Brood voeding feiten en voordelen voor de gezondheid

Brood voeding feiten en voordelen voor de gezondheid
sneetjes brood op een bord

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Veelgestelde vragen

Brood kan een voedzaam voedsel zijn en deel uitmaken van elk dieet. Voedingsdeskundigen raden aan om vaker volkoren opties te kiezen, omdat ze meer vitamines, mineralen en vezels bieden.

Brood kan worden gemaakt van verschillende granen in hele of verfijnde variëteiten. De voedingsinformatie voor brood varieert per merk en type, net als het aantal calorieën in brood.

Brood Voeding Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voor één snee (32 g) volkorenbrood.

 • Calorieën: 82
 • Vet: 1,1 g
 • Natrium: 144 mg
 • Koolhydraten: 13,8 g
 • Vezel: 1,9 g
 • Suikers: 1,4 g
 • Eiwit: 4g
 • Mangaan: 0,7 mg

Koolhydraten

Een snee volkorenbrood bevat 13,8 koolhydraten. Brood wordt beschouwd als een koolhydraatrijk voedsel en kan ook een bron van vezels zijn, afhankelijk van het type. Volkorenbrood bevat 1,9 g vezels.

Vetten

Brood is vetarm, met een snee volkorenbrood dat 1,1 gram vet levert.

Eiwit

Volkorenbrood bevat 4 gram eiwit per snee. Brood is relatief rijk aan eiwitten, hoewel het geen complete eiwitbron is.

Vitaminen en Mineralen

Volkorenbrood is een goede bron van vitaminen en mineralen, waaronder verschillende B-vitamines, mangaan, folaat, selenium, zink, magnesium, calcium, ijzer en vitamine D. Deze zijn afkomstig van de volkoren graankorrel.

Geraffineerd brood kan ook vitamines en mineralen bevatten die tijdens de productie zijn toegevoegd. Soms zie je het woord “verrijkt” op een pakket commercieel bereid brood.

Verrijkte voedingsmiddelen hebben de voedingsstoffen weer toegevoegd omdat deze vitamines en mineralen tijdens het productieproces werden verwijderd. Verrijkte producten worden meestal gemaakt van geraffineerde granen (granen die zo zijn verwerkt dat de hele korrel niet meer intact is).

Calorieën

Een enkele snee commercieel bereid volkorenbrood levert ongeveer 82 calorieën. Commercieel bereid wit brood is iets lager in calorieën (ongeveer 75 calorieën per snee). Dit type brood heeft meestal iets meer koolhydraten dan volkorenbrood, maar minder vezels, wat betekent dat de netto koolhydraatinname ongeveer hetzelfde is.

Roggebrood kan al dan niet worden gemaakt van volle granen, afhankelijk van het merk. Het kan ook worden gemaakt van een mengsel van geraffineerde granen en volle granen. Een typische snee roggebrood levert 83 calorieën.

Wanneer u het voedingsetiket controleert, ziet u mogelijk dat twee sneetjes brood als één portie worden vermeld. Dat komt omdat de typische hoeveelheid die wordt geconsumeerd als snack of als onderdeel van een maaltijd (een hoeveelheid die door experts uit de industrie de “NLEA-portiegrootte” wordt genoemd) twee sneetjes brood is in plaats van één.

Gezondheidsvoordelen

De meeste gezondheidsvoordelen van brood komen van de volkoren variëteit.

Biedt een voedzame energiebron

Brood levert calorieën (energie) voornamelijk in de vorm van koolhydraten. Koolhydraten zijn de favoriete energiebron van je lichaam. Wanneer je brood eet, voorzie je je lichaam van brandstof voor je dagelijkse activiteiten.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Als je kiest voor brood gemaakt van volle granen, krijg je ook een bron van vezels. Van volle granen met een hoog vezelgehalte is aangetoond dat ze de risico’s op hart- en vaatziekten helpen verminderen. Het consumeren van 28 tot 30 gram per dag volle granen kan het totale serumcholesterol en lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) verlagen, dat als “slecht” cholesterol wordt beschouwd.

Kan helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel

Studies tonen aan dat het consumeren van meer volle granen kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en het risico op diabetes type 2 te verminderen. Onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van 1,5 porties volle granen, zoals brood, kan helpen de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels te verlagen.

Kan gewichtsverlies ondersteunen

Deskundigen op het gebied van gewichtsverlies raden over het algemeen aan om voedingsmiddelen met vezels te consumeren als u probeert af te vallen. Vezels kunnen u helpen zich meer satisf te voelenied na minder eten, wat handig kan zijn als je probeert het calorietekort te creëren dat nodig is voor gewichtsverlies.

Onderzoek ondersteunt het consumeren van volle granen voor het bereiken van een gezond gewicht. Degenen die meer volle granen consumeren, hebben meestal meer ideale lichaamsvetpercentages en een lager gewicht dan degenen die dat niet doen.

Allergieën

Sommige mensen zijn allergisch voor gluten, vaak te vinden in brood. Als u glutenallergie of -intolerantie heeft, houd u dan aan gecertificeerde glutenvrije broodopties. Tarwe is ook een veel voorkomend allergeen, dus als je allergisch bent voor tarwe, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je brood tarwevrij is.

Sommige broden bevatten noten en zaden die bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken. Let op reacties en blijf uit de buurt van brood met noten of zaden als je allergisch bent.

Variëteiten

Het gehalte aan voedingsstoffen in een snee brood varieert van het ene merk en type brood tot het andere. Als je brood in de supermarkt vergelijkt, zul je merken dat de grootte en dikte van een snee aanzienlijk kan verschillen van het ene brood tot het andere.

Hoewel volkoren brood de neiging heeft om meer calorieën te bevatten, krijg je ook het voordeel van onoplosbare vezels – een soort vezel die niet door het lichaam wordt opgenomen en de spijsvertering bevordert.

Vergelijk broodvoeding feiten en calorietellingen voor een paar populaire merken en variëteiten van brood.

 • Wonder Classic WitBrood: 65 calorieën, 0,75 g vet, 12 g koolhydraten, 1 g vezels, 2 g suiker, 2 g eiwit
 • Pepperidge Farm Zacht 100% VolkorenBrood: 70 calorieën, 0,75 g vet, 12 g koolhydraten, 2 g vezels, 1,5 g suiker, 3 g eiwit
 • Food for Life Ezechiël 4:9 Gekiemd 100% volkorenbrood: 80 calorieën, 0,5 g vet, 15 g koolhydraten, 3 g vezels, 0 g suiker, 4 g eiwit
 • Food for Life Glutenvrij bruine rijstbrood: 110 calorieën, 2,5 g vet, 19 g koolhydraten, 1 g vezels, 1 g suiker, 2 g eiwit
 • Orowheat 100% VolkorenBrood: 90 calorieën, 1g vet, 16g koolhydraten, 2g vezels, 3g suiker, 4g eiwit
 • Arnold Organic Rustiek WitBrood: 130 calorieën, 1g vet, 25g koolhydraten, 1g vezels, 3g suiker, 4g eiwit
 • Arnold 12 Graanbrood: 110 calorieën, 3g vet, 19g koolhydraten, 3g vezels, 3g suiker, 5g eiwit
 • Pompernickel (thuis gemaakt en dun gesneden): 50 calorieën, 0,6 g vet, 10 g koolhydraten, 1,3 g vezels, 0,1 g suiker, 1,7 g eiwit
 • Sun-Maid Rozijnenbrood Kaneel Swirl: 100 calorieën, 1,5 g vet, 18 g koolhydraten, 1 g vezels, 8 g suiker, 3 g eiwit
 • Challah (thuis gemaakt of bereid in een bakkerij, dik gesneden): 173 calorieën, 7 g vet, 35 g koolhydraten, 0 g vezels, 0 g suiker, 7 g eiwit (voedingsfeiten variëren op basis van het recept)

Gebruik het voedingsetiket in plaats van productclaims op de voorkant van de verpakking om uw beslissingen te begeleiden. Lees ze zeker goed: de hierboven genoemde voedingsfeiten zijn voor een enkele snee brood.

We hebben de beste volkoren broden uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als je op zoek bent naar lekker brood, onderzoek dan welke optie het beste voor je is.

Veelgestelde vragen


 • Welk brood is gezond?

  Het gezondste brood voor u hangt af van uw voedingsdoelen. Misschien probeert u uw suikerinname te verminderen, uw dagelijkse vezels te verhogen of meer eiwitten te eten. Voedingsdeskundigen zijn het er echter over eens dat het kiezen van volle granen in plaats van geraffineerd het beste is voor de gezondheid.


 • Is het eten van brood goed voor gewichtsverlies?

  Het eten van brood kan deel uitmaken van elk dieet, inclusief een dieet gericht op gewichtsverlies. Gewichtsverlies hangt af van de caloriebalans – minder consumeren dan je elke dag verbrandt. De vezels in volkorenbrood kunnen u helpen zich vol te voelen, honger en onbedwingbare trek te verminderen en gewichtsverlies te ondersteunen.


 • Is brood goed om elke dag te eten?

  Elke dag brood eten is OK. Kies volkoren broodsoorten om ervoor te zorgen dat je de meeste voordelen haalt uit het eten van brood. Onderzoek toont aan dat het eten van volle granen elke dag de gezondheid ondersteunt.

 • Calorieën: 82
 • Vet: 1,1 g
 • Natrium: 144 mg
 • Koolhydraten: 13,8 g
 • Vezel: 1,9 g
 • Suikers: 1,4 g
 • Eiwit: 4g
 • Mangaan: 0,7 mg

Wanneer u het voedingsetiket controleert, ziet u mogelijk dat twee sneetjes brood als één portie worden vermeld. Dat is because de typische hoeveelheid die wordt geconsumeerd als een snack of als onderdeel van een maaltijd (een hoeveelheid die door experts uit de industrie de “NLEA-portiegrootte” wordt genoemd) is twee sneetjes brood in plaats van één.

We hebben de beste volkoren broden uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als je op zoek bent naar lekker brood, onderzoek dan welke optie het beste voor je is.