Blue Cheese Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Blue Cheese Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Blauwe kaas voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Blue Cheese Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Beschimmeld eten staat meestal niet op het menu, tenzij je van blauwe kaas houdt. Terwijl je beschimmeld brood moet weggooien, is blauwe kaas gemaakt met een schimmel en geeft het de kaas zijn blauwe aderen, gedurfde smaak en penetrante geur.

Vermoedelijk afkomstig uit een grot in Roquefort, Frankrijk, is blauwe kaas verkrijgbaar in een handvol variëteiten, waaronder gorgonzola, stilton en cambozola. De blauwe aderen die kenmerkend zijn voor blauwe kaas ontwikkelen zich uit de bacteriën Penicillium Roqueforti die groeien in kleine lekke banden die aan het begin van het kaasrijpingsproces bovenop de kaasbroden zijn gemaakt.

Hoewel blauwe kaas meestal rijk is aan natrium, is het rijk aan zuiveleiwitten, voedingsvetten en essentiële vitamines en mineralen, waaronder calcium, fosfor, kalium, zink en vitamine A. Wat elke variëteit anders maakt, is het type melk dat wordt gebruikt, de duur van de rijping en de textuur en smaak van het resultaat.

Blue Cheese Nutrition Feiten

De voedingsinformatie voor een portie van 1 ounce (28 gram) blauwe kaas wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 8,1 g
 • Natrium: 326 mg
 • Koolhydraten: 0,7 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 6,1 g
 • Calcium: 150 mg
 • Zink: 0,8 mg
 • Vitamine A: 56,2 mcg
 • Vitamine B12: 0,3mcg

Koolhydraten

Blauwe kaas heeft minder dan 1 gram koolhydraten per portie van 1 ounce (28 gram).

Vetten

Een portie van 1 ounce (28 gram) blauwe kaas heeft 8,1 gram vet, wat 72% van de calorieën in blauwe kaas uitmaakt. Van die 8,1 gram zijn 5,3 gram verzadigde vetzuren en 2,2 gram enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Hoewel blauwe kaas hoger is in verzadigde vetten dan gezonde vetten, biedt het nog steeds een goede portie onverzadigde vetten die het hart beschermen.

Eiwit

Het eiwit in blauwe kaas is afkomstig van zuivel en vormt 24% van de totale calorieën in een portie van 1 ounce (28 gram). De meeste blauwe kaas wordt gemaakt met volvette koemelk.

Eiwitten in koemelk zijn zuiveleiwit en omvatten wei en caseïne. Tijdens het kaasbereidingsproces wordt de wei verwijderd terwijl de caseïne in de kaas achterblijft. Caseïne is een langzaam verterend eiwit dat ideaal is voor lange periodes zonder te eten zoals tijdens een nacht vasten.

Vitaminen en Mineralen

Blauwe kaas is een uitstekende bron van de essentiële vitaminen en mineralen calcium, fosfor, kalium, natrium en vitamine A. Een portie van 1 ounce (28 gram) blauwe kaas levert 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium, 13% van de ADH van fosfor, 2% van de ADH van kalium, 14% van de ADH van natrium en 29% van de ADH van vitamine A.

Calorieën

Een portie van 1 ounce (28 gram) blauwe kaas heeft 100 calorieën. De calorieën bestaan uit voedingsvetten en eiwitten. Voedingsvet is goed voor 72% van de totale calorieën, terwijl eiwitten goed zijn voor 24% van de calorieën. De resterende calorieën komen uit de verwaarloosbare portie koolhydraten.

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van blauwe kaas komen van het eiwit-, vet-, vitamine- en mineralengehalte dat deel uitmaakt van het voedingsprofiel van de kaas. Hier is een overzicht van de potentiële gezondheidsvoordelen van blauwe kaas.

Kan een hoogwaardige eiwitbron bieden

De meeste mensen bereiken hun dagelijkse eiwitbehoeften niet en het is vooral moeilijk voor degenen die een plantaardig dieet volgen. Een portie blauwe kaas is een uitstekende bron van zuiveleiwit en biedt 6 gram eiwit per ounce.

Het eiwitgehalte van blauwe kaas is het melkeiwit caseïne, dat een compleet eiwit is en alle negen essentiële aminozuren bevat. Essentiële aminozuren zijn nodig voor groei en stikstofbalans, terwijl het ontbreken van essentiële aminozuren in het dieet kan leiden tot ernstige vormen van ondervoeding.

Kan helpen bij de opname van vitamines

De vitamines A, D, E en K zijn vetoplosbaar en zijn het beste als ze worden geconsumeerd met vetrijke voedingsmiddelen. Vetoplosbare vitamines worden via fa door de bloedbaan getransporteerdttyzuren.

Gebrek aan vet in uw dieet kan leiden tot inefficiënte absorptie van vetoplosbare vitamines en een vitaminetekort. Het vetgehalte in blauwe kaas zal helpen bij de opname van de vetoplosbare vitamines die het bevat, evenals het voedsel dat ermee wordt gegeten.

Kan helpen bij gewichtsbeheersing

Niet veel mensen associëren kaas met gewichtsbeheersing. Maar de meeste kazen, waaronder blauwe kaas, zijn rijk aan calcium, een mineraal waarvan is aangetoond dat het helpt het lichaamsgewicht te verminderen.

Een overzicht van onderzoek naar calciuminname bij mensen heeft aangetoond dat calciuminname via de voeding geassocieerd is met gewichtsverlies, hoewel het werkingsmechanisme nog niet is bepaald.

Kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen

Hoewel de meeste mensen voedingsmiddelen met een hoger vetgehalte associëren met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, wordt onderzoek naar de “Franse paradox” – en de inname van gegoten kaas in het bijzonder – verondersteld anders aan te tonen.

Blauwe kaas en zijn schimmel Penicillium Roqueforti blijkt krachtige ontstekingsremmende effecten te hebben, evenals het vermogen om de bloeddruk onder controle te houden en cholesterolophoping te voorkomen.

Kan de gezondheid van de botten ondersteunen

Zuivelproducten, waaronder blauwe kaas, staan bekend om hun calciumgehalte. Als essentieel mineraal is calcium verantwoordelijk voor de dichtheid en sterkte van botten. Als u niet genoeg calcium krijgt, zal het lichaam calcium uit botten nemen, waardoor ze zwak en vatbaarder voor fracturen worden. Blauwe kaas bevat 10% van je dagelijkse calciumbehoefte.

Houd er echter rekening mee dat calcium niet gemakkelijk wordt opgenomen zonder vitamine D. Omdat blauwe kaas minder dan 1% van de aanbevolen vitamine D-inname per dag bevat, wilt u het misschien combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zoals paddenstoelen, eieren, zalm of tonijn in blik.

Allergieën

De hoeveelheid lactose in blauwe kaas is laag genoeg om als lactosevrij te worden beschouwd. Dit feit is goed nieuws als je lactose-intolerant bent. Bovendien is blauwe kaas van nature glutenvrij, waardoor het een goede keuze is voor iedereen die een glutenvrij dieet volgt, zoals mensen met coeliakie of glutengevoeligheid. Natuurlijk moet u nog steeds het voedseletiket lezen om er zeker van te zijn dat het veilig voor u is om te consumeren.

Dat gezegd hebbende, als u een zuivelallergie heeft, moet u blauwe kaas en andere op melk gebaseerde producten vermijden, tenzij u zuivelvrije opties kunt vinden. Als u denkt dat u een allergie voor melk heeft, neem dan contact op met een zorgverlener. Ze kunnen uw symptomen evalueren en testen uitvoeren om te bepalen of u een voedselallergie heeft.

Bijwerkingen

Omdat blauwe kaas veel natrium bevat, moeten mensen met een hoge bloeddruk of een natriumarm dieet dit in gedachten houden. U kunt op zoek gaan naar een natriumarme optie of deze kaas consumeren, rekening houdend met het feit dat uw totale dagelijkse natriuminname minder dan 1.500 tot 2.000 milligram per dag moet zijn.

Evenzo is blauwe kaas rijk aan kalium en fosfor. Als u een nierziekte heeft, raadpleeg dan een nierspecialist voordat u voedingsmiddelen met een hoog kalium- en fosforgehalte eet.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten blauwe kaas, waaronder gorgonzola, dubbele crèmeblauw, roquefort, stilton en traditioneel Deens blauw. Elke variëteit varieert van mild tot gedurfd en van romig tot hard.

Blauwe kaas is ook verkrijgbaar in vetarm en natriumarm. De voedingswaarde van blauwe kaas zal veranderen op basis van het type melk dat wordt gebruikt en of het vet is verwijderd. Vetarme blauwe kaas heeft 80 calorieën per ounce (28 gram) en 5 gram vet.

Opslag en voedselveiligheid

Wikkel blauwe kaas na opening goed in met waspapier, vervolgens met plasticfolie en plaats het in de koelkast. Indien goed bewaard, gaat blauwe kaas tot 1 tot 2 maanden mee. Als er schimmel verschijnt op een stevig blok blauwe kaas, snijdt u eenvoudig de vorm weg en eet u indien gewenst.

Als er ergens schimmel in een verpakking van gesneden of verkruimelde blauwe kaas verschijnt, moet deze worden weggegooid. Blauwe kaas kan in de vriezer worden bewaard om de houdbaarheid te verlengen door het in zware aluminiumfolie te wikkelen. Het beste is om je bevroren blauwe kaas in de koelkast te ontdooien.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 8,1 g
 • Natrium: 326 mg
 • Koolhydraten: 0,7 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 6,1 g
 • Calcium: 150 mg
 • Zink: 0,8 mg
 • Vitamine A: 56,2 mcg
 • Vitamine B12: 0,3mcg