Beste vervangers voor Sage

Beste vervangers voor Sage
salie op een houten snijplank

Flavia Morlachetti / Getty Images


 • Wat is Salie?
 • Voedingswaarde feiten
 • Wanneer een vervanger gebruiken
 • Beste vervangers

Hoewel salie wordt gebruikt in Italiaanse, mediterrane en Franse gerechten, is het misschien geen gebruikelijk ingrediënt in uw dagelijkse keuken. Tijdens de feestdagen lijkt salie echter de ster van de maaltijd te zijn. Zoet en hartig, je kunt dit kruid gebruiken om de smaak van je vakantiekalkoen, vulling en eieren te verbeteren.

Als je de leiding hebt gekregen over het maken van de vegetarische vulling of als je een verlangen hebt naar vakantie comfort food, vraag je je misschien af wat je kunt gebruiken als je geen salie bij de hand hebt. Hoewel dit kruid een unieke smaak heeft die moeilijk te imiteren is, zijn er vervangers die je kunt gebruiken als je helemaal weg bent, je het niet kunt vinden of je kunt het niet gebruiken. Dit is wat u in een handomdraai kunt doen.

Wat is Salie?

Salie is een overblijvende struik – dus het groeit elk jaar – en een lid van de muntfamilie. Het heeft vele namen, waaronder culinaire salie, tuin salie en gewone tuin salie.

Niet te verwarren met witte salie (Salvia apiana |), die inheems is in Noord-Amerika en heilig binnen inheemse gemeenschappen, inheems aan de oevers van de Middellandse Zee, salie betekent wijs. De wetenschappelijke naam voor salie—Salvia officinalis—betekent in goede gezondheid verkeren of sparen. Voordat we de vakantiescène raakten, werd salie gebruikt als een traditionele kruidenremedie in het oude Rome en Griekenland, evenals in de traditionele Chinese geneeskunde.

Tegenwoordig wordt salie aangeprezen als een kruidenremedie voor een breed scala aan kwalen, waaronder keelpijn, diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Medicine (NCCIM) is het bewijs ter ondersteuning van gezondheidsclaims rond salie echter beperkt.

Salie heeft echter een zeer krachtige punch als het gaat om het toevoegen van smaak aan voedsel. De dennenachtige, zoete smaak combineert goed met rijk vlees en wild, worst, vulling en groenten. Italianen gebruiken salie om kip, varkensvlees, aardappelen en bonen op smaak te brengen en het is de sterrensmaak in het klassieke gerecht saltimbocca, dat is vlees – kalfsvlees of kip – gewikkeld in prosciutto en salie en gemarineerd in wijn.

U kunt misschien verse salie vinden in de groenteafdeling van uw supermarkt of de gedroogde versie in het gangpad met alle andere gedroogde kruiden en specerijen. Gebruik bij het koken met salie 1 theelepel gedroogde salie voor elke 1 eetlepel verse salie in een recept.

Salie Voedingsfeiten

Een kleine hoeveelheid salie voegt veel smaak toe aan je gerecht. Deze kleine portie betekent ook dat het geen belangrijke bron van voedingsstoffen is.

Salie zit echter tjokvol met veel essentiële vitamines en mineralen. De voedingsinformatie voor 1 theelepel (0,7 gram) droge gemalen salie komt van de USDA.

 • Calorieën: 2.2
 • Vet: 0,09 g
 • Natrium: 0,077 mg
 • Koolhydraten: 0,425 g
 • Suiker: 0,012 g
 • Vezel: 0,282 g
 • Eiwit: 0,074 g

Hoewel het geen belangrijke bron van vitamine of mineraal is, bevat salie kleine hoeveelheden calcium, kalium, folaat en bètacaroteen.

Wanneer een salievervanger gebruiken

Tenzij je regelmatig Italiaanse of mediterrane gerechten kookt, is salie misschien geen kruid dat je in je keukenkastje bewaart. Je bent misschien op zoek naar een alternatief als je een hartig gerecht maakt dat vraagt om het smaakvolle kruid. Of misschien kun je geen salie vinden in je supermarkt.

Mogelijk hebt u ook een vervanger voor salie nodig als u allergisch bent voor ambrosiapollen. Salie is een lid van de ambrosiafamilie van planten. Hoewel mensen met deze allergieën meestal symptomen hebben wanneer ze stuifmeel inademen, is het mogelijk om een reactie te hebben als u stuifmeel eet dat op de plant kan achterblijven.

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAAI) is het echter niet de salie die de allergische reactie veroorzaakt, maar het stuifmeel dat op het blad van het kruid achterblijft. Dit staat bekend als een niet-allergische reactie die oraal allergiesyndroom wordt genoemd en die symptomen veroorzaakt zoals een jeukende mond of hoesten.

Als u allergisch bent voor pollen en wilt weten of u salie kunt eten of niet, praat dan met een zorgverlener over uw symptomen. Ze kunnen u helpen bepalen of salie verantwoordelijk is voor uw symptomen.

Beste vervangers voor Sage

Of je nu geen salie meer hebt of salie wilt vermijden, er zijn alternatieve kruiden die je in plaats daarvan kunt gebruiken. Omdat salie echter een unieke smaak heeft – zoet, hartig en houtachtig met een snufje bitterheid – kan het moeilijk zijn om een exacte replica van het originele gerecht te krijgen met behulp van alternatieve ingrediënten. Hier zijn enkele opties om te proberen wanneer u een alternatief nodig hebt.

Marjolein

Marjolein is ook een lid van de muntfamilie van planten zoals salie en wordt vaak gebruikt om smaak toe te voegen aan hartige gerechten zoals vlees, worst en stoofpot.

Dit kruid heeft een zoete en pijnboomachtige smaak met een vleugje citrus en is de beste vervanger voor salie als je dezelfde smaken probeert na te bootsen als het originele recept. Gebruik dezelfde hoeveelheid marjolein bij het vervangen van de salie.

Tijm

Tijm is een smaakvol kruid dat wordt gebruikt in een breed scala aan gerechten en een hoofdbestanddeel in de meeste keukens. Je hebt misschien geen salie of zelfs marjolein, maar je hebt waarschijnlijk wel tijm.

Tijm is een goede vervanger voor salie in vlees-, gevogelte- en visrecepten, evenals groente- en vullingsgerechten. Gebruik dezelfde hoeveelheid tijm als salie in je recept.

Kruiden van pluimvee

Gevogeltekruiden bevatten een mix van kruiden, waaronder salie, marjolein, tijm en rozemarijn, en is een goede maat-voor-maat vervanger voor salie in uw recept. Je kunt het gebruiken met elk eiwit, inclusief vlees of vis, evenals gevogelte. Deze mix van kruiden werkt ook goed met vulling en groenten.

Een woord van bodymindspirit

Salie is een smaakvol kruid dat een unieke smaak geeft aan hartige gerechten. Hoewel het soms moeilijk is om het zoete, hartige en houtachtige smaakprofiel te repliceren, zijn er opties die in de buurt komen. Misschien moet je wat experimenteren om te bepalen welk kruid het beste werkt in je gerecht. Maar als je buiten bent of geen salie kunt eten, is het goed om wat alternatieven in gedachten te hebben.

 • Calorieën: 2.2
 • Vet: 0,09 g
 • Natrium: 0,077 mg
 • Koolhydraten: 0,425 g
 • Suiker: 0,012 g
 • Vezel: 0,282 g
 • Eiwit: 0,074 g