5 Beste vervangers voor Tahini

5 Beste vervangers voor Tahini
schaal van tahin naast sesamzaad

Veliavik / Getty Afbeeldingen


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Tahini Voeding
 • Populaire vervangers

Tahini, ook bekend als sesamboter, is een kruiderij gemaakt van sesamzaad. Het is vergelijkbaar met een notenboter in termen van textuur en consistentie, en de ingrediënten zijn meestal vrij eenvoudig. Geroosterde of rauwe gepelde sesamzaadjes worden vermalen tot een romig mengsel.

In recepten voor hummus en baba ghanoush is tahin een hoofdbestanddeel. Het wordt ook gebruikt om verschillende dips en saladedressings te maken. Tahini is meestal te vinden in het gangpad van de specerijen in de buurt van de notenboter in de meeste supermarkten. Het is ook te vinden in de internationale sectie of op speciale markten.

Of het nu wordt gebruikt om hummus te maken of als basis in andere specerijen, tahin is een heerlijk ingrediënt dat ook een voedzame bron van vetten is. Voor momenten waarop een tahinvervanger nodig is, probeer deze alternatieven.

Waarom een alternatief gebruiken?

Sesam is de negende meest voorkomende voedselallergie bij volwassenen en kinderen. Omdat sesamzaad het belangrijkste en vaak enige ingrediënt in tahin is, kunnen mensen met voedselallergieën een tahin-alternatief zoeken om een allergische reactie te voorkomen.

Pure tahin, en voedingsmiddelen die grote hoeveelheden tahin bevatten, bevatten vaak veel voedzaam vet. Hoewel het vetgehalte in tahin veel voordelen bevat, als uw zorgverlener u heeft aanbevolen uw inname van voedingsvetten om gezondheidsredenen te verminderen, is dit iets om op te letten.

Afhankelijk van de andere ingrediënten kunnen voedingsmiddelen op basis van tahin, zoals hummus, baba ghanoush en saladedressings ook veel natrium bevatten. Degenen die door hun zorgverlener zijn geadviseerd om hun natriuminname te verminderen, kunnen ook op zoek gaan naar een alternatief ingrediënt.

Ten slotte kan tahin duurder en moeilijker te vinden zijn dan andere ingrediënten. Bijgevolg zijn sommige tahinvervangers kosteneffectiever en toegankelijker. Het opraken van tahin is ook een geldige reden om een vervanging te zoeken om in recepten te gebruiken.

Tahini Voeding

Deze voedingsinformatie voor 1 eetlepel (15 gram) tahin gemaakt van geroosterde sesamzaadjes wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 89.2
 • Vet: 8,07 g
 • Natrium: 17,2 mg
 • Koolhydraten: 3,18 g
 • Vezel: 1,4 g
 • Suikers: 0,073 g
 • Eiwit: 2,55 g

Tahini wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken, maar het wordt ook gebruikt als basis in sommige recepten. Daarom kan het in kleine of grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, is tahin een krachtige bron van calorieën en vet. Het bevat ook enkele mineralen, zoals ijzer, fosfor, calcium en zink.

Populaire vervangers

Omdat tahin de boter van sesamzaad is, kun je een noten- of zaadboter overwegen als een go-to-vervanging. Andere opties zijn Griekse yoghurt en sesamolie. Deze tahinvervangers vullen je gerecht aan, omdat ze allemaal bronnen van gezonde vetten zijn en bijdragen aan een romige consistentie.

Cashew boter

Pindakaas wordt vaak aanbevolen als vervanging voor tahin, maar cashewboter kan betere resultaten opleveren. Het is een meer neutrale notenboter en wordt vaak gebruikt als basis voor plantaardige dips, sauzen en saladedressings, net als tahin.

Voor mensen met sesamallergieën is cashewboter een zaadvrij alternatief. Het is echter niet geschikt voor mensen met notenallergieën. Qua voedingswaarde bevat cashewboter iets meer calorieën en koolhydraten. Het bevat echter minder vet en meer eiwitten. Je kunt cashewboter vervangen in een één-op-één verhouding.

Amandelboter

Amandelboter is een populaire keuze voor notenboter geworden. Het wordt vaak gebruikt in plaats van pindakaas omdat het meer vezels en micronutriënten bevat. Het kan ook worden gebruikt als tahinvervanger omdat het romig is, rijk aan gezonde vetten en mild van smaak. Hoewel het geen keuze is voor mensen met notenallergieën, kunnen mensen met sesamallergieën mogelijk genieten van amandelboter in plaats van tahin.

Bij het vergelijken van de voedingsfeiten van amandelboter met tahin, zijn de twee specerijen vergelijkbaar. Amandelboter, hoewel iets hoger in calorieën en vet, bevat minder koolhydraten en meer eiwitten. Je kunt amandelboter gebruiken in een één-op-één verhouding.

Zonnebloem Boter

Als u op zoek bent naar een ingrediënt dat sterk lijkt op tahin, probeer dan zonnebloemboter. Zowel tahin als zonnebloemboter zijn gemaakt van zaden, hoewel zonnebloemboter meestal dikker is dan tahin.

Zonnebloemboter bevat meer calorieën, vet en koolhydraten, maar het bevat ook meer eiwitten. Je kunt zonnebloemboter in een één-op-één verhouding gebruiken bij het vervangen van tahin in je recepten.

Houd er rekening mee dat zonnebloemboter soms niet hetzelfde smaakprofiel oplevert, vooral in hartige gerechten, als uw merk toegevoegde suiker bevat. Je kunt je eigen maken met zonnebloempitten en wat sesamolie of je kunt proberen een in de winkel gekochte versie te vinden die geen suiker bevat.

Griekse Yoghurt

Veel mensen wenden zich tot Griekse yoghurt voor zijn voedingsprofiel. Dit eiwitrijke voedsel is veelzijdig en zit vol voedingsstoffen, waardoor het een populaire vervanger is voor een verscheidenheid aan ingrediënten, waaronder tahin.

Het werkt ook uitzonderlijk goed bij het vervangen van tahin in dips en sauzen omdat ze een dunnere consistentie hebben. Omdat Griekse yoghurt een andere textuur heeft dan tahin, moet u mogelijk de verhouding aanpassen aan andere ingrediënten.

Qua voedingswaarde heeft Griekse yoghurt meer eiwitten en minder vet. Het is ook niet zo calorisch dicht als tahin. Het bevat echter minder vezels en meer suiker dan tahin.

Sesamolie

Voor degenen die op zoek zijn naar een optie zonder suiker, natrium en koolhydraten, overweeg sesamolie. Het is ook een sesamproduct zoals tahin, dus het kan een aantal van die vergelijkbare smaken lenen aan hartige recepten zoals hummus of saladedressings. Sesamolie bevat meer calorieën en vet per portie, maar het is ook vrij van eiwitten en vezels.

Een woord van bodymindspirit

Er komt een dag dat je een recept volgt en je realiseert dat een bepaald ingrediënt, zoals tahin, het niet zal halen in het uiteindelijke gerecht. Of dit nu komt door allergieën of andere beperkingen, of je bent er gewoon door heen, je hebt een alternatief nodig. Gelukkig zijn er verschillende richtingen die je kunt nemen die geen tahin bevatten.

Noten- en zaadboter zijn meestal de beste vervangingen voor tahin. Ze hebben een vergelijkbare romige consistentie en voegen zachtheid toe aan recepten voor hummus en dips. Voor mensen met noten- en zaadallergieën kan Griekse yoghurt de beste keuze zijn.

Welk alternatief u ook kiest, mogelijk moet u het recept aanpassen om rekening te houden met een verandering in smaak en vochtgehalte. Tahini-vervangers kunnen ook de voedingswaarde van het totale gerecht veranderen, dus houd daar ook rekening mee.

 • Calorieën: 89.2
 • Vet: 8,07 g
 • Natrium: 17,2 mg
 • Koolhydraten: 3,18 g
 • Vezel: 1,4 g
 • Suikers: 0,073 g
 • Eiwit: 2,55 g