Bitter Orange Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Bitter Orange Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Sinaasappelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Bittere sinaasappel (Aurantium van citrusvruchten) is een soort sinaasappel die vaak wordt gebruikt om sinaasappelmarmelade te maken. Olie gewonnen uit de buitenste schil wordt gebruikt in essentiële oliën en thee.

Ook bekend als Sevilla sinaasappel of bigarade sinaasappel, bittere sinaasappel doet zijn naam eer aan als een van de meest zure en scherpe citrusvruchten. Het is laag in vet en een geweldige bron van vitamine C.

Bitter Orange Nutrition Feiten

Een kleine bittere sinaasappel (100 g) levert 37 tot 66 calorieën, 0,6 tot 1 g eiwit, 9,7 tot 15,2 g koolhydraten en sporenhoeveelheden vet. Bittere sinaasappel is een uitstekende bron van vitamine C en levert ook een goede hoeveelheid vitamine A, fosfor, ijzer en calcium.

De voedingsinformatie over bittere sinaasappel is schaars en momenteel niet beschikbaar bij de USDA. Het volgende wordt geleverd door de tuinbouwafdeling van Purdue University.

 • Calorieën: 37 tot 66
 • Vet: 0 tot 0,1 g
 • Natrium: Niet beschikbaar
 • Koolhydraten: 9,7 tot 15,2 g
 • Vezel: 0,4 g
 • Suikers: Niet beschikbaar
 • Eiwit: 0,6 tot 1g
 • Ascorbinezuur: 45 tot 90mg
 • Vitamine A: 290mcg
 • Fosfor: 12 mg
 • Calcium: 18 tot 50mg
 • Ijzer: 0,2 mg

Koolhydraten

In 100 gram bittere sinaasappel (die ongeveer zo groot is als een kleine sinaasappel), zitten ongeveer 10 tot 15 gram koolhydraten. Dit omvat iets minder dan een halve gram vezels. Suikergehalte is niet direct beschikbaar voor bittere sinaasappel, maar het bevat waarschijnlijk wat natuurlijke fructose, net als de meeste vruchten.

Vetten

Bittere sinaasappel levert in wezen geen vet. Dat maakt deze vrucht een goede optie als u uw vetinname controleert, zoals bij het volgen van een vetarm dieet.

Eiwit

Er zit minder dan 1 gram eiwit in 100 gram bittere sinaasappel. Wetenschappers hebben echter 78 verschillende eiwitten geïdentificeerd in bittere sinaasappelbladeren, die vaak worden gebruikt voor hun medicinale effecten.

Vitaminen en Mineralen

Bittere sinaasappel is rijk aan vitamine C en levert 45 tot 90 milligram per kleine vrucht. Bittere sinaasappel bevat ook wat vitamine A, fosfor, calcium en ijzer.

Calorieën

Een kleine sinaasappel (100 gram) bevat tussen de 37 en 66 calorieën. Dit maakt het iets minder dan een gewone sinaasappel, die ongeveer 73 calorieën levert in een middelgrote vrucht (140 gram).

Samenvatting

Bittere sinaasappel biedt een hoge dosis vitamine C, terwijl het ook minder calorieën bevat en heel weinig vet bevat (of helemaal niet). Het bevat ook andere gezonde voedingsstoffen en voorziet het lichaam van een beetje vezels.

Gezondheidsvoordelen

Alternatieve beoefenaars gebruiken bittere sinaasappeloliën, extracten en supplementen voor verschillende gezondheidsdoeleinden. Sommige hiervan worden ondersteund door onderzoek. Het consumeren van het verse fruit kan ook enkele voordelen bieden.

Behandelt schimmelinfecties

Bittere sinaasappel wordt beschouwd als effectief voor verschillende huidproblemen, waaronder ringworm en voetschimmel. Een studie toonde aan dat, wanneer topisch aangebracht, bittere sinaasappel de schimmelgroei met 96,43% kan verminderen.

Als een toegevoegde bonus zijn er zeer weinig (of geen) opgemerkte negatieve bijwerkingen bij het extern aanbrengen van bittere sinaasappel. Dit suggereert dat het met weinig risico kan worden gebruikt.

Bevordert de gezondheid van de huid

Vitamine C is een voorloper van collageen, waardoor het essentieel is voor de integriteit en het herstel van de huid. Met 45 tot 90 milligram per portie biedt verse bittere sinaasappel 50% tot 100% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Kan gewichtsverlies ondersteunen

Bittere sinaasappel heeft veelbelovende effecten laten zien voor gewichtsverlies, vooral in combinatie met cafeïne. Het werkzame bestanddeel p-synefrine is een bekend stimulerend middel en heeft een toename van de stofwisseling en het energieverbruik aangetoond bij gebruik gedurende een periode van 6 tot 12 weken.

Hulpmiddelen bij diabetesmanagement

Een studie uit 2017 uit Nigeria toonde aan dat essentiële citrusolie effectief de enzymen remt α-amylase en α-glucosidase, die beide verband houden met diabetes (en hypertensie). Deze effect is niet beperkt tot bittere sinaasappel; citroen- en grapefruitoliën laten vergelijkbare resultaten zien.

Voorkomt sommige vormen van kanker

Bittere sinaasappel bevat ook verschillende flavonoïde verbindingen met antioxiderende effecten, waaronder hesperidine en limoneen. Door apoptose te induceren, remt hesperidine de levensvatbaarheid van eierstokkankercellen en limoneen moduleert de genen die bijdragen aan de ontwikkeling van leverkanker.

Hoewel het geen vervanging is voor evidence-based kankertherapie, kunnen verdere studies over bittere sinaasappel innovatieve aanvullende behandelingsopties opleveren.

Allergieën

Allergieën voor citrusvruchten zoals bittere sinaasappel kunnen een kruisreactiviteit met stuifmeel of andere planten met zich meebrengen. Symptomen van oranje allergieën kunnen zijn braken, buikpijn of diarree.

Als je een bekende allergie voor citrusvruchten hebt, is het waarschijnlijk het beste om bittere sinaasappelproducten te vermijden. Raadpleeg een allergoloog voor testen als u vermoedt dat u een voedselallergie heeft.

Bijwerkingen

Bitter sinaasappelsap wordt beschouwd als net zo veilig om te drinken als elk ander citrusvruchtensap (zolang het niet in overmaat wordt geconsumeerd). Er is veel minder bekend over de veiligheid op lange termijn van bittere sinaasappelextracten en supplementen.

Omdat de synefrine in bittere sinaasappel fungeert als een mild stimulerend middel, kan het combineren met andere stimulerende middelen (zoals cafeïne) gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen zijn:

 • Kriebels
 • Hoofdpijn
 • Verhoogde hartslag
 • Verhoogde bloeddruk
 • Gevoeligheid voor de zon (inclusief verhoogd risico op zonnebrand)

Het overmatig gebruik van supplementen, of het nu gaat om gewichtsverlies of atletische prestaties, kan ook abnormale hartritmes (aritmieën), duizeligheid, flauwvallen en andere potentieel ernstige symptomen veroorzaken. Bittere sinaasappel is verboden door de National Collegiate Athletic Association (NCAA).

Bittere sinaasappel kan interageren met monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers), een klasse antidepressiva, door hun concentratie in het bloed en daarmee het risico op bijwerkingen te verhogen. Het lijkt ook benzodiazepine-sedativa af te breken, waardoor ze veel minder effectief zijn.

Hoewel sommige experts hebben gesuggereerd dat bittere sinaasappel evenveel geneesmiddelinteracties kan hebben als grapefruit, lijken de effecten ervan niet zo sterk te zijn. Neem voor de zekerheid contact op met uw arts. Mensen die zwanger zijn en borstvoeding geven, moeten bittere sinaasappelproducten vermijden omdat hun effecten onbekend zijn en niet veilig zijn gebleken.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten bittere sinaasappel, waaronder de “normale” groep, “afwijkende” groep en de “bitterzoete” groep. De normale groep beschrijft grote en louche vruchten die rijk zijn aan pectine. In het bijzonder is de Oklawaha afkomstig uit de VS en wordt vaak gebruikt om marmelade te maken.

Binnen de afwijkende groep bevindt zich de Daidai (of Taitai), een populaire variëteit in China en Japan. Deze zure vrucht heeft een dikke schil en veel zaden. Donkere en zoetere variëteiten, zoals Paraguay en Karna, zijn te vinden in de bitterzoete groep.

Voor medicinale doeleinden wordt bittere sinaasappel meestal verkocht als een tablet, gel cap of extract. Kruidendokters verkopen vaak bittere sinaasappelschil in poedervorm om actuele crèmes en zalven te mengen.

Er zijn geen gestandaardiseerde voorschrijfaanbevelingen voor bittere sinaasappel. Als algemene regel geldt dat als u besluit een supplement te gebruiken, u de aanbevolen dosis op het productetiket niet mag overschrijden.

Wanneer het het beste is

Bittere sinaasappels kunnen vers worden gekocht in supermarkten (meestal als Sevilla-sinaasappels). Als u ze niet lokaal kunt vinden, zijn er online leveranciers die aanbieden om te verzenden. Sevilla sinaasappelsap wordt soms ook verkocht in verse of gepasteuriseerde vormen.

Bittere sinaasappelextracten en supplementen zijn te vinden in reform- en vitaminesupplementenwinkels, maar ook online. Bittere oranje etherische oliën kunnen bij veel van dezelfde verkooppunten worden gekocht.

Opslag en voedselveiligheid

Bittere sinaasappelsupplementen moeten worden bewaard volgens de instructies op het specifieke product. Houd rekening met vervaldatums.

Als u verse bittere sinaasappels koopt, behandel ze dan zoals u andere verse producten zou behandelen. Was het fruit onder stromend water voordat je erin snijdt. Eenmaal gesneden, bewaar bittere sinaasappelschijfjes in de koelkast in een luchtdichte container en gebruik ze binnen een paar dagen.

Hoe zich voor te bereiden

Bittere sinaasappel heeft veel veelzijdige toepassingen gehad in de wereldkeuken. In Mexico wordt het doormidden gesneden en geserveerd met zout en een plakje chilipeper. Bitter sinaasappelsap wordt gebruikt om vis en vlees op smaak te brengen in Spanje, en gebruikt als azijn in yucatan.

Egyptenaren fermenteren zelfs bittere sinaasappel om wijn te maken. In Engeland, Schotland, en Zuid-Afrika, marmelade wordt gemaakt van bittere sinaasappel. Bittere sinaasappelolie wordt over de hele wereld gebruikt om likeur, kauwgom, ijs, gelatine en snoep op smaak te brengen.

Zelfs als je het niet zelf bereidt, bestaat de kans dat je bittere sinaasappel tegenkomt in producten die je al koopt.

 • Calorieën: 37 tot 66
 • Vet: 0 tot 0,1 g
 • Natrium: Niet beschikbaar
 • Koolhydraten: 9,7 tot 15,2 g
 • Vezel: 0,4 g
 • Suikers: Niet beschikbaar
 • Eiwit: 0,6 tot 1g
 • Ascorbinezuur: 45 tot 90mg
 • Vitamine A: 290mcg
 • Fosfor: 12 mg
 • Calcium: 18 tot 50mg
 • Ijzer: 0,2 mg

Bittere sinaasappel biedt een hoge dosis vitamine C, terwijl het ook minder calorieën bevat en heel weinig vet bevat (of helemaal niet). Het bevat ook andere gezonde voedingsstoffen en voorziet het lichaam van een beetje vezels.

Het overmatig gebruik van supplementen, of het nu gaat om gewichtsverlies of atletische prestaties, kan ook abnormale hartritmes (aritmieën), duizeligheid, flauwvallen en andere potentieel ernstige symptomen veroorzaken. Bittere sinaasappel is verboden door de National Collegiate Athletic Association (NCAA).