Bietensap Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Bietensap Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Bietensap voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Bietensap Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Voedselopslag en -veiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Bietensap (ook bekend als “bietensap”) is rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals folaat, kalium en vitamine C. Het is een topbron van nitraten, voedingsstoffen die ook worden aangetroffen in groene bladgroenten. Omdat bietensap zo’n sterke smaak heeft, wordt het soms gemengd met andere sappen (zoals wortel, appel en citroen) voordat het wordt gedronken om de smaak te verbeteren.

Bietensap Voedingsfeiten

Een 8-ounce (240 ml) portie bietensap biedt 110 calorieën, 3 g eiwit, 24 g koolhydraten en 0 g vet. Bietensap is een uitstekende bron van kalium (701mg). Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 110
 • Vet: 0g
 • Natrium: 96 mg
 • Koolhydraten: 24g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 22g
 • Eiwit: 3g
 • Kalium: 701 mg

Koolhydraten

Er zijn 24 gram koolhydraten in een 8-ounce portie van 100% bietensap, met 0 g vezels. Er zit 22 gram suiker in deze portie bietensap, wat betekent dat bijna alle koolhydraten afkomstig zijn van natuurlijke suikers. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in 100% vruchtensappen,

Van bietensap is in onderzoek aangetoond dat het de glycemische respons vertraagt en de bloedsuikerspiegelpieken verlaagt. Het heeft een positief effect op glycemische en insulineresponsen, mogelijk vanwege het hoge nitraatgehalte.

Vetten

Bietensap bevat geen vet. Omdat sommige van de vitamines in bietensap in vet oplosbaar zijn, wilt u misschien het sap consumeren met enkele gezonde vetten om de absorptie te bevorderen.

Eiwit

Een portie bietensap bevat 3 gram eiwit. Dit is een eiwitarm voedsel.

Vitaminen en Mineralen

Bietensap bevat kalium, natrium, fosfor, calcium, magnesium, koper, ijzer, zink en mangaan, net als hele bieten. Bietensap is bijzonder hoog in kalium, met 701 mg per portie.

Calorieën

Een 8-ounce (240 ml) portie bietensap biedt 110 calorieën, waarvan het grootste deel afkomstig is van koolhydraten en een kleine hoeveelheid eiwit. Bietensap bevat geen vet.

Samenvatting

Bietensap levert geen vet en een kleine hoeveelheid eiwit. Het is een uitstekende bron van kalium en bevat koolhydraten uit natuurlijk voorkomende suikers.

Gezondheidsvoordelen

Anorganische nitraten in bietensap worden in het lichaam omgezet in nitriet en stikstofmonoxide, een molecuul dat betrokken is bij de verwijding van bloedvaten. Als gevolg hiervan is gebleken dat bietensap de bloedtoevoer naar spieren en naar de hersenen verbetert. Dat kan bepaalde gezondheidsvoordelen opleveren.

Verlaagt hoge bloeddruk

Sommige onderzoeken tonen aan dat het drinken van bietensap kan helpen uw bloeddruk te verlagen. In een studie uit 2015 gepubliceerd in Hypertensiemensen die bijvoorbeeld dagelijks 250 milliliter (ongeveer 8,4 gram) bietensap dronken, hadden lagere bloeddrukmetingen.

Na vier weken dagelijks bietensap hadden deelnemers met hypertensie een significante daling van de bloeddruk in vergelijking met degenen die een placebo dronken (een nitraatvrij bietensap). Bovendien vonden onderzoekers een verbetering van de endotheelfunctie (de werking van de binnenbekleding van bloedvaten).

Verbetert de trainingsprestaties en het uithoudingsvermogen

Sommige studies suggereren dat het drinken van bietensap kan helpen het uithoudingsvermogen te vergroten en de trainingsprestaties te verbeteren. In een rapport gepubliceerd in 2017, bijvoorbeeld, beoordeelden wetenschappers 23 eerder gepubliceerde studies over de effecten van bietensapsuppletie (alleen en in combinatie met andere supplementen) op cardiorespiratoir uithoudingsvermogen bij atleten. De resultaten toonden aan dat bietensap het uithoudingsvermogen verbeterde, de tijd tot uitputting verhoogde en de zuurstofstroom kan verhogen.

Vermindert ontstekingen

Bietensap kan mensen met BMI’s groter dan 30 ten goede komen door ontstekingen (een risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker) te beteugelen, volgens een studie gepubliceerd in 2009. De studie toonde ook aan dat bietensap vrije radicalen kan bestrijden (chemische bijproducten waarvan bekend is dat ze DNA beschadigen).

Kan de cognitieve functie verbeteren

De nitraten in bietensap kunnen helpenw de progressie van dementie. Het consumeren van de nitraten in bietensap heeft aangetoond dat het helpt de taakprestaties en de cognitieve functie te verbeteren.

Allergieën

Het is zeer zeldzaam om allergisch te zijn voor bieten. Af en toe ervaren sommige mensen een verstopte of loopneus wanneer ze worden blootgesteld aan de dampen van verwarmde bieten. Bietensap, dat meestal koud wordt geconsumeerd, zou geen reactie moeten veroorzaken.

Als u een allergie voor bieten vermoedt, raadpleeg dan uw arts voor een diagnose. U kunt in plaats daarvan andere nitraatrijke groenten zoals spinazie, rucola, sla en radijsjes aan uw dieet toevoegen.

Bijwerkingen

De natuurlijke rode kleur van bietensap kan tijdelijk een rode tint toevoegen aan urine en ontlasting. Rauwe bieten bevatten hoge niveaus van oxalaten, van nature voorkomende stoffen die in veel voedingsmiddelen worden aangetroffen, zoals spinazie, rabarber, amandelen en cacao. Het consumeren van hoge niveaus van oxalaten kan de ontwikkeling van nierstenen bij sommige mensen bevorderen.

Hoewel de hoogste niveaus worden aangetroffen in bietengroenten (die meestal niet in bietensap worden opgenomen), sluiten oxalaatarme diëten meestal bieten uit. In één onderzoek verminderden fermenterende bieten hun oxalaatconcentratie. Sap wordt echter meestal gemaakt van verse bieten.

Het consumeren van bietensap kan de nitraatinname verhogen tot boven de aanvaardbare dagelijkse inname, wat kan helpen bij het produceren van de endogene vorming van N-nitrosoverbindingen (NOC’s). Van deze verbindingen is bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

Toch ontbreekt het onderzoek achter deze negatieve effecten van bietensap en moet er meer worden gedaan om een conclusie te trekken. Als u zich zorgen maakt, praat dan met uw arts over de vraag of het drinken van bietensap geschikt voor u is.

Bietensapconsumptie kan interfereren met de manier waarop uw lichaam medicatie metaboliseert. Volgens een casusrapport ontwikkelde een 50-jarige vrouw die methotrexaat voor psoriasis gebruikte methotrexaatintoxicatie na het drinken van bietensap.

Variëteiten

Bietensap wordt vers verkocht als 100% bietensap of gecombineerd met andere sappen zoals wortel en gember. Je kunt ook bietensap in poedervorm vinden als supplement.

Voedselopslag en -veiligheid

Bewaar na opening bietensap in de koelkast en gebruik op de “te gebruiken tot” -datum van de fabrikant. Als u thuis bietensap maakt, gebruik dan binnen twee dagen en bewaar in een luchtdichte container in de koelkast.

Hoe zich voor te bereiden

Consumeer bietensap vers zoals het is of voeg het toe aan andere gerechten zoals pastasaus, smoothiebowls, yoghurt of havermout.

 • Calorieën: 110
 • Vet: 0g
 • Natrium: 96 mg
 • Koolhydraten: 24g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 22g
 • Eiwit: 3g
 • Kalium: 701 mg

Bietensap levert geen vet en een kleine hoeveelheid eiwit. Het is een uitstekende bron van kalium en bevat koolhydraten uit natuurlijk voorkomende suikers.