Bun Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Bun Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Volkoren hamburgerbroodje

Greg Bethmann / Getty Images


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Opslag en voedselveiligheid

Je mag niet langer gesneden wit brood gebruiken om broodjes of toast te maken, maar je kunt nog steeds de smaak van je burger verkiezen wanneer deze wordt geserveerd met een hamburgerbroodje. Een broodje is een soort klein broodje of broodje. Het is er in alle soorten, maten en smaken. Hoewel een bron van calorieën en koolhydraten, kan een broodje, net als elk ander brood, in bijna elk uitgebalanceerd eetplan passen.

Bun Nutrition Feiten

De voedingsinformatie voor een broodje is afhankelijk van wat voor soort broodje je eet. De voedingsinformatie voor één volkoren hamburgerbroodje (52 gram) komt van de USDA.

 • Calorieën: 140
 • Vet: 2,28 g
 • Natrium: 248 mg
 • Koolhydraten: 23,3 g
 • Vezel: 3,2 g
 • Suikers: 3g
 • Eiwit: 6,45 g

Koolhydraten

Een volkoren hamburgerbroodje heeft ongeveer 23 gram koolhydraten, 3,2 gram vezels en 3 gram suiker. In vergelijking met een wit hamburgerbroodje krijg je minder koolhydraten, meer vezels en iets minder suiker in de volkoren versie.

USDA MyPlate beveelt aan dat de helft van uw dagelijkse granen volkoren is. Het eten van meer volle granen kan uw risico op het ontwikkelen van chronische gezondheidsproblemen verminderen. Volle granen zijn ook een goede bron van essentiële voedingsstoffen zoals vezels.

Vetten

Het volkoren hamburgerbroodje is vrij vetarm met iets meer dan 2 gram per portie. Het meeste vet in het broodje is afkomstig van onverzadigde vetten.

Eiwit

Het volkoren hamburgerbroodje heeft meer dan 6 gram eiwit per portie. Eiwit in voedsel bevat de aminozuren die je lichaam gebruikt om alle cellen, weefsels en organen in je lichaam op te bouwen en te repareren.

Hoewel het hamburgerbroodje een goede bron van eiwitten is, is het geen compleet eiwit omdat het ten minste één essentieel aminozuur mist. Maar het vlees of de vegetarische burger die je aan je hamburgerbroodje toevoegt, moet een van de ontbrekende aminozuren bevatten.

Vitaminen en Mineralen

Het volkoren hamburgerbroodje is een bron van B-vitamines, waaronder folaat, vitamine B6 en niacine, evenals essentiële mineralen zoals ijzer, zink en kalium.

Het hamburgerbroodje bevat ook natrium, met 248 milligram per portie, dat voldoet aan 10% van de dagelijkse waarde. Als u te veel natrium in uw dieet krijgt, loopt u het risico hoge bloeddruk te ontwikkelen.

Verpakte voedingsmiddelen, zoals hamburgerbroodjes, zijn de belangrijkste bron van natrium in het Amerikaanse dieet, niet de zoutvaatje. Aandacht besteden aan het voedseletiket op verpakte voedingsmiddelen kan u helpen uw natriuminname in de gaten te houden.

Calorieën

Een volkoren hamburgerbroodje is niet erg hoog in calorieën met 140 calorieën per broodje. De meeste calorieën in het broodje – 65% – komen uit koolhydraten. Het eiwit in het broodje levert een paar calorieën meer dan het vet.

Gezondheidsvoordelen

Net als het voedingsprofiel zijn de gezondheidsvoordelen in je broodje afhankelijk van het type broodje dat je eet. Wanneer u op zoek bent naar voedingsmiddelen om uw gezondheid te verbeteren en de voedingsstoffen te leveren die uw lichaam nodig heeft om op zijn best te functioneren, zijn broodjes gemaakt van volle granen de beste keuze.

Goede energiebron

Ondanks de populariteit van koolhydraatarme diëten, zijn koolhydraten niet de vijand. In feite zijn koolhydraten de favoriete energiebron van je lichaam.

Wanneer je voedingsmiddelen eet zoals een volkoren hamburgerbroodje, breekt je lichaam de koolhydraten af in glucose, wat de belangrijkste energiebron is voor alle cellen, weefsels en organen in je lichaam, vooral je hersenen.

De hersenen vormen slechts 2% van je totale lichaamsgewicht, maar verbruiken ongeveer 20% van de energie die je verbruikt, bij voorkeur in de vorm van glucose.

Kan tekorten aan voedingsstoffen voorkomen

Voedingsmiddelen zoals hamburgerbroodjes zijn een goede bron van essentiële vitamines en mineralen en kunnen helpen tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen. Hoewel volle granen een natuurlijke bron van B-vitamines en mineralen zoals ijzer en zink zijn, kunnen veel fabrikanten hun broodjes versterken om het gehalte aan voedingsstoffen te verhogen. Dit komt vooral veel voor bij hamburgerbroodjes.

Veel gezondheidswerkers moedigen het eten van meer hele voedingsmiddelen aan, zoals volle granen, fruit en groenten, en minder verpakte goederen zoals brood en pasta. Deze bewerkte voedingsmiddelen zijn echter fortigefingeerd met vitamines en mineralen en dienen als een bron van voedingsstoffen die vaak een tekort hebben aan het dieet.

Het eten van verrijkte voedingsmiddelen, zoals hamburgerbroodjes, kan uw vitamine- en mineraleninname verbeteren en het risico op voedingstekorten verminderen. Volgens een overzichtsstudie van december 2019 gepubliceerd in de Cochrane Database van Systematische Reviews, inclusief verrijkte voedingsmiddelen in de voeding kan het risico op bloedarmoede en tekorten aan voedingsstoffen in ijzer, vitamine A, riboflavine en vitamine B6 verminderen.

Kan helpen bij eetlustbeheersing

Niet alle broodjes helpen bij het beheersen van de eetlust. Maar die gemaakt met volkorenmeel misschien wel. Het volkoren hamburgerbroodje is bijvoorbeeld een goede bron van vezels.

Vezels zijn een soort onverteerbare koolhydraten. Wat dit betekent is dat het langer duurt om door je spijsverteringsstelsel te bewegen, waardoor je je langer vol voelt.

Goed voor de Darm

De vezels in het volkorenbroodje komen ook je darmen ten goede. Het krijgen van meer vezels in uw dieet kan uw risico op darmkanker verlagen door de beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal te verbeteren. Vezels reguleren ook de stoelgang en helpen constipatie te voorkomen.

Voedingsvezels kunnen helpen de samenstelling van uw darmmicrobiota te veranderen, de biljoenen micro-organismen die in uw dikke darm leven, waardoor de balans van deze micro-organismen wordt verbeterd.

Hoewel onderzoekers nog steeds leren over darmmicrobiota, tonen vroege studies aan dat het verbeteren van de balans van micro-organismen uw gezondheid ten goede kan komen door te helpen bij gewichtsregulatie, ontstekingen te verminderen en uw risico op chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes te verlagen.

Past bij de meeste dieetplannen

Hoewel ze niet laag in koolhydraten zijn, zijn broodjes zoals het hamburgerbroodje laag in calorieën en vet. Dit soort voedingsmiddelen, vooral broodjes gemaakt van volkorenmeel, passen in de meest uitgebalanceerde eetplannen.

Allergieën

De meeste broodjes, zoals hamburgerbroodjes, worden gemaakt met tarwebloem. Als u allergisch bent voor tarwe, coeliakie of glutengevoeligheid heeft, werken gewone broodjes mogelijk niet voor u. Er zijn tarwevrije en glutenvrije broodjes verkrijgbaar. U kunt deze broodjes misschien vinden in uw plaatselijke supermarkt of natuurvoedingswinkel, of u kunt ze online bestellen.

Sommige broodjes kunnen worden gemaakt in fabrieken die ander voedsel produceren. De Food and Drug Administration (FDA) vereist dat voedselfabrikanten adviesverklaringen op hun voedingsmiddelen plaatsen als er een risico op kruisbesmetting bestaat.

Als u vermoedt dat u allergisch bent voor tarwe of glutengevoeligheid heeft, praat dan met een zorgverlener over uw symptomen. Ze kunnen tests uitvoeren die helpen bij het identificeren van de oorzaak van uw ongemak.

Opslag en voedselveiligheid

U kunt broodjes bewaren in uw voorraadkast, koelkast of vriezer. Broodjes blijven ongeveer 2 weken vers in de voorraadkast of koelkast nadat je ze uit de winkel naar huis hebt gebracht. Als je ze bij thuiskomst in de vriezer legt, blijven broodjes tot 5 maanden vers.

 • Calorieën: 140
 • Vet: 2,28 g
 • Natrium: 248 mg
 • Koolhydraten: 23,3 g
 • Vezel: 3,2 g
 • Suikers: 3g
 • Eiwit: 6,45 g