Bruine rijst eiwit poeder voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid

Bruine rijst eiwit poeder voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid
Bruine rijst eiwit poeder

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Bruine rijst eiwit poeder voedingswaarden
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Eiwit is een essentiële voedingsstof die je lichaam nodig heeft om cellen aan te maken en te repareren. Wanneer u zich zorgen maakt over de vraag of u een voldoende hoeveelheid eiwit in uw dieet krijgt, kunt u zich wenden tot eiwitpoedersupplementen. Wei-eiwit is een van de meer populaire supplementen.

Als u echter een allergie of gevoeligheid voor koemelkeiwit heeft of een veganistisch dieet volgt, geeft u misschien de voorkeur aan een plantaardig supplement zoals bruine rijsteiwitpoeder. Net als andere eiwitsupplementen is bruine rijsteiwitpoeder een geconcentreerde bron van eiwitten, maar biedt mogelijk niet alle essentiële aminozuren. Lees meer over dit plantaardige eiwitpoeder, de voedingsfeiten en mogelijke gezondheidsvoordelen.

Bruine rijst eiwit poeder voedingswaarden

Voedingsinformatie voor één portie (17 gram) bruine rijst eiwitpoeder komt van de USDA. Dit specifieke bruine rijst eiwitpoeder bevat niet-GMO bruine rijst eiwit, cacaopoeder, natuurlijke chocolade smaak, en guargom. Voedingsinformatie kan variëren, afhankelijk van uw merk en de ingrediënten.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 0
 • Natrium: 10 mg
 • Koolhydraten: 2,01 g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 0
 • Eiwit: 12g
 • Calcium: 50 mg
 • Ijzer: 2,7 mg

Koolhydraten

Een portie van het bruine rijst eiwitpoeder levert 2 gram totale koolhydraten, 1 gram vezels en nul suiker. Het eiwitpoeder is geen belangrijke bron van koolhydraten of vezels.

Koolhydraten, zoals eiwitten, zijn essentiële voedingsstoffen en voorzien je lichaam van zijn favoriete energiebron – glucose. Wanneer je niet genoeg koolhydraten eet, kan je lichaam eiwitten of vetten gebruiken voor energie. Vezel is een niet-verteerbare koolhydraat die de normale stoelgang ondersteunt.

Vetten

Het bruine rijst eiwitpoeder bevat geen vet of cholesterol.

Eiwit

Je krijgt 12 gram eiwit uit één portie bruine rijst eiwitpoeder. Omdat het echter een plantaardig eiwit is, levert het niet alle essentiële aminozuren.

Dit betekent dat bruine rijst eiwitpoeder op zichzelf een onvolledige bron van eiwitten is. Dat gezegd hebbende, je hoeft niet alle essentiële aminozuren tegelijkertijd te krijgen om je lichaam het eiwit te laten maken dat het nodig heeft. Het opnemen van een verscheidenheid aan eiwitbevattende voedingsmiddelen gedurende de dag zal u helpen aan uw behoeften te voldoen.

Vitaminen en Mineralen

Het bruine rijst eiwitpoeder is een goede bron van ijzer en voldoet aan 15% van de dagelijkse waarde. Je hebt ijzer nodig om de rode bloedcellen te maken die zuurstof naar alle cellen in je lichaam transporteren.

Dit plantaardige eiwitpoeder heeft ook wat calcium, dat voldoet aan 5% van de dagelijkse waarde. Met slechts 10 milligram natrium is bruine rijst eiwitpoeder een zeer laag natrium eiwitsupplement.

Calorieën

Een portie bruine rijst eiwitpoeder van 17 gram bevat 60 calorieën. De meeste calorieën in het eiwitpoeder – 80% – zijn afkomstig van eiwitten. De rest van de calorieën komen uit koolhydraten.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel plantaardige eiwitbronnen zoals bruine rijst eiwitpoeder steeds breder beschikbaar worden, is onderzoek naar de gezondheidsvoordelen beperkt. Er zijn echter aanwijzingen dat het plantaardige eiwit net zo goed kan werken als andere eiwitpoedersupplementen voor het opbouwen van spieren en het verbeteren van atletische prestaties.

Bruine rijst eiwitpoeder kan ook helpen bij het reguleren van de bloedglucose en insuline. Hier is wat u moet weten over de gezondheidsvoordelen van bruine rijst eiwitpoeder.

Kan spiergroei ondersteunen

Je hebt een voldoende voorraad eiwitten nodig bij het trainen om spieren op te bouwen. De International Society of Sports Nutrition (ISSN) beveelt elke dag 1,4 gram tot 2,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aan om spierspieren op te bouwen en te behouden. Als je 150 pond (68,1 kilogram) weegt, heb je 95 tot 136 gram eiwit per dag nodig.

Eiwitpoeders zijn een handige manier om ervoor te zorgen dat je de hoeveelheid krijgt die je nodig hebt. En bruine rijst eiwitpoeder werkt net zo goed bij het ondersteunen van spiergroei als wei-eiwit poeder, volgens een studie uit 2020 gepubliceerd in de Tijdschrift van de International Society of Sports Nutrition.

Tijdens deze acht weken durende studie werd een groep gezonde weerstandsgetrainde mannen willekeurig toegewezen om 24 gram rijst of wei-eiwitpoeder te nemen tijdens het voltooien van een standaard weerstandstrainingsprogramma. Aan het einde van de studie hadden beide groepen vergelijkbare toenames in spiergroei.

Kan atletisch herstel verbeteren

Hoewel je alle essentiële aminozuren nodig hebt om nieuwe spieren te maken, spelen de vertakte aminozuren (BCAA) een bijzonder belangrijke rol. Leucine is echter het krachtigste aminozuur voor het stimuleren van spiergroei.

Plantaardige eiwitten zoals bruine rijst eiwitpoeder hebben de neiging om lagere hoeveelheden leucine te hebben dan dierlijke eiwitten. Ondanks het hebben van lagere hoeveelheden leucine, produceert suppletie met bruine rijst eiwitpoeder dezelfde niveaus van leucine in het bloed als de dierlijke eiwitten.

De leucine uit het bruine rijsteiwit lijkt ook sneller in het bloed te pieken dan de leucine in het wei-eiwit. Hoewel rijsteiwit dezelfde voordelen lijkt te produceren als wei-eiwit als het gaat om spiergroei en atletische prestaties, is het een goede plantaardige eiwitoptie om spierherstel na een training te ondersteunen en te verbeteren.

Kan helpen bij het handhaven van de bloedsuikerspiegel

Het eten van maaltijden die hogere hoeveelheden eiwit bevatten, kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor de insulinerespons wordt verminderd. Insuline is het hormoon dat helpt om glucose uit je bloed in de cellen te krijgen. Consistent hogere dan normale bloedglucosespiegels kunnen de insulineproductie verhogen. Na verloop van tijd stoppen de insulineproducerende cellen (in de alvleesklier) met werken, wat leidt tot diabetes type 2.

Van zuiveleiwitten zoals wei-eiwit is bekend dat ze een vergelijkbaar effect hebben op het verbeteren van zowel de bloedglucose als insuline. Een studie uit 2021 gepubliceerd in Voedingsstoffen onderzocht de effecten van rijsteiwit op bloedglucose- en insulinespiegels bij een groep gezonde mannen. Na een nacht vasten dronken de deelnemers een rijst-, aardappel- of wei-eiwitsupplement.

Bloedglucose- en insulinespiegels werden meerdere keren gecontroleerd na consumptie van de eiwitdrank gedurende een periode van 3 uur. De onderzoekers ontdekten dat rijsteiwit beter was in het stabiel houden van de bloedglucosewaarden en de insulinerespons laag dan wei-eiwit.

Kan worden gebruikt in veganistische diëten

Wanneer u een veganistisch dieet volgt, laat u alle dierlijke voedingsmiddelen weg, inclusief zuivel, eieren en zeevruchten. Je kunt gemakkelijk aan je dagelijkse eiwitbehoeften voldoen door hele voedingsmiddelen te eten op een veganistisch dieet.

Als u echter meer eiwitten aan uw dieet moet toevoegen om spiergroei te ondersteunen, is bruine rijsteiwitpoeder een geschikte veganistische optie. Het kan echter nodig zijn om het te combineren met een ander eiwit om ervoor te zorgen dat je alle aminozuren krijgt die je lichaam nodig heeft.

Kan een vervanging zijn voor mensen met melkallergieën

Melk is een van de meest voorkomende voedselallergieën. Als u allergisch bent voor melk, moet u eiwitsupplementen vermijden die melkeiwitten bevatten, zoals wei-eiwitpoeder en caseïne-eiwitpoeder.

Bruine rijst eiwitpoeder kan u helpen uw allergeen te vermijden, zodat u het eiwit kunt krijgen dat u nodig hebt. U kunt ook de voorkeur geven aan dit niet-zuivel eiwitpoedersupplement als u lactose-intolerantie heeft. Zorg ervoor dat u het etiket leest om er zeker van te zijn dat het niets bevat waarvoor u allergisch bent.

Allergieën

Hoewel je een allergie voor elk voedsel kunt ontwikkelen, is rijst een laag allergeen voedsel, wat betekent dat het geen veel voorkomende voedselallergie is. Sommige mensen zijn echter allergisch voor rijst.

Onderzoek wijst uit dat mensen met tarwe- en pollenallergieën hogere bloedspiegels van de immunoglobuline E (IgE) antilichamen voor rijst hebben, dus ze hebben meer kans op een allergie voor rijst. Als je allergisch bent voor rijst, moet je bruine rijst eiwitpoeder vermijden.

Als u vermoedt dat u allergisch bent voor rijst, moet u contact opnemen met een zorgverlener over uw symptomen. Ze kunnen u doorverwijzen naar een allergoloog voor testen of helpen bij het identificeren van een andere mogelijke oorzaak voor uw symptomen.

Variëteiten

U kunt veel merken bruine rijst eiwitpoeder vinden bij uw lokale natuurvoedingswinkel of bij een online retailer. Deze zemelends kan andere ingrediënten of smaakstoffen bevatten die het voedingsprofiel veranderen. Sommige merken hebben hogere hoeveelheden koolhydraten en suiker omdat ze zoetstoffen bevatten om de smaak te verbeteren.

Lees het voedingswaarde-etiket bij het zoeken naar een bruine rijst eiwitpoeder supplement. Kies er een die de juiste hoeveelheid calorieën en eiwitten bevat om aan uw behoeften te voldoen en vermijd die met veel toegevoegde suiker en vulstoffen.

Je kunt ook bruine rijsteiwit vinden gemengd met andere plantaardige eiwitbronnen zoals erwteneiwit. Door rijsteiwit te combineren met erwteneiwit ontstaat een hoogwaardig eiwitpoeder dat alle essentiële aminozuren bevat.

Opslag en voedselveiligheid

Uw container met bruine rijst eiwitpoeder heeft opslagrichtlijnen. Over het algemeen moet u het poeder op een koele, droge plaats bewaren.

Zorg ervoor dat het deksel na gebruik goed gesloten is om de versheid te behouden. Uw eiwitsupplement kan een “best if used by date” hebben, die de datum van de beste kwaliteit of smaak aangeeft, niet de veiligheid.

Hoe zich voor te bereiden


Controleer uw eiwitpoederetiket voor bereidingsideeën. Net als andere eiwitpoeders mengt bruine rijst eiwitpoeder goed met vloeistoffen. Meng je eiwitpoeder met je favoriete plantenmelk en wat vers fruit om een eiwitrijke fruitsmoothie te maken.

Niet-gearomatiseerd bruine rijst eiwitpoeder heeft een milde zoetheid en werkt goed met warme ontbijtgranen, pannenkoekenbeslag en muffinmix. Je kunt zelfs proberen je bruine rijsteiwitpoeder toe te voegen aan hartige gerechten om eiwitten zoals een soep, stoofpot of braadpan te stimuleren.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 0
 • Natrium: 10 mg
 • Koolhydraten: 2,01 g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 0
 • Eiwit: 12g
 • Calcium: 50 mg
 • Ijzer: 2,7 mg