Bill Murray’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Acteur en komiek Bill Murray werd geboren als William James Murray op 21 september 1950 in Wilmette, Illinois, te midden van een Iers katholiek gezin. Bill is de vijfde van de negen broers en zussen, van wie er drie ook acteur werden. Vóór zijn professionele carrière had Bill nooit enige bijzondere interesse getoond in acteren voor de kost, hoewel hij tijdens zijn vormende jaren had deelgenomen aan schoolvoorstellingen. Hij zou zelfs pre-med studeren aan het Regis College in Denver, maar moest afhaken nadat hij op een vliegveld was gearresteerd voor bezit. Maar toen, aangespoord door een van zijn oudere broers, sloot Bill zich aan bij een improvisatiekomediegroep, die het begin van zijn carrière in de entertainmentindustrie markeerde.

Hij studeerde in de improvisatiegroep The Second City, gevestigd in Chicago, samen met toekomstige leden van Zaterdagavond Live. Toen Bill later in 1974 naar New York verhuisde, werd hij gecast als een aanbevolen personage in de comedyshow. Het Nationale Lampoon Radio Uur, die ook een Off-Broadway versie had. Het was dankzij dit dat Bill zijn eerste televisierol kreeg als castlid in ABC’s Saturday Night Live met Howard Cosell. Het zou echter pas toen hij in 1976 naar Los Angeles verhuisde dat Bill Murray een beroemde naam zou worden toen hij werd gecast in NBC’s Zaterdagavond Live. Hij bleef drie seizoenen in de show, van 1977 tot 1980.

Bill kreeg zijn eerste hoofdrol op het grote scherm in de komedie van 1979 Gehaktballen, met groot succes. Hij speelde later in een reeks kaskrakers aan het begin van de jaren 1980, met name Caddyshack (1980), Strepen (1981), en Tootsie (1982). Zijn grootste rol tot nu toe zou komen toen hij werd gecast als Peter Venkman in de film. Ghostbusters (1984), dat meteen een cultureel fenomeen en wereldwijd succes werd. Na het nemen van een korte pauze van het acteren gedurende deze tijd (behalve om een cameo te doen in 1986’s Kleine winkel van verschrikkingen), keerde hij terug naar de opnames in 1988, met een hoofdrol in Scrooged, en dan het Ghostbusters-vervolg in 1989.

Murray had nog een reeks zeer succesvolle films aan het begin van de jaren 1990, toen hij de hoofdrol speelde in de komedie van Frank Oz. En Bob? en fantasiekomedie Groundhog Dag. Hij ging verder met kleine rollen in Ed Hout (1991) en Kingpin (1996). In 1998 speelde Bill naast Michael Jordan in de deels geanimeerde, deels live-action komedie. Ruimte Jam. In dit decennium was Murray’s meest succesvolle film met de critici misschien wel de coming of age-komedie Rushmore (1998), waarvoor hij verschillende onderscheidingen ontving.

In 2003 verscheen Murray in Sofia Coppola’s romantische komedie-drama, Verloren in vertaling, wat hem een Golden Globe award en een BAFTA Award opleverde, en zelfs een Academy Award nominatie. Terwijl hij een pauze nam van acteren, maakte hij cameo’s in De Darjeeling Limited (2007), Word slim (2008) en speelde zichzelf in Zombieland (2009). Hij verdiende nog een Golden Globe-nominatie voor zijn optreden in de historische komedie Hyde Park aan de Hudson (2012), en heeft positieve feedback ontvangen voor de film Moonrise Koninkrijk (2012) ook.

In 2014 maakte Murray een gastoptreden in de komische dramafilm, Het Grand Budapest Hotel, een ongelooflijk succesvolle film die negen Academy Award-nominaties in de wacht sleepte. Murray heeft ook gewerkt als stemacteur en speelde het titulaire personage in de familiekomediefilm Garfield: De Film (2004) en het vervolg uit 2006 en Baloo in de live action adaptatie van Disney’s Het Jungle Boek (2016) en Boss in Isle of Dogs (2018). In 2021 hernam Murray zijn rol als Peter Venkman in 2021’s Ghostbusters: Nalife.