Blueberry Juice Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid

Blueberry Juice Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid
Bosbessensap

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Bosbessensap kan worden gemaakt van bosbessen of van bosbessenconcentraat. Veel merken bosbessensap voegen ook andere vruchtensappen toe, zoals granaatappel, bramen, appel of kersen. Bosbessensap kan ook worden gecombineerd met limonade.

Veel consumenten vragen zich af of het drinken van bosbessensap net zo gezond is als het eten van voedzame bosbessen. Over het algemeen wordt het eten van hele vruchten als gezonder beschouwd dan het drinken van vruchtensap. Maar je krijgt wel een aantal gezondheidsvoordelen als je 100% bosbessensap drinkt.

Blueberry Juice Voedingsfeiten

Een 8-ounce portie bosbessensap biedt 92 calorieën, 1,2 g eiwit, 23,4 g koolhydraten en 0,5 g vet. Bosbessensap is een uitstekende bron van vitamine C en K en het mineraal mangaan. De voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 92
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 5 mg
 • Koolhydraten: 23,4 g
 • Vezel: 4g
 • Suikers: 16g
 • Eiwit: 1,2 g
 • Ascorbinezuur: 15,6 mg
 • Vitamine K: 31mcg

Koolhydraten

De calorieën in bosbessensap komen bijna volledig uit koolhydraten in de vorm van natuurlijk voorkomende suiker. Maar het aantal koolhydraten en suiker in bosbessensap kan afhangen van het merk dat je koopt. Veel commercieel bereide bosbessendranken zijn mengsels gemaakt van verschillende soorten sap en sommige kunnen toegevoegde suikers bevatten.

De glycemische index van de meeste sapproducten en sappen ligt in het matige tot hoge bereik, variërend in het midden van de jaren 40 tot lage jaren 50, afhankelijk van het fruit en de mix. Ter vergelijking: hele wilde blauwe bessen hebben een glycemische index van 53.

Bosbessen hebben een lage glycemische belasting met een halve kop van slechts 6,5 op de weegschaal. Glycemische belasting is een geschatte glycemische index die rekening houdt met de portiegrootte van een bepaald voedsel of drank. Het wordt beschouwd als nuttiger dan alleen het gebruik van glycemische index voor mensen die voedingsmiddelen kiezen op basis van hun effecten op de bloedglucose.

Vetten

Er zit geen vet in bosbessensap. Bosbessensapsmoothies kunnen echter vet bevatten als volvette of magere zuivelproducten (zoals melk of yoghurt) of andere ingrediënten (amandelmelk, eiwitpoeder of notenpasta’s) met vet worden gebruikt om de drank te maken.

Eiwit

Er kan ongeveer één gram eiwit in bosbessensap zitten. Maar sommige soorten bosbessensap die je thuis maakt of in de winkels koopt, bevatten nul gram eiwit, omdat fruit heel weinig eiwitten bevat.

Vitaminen en Mineralen

Een portie hele bosbessen van één kopje draagt iets meer dan 14 mg vitamine C bij, of 24% van uw totale aanbevolen dagelijkse inname als u een dieet van 2.000 calorieën per dag consumeert. Je krijgt ook 26% van je aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K wanneer je de bessen consumeert. Bosbessen bieden ook een kleine hoeveelheid vitamine A, E, thiamine, riboflavine, thiamine, niacine, B12 en pantotheenzuur.

De mineralen in blauwe bessen zijn niet substantieel. Je krijgt 0,5 mg mangaan binnen als je een kopje bessen consumeert. Dat is 25% van je dagelijkse aanbevolen inname. U zult ook profiteren van kleine hoeveelheden koper, kalium en andere mineralen.

Wanneer u bosbessensap drinkt, kan uw inname van vitamines en mineralen hoger zijn omdat u het sap van meer dan één kopje fruit consumeert. Bovendien, als bosbessensap wordt gecombineerd met het sap van ander fruit, krijg je de micronutriënten die door dat sap worden geleverd. Als er echter water wordt gebruikt om het sap te verdunnen, kunt u minder micronutriënten krijgen.

Calorieën

Een portie bosbessensap bevat ongeveer 92 totale calorieën.

Samenvatting

Bosbessensap is een antioxidantrijke drank die vitamine C en K levert. Het is laag in zowel vet als eiwit, maar hoog in mangaan en andere macronutriënten, samen met natuurlijk voorkomende suikers.

Gezondheidsvoordelen

Er is beperkt wetenschappelijk bewijs over de voordelen van met name bosbessensap. Maar als het sap 100% bosbes is, kan het enkele van dezelfde gezondheidsvoordelen van de hele vrucht hebben.

Kan helpen bij bot- en spierontwikkeling

Bosbessen en bosbessensap bieden vitamine C, maar een volledige kop van het sap levert slechts 2% van uw dagelijkse aanbevolen inname. Je zou een substa moeten drinkenntial hoeveelheid van het sap om de hoeveelheid te krijgen die experts adviseren. Bovendien, hoewel vitamine C goed voor je is, blijven de volledige voordelen van de micronutriënt onduidelijk.

Vitamine C moet in het dieet worden geconsumeerd omdat ons lichaam het niet kan maken. We weten dat vitamine C (L-ascorbinezuur) essentieel is voor een goede botstructuur, kraakbeen, spieren en bloedvaten. Het helpt ook bij de opname van ijzer en bevordert wondgenezing. Maar beweren dat het ziekte kan voorkomen, kan voorbarig zijn.

Volgens de National Institutes of Health onderzoekt “lopend onderzoek of vitamine C, door de schadelijke effecten van vrije radicalen te beperken door zijn antioxiderende activiteit, de ontwikkeling van bepaalde kankers, hart- en vaatziekten en andere ziekten waarbij oxidatieve stress een oorzakelijke rol speelt, kan helpen voorkomen of vertragen.”

Je krijgt ook een gezonde boost van mangaan wanneer je bosbessensap consumeert. Mangaan is belangrijk voor enzymactivering in het lichaam, koolhydraat- en eiwitproductie, geslachtshormoonproductie en botontwikkeling.

Verbetert de hersenfunctie en het geheugen

Dankzij hun antioxiderende en ontstekingsremmende ingrediënten kunnen bosbessen de hersenfunctie ondersteunen. Een studie uit 2017 volgde 26 volwassenen rond de leeftijd van 67 en ontdekte dat het consumeren van bosbessenconcentraat mogelijk kan helpen bij het geheugen en de algehele gezondheid van de hersenen.

Helpt de systolische bloeddruk te verbeteren

Een studie uit 2017 onderzocht de effecten van wilde bosbessensap op volwassenen met een risico op diabetes type 2. In deze gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde studie ontdekten onderzoekers dat het drinken van wild bosbessensap op korte termijn kan helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk en het verbeteren van de insulineresistentie bij mensen met een risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Verdere studies bij mensen zijn echter nodig om deze effecten te verifiëren.

Kan helpen bij het bestrijden van kanker

Bosbessen en andere bessen bevatten veel antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen beschermen tegen kanker en andere ziekten. Een wetenschappelijk artikel uit 2016 merkte op dat bosbessen het vermogen hebben om te beschermen tegen DNA-schade en angiogenese onderdrukken, en de groei van kwaadaardige cellen kunnen beïnvloeden.

Herstelt huidbeschadiging

De antioxidanten in bosbessen kunnen op dezelfde manier helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de huid, hebben studies aangetoond. Een studie uit 2020 gepubliceerd in Oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur meldt dat het consumeren van bosbessenextract huidontsteking en huidbeschadiging veroorzaakt door vervuiling kan verminderen.

Allergieën

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology is bosbessenallergie mogelijk, maar niet gebruikelijk. Blauwe bessen zijn lid van de Ericaceae familie en er is slechts één gemeld geval van allergie voor blauwe bessen.

Mensen die allergisch zijn voor andere bessen kunnen echter kruisreactiviteit met bosbessen ervaren (hoewel hier weinig onderzoek naar is). Als u allergisch bent voor een bes, praat dan met uw arts over de vraag of het veilig is om bosbessen te eten of bosbessensap te drinken.

Bijwerkingen

Als gevolg van de hoge concentratie mangaan in bosbessensap, kan het fungeren als een negatief contrastmiddel als u een MRI van het maagdarmkanaal ondergaat. Om die reden wilt u misschien het sap vermijden als uw arts de test aanbeveelt.

Ten slotte kan bosbessensap een glucoseverlagend effect hebben, dus dosisaanpassingen kunnen nodig zijn als u geneesmiddelen tegen diabetes gebruikt. Er is echter beperkt bewijs om de bezorgdheid te ondersteunen. Als u bosbessensap drinkt en medicijnen gebruikt om diabetes te beheersen, praat dan met uw arts om het beste advies voor u te krijgen.

Variëteiten

Bosbessensap wordt verkocht als 100% bosbessensap, maar ook als ingrediënt in andere vruchtensapmengsels en smoothies. Houd er rekening mee dat fruit “dranken” voornamelijk smaakstoffen en suiker kunnen bevatten, en weinig echt vruchtensap.

Wanneer het het beste is

De Blueberry Council beveelt aan om te zoeken naar bessen die stevig, droog, mollig en gladhuidig zijn, dieppaarsblauw tot blauwzwart van kleur, met een zilverachtige oppervlaktebloei en geen bladeren of stengels. Grootte is geen indicator van kwaliteit.

Verse blauwe bessen zijn in het seizoen in Noord-Amerika van eind april tot begin september. Bevroren bosbessen en gebotteld bosbessensap zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Opslag en voedselveiligheid

Koel verse bosbessen wanneer u ze thuiskrijgt, hetzij in hun originele plastic verpakking of in een afgedekte kom of container. Was je bosbessen vlak voordat je ze opeet. Bosbessen moeten binnen 10 dagen na aankoop worden geconsumeerd of gebruikt in sap.

Gebotteld bosbessensap is beschikbaarble het hele jaar door. Raadpleeg de houdbaarheidsdatum en bewaarinstructies op de fles.

Hoe zich voor te bereiden

Als je een sapcentrifuge hebt, kun je thuis bosbessensap maken. Een blender werkt ook, maar je moet een paar extra stappen volgen.

 1. Begin met 3 tot 5 kopjes bessen. Spoel de bessen af en verwijder eventuele stengels of rotte bessen.
 2. Voeg het fruit toe aan een blender.
 3. Mix op hoog gedurende 20 tot 30 seconden totdat de vrucht vloeibaar is gemaakt.
 4. Zeef om fruitschillen en -stengels te verwijderen.

Als je wilt, kun je water aan het sap toevoegen om het uit te dunnen.

Gebruik bosbessensap als een op zichzelf staande drank of voeg toe aan limonade, bruisend water of andere vruchtensappen voor smaak.

 • Calorieën: 92
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 5 mg
 • Koolhydraten: 23,4 g
 • Vezel: 4g
 • Suikers: 16g
 • Eiwit: 1,2 g
 • Ascorbinezuur: 15,6 mg
 • Vitamine K: 31mcg

Bosbessensap is een antioxidantrijke drank die vitamine C en K levert. Het is laag in zowel vet als eiwit, maar hoog in mangaan en andere macronutriënten, samen met natuurlijk voorkomende suikers.