31 Beste Madeleine Albright Citaten over het maken van een verschil

Search

Madeleine Albright was een Amerikaanse diplomaat en politica die diende als de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Ze werd in 1997 door president Bill Clinton benoemd tot president Bill Clinton en diende tot 2001. Voorafgaand aan haar benoeming was ze van 1993 tot 1997 de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Albright overleed op 23 maart in Washington D.C. Ze was 84.

Albright werd in 1937 geboren in Praag, Tsjechoslowakije, in een Joodse familie. Toen ze twee jaar oud was, ontvluchtte haar familie het land om aan het naziregime te ontsnappen. Ze vestigden zich uiteindelijk in de Verenigde Staten, waar Albright naar Wellesley College ging.

Na haar afstuderen werkte ze als professor aan de Georgetown University en de University of Colorado voordat ze in 1977 bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwam.

Ze ontving talloze onderscheidingen en onderscheidingen voor haar werk als diplomaat, waaronder de Presidential Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding van het land.

Albright wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke vrouwen in de Amerikaanse politiek, en haar ambtstermijn als minister van Buitenlandse Zaken wordt vaak aangehaald als een model voor toekomstige vrouwelijke leiders.

Ze is uitgesproken over mensenrechtenkwesties, het belang van internationale diplomatie en de waarde van vrouwen in de politiek – en bleef een zeer gerespecteerde figuur in de wereld van diplomatie.

Madeleine Albright stond bekend om haar openhartigheid en haar vermogen om direct ter zake te komen, en ze was nooit bang om haar mening te geven.

Hier zijn enkele van haar meest memorabele citaten:

De beste inspirerende Citaten van Madeleine Albright over leiderschap, vluchtelingen en het maken van een verschil

Bekende citaten

“Het heeft me vrij lang gekost om een stem te ontwikkelen, en nu ik die heb, ga ik niet zwijgen.”
– Madeleine Albright

“Je hebt het lef om je eigen doel te vinden.”
– Madeleine Albright

“Ik denk dat we allemaal weten wat kwaad is. We hebben een gevoel van wat kwaad is, en zeker het doden van onschuldige mensen is slecht. We zijn minder zeker van wat goed is. Er is een soort van goed, goed genoeg, zou beter kunnen zijn – maar absoluut goed is een beetje moeilijker te definiëren. ”
– Madeleine Albright

“Het leven is grimmig en we hoeven niet de hele tijd grimmig te zijn.”
– Madeleine Albright

“Wat de baan ook is die je wordt gevraagd om te doen op welk niveau dan ook, doe goed werk omdat je reputatie je cv is.”
– Madeleine Albright

“Ik hou ervan om een vrouw te zijn en ik was niet een van deze vrouwen die door het professionele leven zijn gestegen door mannenkleren te dragen of er mannelijk uit te zien. Ik hield ervan om felle kleuren te dragen en te zijn wie ik ben.”
– Madeleine Albright

Over feminisme en vrouwen in leiderschap

“Ik heb dit al vaak gezegd, dat er genoeg ruimte in de wereld lijkt te zijn voor middelmatige mannen, maar niet voor middelmatige vrouwen, en we moeten echt heel, heel hard werken.”
– Madeleine Albright

“Er is een speciale plek in de hel voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen.”
– Madeleine Albright

“Vrouwen kunnen niet alles tegelijk doen, we moeten begrijpen dat mijlpalen in ons leven in segmenten komen.”
– Madeleine Albright

“Onze collectieve ervaring heeft aangetoond dat wanneer vrouwen de macht hebben om hun eigen keuzes te maken, er goede dingen gebeuren.”
– Madeleine Albright

Aanverwant: Lees de beste citaten voor Women’s History Month

Over het verschil maken

“De echte vraag is: wie heeft de verantwoordelijkheid om te handhaven. mensenrechten? Het antwoord daarop is iedereen.”
– Madeleine Albright

“Ik ben geen fatalist. Ik heb net ‘Oorlog en Vrede’ gelezen en Tolstoj is zo’n fatalist. Ik denk dat mensen het verschil kunnen maken… Ik ben een optimist die zich veel zorgen maakt.”
– Madeleine Albright

“Wat mensen kunnen kiezen, hebben ze het vermogen om te veranderen.”
– Madeleine Albright

“We moeten auteurs zijn van de geschiedenis van onze tijd.”
– Madeleine Albright

In een wereld waar een derde van al het eetbare voedsel nooit de mond van de hongerigen haalt., we hebben allemaal een individuele morele verantwoordelijkheid om ons deel te doen.”
– Madeleine Albright, over honger in de wereld

Ik heb een leven lang gezocht naar oplossingen voor allerlei problemen in het leven – persoonlijk, sociaal, politiek, mondiaal. Ik sta zeer wantrouwig tegenover degenen die eenvoudige oplossingen en verklaringen van absolute zekerheid bieden of die beweren de waarheid volledig in bezit te hebben. Toch ben ik even sceptisch geworden over degenen die suggereren dat alles te genuanceerd en complex is om lessen te leren, dat er zoveel kanten zijn aan alles dat we elke dag van ons leven kennis kunnen nastreven en nog steeds niets zeker weten. Ik geloof dat we de waarheid kunnen herkennen als we die zien, alleen geen primeur en niet zonder ooit toe te geven aan onze inspanningen om meer te leren. Dit komt omdat het doel dat we zoeken en het goede waar we op hopen, niet als een laatste beloning komt, maar als de verborgen metgezel van onze zoektocht. Het is niet wat we vinden, maar de reden waarom we niet kunnen stoppen met kijken en streven, die ons vertelt waarom we hier zijn.”
― Madeleine Albright, Praag Winter: Een persoonlijk verhaal van herinnering en oorlog, 1937-1948

Aanverwant: Lees de beste citaten over het maken van een verschil

Aanverwant: Lees de beste ideeën over hoe je een verschil kunt maken

Over vluchtelingen en vluchteling zijn

“Toen ik hier als kind kwam, zal ik nooit vergeten dat ik voor het eerst de haven van New York binnenvoer en het Vrijheidsstatuut aanschouwde. Ik hoefde niet geconfronteerd te worden met vluchtelingenkampen of het soort gevaar dat veel vluchtelingen doorstaan. Maar zoals alle vluchtelingen deelde ik de hoop om een veilig leven met waardigheid te leiden en een kans om terug te geven aan mijn nieuwe land.”
– Madeleine Albright

“Wanneer landen met onvoldoende middelen vluchtelingen opnemen, creëert dit meer instabiliteit, niet alleen in de frontlinie van deze crisis, maar over de hele wereld. Als we de deur zouden dichtslaan in het gezicht van vluchtelingen met bepaalde religieuze achtergronden, zouden we onze geschiedenis en onze principes van pluralisme en diversiteit tarten.”
– Madeleine Albright

“Er is een aanzienlijk moreel verschil tussen een persoon die een geweldsmisdrijf pleegt en een persoon die illegaal een grens probeert over te steken om voedsel op de familietafel te zetten. Dergelijke migranten kunnen onze wetten tegen illegale binnenkomst overtreden, maar als dat alles is wat ze doen, zijn ze indringers, geen criminelen. Ze verdienen het dat hun waardigheid wordt gerespecteerd.”
– Madeleine Albright

“Alleen in Amerika kon een vluchtelingenmeisje uit Midden-Europa minister van Buitenlandse Zaken worden.”
– Madeleine Albright

Aanverwant: Meer informatie over het ondersteunen van vluchtelingen

Aanverwant: Vind een organisatie die vluchtelingen bij jou in de buurt helpt

Over diplomaat en staatssecretaris

“Nou, wat ik als diplomaat heb geleerd, is dat menselijke relaties uiteindelijk een enorm verschil maken.”
– Madeleine Albright

“Als je naar mijn leven kijkt, ben ik over het algemeen in situaties gebracht die moeilijk waren en die ik heb overwonnen.”
– Madeleine Albright

“Als we moeilijke nationale problemen proberen op te lossen, is het soms nodig om met tegenstanders en vrienden te praten. Historici hebben daar een woord voor: diplomatie.”
– Madeleine Albright

“Veel mensen denken dat internationale betrekkingen als een schaakspel zijn. Maar het is geen schaakspel, waarbij mensen rustig zitten, hun strategie uitdenken, hun tijd nemen tussen zetten. Het lijkt meer op een potje biljart, met een stel ballen bij elkaar.”
– Madeleine Albright

“Ik vond het geweldig om staatssecretaris te zijn, dat is waarschijnlijk duidelijk voor iedereen die naar me keek.”
– Madeleine Albright

Meer citaten

“Maak van mij niet die luchtige fee, moralist, idealist, want dat ben ik niet.”
– Madeleine Albright

“Ik heb zeer vaste en consistente principes, maar ik ben flexibel in tactiek.”
– Madeleine Albright

“Geschiedenis is achterstevoren geschreven, maar vooruit geleefd.”
– Madeleine Albright

“Ik heb geleerd om streven niet omdat er garanties waren voor succes, maar omdat de daad van streven op zichzelf de enige manier is om geloof te houden in het leven.”
– Madeleine Albright

“Het beste boek, zoals de beste toespraak, zal het allemaal doen – ons laten lachen, denken, huilen en juichen – bij voorkeur in die volgorde.”
– Madeleine Albright

“We kunnen natuurlijk niet van elke leider verwachten dat hij de wijsheid van Lincoln of Mandela’s grootheid van ziel bezit. Maar als we nadenken over welke vragen het nuttigst kunnen zijn om te stellen, moeten we misschien beginnen met te onderscheiden wat onze toekomstige leiders denken dat het de moeite waard voor ons is om te horen.

Komen ze tegemoet aan onze vooroordelen door te suggereren dat we mensen buiten onze etniciteit, ras, geloof of partij behandelen als onwaardig voor waardigheid en respect?

Willen ze dat we onze woede koesteren tegenover degenen van wie we geloven dat ze ons verkeerd hebben gedaan, onze grieven rauw wrijven en onze zinnen zetten op wraak?

Moedigen ze ons aan om minachting te hebben voor onze bestuurlijke instellingen en het verkiezingsproces?

Willen ze ons vertrouwen in essentiële bijdragen aan de democratie vernietigen, zoals een onafhankelijke pers en een professionele rechterlijke macht?

Exploiteren ze de symbolen van patriottisme, de vlag, de belofte in een bewuste poging om ons tegen elkaar op te zetten?

Als ze worden verslagen bij de verkiezingen, zullen ze dan het vonnis accepteren, of volhouden zonder bewijs dat ze hebben gewonnen?

Gaan ze verder dan vragen naar onze stemmen om op te scheppen over hun vermogen om alle problemen op te lossen, alle angsten te laten rusten en elk verlangen te bevredigen?

Vragen ze ons gejuich door nonchalant en met opgepompt machismo te spreken over het gebruik van geweld om vijanden weg te blazen?

Echoën ze de houding van Musolini: “De menigte hoeft het niet te weten, het enige wat ze hoeven te doen is geloven en zich onderwerpen aan gevormd worden”?

Of nodigen ze ons uit om samen met hen een gezond centrum voor onze samenleving op te bouwen en te onderhouden, een plek waar rechten en plichten eerlijk worden verdeeld, het sociale contract wordt gerespecteerd en iedereen ruimte heeft om te dromen en te groeien.

De antwoorden op deze vragen zullen ons niet vertellen of een toekomstige leider links of rechts, conservatief of liberaal is, of, in de Amerikaanse context, een Democraat of een Republikein. Ze zullen ons echter veel doen dat we moeten weten over degenen die ons willen leiden, en veel ook over onszelf.

Voor degenen die vrijheid koesteren, zullen de antwoorden reden zijn voor geruststelling, of een waarschuwing die we niet durven te negeren.”
― Madeleine Albright, Fascisme: een waarschuwing