Beste vluchteling en immigratie goed nieuwsverhalen uit 2021

Tussen de crisis aan de grens tussen de VS en Mexico en de terugtrekking van de VS uit Afghanistan, en naast de aanhoudende vluchtelingencrises wereldwijd , was er veel hartverscheurend nieuws over vluchtelingen en immigranten in 2021.

Als wereldburgers die zich bewust zijn van hoe onderling verbonden we allemaal zijn, kan het overweldigend zijn om echte mensen over de hele wereld te zien zonder een veilige plek om naar huis te bellen, op de vlucht voor geweld, discriminatie en zelfs de dood. In het licht van deze hartverscheurende verhalen zagen we zoveel mensen en organisaties opstaan en instappen om te helpen.

De regering-Biden begon de gruwelijke misstanden van de vorige regering recht te zetten door migrantenkinderen aan de grens van hun ouders te scheiden. En hoewel ze niet ver genoeg gingen om hulp en bijstand te bieden, waren we blij dat gezinnen herenigd werden.

Na de terugtrekking van de VS uit Afghanistan stapten landen op om vluchtelingen op te vangen die op de vlucht waren voor het Taliban-bewind. We zagen ook dat gemeenschappen in de VS vluchtelingen met open armen verwelkomden, vrijwilligerswerk deden om nieuwe huizen voor hen op te zetten, donaties organiseerden voor meubels, kleding en andere benodigdheden. En in 2 dagen stuurden mensen Miles4Migrants meer dan 52 miljoen frequent flyer miles om vluchtelingen in veiligheid te brengen.

We hebben nog zoveel werk te doen om ervoor te zorgen dat vluchtelingen een veilige, duidelijke en eenvoudige manier hebben om niet alleen een veilige plek te vinden om naar huis te bellen en aan hun basisbehoeften te voldoen – maar ook een plek om te gedijen. Het is ook waar dat we in 2021 veel vooruitgang hebben geboekt, vooral in de richting van het vergroten van empathie voor mensen die met zo’n moeilijke omstandigheid worden geconfronteerd.

Sesamstraat debuteerde zijn allereerste Rohingya Muppets voor Rohingya-kinderen in ’s werelds grootste vluchtelingenkamp in Bangladesh

Maak kennis met de nieuwste personages van Sesamstraat: Noor Yasmin en Aziz, een 6-jarige tweeling en Rohingya-vluchtelingen die in een vluchtelingenkamp wonen. Sesame Workshop debuteerde de twee nieuwe Muppet-personages vorige maand als onderdeel van een vroeg educatieprogramma voor kinderen die in ’s werelds grootste vluchtelingenkamp in Cox’s Bazaar, Bangladesh wonen.

Rohingya-vluchtelingen ontvluchtten het conflict in buurland Myanmar, meer dan 1 miljoen van hen wonen in Cox’s Bazar – meer dan de helft van hen kinderen.

Dankzij een projector op batterijen zullen Noor en Aziz de Rohingya-taal spreken en met de kinderen in het kamp omgaan.

“Voor de meeste Rohingya-kinderen zullen Noor en Aziz de allereerste personages in de media zijn die op hen lijken en klinken”, zei Sherrie Westin, Sesame Workshop’s president van sociale impact en filantropie, in een persbericht. “Geworteld in de rijke Rohingya-cultuur en geïnformeerd door uitgebreid onderzoek en input van Rohingya-families, zullen Noor en Aziz de transformerende kracht van speels leren naar gezinnen brengen in een tijd waarin het meer dan ooit nodig is.”

Vluchtelingenkinderen die op de vlucht zijn voor conflicten in hun thuisland hebben vaak geen toegang tot voorschools onderwijs, een fundamenteel mensenrecht in een kritieke fase van ontwikkeling. Onderzoek toont aan hoe universele toegang tot onderwijs kansen biedt en een belangrijk onderdeel is van het beëindigen van extreme armoede.

En het is zo belangrijk voor kinderen om zichzelf op het scherm weergegeven te zien. We vieren het goede werk dat Sesame Workshop blijft doen om dit voor kinderen over de hele wereld mogelijk te maken.

Advocaten vonden de ouders van 105 gescheiden migrantenkinderen

Advocaten die werken aan het herenigen van migrantenkinderen gescheiden van hun ouders aan de grens tussen de VS en Mexico hebben de ouders van 105 kinderen gevonden. Ze begonnen met 611 kinderen en zijn nu nog steeds bezig om de resterende 506 te lokaliseren.

Advocaten van het ministerie van Justitie zeiden dat ze verwachten dat hun federale taskforce “veel – zo niet alle – openstaande kwesties zal oplossen” .

Kortom: dit had nooit mogen gebeuren en we zouden willen dat we helemaal niet vierden dat kinderen werden herenigd met hun ouders. Er is nog veel meer werk te doen door de regering-Biden en het is belangrijk dat we hen verantwoordelijk houden. Dit nieuws herinnert ons eraan om degenen te vieren die hard werken om ervoor te zorgen dat deze verwoestende fout wordt rechtgezet, en we zijn hoopvol dat in de komende dagen en maanden elk kind zal worden herenigd met hun ouders.

In een ommekeer na publieke verontwaardiging zei de regering-Biden dat het de vluchtelingenlimiet in mei zal verhogen.

Onze stemmen doen ertoe – Vorige week kondigde de regering-Biden aan dat het * niet * het vluchtelingenplafond zou verhogen dat door president Trump op 15.000 is vastgesteld, zeggen dat het “gerechtvaardigd blijft door humanitaire zorgen en anders in het nationale belang is.”

Tijdens zijn campagne en in een plan dat een paar maanden eerder aan het Congres was voorgelegd, beloofde Biden dat historisch dieptepunt op te heffen. vluchtelingenplafond, dus de aankondiging dat het op zijn plaats zou blijven, werd beantwoord met snelle publieke verontwaardiging en kritiek onder wetgevers in Washington, D.C.

In reactie op de verontwaardiging draaide het Witte Huis uren later de aankondiging terug en zei dat deze tegen 15 mei zou worden verhoogd – maar er was nog geen aantal vastgesteld.

Lokale organisaties die vluchtelingen ondersteunen staan klaar om te helpen in alle 50 staten.

Hoewel er zoveel meer moet worden gedaan om de vluchtelingencrisis aan te pakken, is dit ongelooflijk bemoedigend nieuws. Het kan lijken alsof onze gekozen functionarissen niet luisteren, of niet de verlangens van hun kiezers vertegenwoordigen – maar onze stemmen doen ertoe, individueel en collectief.

Wij kunnen het verschil maken.

Canada kondigde aan dat het 20.000 Afghaanse vluchtelingen zal hervestigen, met name vrouwelijke leiders en mensenrechtenwerkers.

Canada kondigde zijn plannen aan om meer dan 20.000 vluchtelingen uit Afghanistan te hervestigen, waaronder vrouwelijke leiders, mensenrechtenwerkers en journalisten.

De inspanning komt bovenop een eerder initiatief om duizenden Afghanen te verwelkomen die voor de Canadese regering hebben gewerkt, zoals tolken, ambassademedewerkers en hun families, zei minister van Immigratie Marco Mendicino vorige week in een persconferentie.

Volgens de UNHCR zijn sinds januari 2021 naar schatting 550.000 Afghanen nieuw ontheemd in het land – voornamelijk als gevolg van onveiligheid en geweld, en 80% van hen zijn vrouwen en kinderen.

Er moet een gezamenlijke, wereldwijde inspanning worden geleverd om ervoor te zorgen dat aan deze vluchtelingen en ontheemden wordt voldaan.

Aanverwant: Lees meer Canadees goed nieuws

In slechts 2 dagen stuurden mensen Miles4Migrants meer dan 52 miljoen frequent flyer miles om vluchtelingen in veiligheid te brengen

Goed nieuws van onze vrienden op @miles4migrants In slechts 2 dagen doneerden mensen meer dan 52 miljoen frequent flyer miles en creditcardpunten, $ 15.000 aan reisvouchers en $ 100.000 in contanten voor vluchten voor vluchtelingen en asielzoekers om veilige huizen te bereiken.

Miles4Migrants is een non-profitorganisatie die gedoneerde frequent flyer miles, creditcardpunten en contant geld gebruikt om mensen die getroffen zijn door oorlog, vervolging of ramp te helpen zich te herenigen met geliefden en een nieuw begin te maken in veilige huizen.

Ze hebben meer dan 5.000 mensen uit 78 verschillende landen in veiligheid gebracht en meer dan 85 miljoen totale mijlen ingewisseld.

Te midden van alles wat er in Afghanistan gebeurt, zullen de nieuwe gedoneerde mijlen, punten en contanten aan het werk worden gezet om vluchtelingen en asielzoekers ook in veiligheid te brengen.

Een asielzoekende atleet uit Iran hielp van het Paralympic Refugee-team

De #ParalympicGames beginnen vandaag in Tokio! Toen Shahrad Nasajpour hoorde dat de Olympische Spelen een vluchtelingenteam zouden hebben op de Spelen van Rio 2016, mailde hij onmiddellijk het Internationaal Paralympisch Comité en vroeg: “Hoe zit het met de Paralympische Spelen?”

De discusatleet, die werd geboren met hersenverlamming en enkele mobiliteitsbeperkingen aan zijn linkerkant heeft, vroeg vlak voor de Olympische Spelen van 2016 asiel aan in de VS vanuit Iran en kreeg van het IPC te horen dat ze geen plannen hadden voor een vluchtelingenteam, maar misschien kon hij proberen om voor de VS te strijden. Dit was echter onmogelijk omdat hij geen Amerikaans staatsburgerschap had.

Maar hij gaf niet op – en zijn doorzettingsvermogen betaalde zich uit.

In augustus 2016 kondigde het IPC aan dat het het allereerste onafhankelijke paralympische team (omgedoopt tot het Refugee Paralympic Team voor 2020) zou hebben met een gevluchte en asylee paralympische atleet. Nasajpour was een van de twee atleten die meededen. Hij droeg zelfs de paralympische vlag tijdens de sluitingsceremonie.

Nasajpour is een van de zes leden van het Refugee Paralympic Team voor Tokio 2020 – terug in het team dat hij pionierde.

Nasajpour is ook een van de 52 paralympische en Olympische atleten die werken met Proctor &Gamble’s “Athletes for Good Fund.” Vooruitlopend op Tokio 2020 krijgt elke atleet $ 10.000 om te doneren aan een liefdadigheidsorganisatie naar keuze. Nasajpour gaf zijn geld aan Buffalo Peace House, een non-profitorganisatie in Buffalo, New York die asielzoekers helpt.

Maar liefst 73% van de mensen in de VS zei dat ze de hervestiging van Afghaanse vluchtelingen in het land steunen.

Volgens een nieuwe peiling van NPR, PBS NewsHour en Marist College steunt bijna 73% van de mensen in de VS het toestaan van vluchtelingen uit Afghanistan om zich in het land te hervestigen.

Uit een andere peiling van de Washington Post en ABC News bleek dat 68% van de mensen zei dat ze de hervestiging van vluchtelingen steunen nadat ze een veiligheidsscreening hebben doorlopen.

We vieren dit nieuws dat een overgrote meerderheid van de mensen voorstander is van het verwelkomen van vluchtelingen in de VS – het is niet only veilig, doorgelicht en veilig – het is ook goed voor gemeenschappen, het creëren van veiligere steden en meer welvarende economieën. En veel gemeenschappen zijn al begonnen met het verwelkomen van hen!

Goede actie: Onder de Trump-regering werd de financiering voor hervestigingsorganisaties voor vluchtelingen in het hele land aanzienlijk verlaagd – dus ze hebben onze hulp nu vooral nodig.

Een Turkse arts heeft een app gemaakt om te helpen voldoen aan de zorgbehoeften van vluchtelingen – met name vluchtelingenvrouwen

Na het inruilen van jazz voor een Harvard-opleiding, koos Aral Sürmeli ervoor om vluchtelingen te ondersteunen door niet alleen in een vluchtelingenkamp in Turkije te werken, maar door een app te ontwikkelen die de unieke zorgbehoeften van vluchtelingen ondersteunt.

Een van de grootste uitdagingen van het vluchteling zijn is het gebrek aan toegang tot echte gezondheidszorg, met name voor vluchtelingenvrouwen. Maar door de kracht van empathie en technologie zijn er nu meer wegen voor vluchtelingen die op zoek zijn naar goede zorg voor hun basisbehoeften.

Sürmeli is een aan Harvard opgeleide zorgverlener voor vluchtelingen die heeft gewerkt aan het bieden van oplossingen door middel van publieke belangenbehartiging en digitale oplossingen voor vluchtelingen die onderdak zoeken, zwangerschapszorg en nog veel meer. Na het starten van zijn Masters in Public Health aan de Harvard University in het najaar van 2018, lanceerde Sürmeli de HERA Digital Health-app – een mobiele app die vluchtelingenmoeders en -kinderen verbindt met preventieve gezondheidszorg.

In de Sounds Good-podcast sprak Aral Sürmeli met Branden Harvey over hoe hij geïnteresseerd raakte in de gezondheid van vluchtelingen na een bezoek aan Turkse vluchtelingenkampen – en hoe hij de unieke complicaties onderzoekt en werkt aan het oplossen van de unieke complicaties voor vluchtelingen die toegang hebben tot gezondheidszorg via technologie.

Drie Afghaanse vrouwen lanceerden een school voor 200 vluchtelingenkinderen op de legerbasis Fort McCoy in Wisconsin

De honderden kinderen die tijdelijk op de fort McCoy-basis in Wisconsin wonen, behoren tot de 53.000 Afghanen die hun land verlieten nadat de Taliban in augustus de macht grepen en worden ondergebracht op militaire bases in de Verenigde Staten.

Bezorgd om te zien dat jonge kampbewoners lessen mislopen, besloten drie vrouwelijke vluchtelingen hun eigen make-shift school op te zetten voor de jonge Afghaanse vluchtelingen op de basis, met de naam “Rise Again”.

“Nadat we in het kamp waren aangekomen, zagen we kinderen rondzwerven en niets doen. Toen dachten we aan een school … we gingen van gebouw naar gebouw en op de allereerste dag kregen we 130 kinderen,” zei Nilab Ibrahimy, een van de drie oprichters van de school.

Nu volgen 200 vluchtelingenkinderen lessen, leren ze wiskunde, Engels en over het leven in de VS.