Amandelboter Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Amandelboter Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
amandelboter voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Amandelboter wordt gemaakt van amandelen, dus het bevat de voeding waar amandelen bekend om staan: gezonde vetten, eiwitten en mineralen zoals vitamine E, kalium en magnesium. Hoewel amandelboter meer calorieën bevat, kan het deel uitmaken van een gezond dieet, waarbij smaak en voeding worden toegevoegd aan sandwiches, smoothies, havermout en meer.

Amandelboter Voedingswaarden

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 eetlepel (16 gram) gewone amandelboter (geen zout toegevoegd).

 • Calorieën: 98
 • Vet: 9g
 • Natrium: 1 mg
 • Koolhydraten: 3g
 • Vezel: 1,6 g
 • Suikers: 0,7 g
 • Eiwit: 3,4 g
 • Vitamine E: 3,9 mg
 • Magnesium: 44,6 mg
 • Calcium: 55,5 mg
 • Vitamine B2: 0,2 mg
 • Ijzer: 8,5mcg

Koolhydraten

Amandelboter is zeer calorierijk, met 98 calorieën per eetlepel. Het bevat slechts 3 gram koolhydraten per portie, het grootste deel daarvan uit vezels (1,6 gram per eetlepel). De glycemische lading van een portie van 1 eetlepel wordt geschat op 0.

Vetten

Er zit 9 gram vet in een portie van 1 eetlepel. Een kleine hoeveelheid van het vet is verzadigd (iets meer dan 1 gram), maar het grootste deel ervan is gezond enkelvoudig onverzadigd (5,2 gram) en meervoudig onverzadigd (2,2 gram) vet.

Eiwit

Net als andere notenpasta’s is amandelboter een goede bron van eiwitten, met 3,4 gram per eetlepel.

Vitaminen en Mineralen

Amandelboter is rijk aan kalium, calcium, mangaan en magnesium. Het aantal natrium zal een beetje variëren op basis van het feit of de amandelboter al dan niet is gemaakt met toegevoegd zout en hoeveel er tijdens de verwerking is toegevoegd. Controleer het etiket op de verpakking op natriumgehalte.

Amandelboter is een uitstekende bron van vitamine E. Een eetlepel bevat iets minder dan 4 milligram, wat 26% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor de vitamine. Vitamine E is een in vet oplosbare antioxidant die het immuunsysteem helpt functioneren.

Calorieën

Een portie amandelboter van één eetlepel (16 gram) bevat 98 calorieën. Ongeveer 76% van de calorieën van amandelboter zijn afkomstig van vet, 13% van eiwitten en 11% van koolhydraten. Amandelboter is een calorie- en voedingsrijk voedsel.

Gezondheidsvoordelen

In vergelijking met pindakaas is amandelboter een klein beetje meer hartgezond met minder verzadigd vet, meer enkelvoudig onverzadigd vet en meer vezels. Andere voedingswaarden (zoals calorieën en eiwitten) zijn bijna exact hetzelfde. Hier zijn enkele van de potentiële gezondheidsvoordelen van amandelboter.

Bevordert de gezondheid van het hart

Amandelboter is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten (ongeveer 5 gram per eetlepel). Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen het LDL-cholesterol (de “slechte” soort) te verlagen en hdl-cholesterol (de “goede” soort) te verhogen.

Een beoordeling uit 2016 over noten en pinda’s concludeerde dat een hogere noteninname gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid. De onderzoekers concludeerden dat het eten van noten geassocieerd is met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, evenals totale kanker en sterfte door alle oorzaken. Het verminderde ook het risico op en mortaliteit door luchtwegaandoeningen, diabetes en infecties.

Een eerdere studie over amandelen toonde ook aan dat ze hielpen het risico op coronaire hartziekten te verlagen.

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Amandelen bevatten veel calcium, wat goed is voor sterke botten, normale bloedstolling en een goede spier- en zenuwfunctie. Ze bevatten ook veel magnesium, wat het lichaam helpt calcium te absorberen.

Magnesium is essentieel voor de vorming van gezonde botten. Amandelen zijn een uitstekende plantaardige bron van deze mineralen om problemen met de gezondheid van de botten die kunnen optreden op een plantaardig dieet af te weren.

Kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel

Magnesium is ook essentieel voor honderden verschillende biochemische processen die elke dag in uw lichaam plaatsvinden, zoals het reguleren van de bloedsuikerspiegel en bloeddruk.

Een studie van magnesium soepelments vonden dat ze hielpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes en verbeterden de insulinegevoeligheid bij mensen met een risico op diabetes. Een andere studie vond vergelijkbare effecten met amandelen zelf (in plaats van magnesiumsupplementen).

Reparaties Celschade

De vitamine E in amandelen bevat antioxidanten, die helpen bij het herstellen van schade veroorzaakt door oxidatieve stress. Antioxidanten kunnen ook het risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en sommige vormen van kanker verminderen. Amandelen hebben aanzienlijk meer vitamine E dan andere noten en hebben ook andere gezonde antioxidanten, zoals polyfenolen en flavonoïden.

Kan gewichtsbeheersing helpen

Sommige onderzoeken suggereren dat amandelen volwassenen met een hoog cholesterolgehalte kunnen helpen gewicht te verliezen. Maar het is niet bekend of het eten van amandelboter hetzelfde effect zou hebben.

Allergieën

Amandelen zijn een boomnoot en boomnootallergieën behoren tot de acht meest voorkomende voedselallergieën in de Verenigde Staten. Ongeveer 0,5% tot 1% van de Amerikaanse bevolking wordt getroffen, volgens de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI).

Een allergie voor één boomnoot betekent niet noodzakelijkerwijs dat een persoon allergisch is voor andere noten. Maar als je allergisch bent voor een andere boomnoot, moet je amandelen en amandelboter vermijden totdat je weet of ze veilig voor je zijn.

Als u allergisch bent voor pinda’s, die technisch gezien een peulvrucht zijn en geen noot, moet u nog steeds voorzichtig zijn met amandelen en andere noten. Ongeveer 30% van de mensen die allergisch zijn voor pinda’s zijn ook allergisch voor amandelen. Als u denkt dat u of uw kind een allergie voor pinda’s of amandelen heeft, praat dan met een zorgverlener over diagnose en beheer.

Bijwerkingen

Amandelen bevatten veel oxalaten, wat een probleem kan zijn voor mensen met een voorgeschiedenis van nierstenen of het risico lopen nierstenen te ontwikkelen. Als u is geadviseerd om oxalaten in uw dieet te verminderen, moet u de consumptie van amandelen en amandelboter vermijden of beperken.

Variëteiten

Commercieel verkrijgbare amandelboter wordt soms gemaakt van alleen amandelen. Maar net als bij pindakaas en andere noten- en zaadpasta’s, kunnen amandelboterproducten ook extra ingrediënten bevatten, waaronder toegevoegde suiker, zout en oliën. Controleer de etiketten zorgvuldig, vooral als u die ingrediënten wilt vermijden.

Opslag en voedselveiligheid

U kunt ongeopende amandelboter maandenlang bij kamertemperatuur bewaren (controleer het etiket voor een best-buy datum). Eenmaal geopend, gaat je pot amandelboter langer mee – 3 tot 6 maanden – als je het in de koelkast bewaart. “Natuurlijke” boters met natuurlijk voorkomende amandelolie (in plaats van te worden vervangen door gehydrogeneerde plantaardige oliën) hebben een kortere houdbaarheid.

Hoe zich voor te bereiden

Je kunt amandelboter kopen in je supermarkt, maar je kunt het ook thuis maken met een keukenmachine of snelle blender. Het enige wat je nodig hebt zijn amandelen en een beetje zout.

Voeg 2 kopjes geroosterde amandelen en 1 tot 2 theelepels zout toe aan je keukenmachine en verwerk tot je een mooie romige textuur krijgt. Het kan ongeveer 20 minuten duren, maar het is het wachten waard. Je kunt ook tot 1/4 kopje honing en 1 theelepel gemalen kaneel toevoegen terwijl de amandelen worden verwerkt voor extra zoetheid en smaak.

Gebruik amandelboter op dezelfde manier als je pindakaas en andere nootachtige spreads gebruikt. Maak een sandwich met volkoren brood, amandelboter en 100% fruitspread, of voeg 1 eetlepel amandelboter toe aan een smoothie voor een eiwitrijke kick. Smeer amandelboter op volkoren crackers, appelschijfjes of selderijstokjes voor een snack.

 • Calorieën: 98
 • Vet: 9g
 • Natrium: 1 mg
 • Koolhydraten: 3g
 • Vezel: 1,6 g
 • Suikers: 0,7 g
 • Eiwit: 3,4 g
 • Vitamine E: 3,9 mg
 • Magnesium: 44,6 mg
 • Calcium: 55,5 mg
 • Vitamine B2: 0,2 mg
 • Ijzer: 8,5mcg