3 Beste vervangers voor rijstazijn

3 Beste vervangers voor rijstazijn
Rijstazijn in een kom witte rijst gieten

Yuuji / Getty Afbeeldingen


 • Waarom een alternatief gebruiken
 • Voeding
 • Rijstazijn Vervangers

Azijn is een vaak verkeerd begrepen ingrediënt. Het kan een zure smaak en een scherp aroma hebben, dus het is geen ingrediënt dat je op zichzelf zou consumeren. Sommige mensen genieten echter van het drinken van azijn. Bij het koken kan een kleine hoeveelheid azijn worden toegevoegd – de zuurgraad en zuurheid balanceren andere smaken.

Er zijn verschillende soorten azijn en elk schijnt op een andere manier. Rijstazijn, gemaakt van gefermenteerde rijst, is uniek omdat het een milde en lichtzoete smaak heeft, wat in schril contrast staat met de bitterheid die je zou verwachten.

Het wordt vaak toegevoegd aan sushirijst voor een balans van zure, zoete en zoute smaken. Rijstazijn kan ook worden gebruikt in sauzen, marinades en saladedressings, dus de toepassingen zijn vergelijkbaar met andere soorten azijn. Als je geen rijstazijn bij de hand hebt of liever een ander soort azijn hebt, probeer dan deze vervangers. Omdat de meeste vloeistoffen zoals rijstazijn zijn, kunnen ze worden gebruikt in een één-op-één verhouding.

Waarom een alternatief gebruiken

Rijstazijn is niet zo gewoon als gewone gedistilleerde azijn, dus je kunt het moeilijk vinden. Het wordt gedragen in de meeste supermarkten in de internationale voedselsectie of in de buurt van de saladedressings en andere specerijen. Je kunt het ook vinden in speciale Aziatische voedselmarkten.

Als u niet vaak met rijstazijn kookt, wilt u misschien niet nog een ander voedingsmiddel aan uw voorraadkast toevoegen. In dat geval kan het vervangen van rijstazijn door een ingrediënt dat je vaak gebruikt een ruimtebesparende keuze zijn.

Voor degenen die genieten van de zure smaak van azijn, vindt u rijstazijn misschien te mild of te zoet. Een ander type azijn kan meer een zure punch toevoegen aan recepten als dat is wat je verkiest.

Ten slotte zijn we allemaal begonnen met een recept om ons te realiseren dat we niet alle ingrediënten hebben. Als je bezig bent met het maken van sushi, saladedressing of een ander recept dat rijstazijn vereist – een ingrediënt dat je misschien niet bij de hand houdt – kun je geluk vinden om het te vervangen door een alternatief.

Rijstazijn Voeding

Deze voedingsinformatie voor een portie rijstazijn van 15 milliliter wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 0
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Eiwit: 0g

De voedingswaarde van rijstazijn kan variëren, afhankelijk van de fabrikant, omdat ze met verschillende ingrediënten kunnen worden gemaakt. De meeste rijstazijn is echter gemaakt met vergelijkbare ingrediënten. Omdat rijstazijn in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, is het onwaarschijnlijk dat de voedingsfeiten van verschillende merken aanzienlijk verschillen.

Rijstazijn Vervangers

Andere soorten azijn zorgen voor geschikte rijstazijnvervangers omdat ze een vergelijkbare kleur, consistentie en smaakprofiel hebben. De meeste kunnen in gelijke hoeveelheden worden vervangen, omdat het vloeistoffen zijn. Andere vervangers voor rijstazijn zijn sappen van citroenen of limoenen. Hier zijn enkele alternatieven die u kunt gebruiken wanneer u een vervanger nodig hebt.

 • Witte wijnazijn
 • Appelazijn
 • Citroensap

Witte wijnazijn

Alle azijn is gefermenteerd, dus ze lijken op die manier op elkaar. Rijstazijn wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en witte wijnazijn wordt gemaakt met gefermenteerde witte wijn.

Witte wijnazijn heeft een licht fruitige smaak, die vergelijkbaar is met de lichtzoete smaak van rijstazijn. Ze zijn ook vergelijkbaar in kleur. Als het gaat om smaak, kan witte wijnazijn de beste vervanger zijn voor rijstazijn.

Omdat witte wijnazijn en rijstazijn beide vloeistoffen zijn met vergelijkbare profielen, kunnen ze door elkaar worden gebruikt in een één-op-één verhouding bij het koken. Net als rijstazijn kan witte wijnazijn een calorie-, vet- en koolhydraatvrije keuze zijn. Beide worden in kleine hoeveelheden geconsumeerd en zijn daarom geen belangrijke bron van voedingsstoffen.

Appelazijn

Van de verschillende soorten azijn is appelciderazijn een populaire. Het wordt vaak aangeprezen als het hebben van gezondheidsvoordelen met betrekking tot de spijsvertering en het metabolisme. Terwijl rijstazijn het gefermenteerde product van rijst is, krijgt appelciderazijn zijn fruitige smaak van gefermenteerde appels.

Daarom delen de twee een zoet smaakprofiel. Terwijl veel soorten azijn helder van kleur zijn, rijst vinegar en appelciderazijn zijn verschillende kleuren. Rijstazijn heeft een gele tint en appelciderazijn is troebeler en aan de oranje kant.

Net als rijstazijn is appelciderazijn laag in of vrij van calorieën, vet, koolhydraten en eiwitten. Appelciderazijn is echter een bron van de micronutriënt kalium. Appelciderazijn kan in gelijke hoeveelheden worden vervangen door rijstazijn.

Citroensap

Omdat rijstazijn een zure smaak kan hebben, is het geen verrassing dat citroensap als vervanging kan worden gebruikt. Citroensap heeft iets meer calorieën en koolhydraten, maar het biedt ook meer vitamines.

Als het gaat om smaak, vervangt citroensap de zuurgraad en zuurheid van rijstazijn. Het mist echter de zoetheid en het gefermenteerde aspect.

Citroensap is een geschikte vervanger voor rijstazijn in recepten zoals saladedressings en marinades, maar werkt mogelijk niet zo goed in recepten voor sushi. Gebruik citroen- of limoensap in een één-op-één verhouding, maar gebruik je beste oordeel omdat de smaak enigszins varieert.

Een woord van bodymindspirit

Rijstazijn is een go-to ingrediënt voor het maken van sushi, marinades, saladedressings en sauzen. In tegenstelling tot andere azijn, wordt rijstazijn beschreven als een licht zoete smaak. Het heeft nog steeds het zure element van andere azijn, dus het helpt om de andere smaken in evenwicht te brengen bij het koken.

Er kunnen momenten in de keuken zijn waarop een rijstazijnvervanger nodig is. Onbekend zijn met rijstazijn of het te zoet vinden, zijn voorbeelden van waarom u ervoor kunt kiezen om een alternatief voor rijstazijn te gebruiken. Wat de reden ook is, je kunt een rijstazijnalternatief proberen dat een vergelijkbare consistentie, zuurheid en zuurgraad heeft.

 • Calorieën: 0
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Witte wijnazijn
 • Appelazijn
 • Citroensap