Beste vervangers voor sherry-azijn

Beste vervangers voor sherry-azijn
flessen azijn op een tafel

ralucahphotography.ro / Getty Images


 • Over Sherry Vinegar
 • Voedingswaarde feiten
 • Waarom u misschien een vervanger nodig heeft
 • Beste vervangers

Ongetwijfeld heb je een fles balsamicoazijn in je keuken en misschien heb je zelfs wat appelciderazijn. Maar zoals de meeste thuiskoks, heb je waarschijnlijk geen fles sherryazijn.

Professionele chef-koks beschouwen sherryazijn als een essentieel ingrediënt. Minder zuur dan andere soorten azijn met een meer afgeronde smaak, wordt sherryazijn gebruikt om vinaigrettes, marinades en sauzen te maken.

Als je een nieuw marinaderecept probeert dat sherryazijn vereist en je bent helemaal weg, maak je geen zorgen. Er zijn andere soorten azijn die je kunt gebruiken die een goede vervanger zijn voor deze vaak over het hoofd geziene azijn.

Over Sherry Vinegar

Afgeleid van het Franse woord voor zure wijn, wordt azijn gemaakt wanneer azijnbacteriën zich combineren met water en alcohol, waardoor de azijn kan fermenteren. Hoewel je veel voedingsmiddelen in azijn kunt veranderen – appels, rijst of granen – begon de stof allemaal met wijn.

Sherryazijn wordt gemaakt van sherrywijn, een speciaal soort wijn gemaakt van een verscheidenheid aan druiven die afkomstig zijn uit de regio Jerez in Spanje. Sherry is een versterkte wijn met een hoog alcoholgehalte die wordt gewaardeerd om zijn unieke smaak en kenmerken.

De unieke smaken geassocieerd met sherryazijn en sherrywijn zijn te wijten aan het verouderingsproces. Beide worden gerijpt in vaten die op elkaar zijn gestapeld in lagen, met de oudste azijn (of wijn) aan de onderkant en de jongste bovenop.

Specifieke hoeveelheden azijn worden met vaste tussenpozen uit het onderste vat verwijderd. Vervolgens wordt azijn van de bovenstaande laag in het vat eronder gegoten om het “af te maken”. Dit gebeurt met elke laag.

Sherryazijn wordt gerijpt in houten vaten van 6 maanden tot 2 jaar. Dit verouderingsproces geeft sherryazijn een diepe amberkleur met een mild zure, nootachtige en houtachtige smaak.

Sherry Azijn Voedingswaarden

Sherryazijn is geen belangrijke bron van calorieën of voedingsstoffen. Voedingsinformatie voor 1 eetlepel (15 milliliter) sherryazijn komt van de USDA.

 • Calorieën: 5
 • Vet: 0
 • Natrium: 0
 • Koolhydraten: 0
 • Eiwit: 0

Hoewel sherryazijn misschien geen belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen is, voegt het smaak toe aan voedsel zonder extra calorieën, natrium of vet toe te voegen.

Waarom je misschien een sherry-azijnvervanger nodig hebt

Er zijn veel redenen waarom je misschien een sherryazijnvervanger nodig hebt. Ten eerste heb je misschien geen fles sherryazijn in je keuken.

Hoewel redelijk goedkoop, kun je vaker andere soorten azijn gebruiken en er niet eens aan denken om een fles op te pakken “voor het geval dat”. Natuurlijk kan uw supermarkt dit specifieke type azijn niet dragen als, zoals u, andere shoppers het niet kopen.

U kunt ook op zoek zijn naar een vervanger voor sherryazijn als u een allergie of intolerantie voor wijn heeft. Volgens een overzichtsartikel gepubliceerd in Allergologie Select, komen wijnallergieën en -intoleranties vaak voor.

Hoewel het niet duidelijk is welk bestanddeel in wijn een allergische reactie veroorzaakt, wordt getheoretiseerd dat het te wijten kan zijn aan een eiwit in de druif. Schimmels, gist en andere eiwitten kunnen ook allergieën veroorzaken. Zoals elke voedselallergie is het vermijden van het voedsel de beste manier om een allergische reactie te voorkomen.

U kunt zich ook zorgen maken over het gebruik van sherryazijn als u een intolerantie voor wijn heeft, wat blozen of uitslag kan veroorzaken. Deze intolerantie kan worden veroorzaakt door alcohol of een ander bestanddeel, zoals sulfieten, dat een bijproduct is van het fermentatieproces.

Hoewel gemaakt van een wijn met een hoog alcoholgehalte, heeft sherryazijn heel weinig alcohol. Toch, als jij of iemand voor wie je kookt geen alcohol kan hebben vanwege een allergie of een alcoholmisbruikstoornis, wil je misschien sherryazijn vervangen door citroensap of een andere alcoholvrije optie, afhankelijk van het recept. Als je vragen hebt over wat je wel en niet mag eten, praat dan met een zorgverlener.

Beste vervangers voor sherry-azijn

Chef-koks houden misschien van sherryazijn vanwege de smaak en kleur, maar er zijn tal van geschikte vervangers. Hier zijn enkele veel voorkomende go-to-alternatieven voor sherry-azijn.

Rijstazijn

Gemaakt van fermrijstazijn is een zoete, mild zure azijn die een goede vervanger is voor sherryazijn. Hoewel het niet zo kleurrijk is als de sherryazijn, is de smaak van de rijstazijn vergelijkbaar.

Zorg er wel voor dat je een ongekruide rijstazijn gebruikt als vervanger. Volgens voedingsinformatie van de USDA is rijstazijn calorievrij en geen bron van vitamines of mineralen.

Wijnazijn

Rode en witte wijnazijn zijn ook een goede vervanger voor sherryazijn. Witte wijnazijn is echter minder zuur dan de rode en is een betere vervanger.

Bij het gebruik van rode wijnazijn in een recept, beginnen sommige mensen met iets minder dan de hoeveelheid die nodig is voor de sherryazijn. Je moet je gaandeweg aanpassen, maar het is niet nodig om je recept te wijzigen bij het gebruik van witte wijnazijn. Op basis van de voedingsinformatie van de USDA zijn rode wijnazijn en witte wijnazijn calorievrij.

Appelazijn

Hoewel je misschien geen sherryazijn hebt, heb je misschien een fles appelciderazijn. Hoewel er enkele studies zijn die aantonen dat appelciderazijn uw gezondheid ten goede kan komen, is het bewijs beperkt. Appelciderazijn is een goede vinaigrette, maar het is geen wondermiddel.

Gemaakt van gefermenteerde appels, heeft appelciderazijn een zoete en matig zure smaak. Bij het vervangen van sherryazijn, wilt u misschien iets minder van de appelciderazijn gebruiken vanwege de zuurgraad en de appelsmaak. Pas de hoeveelheid aan op basis van uw persoonlijke smaak en voorkeuren.

Citroensap

Citroensap is een zuur sap dat vaak wordt gebruikt in plaats van azijn in recepten en kan werken als vervanging voor sherryazijn. Omdat citroensap echter iets zuurder is dan sherryazijn, voeg je kleine hoeveelheden per keer toe en proef je terwijl je gaat om de smaak te krijgen die je wilt.

Houd er rekening mee dat citroensap een sterkere smaak zal geven, dus het zal een diepgaande invloed hebben op de smaak van je gerecht, waardoor het smaakprofiel in wezen verandert. Misschien wilt u dit alternatief alleen in een handomdraai gebruiken en proberen een van de mildere vervangers te gebruiken als het recept een aanzienlijke hoeveelheid sherryazijn vereist.

Net als sherryazijn bevat citroensap weinig calorieën. Hoewel het geen belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen is, heeft citroensap meer vitamines en mineralen dan sherryazijn.

Een woord van bodymindspirit

Als u op zoek bent naar een vervanger voor sherryazijn, zijn er een aantal opties tot uw beschikking. Van rijstazijn en witte wijnazijn tot citroensap en appelciderazijn, je hebt een aantal smakelijke keuzes.

Bovendien kunnen velen worden vervangen op een één-op-één-verhouding. Zorg ervoor dat u langzaam gaat met uw vervangingshoeveelheden voor het geval u een andere smaak wilt dan wat uw vervanger kan bieden.

 • Calorieën: 5
 • Vet: 0
 • Natrium: 0
 • Koolhydraten: 0
 • Eiwit: 0