een vrouw in Parijs die reageerde op een catcaller.

Toen Marie Laguerre opstond tegen een man die buiten een café ontuchtige geluiden naar haar maakte, sloeg hij haar.

Gemotiveerd door het geweld dat ze meemaakte, lanceerde Laguerre een website waarop vrouwen hun ervaringen met seksuele intimidatie kunnen delen.

De nieuwe wet is bemoedigend omdat catcalling in Frankrijk al lang wordt beschermd als een fundamenteel en onschadelijk aspect van ‘Franse romantiek’.

Maar er moest een grens worden getrokken omdat gendergerelateerd geweld vrouwen en gender-non-conforme mensen over de hele wereld onevenredig treft.

De wereld heeft meer bomen dan 35 jaar geleden

Dit kan als een verrassing komen: de wereldwijde boombedekking is gegroeid – niet gekrompen! – met 2,24 miljoen vierkante kilometer – de grootte van Texas en Alaska samen – in de afgelopen 35 jaar, volgens een paper in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’.

Door satellietgegevens te analyseren, beoordelen onderzoekers van de Universiteit van Maryland landbouwuitbreiding, klimaatgedreven uitbreiding en inkrimping van ecosystemen en boskap en -herstel.

Uiteindelijk bleek uit de studie dat het verlies van boombedekking in de tropen werd gedomineerd door de winst van de boombedekking in andere regio’s, gedreven door het verlaten van de landbouw in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika, stijgende temperaturen waardoor bossen dichter bij de noord- en zuidpool konden groeien, en een enorm boomplantprogramma in China.

Helaas bevestigt het onderzoek ook een grootschalig verlies van de meest biodiverse ecosystemen van onze planeet, met name in de tropische regenwouden. Onderzoekers concludeerden dat 60 procent van alle veranderingen tijdens de onderzoeksperiode geassocieerd was met menselijke activiteit.

Hoewel de aarde misschien meer bomen heeft dan 35 jaar geleden, kunnen we niet toestaan dat dit de realiteit maskeert dat sommige van de meest productieve en biodiverse biomen van onze planeet door onze eigen toedoen zijn beschadigd, afgebroken en vernietigd. Het vervangen van natuurlijke landschappen door gewassen of kale grond vermindert het vermogen van de natuur om complexe ecosystemen in stand te houden.

Om uw impact op ontbossing te verminderen, te verminderen, hergebruiken en recyclen (in die volgorde), uw vleesinname te verminderen en actie van politici te eisen om onze bossen te beschermen, zodat we de komende jaren kunnen genieten van een groene planeet en deze in stand kunnen houden.

Vaders zijn vandaag meer beschikbaar voor hun kinderen

Volgens sociologen van BYU en Ball State zijn de vaders van vandaag meer betrokken bij hun kinderen en zijn ze meer betrokken bij hun leven, zowel fysiek als emotioneel.

“De meeste vaders zien zichzelf als een even belangrijke rol bij het helpen van hun kinderen als moeders,” zei Kevin Shafer, co-auteur van de studie, aan BYU News.

Hoewel eerder onderzoek aantoont dat veel vaders worstelen met het navigeren door mannelijke normen en emotionele beschikbaarheid met hun kinderen, zijn de vaderschapsnormen de afgelopen decennia veranderd en blijven ze veranderen vanwege verschuivende vaderlijke verwachtingen en gedragingen.

“Naarmate de huidige sociale trends aandringen op de toegenomen familiale betrokkenheid van mannen, zien we dat meer vaders op verschillende manieren opstaan om actiever deel te nemen aan het leven van hun kinderen,” zei Lee Essig, een andere co-auteur van de studie, aan BYU News.