BHA en BHT houden voedsel vers, maar zijn ze veilig?

BHA en BHT houden voedsel vers, maar zijn ze veilig?
Ontbijtgranen

Cathy Scola / Getty Afbeeldingen


  • Wat zijn BHA en BHT?
  • Algemeen gebruik
  • Zijn BHA en BHT veilig?
  • Veelgestelde vragen

Conserveermiddelen voor voedsel worden aan veel bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd om de versheid te vergroten en bederf veroorzaakt door bacteriën, schimmels of andere problemen te voorkomen. Bepaalde bewerkte voedingsmiddelen bevatten ook levensmiddelenadditieven om de smaak te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen. BHA en BHT zijn twee veel voorkomende levensmiddelenadditieven die u op het etiket van veel populaire voedingsmiddelen kunt vinden.

Veel mensen twijfelen aan de veiligheid van deze levensmiddelenadditieven en het is een begrijpelijke zorg. U kunt er echter zeker van zijn dat zowel BHA als BHT zijn getest op veiligheid en goedgekeurd voor menselijke consumptie door de Food and Drug Administration (FDA), zolang ze aan bepaalde vereisten voldoen.

Wat zijn BHA en BHT?

Voedselfabrikanten voegen butylhydroxyanisool (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT) toe aan voedingsmiddelen zoals granen en andere droge goederen om de vetten in deze producten langer vers te houden. Zowel BHA als BHT zijn antioxidanten, wat betekent dat ze enige bescherming kunnen bieden tegen de schadelijke effecten van blootstelling aan zuurstof. In zekere zin zijn BHA en BHT vergelijkbaar met vitamine E, dat ook een antioxidant is en ook vaak als conserveermiddel wordt gebruikt.

Bewerkte voedingsmiddelen zoals aardappelvlokken en droge ontbijtgranen worden meestal verpakt in luchtdichte verpakkingen gevuld met iets inerts en onschadelijks zoals stikstofgas. Maar zodra u de verpakking opent, wordt de inhoud blootgesteld aan zuurstof in de lucht.

De vetten in bewerkte voedingsmiddelen reageren op de zuurstof en worden ranzig. Voedingsmiddelen met ranzige vetten smaken slecht en hoewel een beetje ranzig vet je geen pijn zal doen, is het waarschijnlijk niet iets dat je vaak zou willen eten.

Algemeen gebruik in levensmiddelen en andere producten

BHA wordt toegevoegd aan een aantal bewerkte voedingsmiddelen, waaronder boter, reuzel, vlees, granen, gebak, snoep, bier, plantaardige oliën, aardappelchips, andere snacks, sommige notenproducten, gedehydrateerde aardappelen en bepaalde smaakstoffen.

BHT wordt gebruikt in kauwgom, diervoeder, geconserveerd vlees, gedehydrateerd voedsel, gebak, snacks, bepaalde eetbare vetten en andere voedingsmiddelen die vetten en extra smaakstoffen bevatten. Zowel BHA als BHT zijn te vinden in voedingsmiddelen en voedselverpakkingen, evenals cosmetica en andere producten voor persoonlijke verzorging.

Veel voedingsmiddelen die BHA en/of BHT bevatten zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen. Misschien wilt u ze vermijden, maar niet noodzakelijkerwijs vanwege de conserveermiddelen die ze bevatten. Hele of minimaal bewerkte voedingsmiddelen zijn meestal voedzamer en bieden meer van de voeding die uw lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Zijn BHA en BHT veilig?

De FDA beschouwt zowel BHA als BHT als veilig voor gebruik in bewerkte voedingsmiddelen in beperkte goedgekeurde hoeveelheden. Onderzoek heeft de hoeveelheid BHA en BHT geschat die aanwezig zou zijn in een gemiddeld dieet en vond geen problemen. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat kleine hoeveelheden BHA en BHT daadwerkelijk een ontstekingsremmend effect kunnen veroorzaken.

Studies suggereren echter dat het consumeren van ongewoon grote hoeveelheden BHA enkele interacties kan hebben met hormonale anticonceptiemethoden of steroïde hormonen. Hoewel de FDA voedselfabrikanten toestaat om zowel BHA als BHT te gebruiken, zijn er nog steeds aanvullende studies nodig om de veiligheid op lange termijn te waarborgen.

Andere gezondheidsrisico’s

Studies over de mogelijke gezondheidsrisico’s van BHA en BHT zijn aan de gang. Hier is een nadere blik op wat een deel van het huidige onderzoek te zeggen heeft over voedingsmiddelen en andere producten die deze additieven bevatten.

  • KankerHet National Toxicology Program (NTP) Report on Carcinogens stelt dat er genoeg bewijs is uit dierstudies om te suggereren dat BHA kanker bij mensen zou kunnen veroorzaken, maar erkent dat epidemiologisch bewijs bij mensen nog steeds ontbreekt.
  • Ontwikkelings- en voortplantingstoxiciteitSommige oudere dierstudies toonden aan dat grote doses BHA resulteerden in reproductieve disfunctie, met name veranderingen in testosteronniveaus en onderontwikkelde geslachtsorganen.
  • Hormoonontregeling: De Europese Commissie voor hormoonontregeling heeft BHA geïdentificeerd als een potentiële hormoonontregelaar voor de mens. Het huidige bewijs is echter nog steeds niet overtuigend. Zoals een studie opmerkt: “BHA kan verantwoordelijk zijn voor verschillende hormoonontregelende effecten bij mensen, maar het gebrek aan voldoende bewijs staat geen directe link naar deze antioxidant toe. Het kan alleen werken, of samen met fysiologische hormonen of andere EDC’s waaraan de bevolking wordt blootgesteld on een dagelijkse basis.”
  • Long- en huidirritatieEr zijn aanwijzingen dat grote hoeveelheden BHT huid-, oog- en ademhalingsirritatie bij mensen kunnen veroorzaken.
  • OrgaantoxiciteitSommige oudere dierstudies hebben aangetoond dat grotere doses BHT bij topische toepassing nier-, lever- en longweefselschade veroorzaakten. Onderzoekers stelden echter vast dat lagere door de FDA goedgekeurde niveaus van BHT in cosmetica over het algemeen als veilig werden beschouwd.

Uit voorzorg willen kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals baby’s, jonge kinderen en mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, BHA en BHT vermijden.

Veelgestelde vragen

Is het slecht voor je gezondheid om te eten met BHA en BHT?

De FDA beschouwt voedingsmiddelen met goedgekeurde niveaus van BHA en BHT als veilig voor consumptie en er is niet genoeg bewijs om aan te tonen dat deze hoeveelheden een bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid. Maar grotere doses kunnen u in gevaar brengen voor het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker. Desondanks hebben graanfabrikanten zoals General Mills BHT uit hun granen verwijderd om eventuele verwarring over veiligheid op te lossen en consumenten op hun gemak te stellen.

Hoe kun je BHT en BHA in voedsel vermijden?

De beste manier om BHT en BHA in voedsel te vermijden, is om uit de buurt van verpakte, bewerkte voedingsmiddelen te blijven en waar mogelijk vast te houden aan vers heel voedsel. Overmatige consumptie van ultrabewerkt voedsel is gekoppeld aan een aantal chronische gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes type 2, kanker en hartaandoeningen, maar dat heeft weinig te maken met BHT en BHA en meer nog met de grote hoeveelheden vet en toegevoegde suiker in deze voedingsmiddelen.

Een woord van bodymindspirit

Voedselconserveringsmiddelen en additieven zoals BHA en BHT zijn veilig om te consumeren in de specifieke dosis die door de FDA wordt aanbevolen, maar houd er rekening mee dat wetenschappelijk onderzoek naar de langetermijneffecten van hogere doses nog steeds aan de gang is. Het belangrijkste gezondheidsprobleem is misschien niet de additieven zelf, maar eerder de voedingswaarde van de bewerkte voedingsmiddelen die ze bevatten.

Uit voorzorg willen kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals baby’s, jonge kinderen en mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, BHA en BHT vermijden.