Bodybuilding, Powerlifting en Gewichtheffen Sport

Bodybuilding, Powerlifting en Gewichtheffen Sport
Een gewichtheffer tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Lars Baron / Getty Afbeeldingen

Wanneer u voor het eerst begint met trainen met gewichten, kost het enige tijd om precies uit te zoeken wat elke gespecialiseerde groep doet en of de training uitwisselbaar is of niet. Olympische gewichtheffers en bodybuilders hebben ongeveer evenveel gemeen als ijs- en hockeyers, wat heel weinig is, behalve vaag vergelijkbare hulpmiddelen en bewegingen.

Wedstrijden in gewichtheffen

In de afgelopen 20 jaar zijn de traditionele fitness- en competitietoepassingen van krachttraining en krachttraining – termen met in wezen dezelfde betekenis – veranderd. Training met gewichten wordt steeds meer omarmd als een middel om de gezondheid te vergemakkelijken – voor vetverlies, voor osteoporosepreventie, voor kracht, behendigheid en mobiliteit op oudere leeftijd, voor algemene fitheid.Gewichten worden zelfs voorgesteld als een middel om verschillende gevestigde aandoeningen zoals diabetes, artritis en de ziekte van Parkinson te beheren, om er maar een paar te noemen.

Soorten gewichtheffen

De oudere, gevestigde vormen van wedstrijd krachttraining zijn nog steeds erg populair en ze omvatten:

  • Bodybuilding
  • Olympisch gewichtheffen
  • Powerliften

Strongman-wedstrijden zijn ook populair binnen een kleine gemeenschap. Zo past het allemaal in elkaar, van de casual fitnesstrainer tot de wedstrijdjunkie.

Krachttraining voor fitness

De meeste mensen trainen gewicht om de gezondheid, fitheid en het uiterlijk te verbeteren en zich voor te bereiden op sportwedstrijden. Hier zijn voorbeelden:

  • Ziektebeheer, waaronder diabetes type 2, osteoporose, artritis en hart- en longaandoeningen.
  • Vetverlies, gewichtsbeheersing en lichaamsvorming voor gezondheid en uiterlijk.
  • Fitness voor deelname aan andere activiteiten zoals sport en de militaire en gerelateerde fysieke fitheidsvereisten.
  • Algemene fitness, inclusief kracht, balans, aerobe conditie, bloedglucose, bloeddruk, cholesterol- en botdichtheidsbeheer en psychologisch welzijn.

Krachttraining voor sport

Het verhogen van sportprestaties door het opbouwen van kracht, kracht en behendigheid is het doel van krachttraining voor verschillende sporten. De beste programma’s om dit te bereiken worden veel besproken en er worden verschillende benaderingen gebruikt. Sommige trainers geven de voorkeur aan oefeningen die de dominante acties in een sport nabootsen, terwijl anderen zich concentreren op het opbouwen van algemene kracht en kracht als basis van waaruit de prestaties zullen worden verbeterd.

Het doen van eenbenige squats voor fietssprinttraining herinnert ons er bijvoorbeeld aan dat kracht meestal één been tegelijk wordt toegepast in wielerraces. Maar een trainer die voorstander is van een algemene voorbereiding op kracht en kracht, vindt zo’n specifieke ledemaattraining misschien niet nodig.

Bodybuilding

Bodybuilding is zowel een sport als een recreatie. Wedstrijd bodybuilders ontwikkelen gespierde lichamen in het extreme en sommigen strijden om erkenning op formele kampioenschappen. Hun lichamen worden gekenmerkt door extreem lage niveaus van lichaamsvet en een zeer hoge spieromvang en -vorm.

Bodybuilders gebruiken een breder scala aan oefeningen, waaronder vrije en machinegewichten dan welke andere discipline dan ook, omdat ze nog kleinere spieren moeten ontwikkelen om lichaamskenmerken te verbeteren. Het is eerlijk om te zeggen dat bodybuilders zich meer concentreren op spiergrootte en lichaamskenmerken dan op werkelijke kracht.

Bodybuilders hebben meestal niet veel kruisbestuiving met powerlifters of Olympische lifters. Toch lijken ze meer bekend met de gezondheids- en voedingsproblemen die inherent zijn aan algemene fitness- en gezondheidstraining. Voedingsaspecten spelen een leidende rol in de trainingsprogramma’s van bodybuilders, vooral met betrekking tot het bereiken van een laag percentage lichaamsvet.

Powerliften

Powerlifters nemen deel aan wedstrijden om te zien wie de zwaarste gewichten kan tillen in slechts drie oefeningen:

  • De bankdrukken – een halter omhoog duwen terwijl je op een bank ligt.
  • De deadlift – een halter van de vloer tillen.
  • De squat – hurkend naar beneden, met dijen parallel aan de grond met een halter op de schouders.

Powerlifters steken meestal niet over naar Olympisch tillen (gewichtheffen) – althans niet terwijl ze concurreren in powerlifting. De technieken en cultuur zijn wezenlijk verschillend.

Olympisch gewichtheffen

Olympische lifters doen slechts twee liften in competitie: de clean and jerk en de snatch, hoewel trainingsoefeningen bestaan uit veel mo’soefen oefeningen opnieuw. Elk is zeer technisch en vereist veel oefening en training om te perfectioneren.

In tegenstelling tot competitieve bodybuilders, die lichaamsvet zo laag mogelijk moeten krijgen om de spierdefinitie te benadrukken, ongeveer 6% voor mannen, dragen competitieve gewichtheffers meer vet bij 10 tot 15% van het lichaamsgewicht. Dit is niet nadelig en kan een voordeel opleveren voor hun sport. Powerlifters vallen waarschijnlijk ergens tussenin als het gaat om lichaamsvet.

Waar ze trainen

De meeste sportscholen en gezondheidsclubs hebben faciliteiten voor algemene krachttraining met losse gewichten en machinegewichten. Powerlifters vinden bijvoorbeeld meestal rekken voor deadlift, squat en bench press in goed uitgeruste sportscholen. Het beoefenen van Olympische liften met lichte gewichten zal ook mogelijk zijn als er voldoende ruimte beschikbaar is.

Voor serieus professioneel powerliften en Olympisch tillen, waarbij zeer zware gewichten vereist zijn, zijn gespecialiseerde studio’s het beste, rekening houdend met de vereiste veiligheidsmaatregelen, inclusief teams van spotters en handlers.

Culture Wars

Op internetfora is het niet ongebruikelijk dat er verhitte discussies en meningsverschillen uitbreken tussen bodybuilders, powerlifters en Olympische lifters. Dat dergelijke tribale loyaliteiten bestaan, komt als een verrassing voor veel mensen die krachttraining zien als een generieke activiteit met betrekking tot fitness, gezondheid en uiterlijk, meer dan wat dan ook. Toch dragen ze allemaal op de een of andere manier bij aan een rijke cultuur van krachttraining, terwijl de meer scherpzinnige trainers technieken en tips uit alle verschillende disciplines opnemen.

Het begrijpen van de verschillende benaderingen en vereisten voor deze verschillende vormen kan waarde bieden bij het stellen van uw doelen voor krachttraining. Net begonnen met krachttraining? Begin met de basis om je op weg te helpen en verwerk vervolgens naar meer complexe en uitdagende oefeningen. Je weet nooit waar je terecht kunt komen.

Bodybuilders gebruiken een breder scala aan oefeningen, waaronder vrije en machinegewichten dan welke andere discipline dan ook, omdat ze nog kleinere spieren moeten ontwikkelen om lichaamskenmerken te verbeteren. Het is eerlijk om te zeggen dat bodybuilders zich meer concentreren op spiergrootte en lichaamskenmerken dan op werkelijke kracht.

Voor serieus professioneel powerliften en Olympisch tillen, waarbij zeer zware gewichten vereist zijn, zijn gespecialiseerde studio’s het beste, rekening houdend met de vereiste veiligheidsmaatregelen, inclusief teams van spotters en handlers.