Bruce Springsteen’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Bruce Frederick Joseph Springsteen, beter bekend onder zijn artiestennaam Bruce Springsteen, is een populaire zanger en muzikant geboren op 23 september 1949 in Long Branch, New Jersey. Springsteen’s wens om muzikant te worden begon al op jonge leeftijd toen hij Frank Sinatra op de radio hoorde en The Beatles en Elvis Presley op tv zag.

Springsteen’s eerste stappen in de muzikale scene waren als leadgitarist en later leadzanger van The Castiles, een rock-‘n-rollband die slechts twee nummers opnam voordat hij in 1968 uit elkaar ging. Later had hij een korte periode in een trioband genaamd Earth en met de band Steel Mill (die drie originele leden van zijn toekomstige band omvatte). Van de drie was Steel Mill de meest populaire, en de leden waren het erover eens dat het allemaal te danken was aan Bruce’s talenten en songwritingvaardigheden.

In 1972, nadat hij de aandacht van Columbia Records had getrokken, vormde Springsteen een nieuwe band (bekend als de E Street Band) en nam zijn debuutalbum op, Groeten uit Asbury Park, N.J. Het folkrockalbum kreeg over het algemeen positieve recensies. Springsteens tweede album, The Wild, the Innocent &de E Street Shuffle, debuteerde in september 1973, en werd ontvangen met lovende kritieken, maar beperkt commercieel succes, net als zijn voorganger. Het doorbraakrecord van de band was echter dat van 1975. Geboren om te rennen, die Bruce internationale bekendheid bracht. Het album bereikte de hoogste hitlijsten, waarbij veel van de nummers instant rockklassiekers werden.

Sindsdien ging Bruce’s muzikale carrière alleen maar hoger en verder. Volgende albums, Duisternis aan de rand van de stad (1978) en De rivier (1980), bleef de hitlijsten domineren en zijn bekendheid en vaardigheid als songwriter versterken. In 1982 werd Springsteen geprezen om zijn eerste soloalbum, Nebraska. Het vijfde studioalbum van de band, Geboren in de V.S., uitgebracht in 1984, is hun commercieel meest succesvolle plaat tot nu toe. Het werd ook een van de best verkochte albums aller tijden. Bruce’s volgende drie platen, Tunnel van liefde (1987), Menselijke touch (1992), en Lucky Sleepn (1992), werden gemaakt in samenwerking met sessiemuzikanten. De band herpakte zich in 1995 en nam zijn eerste op. Grootste hits en ook folk album De geest van Tom Joad. In 1999 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame door Bono, de leadzanger van U2.

De jaren 2000 begonnen goed voor de muzikant; in de loop van het decennium zou Springsteen uitbrengen De Opstand (met de E Street Band in 2002), nog twee folk solo albums, Duivels &stof (2005) en We zullen overwinnen: De Seeger-sessies (2006), en nog eens twee met de Band: Magie (2007) en Werken aan een droom (2009). De band debuteerde de albums Sloopkogel (2012) en Hoge verwachtingen (2014), die ook wereldwijd de top bereikte in de hitlijsten. In 2018 werd Bruce bekroond met een ere Tony Award, vanwege zijn theaterproductie van Springsteen op Broadway. In 2019 bracht hij nog een soloalbum uit. Westerse sterren (2019), gevolgd door Brief aan u, met de band, in 2020.

Gedurende zijn carrière heeft Springsteen wereldwijd meer dan 150 miljoen albums verkocht, waardoor hij een van de meest productieve muziekartiesten ter wereld is. Hij heeft ook talloze prijzen ontvangen, waaronder 20 Grammy Awards en twee Golden Globes.