Bittere meloen Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Bittere meloen Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Bittere meloen geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Bittere meloen (Momordica charantia) wordt ook wel bittere kalebas, karela of balsempeer genoemd. Als vrucht is bittere meloen laag in calorieën en koolhydraten en rijk aan heilzame vezels. Als je bekend bent met het gebruik van bittere meloen in de volksgeneeskunde, vraag je je misschien af of modern onderzoek de oude gezondheidsclaims ondersteunt. Hier is het laatste nieuws over deze hobbelige, groene vrucht.

Bitter Melon Nutrition Feiten

Bittere meloen voedingsfeiten variëren enigszins op basis van welk deel van de plant wordt geconsumeerd en of het rauw of gekookt wordt gegeten. De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 kop (124 gram) gekookte bittere meloen zonder toegevoegd vet.

 • Calorieën: 24
 • Vet: 0,2 g
 • Natrium: 392mg
 • Koolhydraten: 5,4 g
 • Vezel: 2,5 g
 • Suiker: 2,4 g
 • Eiwit: 1g
 • Kalium: 395,6 mg
 • Magnesium: 19,8 mg
 • Ascorbinezuur: 40,9 mg
 • Folaat: 63,2 mcg

Koolhydraten

De meeste calorieën in bittere meloen komen uit koolhydraten. Omdat het totale caloriegehalte zo laag is, zijn bittere meloen koolhydraten ook laag. Een kopje gekookte bittere meloen levert iets meer dan 5 gram koolhydraten, waarvan ongeveer de helft vezels (2,5 gram). Bittere meloen bevat ook wat natuurlijk voorkomende suiker, maar is over het algemeen een lage glycemische vrucht.

Vetten

Er zit heel weinig vet in bittere meloen. Een kopje gekookte bittere meloen bevat minder dan 1/2 gram vet, tenzij er tijdens het koken extra vet wordt toegevoegd.

Eiwit

Zoals de meeste vruchten is bittere meloen geen belangrijke bron van eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

De micronutriënten in bittere meloen omvatten vitamine A, vitamine C, calcium, kalium, fosfor, zink, koper, ijzer en magnesium. Bittere meloen biedt ook verschillende B-vitamines en nuttige antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine.

Gezondheidsvoordelen

Bittere meloen wordt vaak besproken in de context van diabetesmanagement, maar de studieresultaten voor dit doel zijn inconsistent.Hier is het huidige bewijs over de potentiële rol van bittere meloen in gezondheidsbevordering.

Vermindert abdominale obesitas

Hoewel de meeste gegevens tot nu toe zijn uitgevoerd op laboratoriumratten in plaats van mensen, is er veelbelovend bewijs dat het vermogen van bittere meloen suggereert om viscerale vetopslag te verminderen. Van bittere meloensuppletie is aangetoond dat het de proliferatie van vetcellen vermindert door genen te downreguleren die verantwoordelijk zijn voor de generatie van nieuwe vetcellen. Een vermindering van de tailleomtrek met consumptie van bittere meloen is ook waargenomen in voorlopige menselijke studies.

Verbetert de immuniteit

Bittere meloen bevat een eiwit genaamd Momordica anti-humaan immunovirus eiwit (MAP30). Van MAP30 is aangetoond dat het een verscheidenheid aan functies van het immuunsysteem ondersteunt.Door hiv-infectie van T-lymfocyten te remmen, het aantal natural killer-cellen en T-helpercellen te verhogen en de B-celproductie van immunoglobulinen te verhogen, lijkt bittere meloen robuuste immuniteit te ondersteunen.

Bevordert de gezondheid van het hart

Ondanks beperkt onderzoek op mensen, is bittere meloen ook veelbelovend op het gebied van cardiovasculaire gezondheid. Studies hebben het vermogen van bittermeloenextract aangetoond om het cholesterolgehalte te verlagen door de uitscheiding van cholesterol via galzuren te bevorderen.

Bovendien is het algemeen aanvaard dat de inname van groenten en fruit de gezondheid van het hart bevordert door vezels, kalium en antioxiderende vitamines te leveren. Het vergroten van de verscheidenheid en hoeveelheid groenten en fruit in uw maaltijdplan, door middel van voedingsmiddelen zoals bittere meloen, ondersteunt een hart-gezonde levensstijl.

Voorkomt cellulaire schade

Bittere meloen bevat verschillende antioxidanten die bewezen effectief zijn tegen vrije radicalen. Meerdere studies hebben aangetoond dat zowel de bladeren als de vruchten van bittere meloen gunstige fenolverbindingen zijn met het vermogen om schadelijke oxidanten te verminderen.Hoewel dit is nog niet bewezen om ziekten te voorkomen of te behandelen, het suggereert de noodzaak van verder onderzoek naar gebieden zoals veroudering en kankerpreventie.

Beschermt het zicht

De vitamine A in bittere meloen kan helpen bij het voorkomen van oogaandoeningen, zoals leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD). In het bijzonder is bekend dat luteïne en zeaxanthine zich ophopen in het netvlies en gelokaliseerde bescherming bieden tegen oxidatieve schade. Bovendien bevat bittere meloen vitamine E en C die ook worden geassocieerd met de preventie van AMD.

Allergieën

Bittere meloen is geen algemeen bekende allergie, maar overgevoeligheid kan voorkomen.Als u symptomen opmerkt na het consumeren of hanteren van bittere meloen, vraag dan uw arts om een evaluatie.

Bijwerkingen

Gezondheidsexperts adviseren dat zwangere vrouwen bittere meloen vermijden, omdat het voortijdige weeën en een miskraam kan veroorzaken. Iedereen die P-glycoproteïnesubstraten of Cytochroom P450-substraten gebruikt, kan ook problemen hebben met bittere meloen. Bittere meloen kan de effectiviteit van diabetesmedicijnen verhogen. Daarom is het mogelijk niet veilig om te gebruiken wanneer het wordt ingenomen met andere glucoseverlagende middelen of insuline.

Diarree, braken en hoofdpijn zijn ook in verband gebracht met het gebruik van bittere meloenen. Verhoog je consumptie geleidelijk om te zien hoe je lichaam reageert op dit nieuwe voedsel.

Variëteiten

Er zijn twee soorten bittere meloen: Indiase bittere meloen en Chinese bittere meloen.In vergelijking met de Indiase bittere meloen heeft de Chinese bittere meloen gladdere ribbels, minder wratten en smaakt ze minder bitter.

Naast dat het rauw als vrucht wordt gegeten, kan bittere meloen ook in sap worden geperst. Bittere meloenextract of poedervormige zaden kunnen worden gekocht als kruidensupplementen of thee.

Wanneer het het beste is

Je zult waarschijnlijk geen bittere meloen vinden in de meeste supermarktketens. Veel Aziatische markten dragen het echter het hele jaar door. Misschien vindt u het aan het einde van de zomer of het begin van de herfst op uw lokale boerenmarkt.

Verschillende soorten bittere meloen hebben verschillende kleurvariaties. Over het algemeen geldt dat als je een groene bittermeloen koopt, deze waarschijnlijk nog niet rijp is. Veel koks gebruiken echter bittere meloen die niet volledig rijp is in recepten. Ondanks dat het een vrucht is, kan bittere meloen worden gekookt als een groente, afhankelijk van het gerecht. Als je nog nooit bittere meloen hebt gehad, kan het onderzoeken van culturele recepten of het spreken met de boeren die het verbouwen je helpen interessante manieren te ontdekken om het te gebruiken.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar bittere meloen in de koelkast totdat je klaar bent om het te gebruiken, omdat het de neiging heeft om snel slecht te worden.Voordat u erin snijdt, moet u het goed wassen onder stromend water en drogen met een papieren handdoek om vuil of bacteriën te verwijderen. Eenmaal gesneden, moet bittere meloen net als ander fruit worden bewaard, in de koelkast gedurende 3-5 dagen. Weggooien als u tekenen van slijm, schimmel of degradatie ziet.

Hoe zich voor te bereiden

Om bittere meloen te koken, verwijder je eerst de wasachtige schil met een dunschiller of een snijmes. Veel koks koken bittere meloen, stomen het of gebruiken het in een roerbakgerecht. Anderen hollen de meloen uit en vullen met ingrediënten zoals varkensworst of pepers.

De bittere smaak van deze vrucht is een verworven smaak. Als je niet van de bitterheid geniet, probeer het fruit dan 30-45 minuten in zout water te weken voordat je ermee kookt.

 • Calorieën: 24
 • Vet: 0,2 g
 • Natrium: 392mg
 • Koolhydraten: 5,4 g
 • Vezel: 2,5 g
 • Suiker: 2,4 g
 • Eiwit: 1g
 • Kalium: 395,6 mg
 • Magnesium: 19,8 mg
 • Ascorbinezuur: 40,9 mg
 • Folaat: 63,2 mcg